Rata scăzută de vaccinare din România îngrijorează Europa. Comisarul european Thierry Breton, în vizită oficială la Bucureşti

18 noiembrie 2021, 07:21

Comisarul european pentru Piaţa internă le transmite autorităților de la București că sunt necesare măsuri urgente pentru a opri virusul.

Peste 70 de țări folosesc două instrumente: vaccinarea şi certificatul COVID, spune Thierry Breton.

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața internă:Viteza e esențiala și deciziile trebuie luate acum pentru că valul se produce acum. Țările membre iau decizii foarte dificile, în Germania dacă nu ești vaccinat nu poți merge la muncă, e foarte dur. În Austria, dacă nu ești vaccinat trebuie să stai acasă, în Belgia trebuie să stai acasă 4 zile pe săptămână. Puteam înțelege această reținere anul trecut, fiindcă eram la început, dar acum avem suficientă expertiză și experiență ca să știm că funcționeaza, că nu are efecte secundare. Încă două săptămâni dacă aştepţi, poţi să mori sau să pierzi membri ai familiei„.

Raed Arafat, șeful DSU:Certificatul verde este o unealtă, un mecanism prin care se face o limitare a răspândirii bolii și se face o protecție a comunității, chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt unele plăcute. (…) Este totuşi un lucru temporar, nu va fi permanent. Însă soluţiile temporare care trebuie luate trebuie luate cât mai repede„.

Certificatul verde este o măsură de triaj epidemiologic şi care stimulează vaccinarea, spune și coordonatorul campaniei de imunizări.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Iarna e aproape și nu avem motiv să credem că va fi mai bine. (…) E sezonul virozelor respiratorii, cum e şi COVID, deci să avem încredere în corpul medical și să ne vaccinăm. (…) Să ne uitam la certificat ca la o măsură preventivă și nu restrictivă, așa salvăm vieți. Niciun deces care fi putut fi evitat nu e de acceptat„.

Comisarul european a făcut apel la români să se vaccineze pentru a câştiga cu toţii războiul cu virusul.

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața internă:Vreau să mă adresez tuturor românilor. Suntem toți europeni, toți la fel. Convingeți-vă părinții! (…) Dacă nu reuşim să luptăm împotriva acestui val, vă fi nevoie de lockdown. Şi preţul economic şi social e prea mare„.

Oficialul european s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, unde este discutat proiectul de lege privind certificatul COVID. De aici merge în Bulgaria, alt stat membru cu o rată scăzută a vaccinării.

___________________________

ACTUALIZARE: Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a avut o întrevedere la sediul Ministerului Sănătății cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă, care se află într-o vizită de lucru în România.

Cei doi oficiali au abordat subiecte de interes pentru domeniul sanitar european, precum derularea campaniei de vaccinare anti-COVID- 19, aprovizionarea cu vaccin anti-Covid-19, dar și  măsuri luate de statele membre în acest context epidemiologic privind utilizarea certificatului digital.  Ministrul interimar al Sănătății a informat comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național și despre stadiul campaniei de vaccinare anti-COVID- 19.

ACTUALIZARE Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, efectuează joi o vizită oficială la Bucureşti, ocazie cu care se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu miniştrii interimari ai Sănătăţii şi Apărării, informează Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Comisarul european va participa şi la o conferinţă de presă cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat şi cu coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă.

„Este important pentru mine să vin, personal, la Bucureşti pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetăţenilor români -de toate vârstele şi categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată şi o barieră în calea redresării depline a României şi a Uniunii Europene în ansamblu”, afirmă comisarul european, potrivit comunicatului Reprezentanţei.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, „Europa a furnizat vaccinuri sigure şi eficiente în timp record – România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenţei la vaccinare şi a opri răspândirea virusului”. Astfel, „trebuie încurajat efortul din partea tuturor părţilor interesate – Guvern, profesionişti din domeniul sănătăţii, ONG-uri şi cetăţeni – aştept cu interes aceste întâlniri productive”.

Comisarul european se întâlneşte la ora 9,00 cu ministrul interimar al Sănătăţii, Attila Cseke, apoi cu ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, la ora 10,00, iar de la ora 12,00 va avea o conferinţă de presă alături de şeful DSU şi de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

La ora 13,00 se va întâlni cu şeful statului, iar la 14,00 cu Comisiile Parlamentare reunite ale Industriei, Afacerilor Europene şi Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite