Război în Ucraina, ziua 183 | Organismul de control nuclear al ONU: Ultima linie electrică care alimentează centrala nucleară Zaporojie a fost repusă în funcțiune

25 august 2022, 07:48

ACTUALIZARE 22.45 Ministrul ucrainean al energiei a declarat că agenția ONU ar putea face o deplasare în Ucraina, într-o misiune ce vizează centrala nucleară Zaporojie, în următoarele zile, potrivit The Guardian. Galușcenko a declarat pentru Reuters: „Este planificată o vizită. Este vorba despre zilele următoare – cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat importanța unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală și a declarat că Rusia este pregătită să ofere asistența necesară inspectorilor organizației.

ACTUALIZARE 21.00 Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie

ACTUALIZARE 20.50 Decizia vine după ce operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua națională a Ucrainei, pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Linia electrică care conectează centrala la rețea a fost întreruptă de două ori din cauza unor incendii, a anunțat operatorul. Deconectarea centralei crește riscul de defecțiuni cu potențial efect catastrofal a sistemelor de răcire pentru reactoarele sale, care funcționează cu energie electrică.

ACTUALIZARE 20.00 În ședința din 25 august, Consiliul orașului Kiev a redenumit 95 de străzi, alei și piețe ale capitalei, ale căror nume sunt legate de Rusia și trecutul sovietic, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko pe Telegram. „Noile nume, inițiate și susținute de public în timpul votului ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și personaje celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru, în special în războiul ruso-ucrainean”, a declarat Vitali Klitschko.

(w620) Vitali Kli

Potrivit lui Klitschko, procesul de redenumire a străzilor în capitală nu a fost încă finalizat și, deja, la următoarea ședință plenară a Consiliului orașului Kiev, va continua să lucreze la aceste aspecte pentru a finaliza „procesul de derusificare”.

ACTUALIZARE 18.30 Este o ”minciună în plus” venită din partea ”unei ţări teroriste”, a declarat acestei agenţii un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yrik Sak.

Conform versiunii prezentate mai devreme de Ministerul rus al Apărării, o rachetă Iskander ar fi lovit un tren militar ucrainean  în gara ucraineană Ceaplîne şi astfel ”au fost eliminaţi peste 200 de militari rezervişti (ucraineni) şi 10 echipamente militare care se îndreptau spre zona de lupte din Donbas”, în estul Ucrainei.

Reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării a mai semnalat în declaraţia dată ca reacţie la aceste afirmaţii ale Moscovei că, pe ansamblu, numai 5 din 100 de obiective atacate de Rusia de când a început în februarie invazia asupra Ucrainei au fost ţinte militare, restul fiind toate civile.

De partea sa, Rusia susţine că nu atacă ţinte civile, dar acuză armata ucraineană că foloseşte populaţia civilă ca scuturi umane prin amplasarea unor trupe şi echipamente militare în zone populate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţase miercuri seară un bilanţ de peste 20 de victime civile în atacul asupra gării Ceaplîne, bilanţ revizuit joi dimineaţă la 25 de morţi de către preşedinţia ucraineană.

ACTUALIZARE 18.00 În șase luni de război, armata ucraineană a distrus arme și echipamente militare rusești în valoare de 16,6 miliarde de dolari, cea mai mare lovitură fiind dată prin scufundarea crucișătorului Moskva, relatează forbes.ua.

Începând din 24 februarie, odată cu lansarea invaziei din Ucraina, armata rusă a pierdut 12.142 de echipamente în valoare de 16,6 miliarde de dolari, excluzând rachetele.

Cea mai mare pierdere a armatei ruse a fost crucișătorul „Moskva”, evaluat de 750 de milioane de dolari.

În afară de scufundarea navei Moskva, armata ucraineană a provocat pierderi de 165 de milioane de dolari Rusiei prin acțiunile sale de a recupera Insula Șerpilor. Opt sisteme antiaeriene de tip Tor, Pantsir și Strela au fost distruse în operațiunea de eliberare a insulei din Marea Neagră.

Alte pierderi însemnate pentru Rusia sunt avionul militar de transport greu Il-76, estimat la 86 de milioane de dolari, și nava de desant Saratov, estimată la 75 de milioane de dolari.

Potrivit Forbes, pierderile Rusiei arată astfel: 234 de avioane de luptă în valoare de 5,3 miliarde de dolari, 1.924 de tancuri în valoare de 2,98 miliarde de dolari, 4.243 de vehicule blindate în valoare de 2,53 miliarde de dolari, 199 de elicoptere în valoare de 2,08 miliarde de dolari și 147 de sisteme de rachete în valoare de 1,03 miliarde de dolari, plus alte arme și echipamente în valoare de 2,64 miliarde de dolari.

ACTUALIZARE 17.00 Centrala nucleară Zaporojie a fost complet deconectată de la reţeaua electrică

ACTUALIZARE 16.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret ce prevede creşterea efectivelor armatei ruse cu 137.000 de soldaţi, transmite agenţia EFE.
Efectivele armatei ruse vor ajunge astfel la 1.150.628 de militari, conform acestui decret, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Liderul de la Kremlin stabilise în noiembrie 2017 la 1.013.628 numărul militarilor armatei ruse, după prima creştere a efectivelor militare decisă atunci prima dată după aproape un deceniu.
După noua creştere a efectivelor armatei ruse şi luând în calcul de asemenea personalul său civil, aceasta va ajunge la un total de peste două milioane de membri.

ACTUALIZARE Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a declarat joi un organism internaţional de supraveghere, citat de France Presse.

ACTUALIZARE Rusia recunoaște atacul asupra gării din Ceaplîne dar afirmă că a lovit o țintă militară. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării a afirmat că o racheta Iskander a lovit o garnitură militară aflată în gară și în care se aflau rezerviști și vehicule armate care mergeau spre frontul din Donbas.

ACTUALIZARE Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a condamnat lovitura cu rachetă rusă asupra unei gări ucrainene, care a ucis cel puțin 25 de persoane și zeci de răniți.

Scriind pe Twitter, Borrell a descris atacul de miercuri  drept „odios” și a promis că cei responsabili „vor fi trași la răspundere”.

ACTUALIZARE Bilanțul atacului asupra unei gări din regiunea Dnipro a crescut la 25 de persoane decedate. Patru trenuri au luat foc, iar șeful adjunct al biroului președintelui a raportat pe Telegram că doi copii au fost uciși în atac.

ACTUALIZARE  Rusia a acuzat Ucraina că ar fi în spatele asasinării lângă Moscova a Dariei Dughina, fiica intelectualului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, ale cărui idei se regăsesc în politica promovată în prezent de preşedintele rus Vladimir Putin. Este o ipoteză considerată de experţii occidentali în domeniul serviciilor secrete deopotrivă posibilă şi puţin probabilă, comentează joi France Presse într-o analiză.

ACTUALIZARE Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană din apropierea centralei nucleare  Zaporojie  în scopuri propagandistice, potrivit raportului serviciilor britanice.

În timp ce Rusia menține ocupația militară Zaporojie, principalele riscuri pentru operațiunile reactorului sunt întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale lucrătorilor care operează sub presiune, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE Rusia oferă asiaticilor contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%

ACTUALIZARE SUA au condamnat orice acțiune a Rusiei de a organiza tribunale pentru prizonierii de război ucraineni în orașul sudic Mariupol ocupat de ruși, etichetând procedurile „ilegitime”. În rapoartele din această săptămână se arată că Moscova ia în considerare urmărirea penală a prizonierilor de război ucraineni, sub acuzații care ar putea echivala cu crime de război.

ACTUALIZARE Moscova se pregătește pentru organizarea de referendumuri în zonele ocupate de ruși din Ucraina, potrivit informațiilor serviciilor americane.

ACTUALIZARE  Rusia a elaborat un plan detalia pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire, scrie The Guardian.

Liderii mondiali au cerut ca zona de la centrala Zaporojie să fie demilitarizată, după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul fabricii. Liderii au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

ACTUALIZARE Președintele SUA, Joe Biden, va discuta cu președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, în urma anunțării unui ajutor militar de 3 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina.

Apelul telefonic dintre Biden și Zelenski va reafirma angajamente SUA  și, de asemenea, îi va oferi președintelui ucrainean o actualizare cu privire la transporturile de arme americane și îl va felicita de ziua independenței Ucrainei, potrivit Casei Albe.

ACTUALIZARE Cel puțin 22 de persoane au fost ucise și 50 au fost rănite într-o lovitură cu rachete rusești asupra unei gări ucrainene. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rachetele au lovit un tren într-o stație din orașul Ceaplîn la aproximativ 145 km (90 mile) vest de Donețk, în estul Ucrainei.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

• Zelenski spune că Rusia a plasat lumea „în pragul unui dezastru de radiații”. „Este un fapt că armata rusă a făcut din teritoriul celei mai mari centrale nucleare din Europa o zonă de luptă. Acum, toată Europa și toate regiunile învecinate sunt sub amenințarea poluării cu radiații”, a spus el într-un discurs de miercuri seara.

• Președintele american Joe Biden a confirmat că va da Ucrainei încă 3 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline) ca  ajutor militar, inclusiv rachete antiaeriene, artilerie, apărare împotriva dronelor și echipamente radar.

• Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a vizitat Ucraina pentru a treia oară de la invadarea Rusiei, îndemnând comunitatea internațională să continue n sprijinul acesteia.

• Cifrele Oficiului pentru Statistică Națională publicate la șase luni după începutul războiului au constatat că în iunie importurile de energie ale Marii Britanii din Rusia au scăzut cu 97% și s-au situat la doar 33 de milioane de lire sterline pe măsură ce sancțiunile au intrat în vigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite