Război în Ucraina, ziua 190 | Inspectorii AIEA au început la Zaporojie evaluarea situației de securitate. Ucraina continuă contraofensiva

1 septembrie 2022, 08:38

Kievul spune că rușii au lansat lovituri de artilerie asupra oraşului Enerhodar, de lângă Zaporojie, chiar în ziua în care a ajuns acolo misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Ca urmare a noilor atacuri, a fost activată protecția de urgență la centrala nucleară și oprit unul dintre reactoare. Aceasta e atmosfera în care și-au început misiunea experții internaționali în energie atomică.

Experții misiunii evaluează orice daune fizice aduse centralei, condițiile de lucru, efectuează „activități urgente de protecție” și vor să se asigure că sistemele de securitate ale instalației sunt în stare bună.

În tot acest timp, Ucraina continuă contraofensiva cu obiective explicate de președintele Zelenski: Vom recuceri regiunile Harkov, Luhansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Crimeea. Şi absolut toate apele noastre teritoriale din Marea Neagră şi Marea Azov.

Ucrainenii au avut în vedere inițial o constraofensiva mai largă, dar au restrâns-o spre sud, în regiunea Herson, în utlimele săptămâni – afirmă oficiali ucraineni și americani citați de CNN. Potrivit acelorași surse, cele două armate sunt acum pe picior de egalitate. Rusia menține un număr superior de militari și artilerie, dar capacitățile ucrainene, susținute de armamentul și antrenamentele sofisticate occidentale, au atenuat un decalaj important.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 20.36 Autoritățile ucrainene depun „toate eforturile” pentru a reporni cel de-al cincilea reactor al centralei nucleare Zaporojie, după ce acesta a fost închis din cauza bombardamentelor de astăzi, a declarat șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 19.52 Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că membri ai organizaţiei vor „rămâne” la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care au inspectat-o joi.

 

ACTUALIZARE 17.52 Avioane ale forţelor aeriene poloneze încep de joi să patruleze în spaţiul aerian al Slovaciei, ţară care-şi retrage avioanele de vânătoare ruseşti MIG-29, ce ar urma să fie transferate Ucrainei. Misiunea aviaţiei militare poloneze va dura până la sfârşitul anului viitor şi vor fi folosite, prin rotaţie, două avioane F-16 şi două MIG-29, se arată într-un comunicat oficial

ACTUALIZARE 17.44 Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii AIEA, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko.

ACTUALIZARE 16.46 Kievul spune că rușii au lansat lovituri de artilerie asupra oraşului Enerhodar, de lângă Zaporojie, chiar în ziua în care a ajuns acolo misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

ACTUALIZARE 16.07 Boris Johnson a declarat că ucrainenii trebuie să recapete controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. Premierul britanic, care a ținut un discurs la Sizewell, în Suffolk, potrivit The Guardian, a subliniat că Zaporojie  este ucraineană și ucrainenii  trebui să o recupereze.

ACTUALIZARE 15.48 Vladimir Putin i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, la sicriul deschis al ultimului lider sovietic. Președintele rus a depus flori la sicriul aflat la spitalul clinic central din Moscova, unde Gorbaciov a murit la începutul acestei săptămâni, la vârsta de 91 de ani.

Kremlinul a confirmat că Putin nu va participa la înmormântare în acest weekend din cauza constrângerilor de program.

(w500) Vladimir P

 

ACTUALIZARE 14.03 Regatul Unit și Norvegia au anunțat recent un pachet de asistență militară pentru Ucraina, care va include și sute de drone minuscule numite Black Hornets. Premierul interimar al Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat pe 24 august un pachet de ajutor militar finanțat de Marea Britanie și Norvegia în valoare de 63 de milioane de dolari, care include 850 de micro-drone cunoscute sub numele de Black Hornets. Dronele de recunoaștere de mărimea unei libelule au fost dezvoltate în Norvegia.

ACTUALIZARE 13.30 Kremlinul a acuzat joi Uniunea Europeană că impune bariere operaţiunilor companiei ruse Gazprom, în condiţiile în care exporturile ruseşti de gaze scad, iar gazoductul Nord Stream 1 este închis în perioada 31 august – 3 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters.

Miercuri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a afirmat că sancţiunile occidentale sunt responsabile pentru faptul că Siemens Energy nu a putut efectua lucrările obişnuite de mentenanţă a echipamentelor pentru Nord Stream 1.

(w620) Alexei Mil

Întrebat dacă există riscul ca gazoductul, principala rută a exporturilor de gaze ruseşti spre Europa, să fie închis complet, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că problema trebuie adresată Siemens Energy şi Gazprom.

„Ştiţi că producătorul este Siemens, sunt echipamente performante, şi nu sunt multe companii în lume care pot efectua lucrările de mentenanţă”, a declarat oficialul rus.

Acesta a adăugat: „Gazprom este pregătit şi este dispus să continue să-şi îndeplinească obligaţiile, dar obstacolele – tehnice şi legale – care împiedică activitatea Gazprom au fost create de UE”.

Siemens Energy a informat că nu este implicat în lucrările de mentenanţă efectuate de Gazprom la o staţie de compresoare.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

 

ACTUALIZARE 12.15 „Nu vă mai jucaţi cu focul”, un accident la centrala nucleară Zaporojie ar fi „catastrofal”, atenţionează directorul Crucii Roşii.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a îndemnat joi la încetarea tuturor operaţiunilor militare în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse în Ucraina, atenţionând că un atac ar duce la o „catastrofă” şi că nu s-ar putea face prea multe din punct de vedere umanitar dacă acolo va avea loc un accident, informează AFP şi Reuters.

„Este timpul să nu vă mai jucaţi cu focul şi să fie luate mai degrabă măsuri concrete” pentru a proteja centrala, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini. „Cea mai mică eroare de calcul ar putea face ravagii pe care le vom regreta vreme de decenii”, a atenţionat el.

„Dacă va avea loc o scurgere nucleară, va fi dificil dacă nu chiar imposibil să se ofere asistenţă umanitară… şi de aceea luptele trebuie să înceteze. Scenariul ar putea fi un incident masiv şi… nimeni nu va putea face mare lucru pentru a depăşi consecinţele groaznice”, a adăugat Mardini în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în Ucraina, întrebat despre un plan de urgenţă în cazul unui accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Directorul general al CICR a salutat planificata vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organism subordonat ONU, pentru a inspecta distrugerile de la centrală.

Mardini a mai spus pentru Reuters că CICR nu stochează şi nu distribuie pastile cu iod populaţiei de lângă centrală, pentru a evita să provoace panică. „Nu vrem să dăm un semnal că (un accident la centrală) este inevitabil”, a spus el. „Acesta este un risc total autoprovocat, care trebuie oprit în totalitate”, a declarat el.

Operatorul ucrainean a anunţat joi că a închis unul dintre cele două reactoare operaţionale ale centralei, din cauza bombardamentelor ruse. Celălalt reactor continuă să asigure energie pentru nevoile proprii ale centralei.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a declarat că a utilizat elicoptere pentru a distruge „un grup de sabotaj” ucrainean, care, susţine ministerul, a aterizat lângă centrală, potrivit agenţiei de presă Interfax.

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

 

ACTUALIZARE 12.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit pentru a doua oară în câteva zile cu liderii armatei, ai serviciilor de informaţii şi ai poliţiei, relatează joi dpa.

Zelenski a declarat miercuri seara la Kiev că liderii militari i-au prezentat evoluţiile de pe front, însă nu a dorit să ofere detalii.

„Voi spune doar un lucru: vreau să le mulţumesc, în numele serviciilor noastre de informaţii, tuturor oamenilor care ne susţin puternic în sudul ţării, în special în Crimeea”, a mai spus el.

Serviciul de informaţii ucrainean este recunoscător pentru datele primite şi doreşte să le folosească la maxim, a mai spus Zelenski într-un mesaj video difuzat miercuri seara.

(w620) V. Zelens

În primele şase luni ale războiului din Ucraina, preşedintele Zelenski a vorbit rar despre consultările cu conducerea armatei. El a anunţat ultima dată o astfel de întrevedere duminică, după care luni au fost lansate atacuri susţinute ale armatei ucrainene în regiunea Herson, din sudul ţării, ocupată de ruşi.

Pe de altă parte, guvernul ucrainean a sfătuit populaţia din zonele contestate din estul şi sudul ţării să plece înainte de începerea sezonului rece.

„Recomand evacuarea din Doneţk, Herson, Zaporojie şi o parte din regiunea Harkov înainte de sosirea frigului”, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk miercuri la televiziunea publică ucraineană.

„Cei care pot ar trebui să plece treptat, într-un mod organizat”, a mai spus ea.

Oficialul ucrainean a sfătuit populaţia din aceste zone să nu se întoarcă până la primăvara anului viitor, chiar dacă s-a rezolvat problema alimentării cu căldură. Până acum, a mai spus ea, guvernul a ordonat doar evacuarea forţată pentru regiunea Doneţk. Acest lucru este în prezent examinat şi pentru alte zone sau părţi ale acestora, a mai spus Irina Vereşciuk.

 

ACTUALIZARE 11.00 Misiunea inspectorilor este una de „sprijin și asistență”. Specialiștii vor evalua orice daune fizice aduse centralei, condițiile de lucru și vor să se asigure că sistemele de securitate ale instalației sunt în stare bună.

ACTUALIZARE 10.30 Economia Rusiei s-a contractat cu 0,4% în primul semestru din 2022, faţă de perioada similară din 2021, dar investiţiile de capital, unul dintre motoarele creşterii economiei, au urcat cu 7,8%, arată datele Serviciului Federal de Statistică Rosstat, transmite Reuters.

Economia rusă, dependentă de exporturi, a intrat în recesiune, fiind afectată de sancţiunile occidentale în urma invadării Ucrainei, dar nivelul declinului a fost mai redus decât s-a previzionat iniţial.

Economia Rusiei se va contracta cu mai puţin de 3% anul acesta, deoarece soliditatea pieţei forţei de muncă a ajutat la atenuarea impactului asupra economiei al conflictului din Ucraina, a afirmat luni prim vicepremierul Andrei Belousov. În 2022, PIB-ul Rusiei va scădea „uşor peste 2%”, iar în 2023 „cu cel mult 1%”, a prognozat Belousov.

Unii economişti previzionează un declin al economiei Rusiei de 15% în 2022, în contextul sancţiunilor occidentale impuse în urma invadării Ucrainei.

În trimestrul doi din 2022, investiţiile de capital au urcat cu 4,1% în ritm anual, după un avans de 12,8% în primele trei luni din acest an, în special în domeniul minier şi în industrie, arată datele Rosstat.

Deşi preţul mai ridicat al exporturilor ruse de petrol au atenuat impactul sancţiunilor occidentale şi rata oficială a şomajului este la un nivel scăzut record de 3,9%, salariile reale, ajustate la rata inflaţiei, s-au contractat cu 3,2% în iunie, faţă de perioada similară din 2021.

De asemenea, vânzările cu amănuntul, un indicator al cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, după un declin de 9,6% în iunie.

 

ACTUALIZARE 10.00  UCRAINA ȘI RUSIA SE ACUZĂ DIN NOU RECIPROC DE MANEVRE ÎN APROPIEREA CENTRALEI NUCLEARE ZAPOROJIE

Autorităţile ucrainene au acuzat joi Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să ajungă acolo, informează AFP. În acelaşi timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor ”sabotori” în apropierea centralei nucleare.

„Ruşii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie” ocupată de ruşi, a acuzat pe Telegram primarul în exil al acestui oraş, Dmitro Orlov, afirmând că delegaţia nu poate „să-şi continue drumul” spre centrală „din raţiuni de securitate”.

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

„Cerem Rusiei să înceteze provocările şi să dea acces AIEA la această instalaţie nucleară ucraineană”
, a continuat Orlov.

De la primele ore ale dimineţii de joi, ruşii „trag asupra Energodar cu ajutorul mortierelor, armelor automate şi bombardează cu ajutorul rachetelor”, a acuzat înainte de aceasta Orlov, într-un mesaj separat pe Telegram, publicând fotografii cu clădiri avariate şi nori de fum negru.

Ucrainenii i-au acuzat cu o zi înainte pe ruşii care deţin controlul asupra Energodar că au bombardat oraşul cu intenţia de a pune responsabilitatea pe seama forţelor ucrainene.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat joi că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, relatează Reuters. Într-o declaraţie de presă, ministerul a susţinut că până la 60 de militari ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriul deţinut de cele două tabere, în jurul orei locale 6:00. Ministerul rus a calificat operaţiunea ”o provocare” menită să împiedice vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară. Instituţia rusă a adăugat că ”au fost luate măsuri” pentru a distruge trupele rivale, folosindu-se inclusiv aviaţia militară. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunţat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost închisă din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunţat joi dimineaţa că îşi menţine vizita la centrala nucleară Zaporojie.

„Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute”, însă „nu ne oprim, ne mişcăm” acum pentru că ”avem o misiune foarte importantă de îndeplinit”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în faţa presei în oraşul Zaporojie, situat la circa 120 de kilometri de centrală, înainte de plecarea convoiului spre această instalaţie. „Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală”, a adăugat Grossi.

 

ACTUALIZARE 09.00 GAZPROM SE AȘTEAPTĂ LA O CREȘTERE A VENITURILOR ÎN 2022

Producătorul rus de gaze Gazprom a înregistrat în primul semestru al anului în curs rezultate foarte bune, iar veniturile din 2022 le vor depăşi pe cele din 2021, a anunţat directorul general Alexey Miller, în condiţiile în care creşterea preţului gazelor compensează scăderea producţiei şi a exporturilor, transmite Reuters.

Producţia Gazprom de gaze naturale s-a situat la 288,1 miliarde metri cubi (bcm) în primele opt luni din 2022, în timp ce exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au reprezentat 82,2 bcm, a declarat Miller, fără a furniza comparaţii. Exporturile în China au urcat în ritm anual cu 60%.

(w620) Gazprom

Producţia Gazprom în perioada 1 ianuarie – 15 august a scăzut cu 13,2%, în timp ce exporturile în afara fostei Uniuni Sovietice au înregistrat un declin de 36,2%.

Miller a anunţat că în acest moment capacităţile de stocare a gazelor din Rusia sunt umplute în proporţie de 92%.

Miller, aliat de mulţi ani al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că Occidentul a făcut o greşeală refuzând contractele de furnizare pe termen lung pentru gazele ruseşti. El a reiterat că preţul spot al gazelor ar putea depăşi cel mai înalt nivel din toate timpurile, din cauza sancţiunilor şi a deciziilor greşite adoptate de autorităţile occidentale de reglementare.

„Conform estimărilor conservatoare, dacă actualele tendinţe de pe piaţă continuă, nivelul de vârf al preţurilor spre finalul anului ar putea depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi”, a apreciat şeful Gazprom, adică echivalentul a aproximativ 390 dolari pentru un Megawatt oră (MWh).

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins săptămâna trecută un nivel record, de peste 300 euro (300 dolari) pentru un Megawatt oră (MWh), în contextul reducerii livrărilor din Rusia.

Gazprom a înregistrat în primul semestru din 2022 un profit net record, de 2.500 miliarde de ruble (41,75 miliarde de dolari), iar Consiliul său de Administraţie a recomandat distribuirea unor dividende intermediare.

La Adunarea Generală Anuală din iulie, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata acestora nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual. A fost pentru prima dată din 1998 când Gazprom nu a distribuit dividende.

„În pofida presiunii sancţiunilor şi a mediului nefavorabil extern, grupul Gazprom Group a raportat venituri şi profituri record în primul semestru din 2022, în timp ce şi-a redus la minim datoria netă şi gradul de îndatorare”. După ajustări, baza pentru plata dividendelor a ajuns la 2.400 miliarde de ruble, a anunţat Famil Sadygov, adjunctul şefului Gazprom.

Board-ul Gazprom a recomandat pentru primul semestru din 2022 distribuirea unor dividende de 51,03 ruble (0,8558 dolari) pentru o acţiune obişnuită, astfel încât valoarea totală a dividendelor ajunge la 1.208 miliarde de ruble (20,26 miliarde de dolari).

Şi acţionarii trebuie să se pronunţe în privinţa plăţii dividendelor. Adunarea Generală Extraordinară este programată în 30 septembrie.

De asemenea, Sadygov a declarat că Gazprom intenţionează să continue politica sa de dividende, care vizează plata sub formă de dividende a cel puţin 50% din profitul net ajustat.

 

ACTUALIZARE 08.30 Noi ajutoare militare destinate Ucrainei de la SUA vor fi anunțate în zilele care urmează, a anunțat coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de CNN.

”Ceea ce ne interesează este să ne asigurăm că (ucrainenii) au mijloacele să câştige pe câmpul de luptă şi acesta este motivul pentru care am promis deja peste 13 miliarde de dolari ca asistenţă militară forţelor ucrainene. Vom continua şi vor exista în zilele următoare anunţuri despre viitoare ajutoare”, a spus Kirby.

(w620) John Kirby

ACTUALIZARE 08.00 Iranul a înmânat Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european, relatează Al Jazeera. Stând alături șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri la Moscova, ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a confirmat că a predat părții ruse propunerea europeană, despre care a precizat că i-a fost trimisă președintelui iranian Ebrahim Raisi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite