Război în Ucraina | În timp ce Putin vizita Mariupol, activiştii scriau cu lumânări cuvântul „copii”, în faţa Teatrului Naţional din Praga. Canada pregăteşte tancuri Leopard 2 pentru Ucraina
Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată oraşul ucrainean Mariupol, la câteva ore după ce s-a aflat în Crimeea. Pe întuneric, liderul de la Kremlin a făcut o plimbare cu maşina pe străzile pustii ale oraşului pe care armata sa l-a redus la stadiul de ruine. Mai mult, el s-a întâlnit chipurile întâmplător cu câţiva locuitori, alţii decât cei lăsaţi fără locuinţe, rude şi copii. Gestul liderului de la Kremlin este considerat unul de sfidare a memoriei copiilor ucişi de armata rusă, în timpul invaziei Ucrainei.
Preşedintele pe numele căruia s-a emis un mandat internaţional de arestare a efectuat o vizită în oraşul ucrainean Mariupol. Oraş pe care armata rusă l-a bombardat sistematic încă de la începutul invaziei Ucrainei, şi în care au fost ucişi mii de civili, între care şi numeroşi copii. Chiar primarul ucrainean al localităţii spunea că Putin a ucis mai mulţi oameni la Mariupol, în 2022, decât Adolf Hitler, în Al Doilea Război Mondial. Dacă trupele lui Hitler au lăsat 10 mii de victime în doi ani, armata lui Putin a asasinat 20 de mii de civili în două luni.
Iar acum, autorităţile ucrainene din Mariupol, au denunţat vizita lui Putin, pe care l-au numit criminal internaţional.
Oficialii ucraineni subliniază că Putin a fost pe întuneric în localitate , probabil pentru a nu vedea lumina zilei oraşul pe care l-a distrus.
Mariupol este locul cel mai apropiat de linia frontului în care s-a aflat liderul de la Kremlin.
De asemenea, după scurta vizită în teritoriile ocupate din Ucraina, Putin s-a întâlnit cu comandanţii militari ruşi responsabili de invadarea Ucrainei.
O replică faţă de vizita scandaloasă a lui Putin în Mariupol a venit din partea activiştilor cehi şi ucraineni. Aceşti au scris cu lumânări aprinse cuvântul „copii”, în faţa Teatrului Naţional din Praga. Gestul a fost făcut pentru a comemora victimele ucise în bombardamentul asupra Teatrului din Mariupol, în care au murit numeroşi copii.
În acest timp, Polonia îşi întăreşte apărarea la graniţa cu enclava rusă Kaliningrad dar şi cu Belarus. Un gard de sârmă ghimpată şi bariere anti tanc protejează partea poloneză a frontierei. Măsurile speciale au fost luate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia dar şi a provocărilor venite din Belarus, care a trimis valuri de migranţi ilegali peste frontieră.
Iar Canada pregăteşte mai multe tancuri Leopard 2 care vor fi livrate Ucrainei. Maşinile de luptă sunt încărcate deja în avioane pentru a fi trimise în Europa. De asemenea, Canada va oferi şi cantităţi importante de muniţie Kievului dar şi rachete anti aeriene.