Război în Ucraina, ziua 184 | Ucraina a reconectat centrala nucleară Zaporojie la rețeaua sa. Miniștrii energiei din UE se vor reuni pentru a discuta despre criza energetică

26 august 2022, 06:51

Lumea a fost la un pas de un accident nuclear la centrala Zaporojie. E semnalul de alarmă tras de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce electricitatea a fost întreruptă în zonă timp de câteva ore, din cauza bombardamentelor ruseşti pe care Moscova le neagă vehement.

A fost pentru prima dată când la Zaporojie s-a întrerupt curentul, în cei 40 de ani de când funcționează centrala. Angajații au deconectat-o complet de la rețea. Pentru răcirea reactoarelor s-a recurs la sistemul de urgență. Iar furnizarea energiei necesare a fost asigurată de o centrală termică învecinată. Președintele Zelenski denunță ceea ce numește „terorismul nuclear” practicat de Rusia. Și cere din nou Moscovei să își retragă complet trupele din jurul centralei.

Retragerea rușilor de la Zaporojie e cerută și de americani. Președinții Biden și Zelenski au vorbit la telefon nu numai despre ajutorul militar substanțial acordat de Washington Kievului, ci și despre situația centralei nucleare.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 20.35 Forțele ucrainene au țintit  un pod important folosit de forțele de ocupație ruse în regiunea de sud Herson, potrivit comandamentului militar de sud al Ucrainei, care a transmis, într-un comunicat: „Unitățile de artilerie cu rachete au continuat să desfășoare misiuni, inclusiv asigurarea controlului asupra podului Daryivskiy. Funcționarea sa este în prezent oprită.”

Podul Daryivskiy este singura trecere controlată de ruși peste râul Inhulets, care împarte terenul ocupat de ruși la vest de Nipro în două părți, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 20.15 Capabilităţile Rusiei în Nord sunt o provocare pentru NATO, organizaţie ce are nevoie de o prezenţă aliată solidă în regiunea arctică, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Canada.

ACTUALIZARE 20.08 Locuitorii din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au primit tablete de iod, pe fondul temerilor crescânde că luptele din jurul complexului ar putea declanșa o catastrofă.

ACTUALIZARE 17.40 Miniștrii energiei din UE se vor reuni cât mai curând posibil pentru a discuta despre actuala criză energetică după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat  premierul ceh.

Președinția cehă a Consiliului European „va convoca o reuniune urgentă a miniștrilor energiei pentru a discuta măsuri specifice de urgență pentru a aborda situația energetică”, a anunțat  Petr Fiala.

ACTUALIZARE 15.54 Un grup de parlamentari din Partidul Social Democrat din Germania (SPD) solicită negocieri de pace cu Rusia și încheierea unui armistițiu în Ucraina cât mai curând posibil. Într-o scrisoare intitulată „Armele trebuie să tacă!”, citat de Der Spiegel, grupul, care reprezintă stânga pacifistă a SPD, cere o ofensivă diplomatică pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

ACTUALIZARE 15.10 Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua Ucrainei, potrivit companiei nucleare de stat a țării, transmite The Guardian, care preia Reuters.  Potrivit Energoatom, un reactor de la centrală a fost reconectat la rețea.

„Astăzi,  la ora 14:04, una dintre unitățile electrice ale centralei nucleare Zaporojie  care s-a oprit ieri a fost conectată la rețeaua electrică”, se arată într-un comunicat al companiei.

ACTUALIZARE 15.02 Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancţiunilor din cauza comerţului cu Rusia.

Firmele turce nu ar trebui să fie îngrijorate de riscul de sancţiuni americane legate de comerţul cu Rusia, a afirmat vineri ministrul de finanţe turc după un avertisment al Washingtonului adresat organizaţiilor patronale din ţara sa.

ACTUALIZARE 14.10 Rusia a recunoscut vineri că se înregistrează o creştere a presiunii sancţiunilor impuse de Occident, în pofida efectului negativ al restricţiilor economice chiar asupra ţărilor care promovează o astfel de politică, transmite EFE.

ACTUALIZARE 13.40 Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că avioanele de război SU-24 ale țării sale au fost modificate pentru a transporta armament nuclear.

Potrivit agenției de știri de stat Belta din Bela, Lukașenko a spus că a convenit anterior mișcarea cu omologul său rus, Vladimir Putin. Belarus este gata să răspundă instantaneu la „provocări serioase” din vest, a avertizat Lukașenko.

Relațiile cu Belarus „nu trebuie să fie agravate pentru că înseamnă și agravarea relațiilor cu statul Uniunii Belarus și Rusia care deține arme nucleare”, a spus el.

Belarus nu are propriile arme nucleare, dar este un aliat al Rusiei și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

ACTUALIZARE 13.15 Ucraina începe manevrele de repornire a operațiunilor la două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, relatează Reuters, citând comentariile guvernatorului regional Oleksandr Starukh.

Al șaselea reactor al centralei funcționează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în proces de reluare a operațiunilor, a spus el în comentarii televizate.

Energoatom, agenția nucleară de stat a Ucrainei, a declarat că necesitățile energetice ale centralei erau asigurate printr-o linie electrică conectată de la sistemul de electricitate al Ucrainei, după ce unitatea a fost deconectată joi de la rețeaua națională în momentul izbucnirii unor incendii generate de bombardamente lansate în apropiere.

ACTUALIZARE 12.45 Rusia arde cantități mari de gaze naturale pe care le-ar fi exportat anterior în Germania, în timp ce costurile energiei cresc în Europa, a transmis BBC.

ACTUALIZARE 12.00 Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în folosirea de noi armamente la baze militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel

ACTUALIZARE 11.45 Rusia și aliații din Ucraina rețin și interoghează prizonieri de război și civili în 21 de locuri potrivit unui nou raport al cercetătorilor de la Universitatea Yale, susținut de Departamentul de Stat al SUA.

Universitatea Yale participă la Observatorul Conflictelor, platformă finanţată de Departamentul de Stat şi lansată în luna mai pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război comise de forţele ruse în Ucraina.

Pe platforma ”Observatorul Conflictelor” sunt prezentate imagini obținute prin satelit și informații verificate în privința locurilor de tortură, care au servit anterior drept școli, piețe și închisori obișnuite. De asemenea, sunt identificate posibile morminte într-un complex penitenciar. Pe ”Observatorul  Conflictelor” sunt prezentate dovezi ale crimelor de război ale rușilor. Raportul dat publicității oferă dovada deportărilor forțate și a lagărelor de filtrare din Ucraina.

ACTUALIZARE 09.55 Toate cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie, din sudul Ucrainei, sunt încă deconectate de la rețeaua electrică a Ucrainei, relatează Reuters, citând compania nucleară de stat Energoatom.

Energoatom a declarat că energia electrică necesară centralei este furnizată în prezent printr-o linie electrică din sistemul de electricitate al Ucrainei.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată joi de la rețeaua națională a Ucrainei, pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Linia electrică care conectează centrala la rețeaua națională a fost întreruptă de două ori după ce a fost deteriorată de incendiile provocate de bombardamente.

Generatoare de rezervă pe bază de diesel au asigurat alimentarea cu energie, care este vitală pentru sistemele de răcire şi de siguranţă ale centralei, a mai afirmat el, salutând efortul tehnicienilor ucraineni, care gestionează uzina sub supravegherea armatei ruse.

ACTUALIZARE 09.30 Afirmația Rusiei că încetinește în mod deliberat ritmul campaniei sale militare în Ucraina este „aproape sigur o dezinformare deliberată”, potrivit serviciilor secrete britanice.

La începutul săptămânii, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat Organizaţiei de Cooperare din Shanghai că Rusia îşi încetineşte campania ca să reducă numărul victimelor.

De asemenea, este foarte probabil ca Șoigu și președintele rus Vladimir Putin să fi concediat cel puțin șase generali pentru că nu au avansat suficient de repede, se arată în ultimul raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit, care adaugă: ”Ofensiva Rusiei a stagnat din cauza performanțelor militare slabe ale Rusiei și a rezistenței acerbe a Ucrainei. Sub ordinele lui Șoigu, forțele care operează în Ucraina au ratat în mod repetat termenele operaționale planificate.

ACTUALIZARE 09.00 Sunt în desfășurare negocieri pentru ca agenția nucleară a ONU să viziteze Zaporojie, iar cel mai înalt oficial nuclear al Ucrainei a declarat pentru The Guardian că inspectorii AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) ar putea sosi până la sfârșitul lunii.

AIEA a declarat că Ucraina a informat că centrala și-a pierdut temporar conexiunea la sursa de electricitate, „subliniind și mai mult necesitatea urgentă a vizitei unei misiuni de experți a AIEA la centrală”.

Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Sunt hotărât să conduc personal o misiune a AIEA la fabrică în următoarele zile”, a declarat directorul general al organizației, Rafael Grossi.

Zelenski a făcut apel ca AIEA și alte organizații internaționale să ”acționeze mult mai rapid decât acționează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru global de radiații.

CITEȘTE ȘI: Ucraina: Kievul schimbă denumirea străzilor care aveau nume ruseşti sau sovietice

ACTUALIZARE 08.30 Letonia a demolat joi, la Riga, un monument ce datează din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică, informează AFP.

ACTUALIZARE 08.00 Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi luni pe premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a discuta cu privire la sprijinul acordat Ucrainei în faţa Rusiei şi consecinţele conflictului pentru europeni, a anunţat joi Elysée, relatează AFP

ACTUALIZARE 07.15 Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv, a declarat președintele Volodimir Zelenski joi noaptea, într-un discurs video.

ACTUALIZARE Ultima linie de înaltă tensiune care alimentează cu electricitate centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost repusă în funcțiune joi seara, anunță organismul de control nuclear al ONU, citat de autoritățile ucrainene, notează The Guardian.

Alimentarea cu energie electrică la centrala nucleară din Zaporijie a fost restabilită, potrivit organismului de supraveghere nucleară al ONU – dar aceasta nu este încă conectată la rețeaua energetică a țării, transmite Sky News.

Într-o declarație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se precizează că ultima linie electrică rămasă a fost repusă în funcțiune, după incendiile care au izbucnit în apropiere.

Cu toate acestea, centrala nu furnizează energie în rețeaua de electricitate a Ucrainei, din cauza faptului că este deconectată.

Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că agenția ONU ar putea face o deplasare în Ucraina, într-o misiune ce vizează centrala nucleară Zaporojie, în următoarele zile, potrivit The Guardian. German Galușcenko a declarat pentru Reuters: „Este planificată o vizită. Este vorba despre zilele următoare – cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat importanța unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală și a declarat că Rusia este pregătită să ofere asistența necesară inspectorilor organizației.

Decizia vine după ce operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua națională a Ucrainei, pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Linia electrică care conectează centrala la rețea a fost întreruptă de două ori după ce a fost deteriorată de incendiile care au fost provocate de bombardamente, a anunțat operatorul. Deconectarea centralei crește riscul de defecțiuni cu potențial efect catastrofal a sistemelor de răcire a reactoarelor, care funcționează cu energie electrică.

Sistemele de siguranţă ale centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei au fost activate joi, după ce întreruperi ale furnizării electricităţii au fost semnalate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse, relatează agenţia RIA, citată de Reuters, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a bombardat din nou centrala, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare.

Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, joi, un decret ce prevede creşterea efectivelor armatei ruse cu 137.000 de soldaţi.

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 50 au fost rănite miercuri într-un atac rus asupra unei gări din centrul Ucrainei, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

Doi copii au fost uciși în atac. Rusia a confirmat joi că este autoarea atacului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite