Război în Ucraina, ziua 174 | Șeful ONU vine joi în Ucraina, unde se va întâlni cu Zelenski și Erdogan

16 august 2022, 06:48

ACTUALIZARE 21.00 Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internațional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu.

El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

(w620) Antonio Gu

ACTUALIZARE, ORA 20.15 Presa rusă de stat relatează că un număr record de mașini au traversat podul care leagă Crimeea de Rusia – ceea ce sugerează că un număr important de ruși care s-au stabilit în regiune după anexarea din 2014 fug acum, informează The Guardian și Sky News. 38.297 de mașini au traversat marți podul din Crimeea, a transmis agenția rusă de știri TASS, citând departamentul local de management rutier.

Podul a fost deschis în 2018, la patru ani după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Plecarea aparentă a oamenilor vine după ce s-a aflat că un depozit de muniție a explodat în apropierea orașului Dzhankoi din Crimeea, în această dimineață. Între timp, autoritățile instalate în Rusia spun că circulația trenurilor a fost întreruptă deoarece liniile de cale ferată au fost avariate din cauza atacurilor efectuate asupra teritoriului peninsulei.

ACTUALIZARE 20.00 Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, sprijinul pentru propunerea venită din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), de a desfășura o misiune a agenției la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de Rusia, pentru a examina situația de acolo, relatează CNN. Macron și Zelenski au discutat termenii unei astfel de misiuni, care ar urma să înceapă „cât mai curând posibil”, conform propunerii directorului general al AIEA. Macron a „evidențiat îngrijorarea sa” cu privire la amenințarea reprezentată de prezența și acțiunile forțelor ruse în jurul centralei nucleare și a cerut retragerea acestora, în cadrul convorbirii cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Palatului Élysée.

Cei doi președinți au discutat, de asemenea, despre narva cargo care transportă cereale ucrainene, în baza acordului de la Istanbul, și care a părăsit Odesa în cursul zilei de marți și se îndreaptă spre Africa. După ce în iulie au fost exportate 2,8 milioane de tone de cereale ucrainene prin intermediul „rutelor de solidaritate” rutiere și maritime, ritmul acestor exporturi „continuă să se accelereze”, potrivit comunicatului emis de biroul liderului francez.

ACTUALIZARE 19.50 O nouă serie de explozii au fost raportate marţi de ziarul rusesc Kommersant în Crimeea, pe teritoriul bazei aeriene din localitatea Gvardeiskoie, districtul Simferopol, unde se afla capitala cu acelaşi nume a peninsulei anexate de Rusia.

Deasupra aeroportului militar de la această bază se ridicau marţi dimineaţă coloane de fum negru, potrivit martorilor, a relatat publicaţia independentă Meduza.io.

Kommersant, citând o sursă sub rezerva anonimatului, a comunicat că armata şi forţele de ordine ruse verifică versiunea referitoare la un posibil atac cu dronă asupra unui depozit de muniţii. Responsabilii ruşi nu au făcut vreun comentariu cu privire la incidentul de la baza de lângă Simferopol, notează Meduza.io.

Canalul Telegram „Informaţii-Crimeea” a relatat, cu referire la localnici din Gvardeiskoie, că „de dimineaţă dinspre baza militară s-au auzit mai multe bubuituri”, iar în prezent „situaţia din sat este calmă”.

Oleg Kriucikov, consilierul guvernatorului prorus al Crimeii, a îndemnat presa pe canalul său Telegram „să aştepte informaţii oficiale despre (incidentul) din Gvardeiskoie de la Ministerul rus al Apărării”, cerându-le ziariştilor să nu răspândească zvonuri.

Pe aerodromul militar din Gvardeiskoie staţionează din 2014 un regiment combinat de aviaţie al Ministerului rus al Apărării.

Acesta ar fi al doilea incident după cel din localitatea Maiskoie, districtul Djankoi (din Crimeea), unde în cursul dimineţii de marţi au avut loc explozii la un depozit de muniţii. Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acest incident drept un act de sabotaj. În plus, un incendiu a fost raportat de media ruse la un transformator electric din Djankoi.

Ulterior, liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a declarat că, de fapt, incendiul s-a produs la unitatea militară rusă din Azovsk, districtul Djankoi (Crimeea), conform agenţiei de presă ucrainene Unian.

La baza aeriană din satul Gvardeiskoie, pe teritoriul căreia, potrivit presei ruse, s-au auzit marţi explozii, ruşii aveau zeci de avioane militare – bombardiere Su-24 şi avioane de atac Su-25, indică pe Twitter jurnalistul site-ului de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev, citat de Unian.

Potrivit lui Grozev, la baza aeriană din Gvardeiskoie staţionau 12 avioane SU-24M şi 12 SU-25SM, care făceau parte din componenta aeriană a Flotei Rusiei din Marea Neagră.

The New York Times, citând un înalt responsabil ucrainean, a cărui identitate nu o dezvăluie, scrie că în exploziile din Djankoi ar fi implicată o unitate de forţe speciale ucrainene.

ACTUALIZARE 19.00 Operatorul de stat ucrainean din domeniul energiei hidroelectrice spune că, în ciuda avariilor de la un pod critic peste râul Dnipro, centrala electrică Kakhovka funcționează în continuare, relatează CNN.

Tehnicienii ucraineni continuă să lucreze la uzină, care se află într-o zonă controlată de trupele ruse.

Podul adiacent centralei de la Nova Kakhovka a fost grav avariat de atacuri ucrainene repetate, aparent menite să îl facă inaccesibil pentru vehiculele militare rusești, mai degrabă decât să îl distrugă. Ukrhydroenergo, compania ucraineană de stat, a declarat pentru CNN că centrala „funcționează în prezent în modul de bază cu o sarcină de 72 MW”. Capacitatea instalației este de 357 MW.

(w620) Hidrocentr

ACTUALIZARE 18.50 Ministerul rus al Apărării a semnat marți contracte de stat pentru fabricarea și furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare antiaeriană pentru trupele rusești în valoare de peste 500 de miliarde de ruble (peste 8 miliarde de dolari), informează CNN.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că primul sistem de rachete balistice intercontinentale Sarmat va intra în alertă de luptă în Rusia la sfârșitul anului 2022, potrivit agenției de stat TASS.

ACTUALIZARE 18.00 Indivizi neidentificați din regiunea rusă Kursk au aruncat marți în aer o parte a unei căi ferate folosite doar pentru trenurile de marfă, anunță publicația rusă Baza, preluată de The Kyiv Independent. Potrivit anchetatorilor, cineva a plantat un dispozitiv exploziv cu aproximativ 200 de grame de TNT sub calea ferată și l-a detonat.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat marți că Ucraina a subminat șase linii electrice și a perturbat procesele de la centrala nucleară din Kursk, informează CNN. FSB caută în prezent membri ai grupurilor ucrainene de sabotaj care au aruncat în aer liniile electrice conectate la uzina din Kursk, a anunțat marți agenția rusă de stat TASS, citând principalul serviciu secret al Rusiei.

Două încercări anterioare de a arunca în aer liniile electrice au fost făcute la începutul acestei luni, pe 4 și 9 august, a mai susținut FSB

ACTUALIZARE 17.40 Potrivit oficialilor ucraineni, forțelor ruse din regiunea Herson ocupată din sudul Ucrainei le este din ce în ce mai greu să mențină fluxul de muniție, blindate și combustibil către unitățile din prima linie, datorită unei campanii ucrainene concertate de întrerupere a liniilor de aprovizionare fluvială și feroviară, precum și de lovire a unor depozite de muniție, relatează CNN. Rușii mută posturile de comandă din nordul râului Nipru pe malul sudic, deoarece podurile au fost grav avariate, spun oficialii ucraineni.

O mare parte din regiunea Herson a fost ocupată încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Ca parte a contraofensivei Kievului, pentru recuperarea teritoriului pierdut în sud, forțele ucrainene vizează poduri critice pentru a întrerupe rutele de aprovizionare în Herson și în jurul acestuia.

ACTUALIZARE 17.30 Rusia nu are „nevoie” să folosească arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina, a afirmat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit CNN.

„Din punct de vedere militar, nu este nevoie să folosim arme nucleare în Ucraina pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Șoigu la Moscova, în fața participanților la o conferință privind securitatea internațională. „Scopul principal al armelor nucleare rusești este de a descuraja un atac nuclear, utilizarea lor este limitată la circumstanțe de urgență, care sunt definite în documentele directoare rusești ce sunt disponibile publicului”, a adăugat ministrul rus al apărării.

(w620) Serghei Ș

„În acest context, în mass-media se răspândesc speculații despre presupusa utilizare a armelor nucleare tactice rusești în timpul operațiunii militare speciale sau despre disponibilitatea de a folosi arme chimice. Toate aceste informații sunt o minciună absolută”, a declarat Șoigu.

ACTUALIZARE 17.00 Trupele ruse au lovit marți cu rachete regiunea ucraineană Jîtomîr, informează The Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului regiunii Jîtomîr, Vitali Bunechko, s-a confirmat că două explozii care au avut loc în apropiere de Jîtomîr au fost rezultatul unor atacuri cu rachete rusești. Bunechko a precizat că, potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de pe teritoriul Belarusului.

ACTUALIZARE 16.14 Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situaţia creată în jurul centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul trupelor ruse şi ţintă a unor lovituri repetate în ultimul timp, potrivit France Presse.

ACTUALIZARE 15.16 Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, au drept cauză un ‘un act de sabotaj’, a indicat armata rusă într-un comunicat.

ACTUALIZARE 13.40 Rusia spune că exploziile de la depozitul de muniții din Crimeea sunt acte de sabotaj. Ministerul rus al Apărării a transmis că infrastructura civilă, inclusiv liniile electrice, o centrală electrică, o cale ferată, precum și alte clădiri au fost avariate în urma exploziilor de dimineață la un depozit de muniții, în satul Maiske, transmite The Kyiv Independent.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Mai multe explozii au zguduit un depozit de muniții din Crimeea, perturbând grav serviciile feroviare, relatează Reuters. Înaltul reprezentant al Moscovei în regiune, Serghei Aksionov, a confirmat că două persoane au fost rănite, traficul feroviar oprit și aproximativ 2.000 de persoane evacuate dintr-un sat din apropierea depozitului militar.
  • Vladimir Putin a spus că țările occidentale încearcă să extindă un „sistem asemănător NATO” în regiunea Asia-Pacific. Putin a mai afirmat că SUA încearcă să „lungească” conflictul din Ucraina.
  • Ucraina a primit încă șase obuziere M109 din Letonia, a anunțat ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov.
  • Oficialii ucraineni și ruși au raportat luni bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Cele două ţări se acuză reciproc.
  • Volodimir Zelenski îndemnă lumea întreagă să nu „piardă în fața terorismului” sau să „cedeze șantajului nuclear”.
  • Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, transmite AFP.
  • „Curtea Supremă” din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă.
  • Trei civili au fost uciși și doi răniți de un dispozitiv exploziv în timp ce înotau în Marea Neagră, la Odesa, a declarat poliția locală. Oamenii care lucrau pe un șantier au ignorat avertizările și au mers să înoate în mare. Trei bărbați în vârstă de 25, 32 și 53 de ani au fost uciși, iar un alt bărbat și o femeie au fost răniți, a declarat poliția.
  • Administrația numită de Moscova în regiunea Herson intenționează să organizeze un referendum pe 11 septembrie, potrivit surselor de la Kremlin. Sunt planificate referendumuri și în alte trei regiuni – Donețk, Lugansk și Zaporojie.
  • Parlamentul Ucrainei a prelungit legea marțială pentru încă trei luni.

ACTUALIZARE 13.32 Andri Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, sugerează că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor din Crimeea.

 

 

ACTUALIZARE 11.00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat astăzi că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.

În timpul unui discurs la Conferința internațională de securitate de la Moscova, el a susținut că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de către Statele Unite și Marea Britanie și că NATO și-a sporit desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est „de câteva ori”, relatează Reuters.

În opinia sa, AUKUS, blocul format din Australia, Regatul Unit şi SUA, are potenţialul de a se transforma într-o ”alianţă politico-militară”.

ACTUALIZARE 09.30 Prima navă care transportă cereale din Ucraina a ajuns în Siria. Potrivit imaginilor din satelit de la Planet Labs, vasul Razoni, primul vas cu cereale care a părăsit Ucraina de la începutul războiului, a acostat în portul Tartus.

ACTUALIZARE 09.25 Doi civili au fost răniți în bombardamentele rusești de la Dnipropetrovsk. Guvernatorul regiunii a raportat că forțele ruse au bombardat, în timpul nopţii, districtele Nikopolski și Krivorizki, rănind două femei. Câteva locuințe, vehicule și un depozit de cereale au fost avariate în urma atacului.

ACTUALIZARE 09.15 Administrația din Maiskoie de lângă Djankoi, Crimeea, confirmă informațiile despre explozia de la un depozit de muniții. Locuitorii sunt evacuați, transmite Nexta.

Șeful administrativ al Crimeei, Serghei Aksionov, a confirmat exploziile, precizând că a plecat de urgență în satul Maiskoie de lângă Djankoi. ”Am plecat în satul Maiskoie, districtul Djankoi. Circumstanțele incidentului sunt investigate. Vă voi informa pe măsură ce informațiile devin disponibile”, a spus Aksenov pe canalul său Telegram, transmite RIA Novosti. Agenția rusă de presă relata că o stație de transformare a luat foc în jurul orei 6 dimineața.

ACTUALIZARE 08.48 Ucraina a primit încă șase obuziere M109 din Letonia, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

 

ACTUALIZARE 08.35 Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident la Zaporojie, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski: Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică și din zonele învecinate. Dacă acum lumea nu are puterea și determinarea să protejeze o centrală nucleară, înseamnă că lumea pierde. Pierde în fața teroriștilor. Cedează șantajului nuclear. Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere și hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, însemnă că lumea pierde. Orice incident la centrala de la Zaporojie poate afecta țările Uniunii Europene, Turcia, Georgia și țările din regiuni mai îndepărtate. Totul depinde de direcția și viteza vântului. Dacă acțiunile Rusiei provoacă o catastrofă, consecințele îi pot afecta și pe cei care rămân tăcuți acum.


 

ACTUALIZARE 08.20 Explozie la un depozit de muniție al rușilor din Djankoi, nordul peninsulei Crimeea.

 

ACTUALIZARE 08.10 Explozii la Donețk, regiune ocupată de ruși, transmite Nexta.

 

 

„Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi”, a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe.”Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod”.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul general al ONU a evaluat că organizaţia are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, controlată de forţele ruse.

Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, transmite AFP.
„Curtea Supremă” din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă.
Harding, Prebeg şi Gustafsson, luaţi prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat şi bombardat săptămâni întregi de către armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unei judecătoare citate de agenţia de presă TASS.
Conform agenţiei Ria-Novosti, cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de „preluare cu forţa a puterii” şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari”.
Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari” pentru Ucraina.
Instanţa a indicat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri. Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit presei ruse.
La începutul lunii iunie, doi luptători britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte de către separatiştii pro-ruşi din Doneţk. Cei trei au contestat decizia.
Un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar el nu este valabil în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă