Război în Ucraina, ziua 210 | Putin a anunţat mobilizarea parţială. Proteste în Rusia după discursul preşedintelui. Biden: Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat un conflict
21 Septembrie 2022, 08:12 (actualizat 22 Septembrie 2022, 01:31)
(actualizat 22 Septembrie 2022, 01:31) | Știrile TVR

Ruşii protestează faţă de mobilizarea parţială anunţată de Vladimir Putin. Sute de persoane sunt reţinute de poliţie. Sunt proteste şi la Berlin. Zece prizonieri de război din mai multe țări, printre care SUA și Marea Britanie, au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită, în cadrul unui schimb între Moscova și Ucraina. Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a adresat Adunării Generala a ONU: Suntem alături de Ucraina, acest război trebuie să se termine. Sancțiunile pe care le-am impus au fost pentru a pedepsi Rusia pentru că a încălcat teritoriul Ucrainei, nu pentru a genera o criză. Deshumările continuă în Izium, Harkov. Au fost scoase 263 de cadavre, informează poliția ucraineană.

Sumarul zilei

 • Cinci cetățeni britanici reținuți de forțele pro-ruse din estul Ucrainei au fost înapoiați în siguranță, a declarat premierul britanic Liz Truss. Printre cei eliberați se numără Aiden Aslin, un fost îngrijitor britanic-
 • Ministerul saudit de Externe a declarat că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război capturați în Ucraina în urma medierii prințului moștenitor Mohammed bin Salman. Cetățenii americani Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh se numără printre cei eliberați.
 • Joe Biden a denunțat amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare ca fiind "nesăbuite" și "iresponsabile" și a calificat anexarea planificată de Rusia a mai multor regiuni din Ucraina drept "o încălcare extrem de semnificativă" a Cartei ONU.
 • Anterior, miercuri, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia.
 • Președintele rus a amenințat, de asemenea, cu represalii nucleare, afirmând că Moscova are "o mulțime de arme pentru a răspunde" la ceea ce a numit amenințări occidentale pe teritoriul rusesc. Putin a adăugat: "Nu este o cacealma".
 • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 300.000 de ruși vor fi chemați în cadrul mobilizării care se va aplica "celor cu experiență militară anterioară".
 • Decizia lui Putin de a anunța o mobilizare parțială a provocat o undă de șoc în întreaga Rusie, războiul urmând să intre în casele multor familii din întreaga țară. Sute de protestatari au fost arestați după ce au ieșit în stradă în urma discursului președintelui rus. În cel de-al treilea oraș ca mărime din Rusia, Novosibirsk, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând "Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!".
 • Discursul lui Putin a fost rapid condamnat de liderii occidentali. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a criticat pe liderul rus pentru că a folosit o retorică nucleară "periculoasă și nesăbuită". Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a descris anunțul ca fiind un "act de disperare". Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Putin a făcut un "pariu nuclear foarte periculos" și trebuie "să înceteze un astfel de comportament nesăbuit". Anunțul lui Putin este o "recunoaștere clară" a faptului că invazia sa în Ucraina eșuează, a declarat Downing Street. Ministrul britanic de Externe Gillian Keegan a calificat discursul președintelui rus drept o "escaladare evidentă".
 • Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat că țara își va pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă, deoarece mobilizarea va avea loc și la granița cu Kaliningradul. Ministrul leton de Externe Edgars Rinkēvičs a declarat că țara sa nu va oferi adăpost niciunui rus care fuge de mobilizarea trupelor Moscovei.
 • Premierul Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, au declarat că discursul lui Putin de miercuri a fost "o declarație de slăbiciune". Într-o declarație comună după o întâlnire între cele două, la New York, acestea au spus că apelurile lui Putin la mobilizare parțială sunt "un semn că invazia Rusiei eșuează".
 • Aproape toate zborurile din Rusia au fost epuizate la doar câteva ore după ce Putin a declarat o mobilizare parțială a rezerviștilor. Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, toate destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit datelor privind vânzările de zboruri. Zborurile directe de la Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au devenit, de asemenea, indisponibile.
 • Bursa rusă s-a prăbușit după discursul lui Putin.
 • Kârgâzstanul și Uzbekistanul și-au avertizat cetățenii să nu participe la războiul din Ucraina, după ce Moscova a adoptat un decret care garantează cetățenia rusă străinilor care semnează un contract cu forțele armate ruse.
 • Rusia a tras o serie de rachete cu rază lungă de acțiune asupra celui de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, la începutul zilei de miercuri, la câteva ore după ce Kremlinul a anunțat că intenționează să anexeze teritoriul ucrainean și să efectueze o mobilizare parțială. Explozii au fost auzite în Harkov în jurul orei 2 dimineața. Cel puțin o rachetă a lovit un apartament dintr-un bloc înalt din cartierul vestic Zalutino. Zece rezidenți au fost răniți.
 • Discursul lui Biden de miercuri dimineață a fost urmat, câteva ore mai târziu, de un discurs video susținut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
 • Volodimir Zelenski a declarat că există o probabilitate tot mai mică de a purta discuții cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului, adăugând că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă liderul rus își va retrage forțele de pe teritoriul ucrainean. Într-un interviu acordat postului de televiziune Bild, președintele ucrainean a îndemnat Occidentul să nu se lase șantajat de amenințarea lui Putin cu represaliile nucleare și a avertizat că, dacă ar face acest lucru, ar invita Rusia să încerce să cucerească mai multe teritorii.

