Raport: Misiunea OMS afirmă că nu există dovezi că pandemia a început la Wuhan | Fostul secretar de stat Mike Pompeo: „Raportul reprezintă o mascaradă și o campanie de dezinformare”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
30 martie 2021, 18:07

Cercetările arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului”, notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Locul din care s-a răspândit iniţial coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne un mister, deoarece, deşi ipoteza pieţei Huanan nu este eliminată total, nu există suficiente dovezi că actuala criză sanitară cu care se confruntă întreaga lume ar fi început de acolo.

„În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă”, se arată într-unul din pasajele raportului.

Mai departe, cercetătorii semnalează că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan.

Acest lucru ar putea sugera „posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată”, potrivit raportului, care consideră importantă investigarea acestor cazuri anterioare.

Una dintre afirmaţiile cel mai des invocate de autorităţile chineze este că virusul nu s-a răspândit de la Wuhan, ci că a ajuns aici din alt loc.

Raportul privilegiază ipoteza orginii animale a SARS-CoV-2, dar încă nu s-a stabilit cum a trecut virusul din regnul animal la oameni.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo denunţă o „mascaradă” a OMS şi Beijingului

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat marţi că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă o „mascaradă de-a dreptul” şi o „campanie de dezinformare” dusă, în opinia sa, de Partidul Comunist chinez şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează France Presse.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘a colaborat’ cu preşedintele chinez Xi Jinping ‘pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL’, a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub preşedinţia lui Donald Trump.

Mike Pompeo a fost vârful de lance, de partea americană, a ofensivei împotriva Chinei, căreia i se atribuie responsabilitatea pentru că a permis răspândirea COVID-19 în lumea întreagă, şi OMS pentru că a eşuat în misiunea sa din grija de a nu supăra puterea de la Beijing.

Pompeo a afirmat între altele că ar dispune de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Teza unui incident de laborator este considerată însă ‘extrem de improbabilă’ în raportul experţilor OMS însărcinaţi cu ancheta asupra originii pandemiei. Potrivit unor elemente ale raportului a cărui copie AFP a putut-o obţine luni, autorii săi consideră ‘de la probabilă la foarte probabilă’ transmiterea virusului la om de către un animal intermediar.

„Institutul de virusologie din Wuhan rămâne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice”, a declarat marţi Mike Pompeo, apărând retragerea SUA din această agenţie ONU sub Trump, decizie însă anulată de noul preşedinte Joe Biden.

Administraţia Biden nu a reacţionat deocamdată la acest raport, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite