Raport preliminar, în cazul catastrofei de pe fluviul Oder: Moartea peştilor a fost probabil provocată de impactul toxic al înmulţirii algelor

Pești morți în fluviul Oder
Pești morți în fluviul Oder
29 septembrie 2022, 16:34

Autorii raportului, ale cărui detalii vor fi publicate vineri, au recunoscut în acelaşi timp calitatea proastă a apei fluviului „de mai mulţi ani”, accentuată în vara anului 2022 de temperaturile ridicate şi de nivelurile foarte scăzute ale Oderului, doi factori ce ar fi putut să favorizeze proliferarea acelor alge.

„O hipersaturare a apei cu oxigen, potenţial şi cantităţi radical mai mari de hidrogen (…), o scădere a substanţelor biogene, descompunerea ţesuturilor biologice ale peştilor (…) ne-au condus spre concluzia că moartea peştilor a fost probabil provocată de impactul toxic al înmulţirii algelor”, a declarat Agnieszka Kolada de la Institutul polonez pentru protejarea mediului.

Microalga incriminată, Prymnesium parvum, denumită şi „algă aurie”, este frecvent întâlnită în estuare şi se găseşte în mod normal în apele salmastre, în principal apropiate de mare, dar „până în prezent nu a fost niciodată identificată în Polonia”, a adăugat Agnieszka Kolada.

„Moartea peştilor nu a fost provocată nici de metale grele, nici de pesticide, nici de substanţe din categoria hidrocarburilor”, potrivit unui document comandat de Guvernul polonez ce a fost prezentat în faţa reprezentanţilor presei.

Conform analizelor realizate până acum, „niciuna dintre unităţile de producţie controlate nu a deversat substanţe poluante care să fi depăşit normale autorizate” în acest fluviu, aşa cum bănuiau diverse organizaţii ecologiste şi mass-media, a insistat şeful Direcţiei guvernamentale pentru Protecţia Mediului, Andrzej Szweda-Lewandowski.

Volumele dejecţiilor au fost „aceleaşi ca în anii precedenţi”, a dat el asigurări.

Dezastrul ecologic de pe fluviul Oder a tensionat puţin relaţiile dintre Polonia şi marele său vecin de la vest, Germania acuzând Polonia că a întârziat să o informeze în timp util despre extinderea poluării.

În Polonia, Guvernul a fost criticat pentru că nu a luat măsuri rapide de combatere a acestui fenomen.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite