Război în Ucraina, ziua 199 | O persoană a murit și cel puțin 20 au fost rănite în bombardamentele din districtul Harkov. Orașe cheie din Ucraina, eliberate. Rușii afirmă că „s-au regrupat” pentru intensificarea eforturilor în Doneţk
10 Septembrie 2022, 08:34 (actualizat 10 Septembrie 2022, 21:16)
(actualizat 10 Septembrie 2022, 21:16) | Știrile TVR

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor sale din Izium, afirmând că acestea sunt "regrupate" pentru ca eforturile să poată fi intensificate în Donețk. Steagul ucrainean a fost arborat și în orașul Balaklia, potrivit guvernatorului regional din Harkov. Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au fost "probabil luate prin surprindere" de contraofensivă. O femeie a fost ucisă și cel puțin 20 de civili au fost răniți în bombardamentele din Harkov.

ACTUALIZARE 21.07 Operatorii aerieni naţionali din Republica Moldova vor avea interdicţia de a efectua zboruri în Federaţia Rusă. Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis sâmbătă o Directivă Operaţională în acest sens, transmite MOLDPRES, citată de Agerpres.

 

 

Potrivit unui comunicat de presă al AAC, decizia a fost luată în scopul asigurării siguranţei şi securităţii aeronautice, având în vedere hotărârea emisă de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale, precum şi decizia de suspendare de către Agenţia Europeană pentru Siguranţa Zborurilor a tuturor certificatelor şi aprobărilor emise agenţilor aeronautici ai Federaţiei Ruse.

ACTUALIZARE 20.00 O femeie a fost ucisă și cel puțin 20 de civili au fost răniți în bombardamente rusești din districtul Harkov, potrivit guvernatorului regional, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 19.00 A fost eliberat şi oraşul Liman.

Ştirile zilei pe scurt

  • Ucraina a recâștigat controlul asupra celor două orașe-cheie Kupiansk și Izium, în urma unei contraofensive majore în regiunea Harkov. .
  • Fotografii publicate de forțele de securitate ucrainene au arătat trupe în Kupiansk, care este un important centru logistic pentru forțele ruse din estul Ucrainei.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor sale din Izium, afirmând că acestea sunt "regrupate" pentru ca eforturile să poată fi intensificate în Donețk.
  • Steagul ucrainean a fost arborat și în orașul Balaklia, potrivit guvernatorului regional din Harkov.
  • Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ruse au fost "probabil luate prin surprindere" de contraofensivă.
  • O femeie a fost ucisă și cel puțin 20 de civili au fost răniți în bombardamentele din districtul Harkov, potrivit guvernatorului regional.
  • Guvernul ucrainean a declarat că negociază în prezent un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari (1,3 miliarde de lire sterline) cu SUA pentru a o ajuta să cumpere gaz.
  • Ambasadorul rus în Marea Britanie l-a felicitat pe regele Charles al III-lea cu ocazia urcării sale pe tron.

ACTUALIZARE 16.30 Imagini cu arborarea drapelului ucrainean, după recucerirea orașului Balakliia , lângă Izium, în regiunea Harkov.

 

 

ACTUALIZARE 16.20 Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a promis sâmbătă Ucrainei ajutor pentru îndepărtarea minelor din zonele de conflict, în cea de-a doua sa vizită în ţară de la începerea invaziei ruse în februarie, informează DPA.

Ea a spus că prezenţa ei este menită să arate ''că vom continua să fim alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie - cu livrare de arme, precum şi cu sprijin umanitar şi financiar''.

În timpul unei vizite la un câmp minat din Velîka Dîmerka, în apropiere de Kiev, Baerbock a declarat că deminarea este importantă pentru a face viaţa oamenilor mai sigură în zonele disputate.

ACTUALIZARE 16.00 Daniil Bezsonov, un oficial prorus din Donetk, a scris pe canalul său de Telegram că trupele ruse s-au retras din Izium și din alte câteva așezări din regiunea Harkov.

ACTUALIZARE 15.00 Alte cinci nave cu cereale părăsesc porturile din regiunea Odesa. Navele au fost încărcate cu 90.000 de tone de produse agricole ucrainene cu destinația Europa și African, potrivit Ministerului Infrastructurii.

 

 

ACTUALIZARE 13.00 Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză.

 

ACTUALIZARE 12.00 Ucraina pare să fi recucerit orașele-cheie Izium și Kupiansk. Orașele se află la sud-estul orașului Harkov, unde forțele ucrainene au lansat o contraofensivă majoră în ultimele zile. Analiștii spun că Kupiansk, în special, este un important centru logistic pentru forțele rusești din estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.00 Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a trimis sâmbătă o telegramă de felicitare lui Charles al III-lea după proclamarea sa oficială ca monarh al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al altor 14 ţări din Commonwealth, după dispariţia mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite EFE.

"Majestatea Voastră: primiţi sincerele mele felicitări cu prilejul accederii la tron. Doresc Majestăţii Voastre succese, sănătate de fier şi numai bine", a scris Putin în mesajul său, citat de Kremlin.

ACTUALIZARE 10.30 Rusia a trimis 1.300 de luptători ceceni în sudul regiunii Herson, potrivit armatei ucrainene.

Acest lucru vine în contextul în care serviciile de informații occidentale sugerează că forțele ruse din Herson sunt supuse unei presiuni susținute din cauza atacurilor ucrainene. Într-o postare pe Facebook, Statul Major general al forțelor armate ucrainene a declarat că o unitate a așa-numitului 'Kadîrivțov', cu până la 1.300 de persoane a ajuns în Herson. Kadîrivtsev se referă la persoanele care servesc sub comanda lui Ramzan Kadîrov, șeful pro-Kremlin al Republicii Cecene.

ACTUALIZARE 10.00 Drapelul ucrainean a fost arborat în orașul Balaklia, a declarat guvernatorul regional din Harkov.

 

Oleg Sinegubov a postat pe Telegram "Băieți și fete din forțele armate, astăzi, creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri. În continuare..."

ACTUALIZARE 08.30 "Până în prezent, forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov", la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare.

În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

La rândul lor, media ruse au raportat desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri negeolocalizate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor.

Semn al înaintării ucrainene, autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat vineri că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia.