Raluca Turcan: Salariul minim este mic și trebuie să crească

25 august 2021, 12:40

Turcan anunță că va negocia din septembrie cu sindicatele și patronatele despre salariul minmim. „I-am anunțat pe reprezentanții sindicatelor si patronatelor să se pregătească pentru ca din septembrie să demarăm negcierile cu privire la nivelul salariului minim. (…) Trebuie să crească, e mic, 2300 brut este puțin în condițiile în care avem un fenomen îngrijorător de munca nedeclarată, ceea ce face ca oamenii să fie privați și în privința salariului, dar si a contribuțiilor”, a declarat Raluca Turcan.

”Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a mai declarat ministrul Muncii.

Ea a menţionat că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept ”negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi ”la negru sau la gri”.

Turcan a dezvăluit că există ”semnale de îngrijorare” cu privire la salarul minim, mai ales în contextul în care există la nivel european discuţii despre definirea unui nivel al acestui salariu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite