Război în Ucraina, ziua 192 | Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețea. Erdogan și Putin au discutat la telefon despre viitorul centralei. Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei
03 Septembrie 2022, 08:16 (actualizat 03 Septembrie 2022, 20:37)
(actualizat 03 Septembrie 2022, 20:37) | Știrile TVR

Războiul energetic cu vestul a explodat după săptămâni de tensiune. Livrarea de gaz prin conducta Nord Stream 1 către Germania nu va reporni astăzi așa cum era programată, a anunțat gigantul energetic rus Gazprom, care invocă deteriorarea unui motor cu turbină. Anunțul Gazprom vine după ce miniștrii de Finanțe din G7 au căzut de acord în privința unei plafonări a prețurilor produselor petroliere și a țițeiului provenit din Rusia. O parte dintre membrii delegației AIEA care se află la centrala Zaporojie vor rămâne pe termen lung în cadrul unității nucleare.

ACTUALIZARE 20.24 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse, și-a „pierdut din nou conexiunea” la rețeaua electrică, a anunțat sâmbătă  Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află la fața locului.  Acest incident s-a produs „după noi bombardamente în zonă”, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene organismului ONU. Totuși, centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA.

ACTUALIZARE 19.39 Ucraina intenţionează să sprijine Germania în încercarea de a pune capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus de electricitate celei mai mari economii din Europa.

ACTUALIZARE 18.48 Sute de mii de refugiaţi ucraineni au cerut ajutor României. 11 centre de sprijin au fost deschise în ţara noastră.

ACTUALIZARE 16.30 Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie, într-un atac care a avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, însă Rusia susţine că a dejucat o tentativă a forţelor ucrainene de a ocupa centrala nucleară Zaporojie.

"În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina", a transmis sursa citată.

ACTUALIZARE 16.10 La Moscova a avut loc înmormântarea ultimului conducător al URSS. Mii de ruşi au venit să-şi ia rămas bun de la Mihail Gorbaciov. Nicio zi de doliu naţional nu a fost anunţată în Rusia

ACTUALIZARE 15.40 Discuție telefonică Putin - Erdogan

Turcia ar putea fi un ''facilitator'' în problema centralei nucleare Zaporojie, i-a spus Erdogan lui Putin

ACTUALIZARE 15.03 UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie, susține comisarul pentru economie Paolo Gentiloni

ACTUALIZARE 14.25 Garry Kasparov cere UE să nu mai acorde vize turistice ruşilor. ”Nu poate fi turism în timp de război (...) Trebuie să fie clar, într-un singur sens: treci de partea cealaltă şi rămâi acolo”

ACTUALIZARE 12.58 Ofensiva armatei ucrainene în Herson a luat prin surprindere trupele ruse, susţine Ministerul Apărării britanic

Armata ucraineană desfăşoară o amplă ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ceea ce a luat prin surprindere trupele ruse şi exercită presiune asupra lor, a anunţat Ministerul Apărării britanic sâmbătă, pe Twitter, informează dpa

"Un element al acestei ofensive îl constituie avansarea continuă pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrată pe trei axe în interiorul regiunii Herson ocupată de ruşi", a raportat ministerul.

Chiar dacă aceste operaţiuni ar putea să nu aibă în vedere un obiectiv imediat, ele au surprins Rusia şi au exploatat logistica, administraţia şi conducerea slabă din regiune, potrivit unor analişti.

"În timp ce luptele continuă şi în zonele Donbas şi Harkov, o decizie-cheie a comandanţilor ruşi din următoarele zile va fi unde anume să angajeze orice forţă operaţională de rezervă pe care o pot genera", a subliniat Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Ministerul britanic publică informaţii furnizate de serviciile sale secrete de la începutul invaziei ruse. Moscova a acuzat de mai multe ori Londra că duce o campanie de dezinformare.

Între timp, atenţia lumii întregi este concentrată de asemenea pe centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de ruşi încă din martie.

ACTUALIZARE 12.04 Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a fost singurul politician european de rang înalt care s-a deplasat sâmbătă dimineaţa la Moscova, pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anunţat secretarul de stat ungar pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs.

Orban "va aduce un omagiu defunctului Mihail Gorbaciov", însoţit de o delegaţie ungară, a informat Kovacs peTwitter, la o zi după ce gigantul rus Gazprom a anunţat că menţine oprirea gazoductului Nord Stream, vital pentru Europa.

ACTUALIZARE 10.15 Mihail Gorbaciov este înmormântat astăzi, la Moscova. Ultimul lider sovietic nu are parte de funeralii de stat

La Moscova, au loc funeraliile lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider sovietic a murit marți într-un spital din capitala Rusiei la vârsta de 91 de ani. Timp de mai multe ore, rușii pot să aducă un ultim omagiu la sicriul depus în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, iar înmormântarea va avea loc în cursul zilei de astăzi. Nu sunt organizate funeralii de stat, iar președintele Putin s-a declarat prea ocupat pentru a participa la înmormântare.

ACTUALIZARE 08.30 UE va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor de 5 miliarde de euro.  Aceste fonduri sunt alocate chelyuielilor urgente ale țării urgente, inclusiv plata salariilor și ajutoarelor sociale, potrivit Bloomberg.

ACTUALIZARE 08.15 Germania a lansat un program pentru a susține cultura și media ucraineană în valoare de peste 20 de milioane de euro, potrivit Nexta TV.

ACTUALIZARE 08.00 Președintele și ministrul Apărării din Letonia au cerut NATO să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane, relatează The Times.

Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, relatează dpa.

Grupul rus Gazprom a anunţat vineri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor "scurgeri de ulei" detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Germania a indicat vineri că aprovizionarea cu gaze este asigurată, în pofida deciziei gigantului rus Gazprom de a prelungi oprirea gazoductului Nord Stream, care a sporit temerile privind o penurie de gaze la iarnă, potrivit France Presse.

Miniştrii de Finanţe din principalele ţări industrializate din lume intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia, au confirmat oficialii vineri, într-o declaraţie comună, transmite Reuters.

Plafonul iniţial al preţurilor se va baza pe o serie de elemente tehnice, iar nivelul preţurilor va fi revizuit dacă va fi necesar, au precizat miniştrii de Finanţe din G7.

CITEȘTE ȘI: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Europa trebuie să plafoneze preţul gazului rusesc

După anunțul G7, Kremlinul a transmis că impunerea unei plafonări a prețului gazului ar declanșa represalii. Dacă liderii G7 ar duce la îndeplinire  decizia anunțată, aceasta ar putea duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia.

Grossi a declarat că şase membri ai misiunii AIEA rămân la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a condus o misiune de 14 persoane. El a adăugat că săptămâna viitoare vor rămâne pe termen lung numai două persoane din cadrul misiunii.

Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, şi delegaţiei sale să se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale la ONU în această lună, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns, potrivit Reuters.

Armata ucraineană susține că forțele ruse au suferit „pierderi semnificative” în regiunea de sud a Hersonului în urma contraofensivei de la Kiev lansate la începutul acestei săptămâni. Succesele Ucrainei au fost „destul de convingătoare”, potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului militar din Sud, care a adăugat că mai multe „știri pozitive” vor urma probabil „foarte curând”.

Trupele ucrainene au respins forțele ruse în mai multe puncte din jurul Hersonului, potrivit oficialilor occidentali. Oficialii estimează că aproximativ 20.000 de soldați ruși se află în regiunea Herson și avertizează că este prea devreme pentru a trage concluzii în privința eficacității contraatacului lansat de armata Ucrainei.