Rusia a lansat un atac masiv cu rachete hipersonice și drone asupra Ucrainei, despre care spune că e ripostă la atacurile recente de pe teritoriul ei, pe care le atribuie Kievului. Cel puțin 9 persoane au murit
09 Martie 2023, 06:03 (actualizat 09 Martie 2023, 19:33)
(actualizat 09 Martie 2023, 19:33) | Știrile TVR

Cel puțin nouă oameni au murit în Ucraina în recentul val de atacuri cu rachete supersonice al rușilor. Cinci oameni au fost uciși într-o singură casă din regiunea Liov, în timp ce alte victime au fost la Herson şi Dnipro. De asemenea, explozii au fost semnalate și la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost deconectată de la sistemul energetic. Rusia a lansat atacuri și asupra Kievului, unde au fost țintite obiective energetice și blocuri de locuințe. Atenție, sunt imagini cu impact emoțional!

O rachetă a căzut peste o casă din regiunea Liov și a luat viețile a cinci oameni, în timp ce aceștia dormeau. Echipajele de intervenție sosite la locul atacului au reușit să stingă un incendiu izbucnit după atac și au încercat să salveze ce se mai poate. Vecinii familiei ucise de ruși sunt îngroziți.

Alți trei civili ucraineni au fost uciși în atacurile rușilor la Herson, iar un altul în orașul Dnipro. Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a lansat aproximativ 80 de rachete de croazieră, rachete supersonice și drone sinucigașe, iar apărarea antiaeriană a doborât 34 de proiectile.

Rachetele rusești au lovit și capitala Kiev, la primele ore ale dimineții. Una dintre rachete a căzut într-o parcare, în apropierea blocurilor de locuințe.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că proiectilele rusești au țintit infrastructura energetică și clădirile de locuințe din 10 regiuni ale țării.

Moscova a precizat că bombardamentul a fost o ripostă la atacurile recente de pe teritoriul Rusiei, pe care Kremlinul le atribuie Ucrainei.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată de la rețeaua electrică, din cauza bombardamentelor.

Directorul Agenției pentru Energie Atomică s-a declarat scandalizat de situația de la Zaporojie: Este pentru a şasea oară. Repet. Este pentru a şasea oară când Centrala Nucleară Zaporojia pierde conexiunea la energie şi trebuie să funcţioneze în modul de urgenţă. Noi ce facem? Cum putem să stăm aici, în această încăpere, în această dimineaţă, şi să permitem să se întâmple aşa ceva? Nu se mai poate continua aşa.

În acest timp, la Bahmut și în împrejurimi continuă luptele violente între trupele ucrainene și cele rusești, ajutate de mercenarii din gruparea Wagner.

Rușii au înregistrat un mic avans, și sunt la un pas să încercuiască orașul Bahmut.

Pe de altă parte, lângă Moscova au apărut noi cimitire în care sunt îngropați miile de mercenari din Gruparea Wagner. Potrivit agențiilor de presă, astfel de cimitire au fost amenajate în grabă în ultimele două luni, pe măsură ce pierderile omenești suferite de ruși în Ucraina au crescut.

ACTUALIZARE Numărul persoanelor care au murit în Ucraina în recentul val de atacuri cu rachete supersonice al rușilor a crescut la 9. Cinci oameni au fost uciși într-o singură casă din regiunea Liov, în timp ce alte victime au fost la Herson şi Dnipro.

ACTUALIZARE Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 81 de rachete și opt drone Shahed în noaptea de miercuri spre joi.  Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât 34 de rachete de croazieră și patru dintre drone.

ACTUALIZARE: Trei persoane au fost ucise într-o stație de transport public din Herson după ce rușii au lansat mai multe rachete asupra orașului în această dimineață.

„Teroriștii ruși au bombardat Herson dimineața. Au lovit... o stație de transport public. Trei persoane au murit în urma bombardamentelor”, a trasmis șeful de cabinet prezidențial al Ucrainei, Andrei Yermak, pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe contul său de Telegram despre evenimentele care au avut loc în Ucraina, în noaptea dinspre miercuri spre joi, și a transmis condoleanțe famiilor celor uciși în urma atacurilor rusești, notează The Guardian.

ACTUALIZARE Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât  34 de rachete de croazieră în noaptea de joi spre vineri.

ACTUALIZARE: Cinci oameni au murit după atacurile cu rachete rusești în regiunea de vest a Liovului. 4 victime se aflau în locuințele lor în timpul bombardamentelor.

ACTUALIZARE: Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică în urma atacurilor din această dimineață, a anunțat joi dimineață compania Enerhoatom.

ACTUALIZARE: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că a avut loc un atac asupra infrastructurii electrice a orașului și că 40% dintre locuitorii Kievului sunt acum fără încălzire. Temperatura la Kiev este de 4°C.

ACTUALIZARE: Două persoane au fost rănite în urma exploziilor care au avut loc în Kiev.

ACTUALIZARE Potrivit unor informații recente ale cotidianului The Guardian, în această dimineață, la Kiev s-au auzit explozii puternice, iar rușii ar fi lovit o centrală electrică. Anterior, adiministratia militară a Kievului a transmis că apărarea antiaeriană a regiunii a funcționat.

"Explozii în districtul Holosiivskyi al capitalei. Toate serviciile (de urgență) sunt în drum spre amplasament. Urmează mai multe detalii", a scris primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Explozii au fost auzite și în orașele  Hmelniţki și Jîtomir, precum și în Poltava, Liov, Vinița, Rivne, pe fondul unui atac masiv rusesc din noaptea de 8/9 martie.

De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate.

"Inamicul a efectuat peste 15 lovituri asupra oraşului şi a regiunii" Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

"Ocupanţii ţintesc din nou instalaţii esenţiale", a adăugat el.

"Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită", a adăugat guvernatorul, anunţând detalii "clare" despre posibilele victime şi amploarea pagubelor.

La Harkov, principalul oraş al regiunii, primarul Igor Terehov a raportat că a fost vizată "infrastructura energetică" şi că există "probleme" cu electricitatea în anumite părţi ale oraşului.

În regiunea Odesa, în sudul ţării, guvernatorul Maksim Marcenko a raportat că "rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale", vorbind despre o "lovitură masivă de rachete".

"Din fericire, nu au fost victime", a declarat el, adăugând că au fost instituite "restricţii în aprovizionarea cu energie electrică".

În regiunea Kiev, apărarea aeriană funcţiona, potrivit administraţiei militare locale.

În vestul Ucrainei, guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghi Gamalii, i-a îndemnat pe locuitori să "rămână în adăposturi", deoarece "inamicul loveşte infrastructurile esenţiale ale ţării".