Raport ONU despre crimele de război comise de ruși în Ucraina. Prizonieri torturați, execuții prin decapitare, copii și bătrâne violate. ”Nu trăiesc, doar exist, nu mai am nimic în suflet”
23 Septembrie 2022, 16:35 (actualizat 23 Septembrie 2022, 17:25)
(actualizat 23 Septembrie 2022, 17:25) | Știrile TVR

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a înființat anul acesta, în martie, o Comisie însărcinată cu anchetarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului de către trupele ruse. O rezoluţie din luna mai cerea Comisiei să investigheze acţiunile ruşilor în regiunile Kiev, Cernigov, Harkov şi Sumî.

Mărturii ale 150 de victime din 27 de orașe ucrainene

Comisia de anchetă ONU a vizitat 27 de oraşe şi sate şi a interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat în faţa Consiliului.

„Pe baza dovezilor strânse de comisie, s-a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina”, a declarat Erik Mose.

„Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am consemnat numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a declarat şeful comisiei.

Comisia, care este independentă și imparțială, a căutat cooperarea și dialogul cu guvernele relevante. Încercările de a purta un dialog constructiv cu autoritățile Federației Ruse, din păcate, nu au avut succes.

”Am inspectat locuri de distrugere, morminte, locuri de detenție și tortură, precum și armele găsite și am consultat un număr mare de documente și rapoarte”. Comisia s-a întâlnit cu autoritățile guvernamentale, organizațiile internaționale, societatea civilă și alte părți interesate relevante.

Bombardamentele nu au făcut distincția între civili și combatanți. Au fost distruse clădiri rezidențiale, școli spitale

În ceea ce privește desfășurarea ostilităților s-a constat folosirea armelor explozive cu efecte de suprafață extinsă în zonele populate.

Au fost contatate daune iremediabile la clădiri rezidențiale și infrastructură, inclusiv școli și spitale. În orașul Harkov, armele explozive au devastat zone întregi ale orașului.

Majoritatea deceselor înregistrate au fost cauzate de utilizarea unor astfel de arme. Această distrugere prin bombardamente a fost unul dintre factorii care explică de ce o treime din populația ucraineană a fost forțată să fugă.

O femeie mai în vârstă, care a fugit în timp ce ostilitățile au izbucnit în zona Harkov, le-a spus reprezentanților ONU: „Nu trăiesc, doar exist, Nu mai am nimic în suflet.”

Atacurile investigate arată că forțele ruse nu au făcut distincția între civili și combatanți. Acestea au inclus unele atacuri cu muniții cu dispersie sau sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene în zonele populate.

Prizonieri bătuți, supuși șocurilor electrice și nudității forțate. Victime descoperite cu mâinile legate la spate, răni împușcate în cap și gâtul tăiat

Reprezentanții ONU s-au declarat frapați de numărul mare de execuții în zonele vizitate.

Comisia investighează astfel de decese în 16 orașe și așezări. ”Am primit acuzații credibile cu privire la mult mai multe cazuri de execuții, pe care le documentăm în continuare” a declarat reprezentantul ONU.

Elementele comune ale unor astfel de atrocități includ detenția prealabilă a victimelor, precum și semne vizibile ale execuțiilor, cum ar fi mâinile legate la spate, răni împușcate în cap și gâtul tăiat.

Unele dintre victime au raportat că, după reținerea inițială de către forțele ruse în Ucraina, au fost transferate în Federația Rusă și ținute timp de săptămâni în închisori. Interlocutorii au descris bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată, precum și alte tipuri de încălcări în astfel de centre de detenție.

După ce au fost transferate în detenție în Federația Rusă, unele victime au dispărut.

Vârsta victimelor violenței sexuale a variat între patru și 82 de ani

Investigarea cazurilor legate de violența sexuală și de gen prezintă provocări specifice.

Comisia a constatat că unii militari din Federația Rusă au comis astfel de crime. Aceste acte au reprezentat diferite tipuri de încălcări ale drepturilor, inclusiv violență sexuală, tortură și tratamente crude și inumane.

Există exemple de cazuri în care rudele au fost forțate să asiste la crime. În cazurile investigate, vârsta victimelor violenței sexuale a variat între patru și 82 de ani.

Comisia a documentat cazuri în care copii au fost violați, torturați și deținuți ilegal. De asemenea, copii au fost uciși și răniți în atacuri fără discriminare cu arme explozive. Expunerea la explozii repetate, crime, strămutarea forțată și separarea de membrii familiei le-a afectat profund bunăstarea și sănătatea mintală.

Comisia își va continua ancheta referitoare la cele patru regiuni menționate în rezoluția din mai 2022. Problemele de interes vor include tabere de filtrare, presupusul transfer forțat de oameni și condițiile în care se presupune că are loc adopția rapidă a copiilor.

Pe lângă formularea de recomandări cu privire la răspunderea penală, Comisia, în conformitate cu abordarea sa centrată pe victimă, va face recomandări cu privire la alte dimensiuni ale răspunderii, la care victimele au dreptul.