Raport ODIHR: Rusia a încălcat grav dreptul umanitar şi dreptul internaţional în Ucraina
21 Iulie 2022, 09:06 (actualizat 21 Iulie 2022, 09:12)
(actualizat 21 Iulie 2022, 09:12) | Știrile TVR

Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, indică un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia, transmite joi dpa, citată de Agerpres.

Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea unui teatru din Mariupol, la jumătatea lunii martie, şi a gării centrale din Kramatorsk, la începutul lui aprilie, în ambele cazuri, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.

Potrivit raportului ODIHR, ce are 53 de pagini, un fapt foarte îngrijorător este asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.

Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar - distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat.

Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.

De asemenea, armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.

Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.