Război în Ucraina – ziua 83. Prin evacuarea militarilor din combinatul Azovstal, ultimii apărători ai Mariupolului, orașul trece complet sub ocupație rusească. Harta zilei

17 mai 2022, 07:01

Azovstal. Fabrica devenită un simbol al rezistenței și sacrificiului. Eroii din subteran au rezistat 83 de zile în fața unui invadator care nu s-a dat în lături de la nimic. Soldații ucraineni au răspuns cu sacrificiu și au plătit cu sânge și moarte visul unei țări libere.

ACTUALIZARE 20.16 Cum arată calea ferată din zona Lviv după loviturile rusești de noaptea trecută.

ACTUALIZARE 19.16 Rusia se va baza cel mai probabil, în săptămânile următoare, pe lovituri masive de artilerie, încercând să recupereze încetinirea avansării în Donbas, analizează Ministerul britanic al Apărării.

HARTA ZILEI

ACTUALIZARE 18.30 Cel puțin 7 autobuze cu soldați ucraineni au părăsit Azovstal, însoțite de forțe armate pro-ruse, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 17.40 Vladimir Putin: Unele state din UE nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunţe la petrolul nostru.

ACTUALIZARE 16.58 Japonia oferă sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina și asigură transportul aerian pentru a aduce articolele de primă necesitate ale Înaltulului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România şi în Polonia, de unde vor fi transportate mai departe în Ucraina.

ACTUALIZARE 16.53 Germania va crește cooperarea militară cu Suedia și Finlanda, candidate la aderarea la NATO.

„Ne vom intensifica cooperarea militară, în special în regiunea Mării Baltice, şi prin exerciţii comune”, a afirmat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin.

El a precizat că Suedia şi Finlanda vor putea conta pe susţinerea Germaniei, „în special în această situaţie foarte specială” care precede primirea lor în NATO.

ACTUALIZAre 16.42 Circa 3.000 de civili din Mariupol ar fi ținuți prizonieri într-o „închisoare-filtru” dintr-un sat din regiunea Donețk, acuză Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, citată de The Kyiv Independent. Aceștia ar fi fost electrocutați înainte să fie închiși.

ACTUALIZARE 16.28 Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat astăzi consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit Reuters. Podoliak a subliniat în declaraţii televizate că apărarea oraşului-port Mariupol a întrerupt operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.13 Președintele Vladimir Putin a avertizat că Europa va plăti un preț mare pentru energie dacă Occidentul va impune un embargo asupra petrolului rusesc.

ACTUALIZARE 16.11 Ucraina se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri de război ruși pentru soldații grav răniți evacuați de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean.

ACTUALIZARE 15.49 Parlamentul finlandez a votat în favoarea cererii de aderare la NATO.

„Parlamentul sprijină cererea Finlandei de aderare la NATO. Parlamentul a adoptat poziția în conformitate cu raportul Comisiei pentru Afaceri Externe, după un vot pentru 188-8”, a transmis contul oficial de Twitter al parlamentului pe Twitter.

ACTUALIZARE 15.29 Ambasadorul Finlandei în Rusia, Antti Helanterya, a fost convocată, marți, la Ministerul rus de externe din Moscova pentru a fi anunțată că doi angajați ai ambasadei finlandeze vor fi expluzați, ca parte a unui răspuns diplomatic, a anunțat ministerul într-un comunicat.

„Ambasadorului i s-a prezentat o declarație de protest hotărât în legătură cu expulzarea fără temei din Finlanda a doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Helsinki, ca parte a campaniei UE de sancțiuni anti-ruse, precum și parcursul conflictual al Finlandei față de Rusia, inclusiv furnizarea de arme pentru regimul de la Kiev și acoperirea crimelor naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbass și Ucraina”, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Ambasadorul a fost informat că partea rusă a luat o decizie cu privire la inacceptabilitatea șederii în continuare în Federația Rusă a doi angajați ai personalului Ambasadei Finlandei la Moscova”, a spus ministerul.

ACTUALIZARE 15.17 Grupul ucrainean Kalush Orchestra, câştigătorul ediţiei Eurovision 2022, intenţionează să meargă în turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru armata ucraineană care continuă să opună rezistenţă forţelor ruse la peste 80 de zile după invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat marţi trupa, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 14.35 Volodimir Zelensky și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean.

ACTUALIZARE 14.15 Ucraina se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri de război ruși în schimbul soldaților grav răniți, evacuați de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol luni seara, a declarat vicepremierul ucrainean. „În interesul salvării vieților lor, 52 dintre militarii noștri grav răniți au fost evacuați ieri. După ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonieri de război ruși”, a declarat marți Iryna Vereșciuk. „Lucrăm la următoarele etape ale operațiunii umanitare”, a adăugat Vereshchuk.

ACTUALIZARE 14.00 La Kiev, are loc o ceremonie funerară pentru primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravchuk. La evenimentul funebru, participă și cuplul prezidențial Volodimir și Elena Zelenski.

ACTUALIZARE 13.30 Imagini video cu soldați ucraineni care sunt evacuați de la combinatul metalurgic Azovstal au fost făcute publice.

 

ACTUALIZARE 11.50 Un nou mormânt a fost descoperit în apropierea satului Makarov din regiunea Kiev. Două persoane au fost ucise de ruși cu împușcături în cap și încă una în stomac. Printre morți se număra și un cetățean ceh, potrivit Nexta tv.

ACTUALIZARE 11.30 Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a semnat marți cererea de aderarea la NATO, punând capăt deceniilor de neutralitate militară a țării.

CITEȘTE ȘI: Surse The Times: Eșecurile militare ale Rusiei din Donbas, cauzate de amestecul lui Vladimir Putin, care ia decizii strategice

ACTUALIZARE 11.00 Soldații ucraineni avansează la nord și nord-est de Harkov, potrivit șefului administrației militare regionale a orașului. ”Două persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în ultimele 24 de ore”, a spus Oleh Syniehubov.

ACTUALIZARE 10.40 În regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, rușii „au tras rachete în satul Desna în această dimineață. Sunt morți și mulți răniți. Nu este clar care a fost ținta”, a declarat Vyacheslav Chaus, șeful administrației militare. Desna se află la aproximativ 40 de mile (aproximativ 64 de kilometri) de granița cu Belarus. Loviturile rusești cu rachete și artilerie au crescut în mai multe zone de frontieră recent, pe măsură ce o contraofensivă ucraineană în nord-est capătă avânt.

În regiunea de nord-est Sumî, Rusia a tras cu artilerie peste graniță, a precizat Statul Major al armatei ucrainene. Dmitro Zhivitski, șeful administrației militare a regiunii Sumy, a declarat că grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere au încercat să treacă granița. „A fost o bătălie foarte serioasă. Au fost folosite mortiere, lansatoare de grenade, arme de calibru mic”, a spus el. Oficialii ruși au raportat și schimburi de focuri în zonă. Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, a declarat că, în zorii zilei de marți, au fost trase arme de mare calibru într-un sat de graniță și mai multe case au fost avariate. El a spus că nu au fost victime.

Ucraina relatează că, de-a lungul liniei frontului în Lugansk și Donețk,  forțele ruse fac eforturi continue de a avansa în mai multe zone, dar toate tentativele lor au fost respinse. Statul Major a declarat că în zona puternic disputată din jurul Severodonețk, rușii au atacat orașul Syrotne, dar „au suferit pierderi în timpul luptei și și-au retras forțele”. Dar focurile de artilerie și loviturile aeriene au continuat. Șeful administrației militare de la Lugansk, Serhii Hayday, a declarat că rușii au lovit două clădiri spitalicești și o unitate de producție din Severodonețk și că au avut loc și atacuri aeriene în zona Popasna. În total, a spus el, 10 civili au fost uciși în ultimul bombardament. Spitalul principal din Severodonetsk a fost lovit din nou, a spus Hayday, mai multe case din satele din vest au fost distruse de bombardamentele aeriene.

ACTUALIZARE 10.22 Imagini video cu distrugerea unor vehicule militare rusești de către forțele ucrainene au fost făcute publice.

ACTUALIZARE 10.05 Armata rusă a pierdut 27.900 de soldați de la începutul invaziei în Ucraina, transmite Satul Major al Forțelor Armate ucrainene. Alte pierderi ale rușilor sunt: 1235 de tancuri, 3009 blindate, 578.198 sisteme de artilerie, 90 de sisteme antiaerine, 201.167 avioane și elicoptere, 2109 vehicule militare, 13 nave de război.

ACTUALIZARE 10.00 O rachetă a lovit ramura regională Yavoriv a căii ferate din Liov, iar infrastructura a fost deteriorată, susține guvernatorul Liovului, Maksym Kozitski. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât trei rachete de croazieră aseară, a adăugat Kozitski.

Primarul din Lviv, Andri Sadovi, a transmis  informații suplimentare despre atacul asupra căii ferate din vestul Ucrainei. El a spus pe Telegram: ”Într-unul dintre satele din districtul Yavoriv, o rachetă a deteriorat parțial infrastructura feroviară. Ferestrele caselor din preajma căii ferate zburau. Și toate acestea într-o zonă de 20 km până la granița cu Uniunea Europeană. Acesta a fost într-adevăr unul dintre cele mai mari atacuri asupra regiunii Lviv în ceea ce privește numărul de rachete. Este greu de prezis ce se va întâmpla în continuare. Așa că du-te la adăpost!”

CITEȘTE ȘI: Ucraina vrea să majoreze exporturile de cereale după ce Polonia a relaxat procedurile vamale

ACTUALIZARE 09.30 Localitatea Okhtirka a fost lovită de rachete rusești peste noapte, a transmis Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul Sumiului din nord-estul Ucrainei. El a scris: Cinci rachete rusești au aterizat asupra țintelor civile și au provocat multe pagube. Depozitele au luat foc. Unda de șoc a avariat ușa din față a clădirii cu două etaje, iar oamenii au rămas blocați înăuntru. Multe case particulare au fost afectate. Geamurile bisericii au fost sparte. A avut de suferit și Grădinița „Basme”. Acesta este aceeași care a fost bombardată de rasiști în primele zile de război, când au murit oameni aici. Cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacul de astăzi asupra orașului. Afirmațiile nu au fost verificate independent. Rusia a insistat în mod repetat că atacurile sale vizează doar infrastructura militară și militară.

ACTUALIZARE 08.00 Amploarea pagubelor lăsate în urmă de trupele ruse la nord de Kiev ilustrează opțiunea Rusiei de a folosi artileria în zonele locuite, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor, adăugând că Moscova se va baza probabil mai mult pe artilerie în Donbas, în săptămânile următoare, transmite The Guardian.

În regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, se estimează că aproximativ 3.500 de clădiri au fost distruse sau avariate în timpul înaintării dezordonate a Rusiei către capitala Ucrainei.

80% din daune au fost cauzate clădirilor rezidențiale. Amploarea acestor daune indică opțiunea Rusiei de a folosi artileria în zonelelocuite. Probabil că Rusia a recurs la folosirea masivă și fără discernământ a artileriei din cauza capacității limitate de lovi țintele și a refuzului de a folosi aeronave de luptă dincolo de propriile linii de front. În următoarele săptămâni, Rusia va continua probabil să se bazeze foarte mult pe loviturile de artilerie în masă, în timp ce încearcă să avanseze în Donbas.

ACTUALIZARE 07.50 Rusia își desfășoară principalele eforturi de luptă în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major al Armatei Ucrainei în actualizarea sa zilnică, susținând că forțele ucrainene au respins 11 atacuri în Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore. Armata ucraineană a distrus mai multe echipamente, inclusiv cinci tancuri, un sistem de rachete anti-avion Tor, șase sisteme de artilerie și 12 vehicule blindate de luptă.

De asemenea, autoritățile de la Kiev au mai spus că avioanele rusești au „distrus infrastructura civilă și militară din Zona Operațională de Est și zone industriale din Ucraina”, fără a oferi mai multe detalii

În Harkov, unde forțele ucrainene au respins forțele ruse la granița rusă, „eforturile principale ale inamicului sunt concentrate pe menținerea pozițiilor lor și prevenirea înaintării trupelor noastre”.

  • Este dificil de verificat amploarea pierderilor rusești în război. Moscova a publicat ultima dată datele privind victimele la sfârșitul lunii martie, admițând că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți în prima lună de război. În ultima lună și jumătate, guvernul nu a făcut publice mai multe informații despre victime, cu excepția faptului că acestea au fost „semnificative”. Estimările occidentale au fost de 10 sau chiar de 20 de ori mai mari, unii sugerând că Rusia a pierdut peste 30.000 de soldați de la începutul războiului.

ACTUALIZARE 07.30 Oficialii ucraineni au susținut că trupele ucrainene din nord-estul țării au alungat forțele ruse din orașul Harkov și au avansat până la granița cu Rusia. Batalionul 227 militar ucrainean al brigăzii 127 de apărare teritorială a ajuns la granița cu Rusia, în regiunea Harkov.

 

ACTUALIZARE 07.20 Ucraina a distrus depozitul de combustibil rusesc lângă Chornobaivka, regiunea Herson. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a declarat pe 16 mai că forțele ucrainene au învins și sistemele rusești de rachete antiaeriene, tancuri, echipamente militare și au ucis 29 demilitari ruși în acea zonă.

ACTUALIZARE 07.00 Atac cu rachete în vestul Ucrainei. O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de granița cu Polonia a fost vizată de atac cu rachete rusești marți dimineața devreme, potrivit Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lviv. El nu a oferit alte detalii.

ACTUALIZARE 06.55 Vladimir Putin a reacționat față de acțiunile întreprinse de națiunile nordice pentru aderarea la NATO. Președintele rus a spus că intrarea Suediei și Finlandei în alianța condusă de SUA nu va crea o amenințare pentru Rusia, dar extinderea militară în teritoriu va „ provoca, cu siguranță,  răspunsul nostru”. Guvernul suedez a declarat pe site-ul său că a decis să solicite aderarea la NATO, în urma unei declarații similare făcute de Finlanda duminică.

Dar Turcia le poate bloca demersurile: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că nu va aproba aderarea Suediei și a Finlandei la NATO dacă sancționează Ankara. Erdogan a spus săptămâna trecută că nu privește într-un mod „pozitiv” perspectiva aderării celor două țări nordice la NATO, acuzând faptul că atât Suedia, cât și Finlanda găzduiesc „organizații teroriste” kurde.

Comandanții unităților militare ucrainene staționate în combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, când și-au anunțat încheierea „misiunii de luptă” „în oraşul din sud asediat .Comandantul batalionului Azov Denis Prokopenko, a apărut într-o înregistrare în care anunță încheierea misiunii de la combinatul Azovstal pentru îndeplinirea unui obiectiv superior, acela de a salva viața camarazilor săi. Și Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că soldații și-au îndeplinit misiunea de lupta. Sute de oameni au fost evacuați luni din combinat, ultima redută într-un oraș care a  devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse, a declarat ea într-o înregistrare video, precizând că mai târziu va avea loc „un schimb” de prizonieri.

Forțele ruse a bombardat frontul din zona de est a Ucrainei Donbas, în timp ce luptele devin din ce în ce mai intense la Severodonețk, cel mai estic oraș al țării, deținut încă de forțele ucrainene după mai bine de 11 săptămâni de război.

Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters. Anunţul a fost făcut de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite