Rata mortalității prin accidente rutiere în România, dublă față de media europeană. Cauze: de la viteză, la infrastructura proastă

21 aprilie 2021, 17:39

Șoferii din imagini au fost opriți de polițiștii Brigăzii Rutiere din București, pentru nerespectarea vitezei.

Viteza în exces e doar una dintre cauzele pentru numărul mare al deceselor pe șosele.

ANDRA ARSINTESCU, inspector de poliție, Brigada Rutieră București: „În municipiul București, principalele cauze de producere ale accidentelor grave sunt reprezentate de indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate pietonilor și viteza neregulamentară. Consumul de alcool și droguri reprezintă cauze complementare”.

Numai anul trecut, la nivel național, peste 1.600 de oameni au murit și peste 5.400 au fost grav răniți în accidente rutiere, conform Poliției Române. Numărul deceselor a fost în ușoară scădere față de 2019, dar rămâne cel mai ridicat din Uniunea Europeană. În România, rata mortalității e de două ori mai mare decât media europeană.

ADINA VĂLEAN, comisar european pentru Transporturi: “Datele ne arată că unul dintre factorii care contribuie la accidentele grave este infrastructura deficitară. (…) Trebuie o infrastructură adecvată pentru pietoni, șoferi, bicicliști, motocicliști și alți participanți la trafic. (…) Avem nevoie de programe de educație și de reformă legislativă pentru introducerea principiilor europene în domeniu”.

FLORIN CÎȚU, premierul României: “Când ai o infrastructură dezvoltată, se pare că numărul deceselor din accidente scade (…) Noi avem deja în programul de guvernare resurse alocate, pentru a dezvolta infrasructura”.

Specialiștii consideră că și pregătirea șoferilor în școli trebuie îmbunătățită.

VIRGIL MIHAILOVICI, președintele Asociației Siguranța Auto: “Spre deosebire de școala care pregătește pentru permise în Occident, noi nici acum, după 30 de ani, nu suntem învățați în școală ce să facem în situațiile de urgență. Îți apare un câine, o minge, etc”.

Țara europeană cu cele mai puține decese pe șosele anul trecut este Liechtenstein, cu un singur caz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite