Război în Ucraina, ziua 171 | Ruşii pregătesc o operațiune sub steag fals, în zona centralei de la Zaporojie. Două nave cu cereale au plecat sâmbătă din Ucraina

13 august 2022, 09:36

ACTUALIZARE 17.18  Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar.

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.

ACDTUALIZARE 16.28  Câinii militari din Ucraina au primit echipamente de protecţie.

„Echipamente de protecție pentru soldații cu patru picioare din diferite unități ale Forțelor ucrainene de Apărare de la binefăcători și voluntari. Multe mulțumiri! Împreună vom învinge!”, a postat pe Twitter a Statului Major General din Ucraina.

ACTUALIZARE  16.00 Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia bombardează centrala nucleară din Zaporojie dintr-un sat ocupat din apropiere. Potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării, trupele ruse pregătesc o operațiune sub steag fals, deghizând o artilerie autopropulsată ca fiind ucraineană.

 

 

ACTUALIZARE 13.30 The Kyiv Independent transmite că armata ucraineană a doborât un avion de luptă rusesc, precum și patru drone rusești.

 

 

ACTUALIZARE 13.00 Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Piski, de la periferia regiunii Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Ministerul a mai spus că forțele ruse au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în apropierea orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, și un depozit cu muniție.

ACTUALIZARE 12.00 Ministrul ucrainean al Sănătății acuză autoritățile ruse că au comis o crimă împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele ocupate.

Într-un interviu acordat Associated Press, Viktor Liashko a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din zonele ocupate.

Liashko: Pe parcursul celor șase luni de război, Rusia nu a permis coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem oferi propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele. Credem că aceste acțiuni sunt întreprinse cu intenție de Rusia și le considerăm crime împotriva umanității și crime de război care vor fi documentate și vor fi recunoscute.

ACTUALIZARE 11.50 Alte două nave au plecat sâmbătă din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a declarat Ministerul turc al Apărării. 16 nave au plecat din Ucraina, după semnarea acordului intermediat de ONU.

Nava Fulmar S, sub pavilion Barbados, a părăsit portul Chornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb şi se îndreptă către Turcia.

Nava Thoe, sub pavilion Insula Marshall, a plecat din același port și se îndreaptă  spre Turcia, cu 3.000 de tone de semințe de floarea soarelui.

O altă navă va pleca sâmbătă din Turcia către Ucraina pentru a fi încărcată cu cereale, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 11.30 Ruşii au tras 30 de rachete în zonele rezidențiale din Nikopol, declară președintele administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko. Au fost distruse unsprezece clădiri înalte, 13 case și o grădiniță.

 

 

ACTUALIZARE 11.15 Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 200 de soldați, 7 tancuri, 7 transportoare blindate, 3 sisteme de artilerie, o dronă, un echipament special și 15 diferite vehicule, iar 2 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă țintele

 

 

ACTUALIZARE 11.00 Maxar a publicat imagini din satelit ale aerodromului din Belarus, după o serie de explozii.  Aerodromul Ziabrauka este situat în regiunea Gomel din Belarus, în vecinătatea regiunii Cernihiv. Aerodromul este folosit de aviația rusă. În urma exploziilor, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că unul dintre echipamentele lor a luat foc în timpul testării noilor motoare, pe 10 august. Cu toate acestea, Maxar a publicat imagini pe 13 august spunând că „urmele unei explozii recente pot fi văzute pe pista principală și vegetația arsă este evidentă în apropiere”.

 

 

Evenimentele recente:

  • Rusia a transmis Statelor Unite că legăturile diplomatice vor fi grav afectate și ar putea fi întrerupte, dacă Rusia va fi declarată „stat sponsor al terorismului” de către Senatul american, potrivit unui oficial din Ministerul de Externe citat de TASS.
  • Zelenski cere din nou statelor UE să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru a evita ca blocul să devină un „supermarket” deschis oricui poate intra.
  • Dmitri Medvedev a amenințat aliații Ucrainei: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”
  • SUA sunt îngrijorate de informațiile potrivit cărora cetățeni britanici, suedezi și croați ar fi fost acuzați de „autorități nelegitime în estul Ucrainei”, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken.
  • Agențiile globale de rating S&P și Fitch au coborât ratingurile Ucrainei la „selective default” și „restricted default”, deoarece consideră că restructurarea datoriei sale este în dificultate.
  • Economia Rusiei s-a contractat cu 4% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unei estimări statistice oficiale
  • Fluxurile de petrol rusesc către Republica Cehă prin conducta Drujba au fost reluate. Pata taxelor de tranzit a fost deblocată.
  • Forțele ucrainene au lovit al patrulea și ultimul pod care traversează râul Dnipro în regiunea Herson, ocupată în mare parte de Rusia, a scris pe Facebook oficialul regional Serhi Khlan. Armata ucraineană a declarat că are acum capacitatea de a lovi aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei în Herson.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite