Răspunsul Kremlinului după ce Ramzan Kadîrov a sugerat bombardarea Ucrainei cu o „armă nucleară de mică putere”
03 Octombrie 2022, 14:01 (actualizat 03 Octombrie 2022, 14:10)
(actualizat 03 Octombrie 2022, 14:10) | Știrile TVR

Kremlinul a declarat luni că este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare, nu bazată pe emoție, după ce un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin a cerut în weekend Rusiei să folosească o „armă nucleară de mică putere” în Ucraina, transmite Reuters.

Întrebat despre comentariile liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a criticat, de asemenea, conducerea militară a Rusiei din cauza eșecurilor de pe câmpul de luptă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că acesta are dreptul să-şi exprime opinia, dar că abordarea militară a Rusiei nu trebuie condusă de emoţii.

„Acesta este un moment foarte emoționant. Șefii de regiuni au dreptul să-și exprime punctul de vedere”, a spus Peskov într-o discuție cu reporterii luni.

„Dar chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui ținute departe de orice tip de evaluare. Așa că preferăm să rămânem la evaluări echilibrate și obiective.”

Peskov a spus că baza pentru orice utilizare a armelor nucleare a fost stabilită în doctrina nucleară a Rusiei.

Acele linii directoare permit utilizarea armelor nucleare dacă acestea - sau o altă armă de distrugere în masă - sunt folosite împotriva Rusiei sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale.

„Nu pot exista alte considerații când vine vorba de asta”, a spus Peskov.

Kremlinul a precizat că aceste considerente de securitate nucleară se extind în cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le anexează.

Luna trecută, Putin a avertizat Occidentul că „nu blufează” când a spus că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și proteja teritoriul. Vineri, liderul de la Kremlin a declarat că Statele Unite au creat un „precedent” lansând bombe nucleare asupra Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.