Rareș Bogdan, la dezbaterea din PE despre aderarea la Schengen: Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu în Schengen!

5 octombrie 2022, 18:05

Rareș Bogdan a avut o intervenție dură la dezbaterea din Parlamentul European, în care a arătat că sunt două țări care, deși companiile lor au afaceri în România și „dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, îi „umilesc sistematic pe români”, blocând aderarea la Schengen.

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?” – a întrebat europarlamentarul român în plenul Parlamentului european.

Rareș Bogdan a subliniat că blocarea României în afara Schengen „este o nedreptate față de un popor profund european” și a avertizat că acest lucru îi poate trimite pe alegătorii români către „populiști și eurosceptici”: „Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici.”

„Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu în Schengen! Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!” – a încheiat europarlamentarul român.

Discursul integral al lui Rareș Bogdan în Parlamentul European:

„De 11 ani, două țări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări.

Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect.

Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici.

Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european. Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt și blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al II-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al II-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și eurosistemul. Are două arme: minciuna și politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat.

Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu în Schengen! Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!”

Parlamentul European dezbate aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. După 11 ani de așteptare, țara noastră are șansa ca la sfârșitul anului să fie în sfârșit primită în spațiul de liberă circulație.

Parlamentul European nu are putere de decizie în procesul de aderare a unui stat membru la Schengen, dar poate intensifica presiunea politică asupra Consiliului prin intermediul rezoluțiilor adoptate. Iar dezbaterea de azi va fi urmată de o rezoluție care va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European, de la sfârșitul lunii octombrie

VEZI ȘI: Aderarea României la Schengen este dezbătută în Parlamentul European. Siegfried Mureșan: Includerea României și Bulgariei va face toată Uniunea mai sigură și toată zona Schengen mai sigură

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite