Război în Ucraina, ziua 205 | Președintele Volodimir Zelenski, despre cele 445 de morminte de la Izium: Întreaga lume ar trebui să vadă asta. Putin: Vedem noi cum se încheie contraofensiva Ucrainei

16 septembrie 2022, 06:44

ACTUALIZARE 21.40 Șeful diplomației europene, Josep Borell, a transmis, într-un comunicat de presă, că UE este „profund şocată” de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium în Ucraina şi „condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (…). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere. UE sprijină toate eforturile în acest sens. Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (…) trebuie să înceteze imediat”, a mai spus Borrell.

ACTUALIZARE 21.06 În groapa comună descoperită la Izium, aproximativ 99 la sută dintre cadavrele exhumate vineri sunt ale unor oameni care au avut o moarte violentă, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, pe Telegram.

„Vorbim despre teroare”, a adăugat oficialul, spunând că multe dintre mormintele descoperite în pădurea de lângă Izium sunt notate cu numere, nici măcar nu sunt notate numele celor îngropați acolo.

–-

CITIȚI ȘI:  Justiția, instrument în cenzura din Rusia. Redactorul-șef Novaya Gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, furios în fața judecătorului după ce publicația a fost interzisă total: „Ce credeţi că încercaţi să preveniţi?”

–-

ACTUALIZARE 20.47 Reuters: Nimeni nu-l înduplecă pe Putin. Liderul de la Kremlin: Obiectivul Rusiei în Ucraina nu s-a schimbat. Operaţiunile noastre ofensive în Donbas nu s-au oprit, avansează într-un ritm lent. Planul nu necesită schimbare

ACTUALIZARE 20.43 Mărturiile terifiante ale localnicilor din Izium: „Poţi fi ţinta unui atac cu bombe, dar racheta poate fi interceptată şi schijele cad peste tot. Aşa că stăteam şi ne întrebam care va fi următoarea ţintă”


ACTUALIZARE 19.30 Președintele rus Vladimir Putin a susținut la Summitul de Cooperare Shanghai că a trimis forțe ruse în Ucraina în februarie ca răspuns la inițiativa Occidentului de a diviza Rusia, relatează Reuters, conform The Guardian.

Putin a continuat să amenințe cu noi atacuri asupra infrastructurii Ucrainei și a spus că: „Vedem noi cum se încheie” contraofensiva Ucrainei (n.r.).


ACTUALIZARE 19.25 Constantin și-a pierdut familia în bombardamentele rușilor. A avut puterea să urce împreună cu noi să ne arate locul unde au murit soția și fiicele sale, în apartamentul lor de la etajul 11. Cuprins de amintiri și lacrimi, ne-a povestit apoi despre noaptea cumplită în care totul a pierit pentru el. O corespondență TVR din Harkov

 

ACTUALIZARE 18.58 Corespondență TVR din Izium, Ucraina. Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că procurorii au găsit „un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate”

ACTUALIZARE 18.40 Volodimir Zelenski, despre Izium, pe Telegram: „Întreaga lume ar trebui să vadă asta. O lume în care nu ar trebui să existe cruzime și terorism. Dar toate sunt acolo. Iar numele acestei lumi este Rusia”.

ACTUALIZARE 18.10 Apele râului Inhulets s-au înroșit, la două zile după ce Rusia a lovit sistemul hidraulic al orașului natal al lui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog.

Este neclar de ce apele râului și-au schimbat culoarea după atac. Nivelul râului a crescut cu cinci metri, inundând o parte a orașului. Vineri, conducătorul militar al Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a anunțat pe Telegram că orașul are din nou apă potabilă.

 

ACTUALIZARE 17.30 Analiză France Presse: Armata rusă, măcinată de corupție, minciună și gestiune defectuoasă

ACTUALIZARE 17.20 Reuters retrage relatarea privind cadavrele de la Izium cu sfoară în jurul gâtului și cu mâinile legate, spunând că „reporterii n-au văzut cu ochii lor cadavrele”.

ACTUALIZARE 16.35 Reuters relatează că președintele Vladimir Putin i-ar fi spus premierului indian Narendra Modi că ar fi vrut să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede”, dar că Ucraina este concentrată să-și atingă obiectivele pe câmpul de bătălie, potrivit unei traduceri a unui comentariu la o televiziune indiană, conform The Guardian.

„Din păcate, pur şi simplu partea adversă – liderii Ucrainei – a refuzat orice proces de negociere şi a indicat că vrea să-şi atingă obiectivele pe cale militară, pe câmpul de luptă”, a susținut Putin, citat și de agenția France Presse.

CITIȚI ȘI: Putin salută „noile centre de putere” şi cooperarea „lipsită de orice egoism” dintre ţările OCS

ACTUALIZARE 16.00 Mai multe cadavre găsite în groapa comună de la Izium aveau frânghii în jurul gâtului și mâinile legate, ceea ce indică faptul că oamenii îngropați acolo nu și-au pierdut viața doar în bombardamente, relatează Reuters.

În groapa comună de la Izium au fost descoperite 440 de cadavre. Anchetatorii ucraineni au declarat că se pregătesc pentru „ce e mai rău”, după ce au găsit la Bucha și în alte teritorii eliberate de sub ocupația rusă.

 

 

ACTUALIZARE 15.00 În ultimele ore, cel puțin cinci oficiali instalați de ruși în teritoriile ocupate din Ucraina au fost uciși în sudul țării, în Lugansk, Herson și Berdiansk. Separatiștii pro-ruși dau vina pe Kiev, însă Ucraina nu a anunțat că ar fi responsabilă pentru vreunul din aceste atacuri, relatează The Guardian.

Între cei morți, se numără șeful administrației civile sprijinit de armata rusă și soția lui, care au fost găsiți morți în garajul casei lor, din Berdiansk, regiunea Zaporojie, susțin rușii, pe Telegram. Soția lui Oleg Boyko era șefa comitetului electoral pentru „referendumul” de alipire al regiunii la Rusia.

 

ACTUALIZARE 14.30 ONU va trimite la Izium o echipă care să ancheteze acuzațiile privind o nouă groapă comună

România a depus vineri la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului cererea de intervenţie în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse la Curte pe 28 februarie, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

CITIȚI ȘI: „Operațiunea militară specială s-a transformat în război cu mult timp în urmă”. Kadîrov se joacă de-a președintele Rusiei, cerându-le guvernatorilor să declare individual legea marțială

 

ACTUALIZARE 14.00 O barcă cu bunuri ale marinarilor de pe crucișătorul scufundat „Moskva” a fost găsită în Marea Neagră, transmite Ukrainska Pravda.

 

 

ACTUALIZARE 13.30 Presa rusă anunță că Serghei Gorenko, procurorul general al autoprocralamatei Republici Populare Lugansk a murit într-o explozie care a avut loc la Parchetului General, în centrul orașului.

 

 

 

Evenimentele zilei pe scurt

  • Procurori, ofițeri de poliție și jurnaliști se îndreaptă spre Izium, după ce autoritățile de acolo au declarat că au găsit o groapă comună care conține peste 440 de cadavre. Unele dintre persoane au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene, au declarat autoritățile. Serhi Bolvinov, anchetatorul șef al poliției din provincia Harkov, a declarat că vor fi efectuate investigații medico-legale asupra fiecărui cadavru din mormântul localizat în pădurile din apropierea orașului.
  • Președintele Volodimir Zelenski a comparat descoperirea cu ceea ce s-a întâmplat la Bucha, la periferia Kievului, spunând în discursul său video de joi seara: „Rusia lasă moarte în urma ei peste tot și trebuie să fie trasă la răspundere. Procedurile necesare au început deja acolo. Mai multe informații – informații clare și verificabile – ar trebui să fie disponibile mâine”.
  • Andri Iermak, șeful cabinetului prezidențial din Ucraina, a acuzat Rusia că este „o țară criminală, un stat care sponsorizează terorismul”.
  • Agențiile de știri rusești relatează că Ucraina a lovit clădiri administrative din centrul orașului Herson, în sudul țării. Agenția RIA Novosti afirmă că cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii. Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video neverificate care arată clădiri deteriorate și cel puțin un cadavru.
  • Într-o declarație, administrația locală din Herson, numită de ruși, a declarat că acolo avea loc o întâlnire a oficialilor orașului și ai districtului în momentul în care s-a produs explozia. Ucraina îi consideră pe toți cei care colaborează cu rușii drept trădători. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional al Ucrainei din sud, a refuzat să comenteze rapoartele rusești.
  • Există, de asemenea, rapoarte neconfirmate și înregistrări video neverificate care arată că e că o explozie la biroul procurorului din Luganskul ocupat.
  • Irina Vereshchuk, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, a declarat că guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege care va pedepsi persoanele care îi forţează pe ucraineni să îşi facă pașapoarte rusești.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului.

ACTUALIZARE 12.16 Războiul a ucis 384 de copii și a rănit 753 de copii, din 24 februarie. Cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Donețk, unde 393 de copii au fost uciși sau răniți. Doar în 14-15 septembrie, în regiunea Harkov, în urma bombardamentelor Rusiei, trei copii au fost răniți, a anunțat Biroul Procurorului General.

Se așteaptă ca numărul copiilor uciși și răniți de Rusia să fie mai mare și nu include victimele din zonele ocupate de Rusia și din apropierea liniei frontului.

ACTAULIZARE 12.14 România a furnizat Ucrainei echipamente pentru monitorizarea radiaţiilor şi costume de protecţie pentru personalul din sectorul nuclear.

ACTUALIZARE 12.00 Autoritățile din Letonia vor introduce restricții la trecerea frontierei pentru rușii cu vize Schengen, începând cu 19 septembrie.

 

 

ACTUALIZARE 11.50 Rusia duce un război hibrid împotriva Occidentului, iar solidaritatea NATO şi a Uniunii Europene reprezintă răspunsul adecvat împotriva ofensivei ruse, a declarat premierul Nicolae Ciucă la Conferinţa privind securitatea Bucureştiului.

ACTUALIZARE 11.28 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri postului de radio BBC, preluat de Reuters, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar asta nu constituie un semnal că se apropie sfârşitul războiului.

ACTUALIZARE 11.00 Încă 5 nave de cereale părăsesc porturile din regiunea Odesa,  a anunțat Ministerul turc al Apărării. Ucraina a exportat 3,33 milioane de tone de cereale de la semnarea de către Rusia și Ucraina a unui acord intermediat de ONU și Turcia.

ACTUALIZARE 10.30 După ce le-au fost bombardate casele, 45 de familii din Ucraina au din nou un acoperiș deasupra capului.

80 de voluntari din toată lumea au mers în Ucraina pentru a le construi locuințe temporare. Printre ei și câțiva clujeni.

ACTUALIZARE 10.00 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, în cursul zilei de joi, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 88.187 de persoane, dintre care 11.124 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 2% faţă de ziua precedentă.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.317.805 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.00 Statul german a preluat controlul asupra filialei germane a rafinăriei Rosneft, până nu demult deţinută de ruşi.

 

 

ACTUALIZARE 07.45  Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP.

 

 

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.

ACTUALIZARE 07.35 Reprezentanți ai Dumei de Stat a Rusiei se gândesc să-l convoace pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pentru o audiere cu ușile închise.

Informația a apărut în publicația rusă Kommersant, în contextul în care trupele au părăsit în degringoladă zone din regiunea Harkov.

ACTUALIZARE 07.30 Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi.

Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Autoritățile ucrainene au descoperit un cimitir cu peste 440 de cadavre în orașul Izium din estul țării, a declarat un șef al poliției regionale. Președintele Volodimir Zelenski a comparat descoperirea cu ceea ce s-a întâmplat la Bucha, la începutul războiului, potrivit Reuters. „Rusia lasă moarte în urma ei peste tot și trebuie să fie trasă la răspundere”, a spus el.
  • Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dorește ca președintele rus, Vladimir Putin, să se confrunte cu tribunalul penal internațional pentru crime de război în Ucraina. „Faptul că Putin trebuie să piardă acest război și trebuie să dea piept cu acțiunile sale, asta este important pentru mine”, a declarat ea joi la postul de televiziune al publicației germane Bild.
  • Ucraina a pierdut aproape 15% din capacitatea de stocare a cerealelor, în timpul războiului.
  • Papa Francisc a declarat că este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de agresiunea rusă. „Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate… Autoapărarea nu este doar licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie”, a spus el. „Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu iubește acel ceva. Cei care apără [ceva] înseamnă că îl iubesc”.
  • Vladimir Putin i-a mulțumit liderului chinez, Xi Jinping, pentru abordarea „echilibrată” a crizei ucrainene și a criticat politicile „urâte” ale Washingtonului. Putin i-a spus joi omologului său chinez: „Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință și, cu siguranță, vom oferi o explicație detaliată a poziției noastre pe această temă în timpul întâlnirii de astăzi, chiar dacă am vorbit deja despre asta mai devreme”.
  • Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și lansatoare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le cere de mult timp, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. Ea a declarat joi că vehiculele de luptă pentru infanterie BMP-1 de fabricație sovietică vor ajunge, de asemenea, „foarte repede” în Ucraina din Grecia.
  • Consiliul de guvernatori al celor 35 de țări din cadrul organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupării centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează Reuters. Rezoluția de joi este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de consiliul de administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
  • Președintele american, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de armament de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit unei note a Casei Albe trimise joi la Departamentul de Stat.
  • SUA au impus noi sancțiuni împotriva a 22 de persoane și două entități rusești.
  • Un medic voluntar ucrainean capturat de forțele rusești în timpul asediului de la Mariupol a depus joi o mărturie devastatoare în fața parlamentarilor americani, relatând experiențele sale, tortura, moartea și teroarea. Iuliia Paievska, care a fost reținută în orașul portuar în luna martie și ținută prizonieră de forțele ruse și pro-ruse timp de trei luni, a vorbit în fața Comisiei Helsinki, o agenție guvernamentală creată în parte pentru a promova respectarea drepturilor omului la nivel internațional.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă