Rate mai mici prin negociere cu banca. A crescut numărul dosarelor de conciliere
25 Iulie 2021, 20:00 (actualizat 25 Iulie 2021, 20:44)
(actualizat 25 Iulie 2021, 20:44) | Știrile TVR

Tot mai mulţi români care au probleme cu banii negociază cu banca şi obţin sume mai mici de plată. Numărul dosarelor de conciliere, încheiate cu succes, a crescut cu 80% în primul semestru, faţă de perioada similară a anului trecut. Procedura este gratuită.

De la începutul anului, peste 1.200 de clienți care au avut dificultăți la plata ratelor la bancă sau la instituțiile financiare nebancare au depus cereri de conciliere la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar.

Au avut nevoie de un motiv serios ca să negocieze sume mai mici de plată.

În primul semestru, peste 200 de dosare au fost soluționate cu succes, cu 80% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Beneficiile totale obținute de clienți, prin sume mai mici de plată, dar și de bănci prin continuarea contractului de credit, se ridică la 800.000 de euro, în primul semestru. Este cea mai mare sumă semestrială din ultimii șase ani.

În cazul IFN-urilor, numărul cererilor soluționate în primul semstru e însă mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Procedura concilierii e gratuită, iar durata maximă de soluționare a unui dosar e de cel mult 3 luni.

Centrul de Soluționare a fost înființat de Guvern în 2015 tocmai pentru a rezolva, pe cale amiabilă, neînțelegerile dintre clienți și instituțiile de credit.