Rate mai mari la creditele în lei și euro. De la 1 aprilie, valoarea IRCC va crește la aproape 6%

19 martie 2023, 12:07

Românii care au credite în euro urmează să plătească rate mai mari deoarece indicele Euribor la trei luni a crescut substanțial la 2,81%. În trimestrul anterior valoarea Euribor a fost de 2%, iar în urmă cu un an valoarea lui era -0,5%.

În cazul unui credit de 50.000 de euro luat pe o perioadă de 30 de ani, la valoarea actuală a indicelui Euribor, rata ar urma să crească la aproximativ 1.600 de lei, mai mare cu 118 lei față de cât era la finalul anului trecut.

Creșterea ratelor la creditele în euro vine în contextul în care au crescut împrumuturile în moneda europeană, ca urmare a dobânzilor mai mari la lei.

Valoarea totală a creditelor în valută, accesate de către populație și companii au urcat la începutul anului la un echivalent de peste 113 miliarde și a fost mai mare cu aproape 25% decât în perioada similară a anului trecut arată datele Băncii Naționale.

Cea mai mare parte a împrumuturilor în valută a fost în euro și aparține firmelor. Economiștii se așteaptă ca ratele la împrumuturile în euro să crească și mai mult în lunile următoare. Banca Centrală Europeană a majorat, la finalul săptămânii, dobânda de referință de la 3%, al 3,5%.

Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom: Banca Centrală Europeană a și spus că în continuare va mai crește până când se scade inflația (…) Ținta de inflație a Băncii Europene este de 2%. Ori e departe de 8,5%, cât a fost inflația în zona euro, de 2% pe care și l-au propus.

Și în ceea ce privește IRCC-ul, ratele ar urma să crească deoarece de la 1 aprilie, valoarea acestui indice va crește la 5,98 la sută de la 5,71% cât este în prezent. În cazul unui credit de 50.000 de euro, rata aferentă ar urma să crească la aproape 2.100 de lei și să fie mai mare cu aproximativ 50 de lei în comparație cu rata actuală, calculată în baza valorii din prezent a IRCC.

Andreea Nica, analist financiar: Știm și care va fi nivelul IRCC pentru ratele din iunie încolo. Va fi tot în jurul lui 6%, dacă nu apar suprize în aceste săptămâni care sunt tot mai tumultoase. Deci ne uităm la o stabilitate a ratelor de dobândă pentru creditele ancorate la acest indice.

Sunt vești bune legate de Robor deoarece valoarea acestui indice continuă să scadă. El a ajuns recent la 6,88%. Dacă folosim același exemplu al unui credit ipotecar în valoare de 50.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani, o rată calculată la valoarea catuală a Robor ar urma să ajungă la 2.264 de lei, mai mică cu 141 de lei față de cât era în urmă cu un semestru.

Analiștii financiari se așteaptă ca ratele calculate cu Euribor să crească în continuare anul acesta. Ei estimează că valoarea indicelui va ajunge între 3 și 4%. Specialiștii estimează că IRCC va atinge valoarea de 6% în a doua parte a anului, iar ROBOR va fluctua în jurul valorii de 6-7%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite