Război în Ucraina, ziua 177 | Explozii la Zaporojie - o vizită a experților internaționali la centrala nucleară, cel mai probabil la început de septembrie. Explozii și la baze militare din Crimeea și Rusia. Bombardamente la Harkov
19 August 2022, 07:09 (actualizat 19 August 2022, 21:28)
(actualizat 19 August 2022, 21:28) | Știrile TVR

Rusia vrea să deconecteze centrala de la Zaporojie de la rețeaua energetică a Ucrainei, a avertizat astăzi operatorul de stat ucrainean. Anterior, și serviciile de informații au anunțat că rușii pregătesc acolo o provocare. Președintele turc Recep Erdogan a spus că va discuta personal cu Putin despre situația de la Zaporojie. Noaptea trecută, mai multe explozii au vizat baze militare din Crimeea și Rusia, în timp ce orașele din estul Ucrainei au fost din nou bombardate de armata rusă.

Mai multe explozii au vizat cel mai mare aeroport militar din Crimeea, iar în provincia Belgorod, pe teritoriul Rusiei, un depozit de muniție a fost devastat și două sate au fost evacuate. De acolo sunt lansate cele mai multe atacuri asupra estului Ucrainei.

În această dimineață, au fost lovite universități și campusuri din Kramatorsk și Harkov.

Volodimir Tymoshko, şeful poliţiei din Harkov: "În spatele meu se vede unde a avut loc impactul pe strada Puşkin. A fost lovită o clădire administrativă a Institutului Politehnic din Harkov. Şi din nou acolo nu erau nici forţe armate sau de apărare. Din nefericire, o femeie născută în 1969 şi-a pierdut viaţa".

A fost a treia zi consecutivă de atacuri asupra Harkovului, iar bilanțul a ajuns la 17 morți și peste 40 de răniți.

Îngrijorări mari și cu privire la siguranța centralei nucleare de la Zaporojie.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei, susține că Rusia vrea să deconecteze centrala de la rețeaua națională și pregătește provocări. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri asupra centralei.

Moscova a respins astăzi apelurile la demilitarizarea zonei, afirmând că soldații sunt acolo tocmai pentru a preveni un nou Cernobîl. A fost agreată, în principiu, și o inspecție din partea Agenției pentru Energie Atomică.

Siguranța celei mai mari centrale din Europa a dominat și discuțiile pe care președintele Zelenski le-a avut joi la Liov cu omologul turc și cu secretarul general ONU.

În avionul spre casă, președintele Recep Erdogan le-a declarat jurnaliștilor care îl însoțeau că va discuta personal cu Putin despre situația de la Zaporojie.

Cât despre scenariul deconectării centralei de la rețeaua ucraineană, secretarul general ONU a fost tranșant.

Antonio Guterres: "Evident că electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară mai ales iarna pentru poporul ucrainean. Și acest principiu trebuie respectat pe deplin".

Antonio Guterres a vizitat portul Odesa și ca parte din efortul global pentru ca grânele din Ucraina să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie. Oficialul a subliniat că țările bogate trebuie să le ajute pe cele în curs de dezvoltare să cumpere cereale și în același timp a cerut acces liber pe piețe pentru alimentele și îngrășămintele din Rusia care nu sunt sub incidența sancțiunilor.

ACTUALIZARE 21.20 Lukașenko neagă că ar avea planuri de a ataca Ucraina. "De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!".

ACTUALIZARE 20.57 De la Odesa, secretarul general al ONU s-a deplasat în Republica Moldova. Escala nu apărea în itinerarul anunţat de Naţiunile Unite.

ACTUALIZARE 20.20 Gazprom: Livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august - 2 septembrie pentru "mentenanță".

ACTUALIZARE 19.55 Pentagonul anunţă un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina.

Cuvântul cheie al acestui ajutor: HIMARS.

ACTUALIZARE 18.23 Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact major asupra Moscovei - oficiali britanici.

Mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră aflate pe aerodromul militar Saki, din vestul Crimeii, au fost distruse în exploziile de săptămâna trecută, într-o zonă considerată sigură anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Kremlinul caută pe cine să dea vina pentru dezastru, iar preşedintele Vladimir Putin întâmpină dificultăţi în a ascunde succesul Ucrainei de populaţia rusă, în timp ce mii de ruşi care fug din Crimeea au intrat în ţară.

ACTUALIZARE 17.51 Din implicațiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina - Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre din cauza creşterii preţului energiei şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, a avertizat vineri Ministerul de Finanţe de la Berlin, un mesaj întărit de avansul record al preţurilor de producţie.

ACTUALIZARE 17.37 Putin evocă riscul unei "catastrofe de mare anvergură" la centrala de la Zaporojie, într-o discuție prin telefon cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse - atacuri pentru care a acuzat din nou Kievul, care la rândul său acuză Moscova -, creează riscul unei ''catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii''.

ACTUALIZARE 17.20 O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat astăzi reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, Mihail Ulianov, citat de CNN.

''Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele'', a declarat Ulianov.

ACTUALIZARE 17.17 Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat vineri sancţiuni împotriva unor companii IT străine, printre care şi TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest.

Măsurile au fost luate după ce companiile nu s-ar fi conformat cererii de retragere a conţinuturilor ilegale.

ACTUALIZARE 17.04 Din implicațiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina -  Operatorul rețelei electrice din Norvegia reduce la zero tarifele până la finalul lui 2023, pentru a-i ajuta pe consumatori. Nu se mai plătesc nici pierderile din rețea

ACTUALIZARE 16.56 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev: Occidentul oscilează între război hibrid şi un conflict deschis cu Moscova.

ACTUALIZARE 16.32 O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, relatează CNN. ''Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise'', a explicat diplomatul rus la un briefing online.

''Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele'', a adăugat Ulianov.

''Aproape în fiecare zi comunic cu directorul general al agenţiei, Rafael Grossi (...) Luni, el va veni aici la Viena şi activitatea în această direcţie se va intensifica'', a asigurat diplomatul rus.

ACTUALIZARE 15.00 Explozii puternice au fost raportate la Zaporojie. Guvernatorul Oleksandr Starukh a spus că nu sunt victime.

ACTUALIZARE 14.15 Luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în Filamornica din Mariupol în cuști de fier de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, au anunțat vineri serviciile secrete ucrainene.

Evenimente pe scurt

  • The Kyiv Independent transmite că salvatorii caută supravieţuitori sub dărâmăturile unui cămin distrus în atacurile asupra orașului Harkov.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa online la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeei, o platformă internațională de muncă și cooperare pentru eliberarea Crimeei.
  • Președintele Ucrainei i-a îndemnat pe ucraineni să stea departe de posturile de comandă și bazele logistice inamice, după ce au fost raportate explozii peste noapte în Crimeea ocupată de ruși.
  • Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut 44.700 de militari în Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
  • Rusia nu a reușit să câștige teren în spațiul cibernetic împotriva Ucrainei, a declarat șeful serviciului de informații al Marii Britanii. „Președintele Putin a pierdut complet războiul informațional din Ucraina și din vest”, a spus Jeremy Fleming în The Economist.
  • Harkov, cel mai bombardat oraş de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice.
  • SUA pregătesc un ajutor militar suplimentar de aproximativ 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Liderii chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, vor participa la summitul G20 de la Bali din noiembrie, a declarat președintele indonezian, Joko Widodo, pentru Bloomberg News. „Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus și că va veni”, a declarat Jokowi.

ACTUALIZARE 12.20 Ruşii au acum un nou lanţ de cafenele care înlocuiesc celebra firmă americană Starbucks, una dintre primele care s-au retras de pe piaţa rusă în urma declanşării Războiului din Ucraina.

Un muzician pro-Putin şi un antreprenor au deschis acum Stars Coffee, o copie a mai cunoscutei mărci de peste ocean, cu un meniu identic şi care a împrumutat chiar şi mare parte din Logo-ul americanilor.

Sirena Starbucks poartă acum un acoperământ de cap tradiţional rusesc denumit cocoşnic.

ACTUALIZARE 12.18 De la începutul invaziei, Rusia a pierdut 44.700 de soldați în Ucraina, precum și 1.899 de tancuri, 4.195 de vehicule blindate de luptă, 1.016 sisteme de artilerie, 266 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 141 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 795 de drone și 15 ambarcațiuni, potrivit Statului Major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 12.00  Primul tren încărcat cu cereale din Ucraina a ajuns în portul Galaţi. Garnitura a venit pe linia care a fost lărgită recent pentru a acomoda garniturile sovietice şi care nu mai fusese folosită de peste 15 ani. Cerealele din Ucraina vor fi depozitate în silozul „Anghel Saligny", care are o capacitate de 25.000 de tone, de unde vor fi preluate de nave cu destinaţia Turcia.

Cu o întârziere de două zile, primul tren încărcat cu cereale din Ucraina a ajuns în Galați, aseară. Garnitura de tren era formată din 20 de vagoane pline cu peste 6.000 de tone de cereale.

ACTUALIZARE 11.00 Rusia bombardează regiunea Sumî. Guvernatorul Dmitro Zhivytski a raportat că forțele ruse au lovit regiunea în dimineața zilei de 19 august. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 10.04 Miniștrii de Externe din UE ar putea discuta despre interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii din Rusia până la sfârșitul lunii august. Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Interne, Migrație și Securitate Internă, a declarat că reuniunea de la sfârșitul lunii august a miniștrilor de externe ai UE va fi informală, dar va include probabil o discuție privind interzicerea vizelor turistice.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, va vizita Finlanda și Letonia la începutul lunii septembrie pentru a ”discuta în continuare cu autoritățile și pentru a înțelege provocările de pe teren” pentru cele două state membre care au susținut interzicerea vizelor, transmite Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 08.30  Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

"Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Widodo pentru Bloomberg într-un interviu publicat vineri.

ACZUALIZARE 08.15 Harkovul, lovit din nou în această dimineață. Kyiv Independent l-a citat pe primarul Harkovului, Ihor Terekhov, care a declarat că forțele ruse au tras în trei dintre cartierele orașului în jurul orei 5.44.

Terekhov a transmis că districtele Kivski, Osnovianski și Nemishlianski din Harkov au fost afectate. O clădire de locuințe a fost avariată și o altă clădire a luat foc în urma bombardamentelor. O persoană a fost rănită.

Guvernatorul regional al Harkovului, Oleh Sinehubov, a declarat că cel puțin 17 persoane au fost ucise și 42 au fost rănite în două atacuri recente ale Rusiei asupra orașului.

Trei civili au fost uciși și 17 răniți joi, într-un atac cu rachete după un atac similar cu o zi înainte.

ACTUALIZARE 08.00 Două sate rusești au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniții de lângă granița cu Ucraina din provincia Belgorod. „Un depozit de muniții a luat foc în apropierea satului Timonovo”, la mai puțin de 50 km de graniță, a declarat guvernatorul regional Viacheslav Gladkov într-un comunicat, adăugând că nu au fost raportate victime, potrivit The Guardian.

Guvernatorul Mihail Razvojaiev a mai afirmat, într-o postare pe Telegram, că nu s-au produs pagube.

„Nu există nicio pagubă, nu s-au făcut daune”, a scris el, îndemnându-i totodată pe localnici să „ignore” canalele ucrainene care discută despre „atacul lor de succes”. „Vă rugăm, toată lumea să-și păstreze calmul și să-și ia informațiile din surse de încredere”, a mai scris Razvojaiev pe Telegram, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 07.28 Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, anunţ care putea fi făcut chiar vineri, informează Reuters, care citează trei surse la curent cu acest subiect.

Preşedintele Biden ar urma să autorizeze acordarea acestei asistenţe recurgând la autoritatea de retragere prezidenţială ce îi permite liderului de la Casa Albă să aprobe transferul de arme în exces din stocurile americane, conform surselor care au furnizat aceste informaţii sub protecţia anonimatului.

ACTUALIZARE 07.15 Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortare şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn.

Estonia intenţionează, de asemenea, să sprijine o iniţiativă britanică de extindere a pregătirii forţelor armate ucrainene şi să doneze Ucrainei un al doilea spital de campanie, în cooperare cu Germania, a declarat într-un comunicat ministerul apărării de la Tallinn.

A fost agreată, de principiu, o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala Zaporojie. Însă totul depinde de Rusia. Secretarul general ONU, Antonio Guterres a cerut demilitarizarea centralei, dar Moscova respinge ferm o asemenea condiţie.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de orchestrarea unei provocări iminente la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa. De altfel, Moscova declara că va închide centrala, daca e cazul, tocmai pentru a evita eventuale provocări.

Turcia, care a mediat cu succes reluarea exporturilor de cereale din Ucraina spre restul lumii, încearcă acum resuscitarea negocierilor directe dintre Moscova şi Kiev şi, afirmă presa, chiar o întrevedere Vladimir Putin - Volodimir Zelenski.

Nu se ştie în ce măsură va reuşi, cert este că Turcia e printre primele ţări care vor fi implicate în reconstrucţia Ucrainei.

Preşedintele Recep Erdogan şi Volodimir Zelenski au încheiat un acord în acest sens.