Ratele creditelor, amânate cu până la 9 luni. Măsura va fi inclusă într-o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată în ședința de guvern

25 martie 2020, 19:12

Românii scapă de o grijă în situația actuală în care veniturile le scad din cauza epidemiei de coronavirus. Vor putea să amâne la cerere plata ratelor către bănci până la sfârșitul anului. E una dintre veștile anunțate de președintele țării după o întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri.

Klaus Iohannis, președintele României: Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.

Oricine va putea să ceară amânarea, fără documente justificative, a anunțat ministrul Finanțelor. Clienții, persoane fizice sau juridice, pot face solicitarea mai întâi telefonic și apoi vor trimite și o cerere scrisă.

Florin Citu, ministrul de Finanțe: Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Naţională. Până la nouă luni de zile a fost propunerea până la care am mers eu şi a fost agreată de BNR şi de sistemul bancar, vom vedea dacă va fi propunerea finală.

Ministrul a precizat că încă se discută modul în care se vor face plățile după cele 9 luni de grație. O variantă ar fi eșalonarea pe o perioadă mai lungă.

Irina Chițu, analist financiar: Întrebarea este: se îngheaţă creditele la cerere şi se prelungeşte contractul de credit în aceleaşi condiţii? Pentru că Ministerul Finanţelor a spus că dobânzile nu se vor cumula. Însă se vor plăti reeşalonat pe o perioadă mai lungă de timp. Dar aceasta înseamnă rate mai mari. Sau se subvenţionează dobânzile din partea statului. Atunci toţi vor apela la această solutie.

Amânarea ratelor vine după ce Banca Națională a anunțat ieri că nu va cere băncilor cheltuieli suplimentare pentru creditele clienților care cer amânarea ratelor.

Guvernul pregătește și rectificarea bugetară, care ar putea fi aprobată săptămâna viitoare. Vor fi alocați mai mulți bani ministerelor Sănătății și Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite