Război în Ucraina, ziua 203 | Zelenski, vizită surpriză la Izium:Ce se vede este şocant, dar nu pentru mine, pentru că am văzut aceleaşi scene ca la Bucha. Posibilă cameră de tortură, descoperită în Balaklia, din regiunea Harkov

14 septembrie 2022, 07:56

Evenimentele zilei pe scurt

  • Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au un impact real și sunt acolo pentru a rămâne, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind că solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina va fi „de nezdruncinat”. „Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de liniște”, a spus ea. „Suntem implicați pe termen lung”.
  • Von der Leyen a transmis, de asemenea, un semnal puternic cu privire la extinderea Uniunii Europene, afirmând că Uniunea Europeană nu este completă fără Ucraina, Moldova, Georgia și țările din Balcanii de Vest. „Sunteți parte din familia noastră, sunteți viitorul uniunii noastre. Uniunea noastră nu este completă fără voi”, a spus ea.
  • Ucraina și-a propus să elibereze toate teritoriile ocupate de forțele invadatoare, după ce le-a respins printr-o contraofensivă rapidă în nord-estul țării. Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 8.000 de kilometri pătrați au fost eliberați până în prezent, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov.
  • Statul Major al forțelor armate ucrainene a avertizat că ruşii continuă jafurile în timp ce se retrag din teritoriile ocupate.
  • Rusia a folosit probabil pentru prima dată în Ucraina vehicule aeriene fără echipaj de fabricație iraniană, a declarat miercuri serviciul britanic de informații al Apărării, după ce Kievul a raportat că a doborât marți unul dintre aceste vehicule aeriene fără pilot – un Shahed-136. Doborârea dronei în apropierea liniei de front din Ucraina sugerează că Rusia le folosește ca arme tactice mai degrabă decât ca arme strategice, vizând instalații militare aflate pe teritoriul ucrainean.
  • Veniturile rusești din petrol și gaze au scăzut la cel mai mic nivel ultimul an, în ciuda unei creșteri mari a prețurilor.
  • Guvernul de la Kiev a prezentat garanțiile de securitate pe care le consideră necesare după ce războiul cu Rusia se va încheia. Între altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei, iar această țară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la NATO. Kremlinul a calificat proiectul de garanții solicitate de Kiev drept o amenințare.

ACTUALIZARE 21.55 Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a trecut la un nou nivel de propagandă – faza pe bușteni.

S-a filmat împreună cu un amic oligarh spărgând lemne și râzând de eforturile europenilor de a reduce costurile energiei.

Partener în acest exercițiu este Serghei Teterin, aflat sub sancțiunile Uniunii Europene încă din 2021.

ACTUALIZARE 21.50 Preşedintele rus, Vladimir Putin, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au avut o convorbire telefonică despre Ucraina, Zaporojie și prizonierii de război.

ACTUALIZARE 20.37 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: Putin nu consideră războiul din Ucraina drept „o eroare”.

ACTUALIZARE 20.00 Țările Uniunii Europene au convenit prelungirea sancțiunilor la adresa Rusiei.

Țările UE au reînnoit pentru șase luni sancțiunile impuse Rusiei, după ce Ungaria s-a abţinut de la blocarea prelungirii sancţiunilor, notează DPA, potrivit Agerpres.

Prelungirea este oficială odată ce decizia este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Sancţiunile sunt considerate o măsură temporară şi trebuie reînnoite periodic. Acestea sunt măsuri punitive împotriva a peste 1.200 de indivizi pentru sprijinul acordat preşedintelui rus Vladimir Putin şi politicilor sale. Persoanele afectate au bunurile îngheţate şi interdicţie de a călători în UE.

ACTUALIZARE 19.55 Trupele rusești au lovit sistemul hidraulic al localității Kryvyi Rih, cauzând creșterea debitului râului Inhulets, amenințând să inunde orașul, anunță oficialii localității, citați de The Guardian. Rușii au tras opt rachete către sistemul hidraulic, la ora locală 17.00.

 

 

ACTUALIZARE 19.45 Cum arată localitățile eliberate de sub ocupația rusă:


ACTUALIZARE 19.40 Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe Twitter o imagine cu ceea ce cred că este „o cameră de tortură” a prizonierilor, folosită de soldații ruși, în Balaklia, din regiunea Harkov.  Pe perete este scrijelită rugăciunea „Tatăl Nostru” .

Șeful Biroului Regional al Poliției din Harkov, Serhiy Bolvinov, a declarat pentru The Guardian că 40 de oameni au fost reținuți în timpul ocupației rușilor. Un locuitor al localității a declarat la BBC că a fost ținut prizonier în secția de poliție a localității timp de 40 de zile și a fost torturat cu electroșocuri. Artem a mai spus că a auzit „urlete de durere și teroare” din celelalte celule.

 

 

 

 

 

ACTUALIZARE 19.25:   Corespondență TVR din Ucraina: Autostrada dintre Jitomir și Kiev, locul unde a fost oprită invazia rusă spre Kiev, refăcută. Îți dai seama că a fost scena unui război când vezi construcțiile distruse de bombardamente

ACTUALIZARE 19.00 Președintele Zelenski a mai declarat, la Izium: „Ce se vede este şocant, dar nu pentru mine, pentru că am văzut aceleaşi aceleaşi scene ca la Bucha, în timpul primelor teritorii eliberate. La fel, clădiri distruse, oameni ucişi. Ce pot spune, este parte din istoria noastră reală, o parte a naţiunii ruse moderne.

Volodimir Zelenski a fost si la Balaklia, un alt oras eliberat recent, unde i-a decorat pe militarii ucraineni.

Guvernul de la Kiev a prezentat garanțiile de securitate pe care le consideră necesare după ce războiul cu Rusia se va încheia. Între altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei, iar această țară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la NATO. Kremlinul a calificat proiectul de garanții solicitate de Kiev drept o amenințare.

ACTUALIZARE 17.35 Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Statele Unite ale Americii privind furnizarea a două miliarde de metri cubi de gaze naturale în trimestrul al patrulea din 2022 și primele trei luni din 2023, relatează Interfax. citându-l pe premierul Ucrainei, Denys Smyhal, conform Reuters.

Shmyhal a mai spus că rezervele de gaze pentru iarnă ale Ucrainei au fost estimate la 15 miliarde de metri cubi, în urma acordului cu Statele Unite.

ACTUALIZARE  17.20 Trupele rusești au revenit în Kreminna, un oraș în regiunea ocupată Luhansk, care fusese „complet golit” ieri, a declarat Serhiy Hadai, guvernatorul regiunii Luhansk. Rușii au rupt steagurile ucrainene pe care civilii le arboraseră după fuga rușilor, relatează The Guardian.

Ieri, același lucru s-a întâmplat în localitatea Svatove: trupele rusești au plecat, dar au revenit după un timp, a mai spus Hadai.

Rușii s-au retras și din Starobilsk, însă acolo nu au revenit, mai spune guvernatorul, pe Telegram, adăugând și că „așteptăm armata ucraineană”.

ACTUALIZARE 17.00 Președintele Volodimir Zelenski a postat pe Telegram un mesaj în care i-a mulțumit comandantului forțelor tereste ale Ucrainei pentru modul în care evoluează contraofensiva: „Puteți ocupa temporar teritoriul statului nostru. Dar cu siguranță nu puteți ocupa poporul ucrainean. Puteți să îndoctrinați mințile oamenilor, dar nu puteți îndoctrina inimile ucrainenilor. Îi sunt recunoscător comandantului forțelor terestre Oleksandr Syrsky, le mulțumesc tuturor războinicilor noștri pentru eliberarea pământului ucrainean din mâinile dușmanului.  Ne salvați poporul, inimile, copiii și viitorul”.

În Kazahstan, Papa Francisc a vorbit explicit despre Ucraina, întrebând „câți oameni trebuie să mai moară” înainte ca lupta să se transforme în dialog, potrivit agenției Reuters, preluată de The Guardian. Suveranul Pontif și-a exprimat îngrijorarea și asupra reizbucnirii conflictului dintre Armenia și Azerbadjan.

ACTUALIZARE 16.35 Volodimir Zelenski, la Izium: „Înainte, când ne uitam în sus, căutam cerul albastru. Acum, când ne uităm în sus, căutăm un singur lucru: steagul Ucrainei”.

Zelenski a anunțat că Ucraina a reușit să elibereze aproximativ 8.000 de kilometri pătrați, în nord-estul țării, fiind luate „măsuri de stabilizare”, potrivit The Guardian.

Rusia ar fi folosit, pentru prima dată, în Ucraina, drone fabricate în Iran, mai scriu jurnaliștii britanici, citând un raport al serviciilor de informații. Totodată, administrația rusă a regiunii Luhansk, a dat ordin să fie tăiat Internetul mobil.

ACTUALIZARE 16.00: The New York Times scrie despre momentul critic din spatele contraofensivei fulgerătoare a ucrainenilor în Harkov. Care a fost planul care a dus la zdrobirea trupelor ruse

ACTUALIZARE 15.30 În timpul discursului pe care președintele Volodimir Zelenski l-a susținut la Izium, au avut loc bombardamente, însă Zelenski nu și-a întrerupt discursul, relatează NEXTA.


ACTUALIZARE 15.00 O persoană a murit, iar mai multe sunt rănite, după un atac al rușilor asupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele două zile, a precizat administrația regională, citată de The Guardian.

Au fost distruse două clădiri guvernamentale, mai multe locuințe din Orikhov și Gulyaipol și mai multe sate din districtul Polohy.

 

ACTUALIZARE 14.35 Două dintre principalele rețele care furnizează electricitate unor zone din Harkov au fost repuse în funcțiune, a anunțat  miercuri compania energetică de stat ucraineană  Ukrenergo, citată de CNN. Funcționarea acestora fusese întreruptă în urma unui atac rusesc asupra unei instalații locale și mulți locuitori rămăseseră fără energie electrică.

„Echipele de intervenție ale NPC Ukrenergo au restabilit deja funcționarea a două rețele principale care furnizează energie electrică în orașul Harkov și în regiunea Harkov. Continuă lucrările pentru punerea în funcțiune a celorlalte rețele”, se arată în postarea Ukrenergo.

ACTUALIZARE 14.22 Preşedintele chinez, Xi Jinping, a sosit în Kazahstan, în prima sa vizită în străinătate de la începutul pandemiei. În cadrul turneului asiatic se va întâlni și cu Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 13.20 Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză în Izium, eliberat săptămâna trecută în cadrul ofensivei fulger a trupelor ucrainene. „Președintele Ucrainei a mulțumit soldaților pentru eliberarea teritoriilor ucrainene și a ridicat solemn steagul ucrainean deasupra consiliului municipal”, a transmis Brigada 25 Separată Aeropurtată Sicheslav.

 

 

ACTUALIZARE 13.00 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că Uniunea Europeană doreşte includerea Ucrainei în zona europeană de roaming pentru utilizatorii de telefoane mobile.

Vom aduce Ucraina în zona noastră europeană de roaming liber, a declarat şefa executivului european în faţa eurodeputaţilor. La discurs a asistat şi Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei.

ACTUALIZARE 12.35 Moscova a desfăşurat drone iraniene în războiul său declanşat asupra Ucrainei, în condiţiile în care propriile stocuri de arme se reduc, potrivit unei evaluări făcute de analişti britanici în domeniul informaţiilor, transmite Reuters.

În mod aproape cert, Rusia cumpără arme de la state aflate pe lista celor sancţionate, precum Iran sau Coreea de Nord, în condiţiile în care propriile sale stocuri de arme se epuizează, au subliniat miercuri analişti din cadrul Ministerului Apărării britanic în conferinţa lor de presă zilnică.

ACTUALIZARE 12.00 Imagini de la eliberarea oraşului Visokopillia, regiunea Herson, transmise de Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 11.50 Uniunea Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru a ajuta la reconstruirea şcolilor din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

ACTUALIZARE 11.06 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că se va deplasa la Kiev mai târziu în cursul zilei.

Von der Leyen a făcut acest anunţ în discursul privind starea UE susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în prezenţa Primei Doamne a Ucrainei, Olena Zelenska.

ACTUALIZARE 10.50 Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.

ACTUALIZARE 10.40 Cinci civili uciși și 16 răniți în Bakhmut, regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore. Aceste cifre nu iau în calcul victimele din  din Mariupol și Volnovakha, ocupate de Rusia, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

ACTUALIZARE 10.30 Probabil că Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în „zilele următoare”. „Suntem în strânsă legătură cu ucrainenii, discutăm cu ei în fiecare zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. De la începutul războiului, SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar de 15,2 miliarde de dolari.

ACTUALIZARE 10.15 : Ursula von der Leyen a susținut astăzi cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii. Discursul tradițional este urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

ACTUALIZARE 10.05 Premierul estonian şi preşedintele lituanian l-au îndemnat marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, în timpul unei conversaţii telefonice care a avut loc la iniţiativa liderului de la Elysee.

Şefa guvernului estonian Kaja Kallas i-a mulţumit pe Twitter lui Macron pentru discuţia despre susţinerea Kievului. ‘Ucraina ne arată cum forţa unui moral bun şi a leadershipului pot fi la fel de cruciale ca puterea militară. Trebuie acum să ne concentrăm pe un ajutor militar sporit şi rapid: aceasta apropie Ucraina de victorie’, a scris Kaja Kallas.

ACTUALIZARE 10.00 Papa Francisc, aflat la Congresul mondial al religiilor, care are loc în Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, a spus că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică la adresa patriarhului ortodox rus Kiril, care susține invazia Ucrainei și care a boicotat o conferință a liderilor religioși din toată lumea.

ACTUALIZARE 08.30 Olga Simonova, „Simba”, a murit în Donbas. În 2014, ea a renunțat la cetățenia rusă, iar 2016, Simonova a devenit primul străin care a primit un pașaport ucrainean, în timp ce s-a alăturat forțelor armate.

 

 

ACTUALIZARE 08.27 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, va fi invitată de onoare la discursul de miercuri despre starea Uniunii Europene, a anunţat marţi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

„Curajul poporului ucrainean a impresionat şi inspirat lumea. Europa va fi alături de voi în fiecare pas al acestui drum”, a afirmat ea.

ACTUALIZARE 08.20 Ruşii au bombardat puternic oraşul Nikolaiev, peste noapte. Primarul orașului, Oleksandr Sienkevich, a raportat la începutul zilei de 14 septembrie că bombardamentele intense ale forțelor ruse asupra orașului au avariat clădiri rezidențiale. Echipele de urgență și lucrătorii din domeniul utilităților lucrează în prezent la fața locului, în timp ce detaliile atacurilor sunt încă în curs de clarificare, a declarat Sienkevich.

ACTUALIZARE  8.00 Cancelarul german Olaf Scholz a avut aseară o convorbire telefonică de 90 de minute cu președintele rus Vladimir Putin.

Şeful executivului german i-a cerut liderului de la Kremlin să găsească o soluție la conflictul din Ucraina care să includă încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse în cel mai scurt timp.

Cancelarul german a insistat că centrala nucleară de la Zaporojie și împrejurimile trebuie securizate.

  • Începând cu 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov, recuperând peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de Rusia, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării. Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupație rusă pe aproape toată durata invaziei. Maliar a precizat că acestea sunt doar cifrele confirmate și că numărul real al teritoriilor reocupate în regiunea Harkov „este aproape dublu”.
  • În timp ce Ucraina sărbătorește câștigurile extraordinare pe care armata sa le-a obținut în contraofensiva sa dramatică, oficialii rămân fermi în ceea ce privește provocările care vor urma în teritoriul recent reocupat. Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, a vorbit despre descoperirea cadavrelor decapitate ale militarilor ucraineni, despre jafuri și despre adolescenți terorizați care erau încă prea speriați pentru a ieși din subsoluri.
  • Oficialii ucraineni au declarat că a existat o cameră de tortură înființată de armata rusă în Balakliia, acum eliberată. Serhi Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din regiunea Harkov, a declarat că 40 de persoane au fost reținute în timpul ocupației.
  • Vorbind despre jafuri, Statul Major al forțelor armate ucrainene a avertizat că forțele rusești continuă să jefuiască în timp ce se retrag din teritoriile ocupate. Pe o porțiune de autostradă care se îndrepta spre teritoriul rusesc, oficialii ucraineni au observat vehicule civile cu numere de înmatriculare din regiunea Harkov, conduse de militari ruși și îngreunate cu bunuri furate. În sud, au fost raportate cazuri în care ocupanții ruși au spart porțile garajelor private și au luat mașini.
  • Forțele rusești au continuat să lovească o serie de construcţii civile în toată partea de est și de sud a Ucrainei, a declarat Statul Major. Prin intermediul atacurilor aeriene, ruşii au atacat așezări din Lugansk și Donețk, în est, și din Dnipropetrovsk, Nikolaiv și Cherkasi, în sud.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite