Raport CSIS: Jocurile de război arată că o invazie chineză în Taiwan ar fi un eșec, cu costuri uriașe atât pentru China, cât și pentru SUA
09 Ianuarie 2023, 12:17 (actualizat 09 Ianuarie 2023, 12:18)
(actualizat 09 Ianuarie 2023, 12:18) | Știrile TVR

O invazie chineză a Taiwanului în 2026 s-ar solda cu mii de victime în rândul forțelor chineze, americane, taiwaneze și japoneze și ar fi puțin probabil să se termine cu o victorie a Beijingului, potrivit unui important grup de reflecție independent din Washington, care a efectuat simulări de jocuri de război ale unui posibil conflict în Strâmtoarea Taiwan, relatează CNN.

Un război pentru Taiwan ar putea lăsa o armată americană victorioasă într-o stare la fel de infirmă ca și forțele chineze pe care le-a învins.

La finalul conflictului, cel puțin două portavioane americane ar zăcea pe fundul Pacificului, iar marina modernă a Chinei, care este cea mai mare din lume, ar fi un „dezastru”.

Acestea sunt câteva dintre concluziile Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), după ce a efectuat ceea ce susține că este una dintre cele mai ample simulări de jocuri de război efectuate vreodată cu privire la un posibil conflict legat de Taiwanul, insula de 24 de milioane de locuitori guvernată democratic, pe care Partidul Comunist Chinez o revendică ca parte a teritoriului său suveran, deși nu a controlat-o niciodată.

Liderul chinez Xi Jinping a refuzat să excludă utilizarea forței militare pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

CNN a analizat o copie în avans a raportului - intitulat „Prima bătălie din următorul război” - privind cele două duzini de scenarii de război derulate de CSIS. Grupul a declarat că proiectul a fost necesar deoarece simulările de război anterioare, guvernamentale și private, au fost prea restrânse sau prea opace pentru a oferi publicului și factorilor de decizie politică o privire reală asupra modului în care ar putea avea loc conflictul din Strâmtoarea Taiwan.

„Nu există niciun joc de război neclasificat care să analizeze conflictul dintre SUA și China”, a declarat Mark Cancian, unul dintre cei trei autori ai proiectului și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

CSIS a rulat acest joc de război de 24 de ori pentru a răspunde la două întrebări fundamentale: Ar reuși invazia? Și cu ce costuri?

Răspunsurile probabile la aceste două întrebări sunt „nu” și „enorme”, se arată în raportul CSIS.

„Statele Unite și Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane și mii de membri ai serviciilor. Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani”, se arată în raport. În cele mai multe scenarii, Marina americană a pierdut două portavioane și 10 până la 20 de nave mari de luptă. Aproximativ 3.200 de soldați americani ar fi uciși în trei săptămâni de luptă, aproape jumătate din ceea ce au pierdut SUA în două decenii de luptă în Irak și Afganistan.

„China are și ea mult de suferit. Marina sa navală este distrusă, nucleul forțelor sale amfibii este distrus, iar zeci de mii de soldați sunt prizonieri de război”, se arată în raport. Raportul a estimat că China va înregistra circa 10.000 de soldați uciși și va pierde 155 de avioane de luptă și 138 de nave importante.

Taiwanul ar fi devastat

Scenariile descriu un viitor sumbru pentru Taiwan, chiar dacă invazie chineză nu reușește.

„Armata taiwaneză este grav degradată și lăsată să apere o economie afectată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază", se arată în raport. Armata insulei ar suferi aproximativ 3.500 de pierderi, iar toate cele 26 de distrugătoare și fregate din marina sa vor fi scufundate, se arată în raport.

Japonia va pierde probabil peste 100 de avioane de luptă și 26 de nave de război, în timp ce bazele militare americane de pe teritoriul său vor fi atacate de chinezi, potrivit raportului.

Dar CSIS a declarat că nu a dorit ca raportul său să sugereze că un astfel război „este inevitabil sau chiar probabil”.

„Conducerea chineză ar putea adopta o strategie de izolare diplomatică, presiune în zona gri sau coerciție economică împotriva Taiwanului”, mai notează CSIS.

Dan Grazier, cercetător senior în domeniul politicii de apărare la Project on Government Oversight (POGO), consideră extrem de improbabilă o invazie directă a Chinei în Taiwan. O astfel de operațiune militară ar întrerupe imediat importurile și exporturile pe care economia chineză se bazează pentru supraviețuirea sa, a declarat Grazier pentru CNN, iar întreruperea acestor schimburi comerciale riscă să ducă la prăbușirea economiei chineze în scurt timp. China se bazează pe importurile de alimente și de combustibil pentru a-și propulsa motorul economic, a spus Grazier, și are puțin spațiu de manevră.

„Chinezii vor face tot ce pot, după părerea mea, pentru a evita un conflict militar cu oricine”, a spus Grazier. Pentru a provoca Statele Unite în lupta pentru dominația globală, chinezii vor folosi puterea industrială și economică în locul forței militare.

Dar liderii Pentagonului au etichetat China ca fiind „amenințarea de ritm a Americii”, iar raportul de anul trecut privind puterea militară a Chinei, mandatat de Congres, a afirmat că „PLA (Armata de Eliberare a Poporului  - n.r.) a intensificat acțiunile provocatoare și destabilizatoare în interiorul și în jurul Strâmtorii Taiwan, incluzând creșterea numărului de zboruri în zona de identificare a apărării aeriene revendicată de Taiwan și desfășurarea de exerciții axate pe o potențială capturare a uneia dintre insulele periferice ale Taiwanului.”

În august, vizita pe insulă a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a provocat o amplă demonstrație a puterii militare a Chieni, care a inclus trimiterea de rachete deasupra insulei, precum și în apele din zona economică exclusivă a Japoniei.

Raportul CSIS menționează că, pentru ca trupele americane să împiedice China să preia în cele din urmă controlul asupra Taiwanului, au existat patru constante care au apărut în cele 24 de jocuri de război:

  • forțele terestre ale Taiwanului trebuie să fie capabile să limiteze capetele de plajă chinezești; â
  • SUA trebuie să poată folosi bazele sale din Japonia pentru operațiuni de luptă;
  • SUA trebuie să aibă rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Marina chineză de la distanță și „în masă”;
  • și SUA trebuie să înarmeze complet Taiwanul înainte de începerea împușcăturilor și să sară imediat în orice conflict cu propriile forțe.

Nu există un „model ucrainean” pentru Taiwan

„Nu există un «model Ucraina» pentru Taiwan”, se arată în raport, referindu-se la modul în care ajutorul american și occidental a pătruns încet în Ucraina, după ce a început invazia Rusiei în țara vecină.

„Odată ce începe războiul, este imposibil să se trimită trupe sau provizii în Taiwan, așa că este o situație foarte diferită de cea din Ucraina, unde Statele Unite și aliații lor au putut trimite provizii în mod continuu în Ucraina”, a spus Mark Cancian. „Indiferent cu ce vor lupta taiwanezii în război, ei trebuie să aibă asta în considerare atunci când începe războiul.”

Washingtonul va trebui să înceapă să acționeze în curând dacă vrea să îndeplinească unele dintre recomandările CSIS pentru a avea succes într-un conflict dintre China și Taiwan, a declarat think tank-ul.

Printre acestea se numără:

  • fortificarea bazelor americane din Japonia și Guam împotriva atacurilor cu rachete chinezești;
  • mutarea forțelor sale navale pe nave mai mici și mai ușor de supraviețuit;
  • prioritizarea submarinelor;
  • prioritizarea forțelor de bombardiere sustenabile în detrimentul forțelor de luptă, dar producerea mai multor avioane de luptă mai ieftine;
  • și împingerea Taiwanului către o strategie similară, înarmându-se cu platforme de arme mai simple decât cu nave scumpe care este puțin probabil să supraviețuiască unui prim atac chinezesc.

Aceste politici ar face ca victoria să fie mai puțin costisitoare pentru armata americană, dar prețul ar fi în continuare ridicat, se arată în raportul CSIS.

„Statele Unite ar putea obține o victorie prea costisitoare, suferind mai mult pe termen lung decât chinezii «înfrânți».”

„Victoria nu este totul”, se mai arată în raport.