ACTUALIZARE 00.00 Președintele Ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat, într-un mesaj înregistrat transmis în Adunarea Generală ONU, că întreaga lume își dorește pacea în Ucraina, cu excepția Rusiei, țară care trebuie pedepsită pentru crimele comise de la invazia pe teritoriul ucrainean.

ACTUALIZARE 21.24 Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a adresat direct familiilor din țara sa în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, mulțumindu-le pentru că "și-au deschis casele și inimile" pentru milioanele de refugiați din Ucraina.

În discursul său, Maia Sandu a spus că reprezintă o țară care își dorește pace. Ea a subliniat că poporul moldovean vorbește o gamă diversă de limbi - inclusiv ucraineană și rusă - dar "indiferent de etnia noastră" sau de preferințele politice, "cu toții vrem pace".

ACTUALIZARE 21.15 Finlada va pregăti o "soluţie naţională" pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 21.02 Întâlnire de urgenţă a miniștrilor de Externe din UE, după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a sute de mii de ruși pentru a lupta în Ucraina, potrivit unor diplomați citați de Reuters.

ACTUALIZARE 20.53 Cel puțin 735 de protestatari anti-mobilizare au fost reținuți în Rusia, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 20.42 În centrul Berlinului, aproximativ 200 de persoane protestează faţă de anunţul referitor la mobilizarea parţială din Rusia.

 

 

ACTUALIZARE 20.30 Kârgâzstanul și Uzbekistanul și-au avertizat cetățenii să nu participe la războiul din Ucraina, după ce Moscova a adoptat un decret care garantează cetățenia rusă străinilor care semnează un contract cu forțele armate ruse.

ACTUALIZARE 20.29 Zece prizonieri de război din mai multe țări, printre care Statele Unite și Marea Britanie, au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită, în cadrul unui schimb între Moscova și Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul saudit de Externe, citat de AFP.

ACTUALIZARE 20.03 Numărul persoanelor arestate în Rusia, după anunţul lui Vladimir Putin, a ajuns la 420.

ACTUALIZARE 20.00 Pacea mondială este pusă "în pericol" de deciziile preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza rezerviştii şi de ameninţările sale de a folosi arme nucleare, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP.

"Anunţul făcut de Putin privind referendumuri fictive, o mobilizare militară parţială şi un şantaj nuclear constituie o escaladare gravă", a scris el pe Twitter.

 

"Ameninţarea cu arme nucleare este inacceptabilă şi reprezintă un pericol real pentru toţi", a insistat el. "Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a împiedica astfel de acţiuni. Pacea mondială este în pericol", a avertizat responsabilul UE.

ACTUALIZARE 19.56 Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri comunităţii internaţionale să ''exercite presiune maximă'' asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze contra Occidentului ''toate mijloacele'' arsenalului său.

ACTUALIZARE 19.10 Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un "act de disperare" deciziile recente ale preşedintelui Vladimir Putin care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina şi referendumuri în teritoriile din estul şi sudul acestei ţări.

Vladimir "Putin nu face decât să înrăutăţească lucrurile. El a subestimat complet de la început situaţia şi voinţa de rezistenţă a ucrainenilor (...)", a declarat cancelarul în cadrul unei scurte declaraţii, în marja Adunării Generale a ONU la New York. "Rusia nu poate câştiga acest război criminal", a insistat el.

ACTUALIZARE 19.00 Deshumările continuă în Izium, Harkov. Au fost scoase 263 de cadavre, informează poliția ucraineană.

 

 

ACTUALIZARE 18.50 Peste 100 de protestatari reținuți în Rusia, după ce Putin a anunțat o mobilizare parțială, transmite The Guardian.

Cel puțin 109 protestatari au fost reținuți până în prezent în întreaga țară, potrivit monitorului independent al poliției OVD-Info.

În orașul siberian Irkutsk, cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală au fost reținuți, potrivit activiștilor locali, relatează Moscow Times.

În cel de-al treilea oraș ca mărime din Rusia, Novosibirsk, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare arată un protestatar care strigă "Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!".

 

 

ACTUALIZARE 18.29 Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a adresat Adunării Generala a ONU: Suntem alături de Ucraina, acest război trebuie să se termine. Sancțiunile pe care le-am impus au fost pentru a pedepsi Rusia pentru că a încălcat teritoriul Ucrainei, nu pentru a genera o criză.

ACTUALIZARE 18.20 Un camion care transporta bombe grele FAB-500, observat în Krasnodar, la 1.540 km distanță de Moscova, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE 18.10 China a cerut miercuri un „armistiţiu prin dialog” în Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială.

„Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinut”, a declarat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe.

ACTUALIZARE 17.20 La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o "mobilizare parțială", pe rețelele de socializare au apărut îndemnuri de participare la acțiuni publice în Moscova și la „comiterea altor acte ilegale", transmite CNN.

"Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale... precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare", se arată în comunicat.

"Fapta poate fi calificată drept infracțiune administrativă... care se pedepsește, inclusiv sub formă de închisoare de până la 15 ani".

ACTUALIZARE 16.40 Marea Britanie este pregătită să trimită Ucrainei 500 de milioane de dolari prin intermediul Băncii Mondiale pentru a o ajuta să cumpere mai multe gaze naturale, a declarat premierul Denis Şmîhal, după întâlnirea cu prim-ministrul britanic Liz Truss din 21 septembrie. Ucraina are în prezent 13 miliarde de metri cubi de gaz în depozite. În 2021, țara a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi.

ACTUALIZARE 16.30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că discursul lui Putin demonstrează că războiul nu merge „conform planurilor lui”. Declarațiile liderului de la Kremlin reprezintă „o escaladare”, dar nu sunt o surpriză, a precizat el.

ACTUALIZARE 16.00 Președintele Ucrainei îndemnă Occidentul să nu se lase șantajat de amenințarea lui Vladimir Putin cu represalii nucleare, avertizând că, dacă ar face acest lucru, ar invita Rusia să încerce să cucerească mai multe teritorii.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Bild, Zelenski a declarat: Nu cred că va folosi aceste arme. Nu cred că lumea îi va permite să folosească aceste arme.

Zelenski l-a acuzat pe Putin că vrea să "înece Ucraina în sânge, inclusiv în sângele propriilor săi soldați".

ACTUALIZARE 15.30 În Rusia au început proteste ca răspuns la anunțul lui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială a rezerviștilor.

 

 

ACTUALIZARE 15.20 Ministrul australian de Externe, Penny Wong, condamnă amenințările lui Vladimir Putin cu represalii nucleare și cere Rusiei să înceteze războiul "ilegal și imoral" împotriva Ucrainei.

 

 

Wong a spus: Australia condamnă amenințările președintelui Putin de a folosi "toate mijloacele" pe care le are la dispoziție. Afirmațiile privind apărarea integrității teritoriale a Rusiei sunt false.

ACTUALIZARE 15.15 Mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși, "o recunoaștere clară" a eșecului invaziei în Ucraina, afirmă Marea Britanie

Anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor militari ruși este o "recunoaștere clară" a faptului că invazia sa în Ucraina eșuează, transmite Downing Street.

Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina în fața "acestui asalt asupra suveranității lor", a declarat un purtătorul britanic de cuvânt.

ACTUALIZARE 14.30 Germania naţionalizează compania de utilităţi Uniper, principalul importator de gaz rusesc al ţării. Ministrul german al economiei a anunţat că Germania a preluat controlul în proporţie de 99 la sută. E o decizie impusă de războiul din Ucraina, a mai spus demnitarul de la Berlin.

ACTUALIZARE 1400 Premierul estonian Kaja Kallas, unul dintre adversarii duri ai lui Vladimir Putin, a îndemnat Occidentul să nu ezite în fața șantajului nuclear al lui Putin.

Kaja Kallas: Este pentru prima dată când conducerea Kremlinului vorbește după contraofensiva din Ucraina. Ei trebuie să arate că preiau inițiativa. Dacă Rusia nu poate câștiga pe cale convențională, amenință cu armele nucleare și caută modalități de a demonstra o victorie politică. Discursul președintelui Putin a fost menit să sperie comunitatea internațională. În ceea ce privește amenințările nucleare, scopul este același ca și până acum - este de a alimenta frica și de a teroriza publicul larg. Kremlinul șantajează comunitatea internațională și vrea să ne sperie și să ne descurajeze. Europa nu va obosi; vom continua să apărăm și să susținem principiile securității europene și ale dreptului internațional. NATO este o alianță defensivă și o alianță nucleară. Spre deosebire de Rusia, noi nu amenințăm lumea cu o catastrofă nucleară. Amenințarea cu arme nucleare aparține arsenalului unui stat paria. Acest lucru este complet iresponsabil și inacceptabil.

Sumarul zilei

 • Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia.
 • Președintele rus a amenințat, de asemenea, cu represalii nucleare, afirmând că Rusia are "o mulțime de arme cu care să răspundă" la ceea ce a numit amenințări occidentale pe teritoriul rusesc și a adăugat că nu blufează. Într-un discurs televizat foarte așteptat, Putin a declarat că "mobilizarea parțială" a fost un răspuns direct la pericolele reprezentate de Occident, care "vrea să ne distrugă țara", și a afirmat că Occidentul a încercat să "transforme poporul ucrainean în carne de tun".
 • "Serviciul militar se va aplica doar cetățenilor care se află în rezervă, în special celor care au servit în forțele armate, au anumite profesii militare și experiență relevantă", a declarat Putin. La scurt timp după anunțul președintelui, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 300.000 de ruși "cu experiență militară anterioară" vor fi chemați la datorie. Potrivit decretului semnat miercuri de Putin, contractele soldaților care luptă în Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială.
 • Şoigu a mai anunțat că Rusia a pierdut oficial 5.937 de oameni în "operațiunea militară specială" din Ucraina de la invadarea acesteia pe 24 februarie. Cea mai recentă cifră revendicată de forțele armate ucrainene în cazul forțelor pro-ruse este de aproape zece ori mai mare, cu puțin peste 55.000 de victime.
 • Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat că decizia lui Putin de a anunța o mobilizare parțială a fost un "pas previzibil" care evidențiază faptul că războiul nu se desfășoară conform planului Kremlinului.
 • Discursul lui Putin a fost condamnat rapid de liderii occidentali. Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a declarat că decizia Rusiei de a anunța o mobilizare parțială a fost "un alt pas rău și greșit din partea Rusiei". Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat: "Încălcarea de către Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza o parte a populației și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează".
 • Decizia lui Putin de a anunța o mobilizare parțială a provocat o undă de șoc în întreaga Rusie. De la începutul invaziei, președintele rus a încercat să își protejeze populația de realitățile sumbre ale războiului, Kremlinul fiind dornic să cultive un sentiment de normalitate pe străzile Moscovei și ale altor orașe mari. Dar, odată cu decizia de a anunța o mobilizare parțială și cu chemarea a 300.000 de bărbați ruși, în majoritate tineri, războiul va intra acum în casele multor familii din întreaga țară.
 • Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat că țara sa își va pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă, deoarece mobilizarea va avea loc și la granița cu exclava rusă Kaliningrad.
 • Ministrul leton de Externe Edgars Rinkēvičs a declarat că țara nu va oferi adăpost rușilor care fug de mobilizare.
 • De asemenea, Putin a declarat că Rusia va acorda tot sprijinul său referendumurilor anunțate pentru acest weekend în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie pentru aderarea la Federația Rusă. El a acuzat Occidentul că a declanșat un război împotriva Rusiei în Ucraina în 2014. "În politica sa agresivă antirusească, Occidentul a depășit toate liniile", a declarat președintele rus.
 • Autoritățile ruse împuternicite din patru zone ocupate din Ucraina își anunțaseră marți intenția de a organiza, în perioada 23-27 septembrie, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă.
 • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său, a declarat în legătură cu referendumurile: "Poziția noastră nu se schimbă în funcție de acest zgomot sau de orice alt anunț". Kievul a declarat că referendumurile "false" sunt lipsite de sens și a promis să "elimine" amenințările reprezentate de Rusia, afirmând că forțele sale vor continua să recucerească teritorii indiferent de ceea ce anunță Moscova. Zelenski va vorbi miercuri în fața Adunării Generale a ONU prin videoconferință.

ACTUALIZARE 13.00 Autoritățile ruse din Herson susțin că teritoriile ocupate din Nicolaev vor fi încorporate în regiunea Herson, înainte de referendum, susține agenția TASS, citată de The Guardian. Reuters notează că decizia autorităților ruse din Herson înseamnă că oamenii din regiunea încorporată astfel ar urma să voteze la așa-zisul referendum de alipire la Rusia.

Între timp, ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a declarat la Russia 24 că Moscova a pierdut mai puțin de 6.000 de soldați în „operațiunea militară specială”, cum numesc rușii războiul pe care l-au declanșat în Ucraina.

CITIȚI ȘI: CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA Ce semnificație au spusele lui Putin și ce presupun ele?

-----

„Mobilizarea parţială anunţată de Rusia era previzibilă... şi dovedeşte că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei", a declarat un consilier al preşedintelui Zelenski.

Armata ucraineană a recuperat, luna aceasta,mii de kilometri pătrati din teritoriile ocupate şi a eliberat sute de localităţi. Potrivit cifrelor de la Kiev, ruşii au pierdut peste 55.000 de soldaţi, de la începutul conflictului. De la Moscova, cea mai nouă cifră anunţată chiar azi este de 6.000 de militari morţi. Retragerea ruşilor a scos la lumină noi atrocităţi. La Izium, continuă deshumarea sutelor de cadavre îngropate într-o pădure, iar în mai multe oraşe au fost descoperite camere de tortură. Viaţa oamenilor din localităţile eliberate nu este, însă, liniştită, pentru că Rusia continuă să bombardeze de la distanţă. Jumătatea unui bloc locuit şi bombardat de ruși s-a prăbuşit, în orașul ucrainean Bahmut, din regiunea Donețk. Locatarii care au supraviețuit s-au trezit din somn, ieri dimineaţă, sub ruine. Un reportaj, în exclusivitate, de la echipa TVR aflată în Ucraina, aproape de linia frontului.”

-----

ACTUALIZARE 12.45 Totul este un semn de panică”. Reacții internaționale după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială

Dolarul american a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor, iar traderii se aşteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane, informează Reuters. Detalii, AICI.

CITIȚI ȘI: Opțiunile Rusiei. George Friedman: „Gambitul” românesc este foarte dubios. Ce s-ar întâmpla dacă forțele ruse ar debarca pe litoralul României?

ACTUALIZARE 11.45 Autoritățile ruse din așa-zisa „Republică Populară” Donețk  susțin că, azi-noapte, șapte civili au fost răniți în bombardamente ale forțelor ucrainene. Afirmațiile nu au fost verificate independent, relatează The Guardian.

Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că, prin anunțul lui Vladimir Putin, Rusia arată slăbiciune: „Referendumuri falsificate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean”, relatează Reuters.

 

De asemenea, Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a comentat anunțul lui Putin: "A 210-a zi a „războiului de trei zile”. Rușii care au cerut distrugerea Ucrainei au ajuns să primească: 1. Mobilizarea. 2. Frontiere închise, blocarea conturilor bancare. 3. Închisoare pentru dezertori".

CITIȚI ȘI: Mișcarea „Vesna” îi cheamă pe ruși la proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a reacționat pe Telegram la anunțul lui Putin: „Mobilizarea și amenințările nucleare ale lui Putin nu vor ajuta agresorul în încercarea lui de a cuceri și distruge Ucraina și poporul ucrainea. Tiranul și-a inițiat procesele care îl vor îngropa în țara lui. Iar lumea civilizată trebuie să înțeleagă că răul trebuie eradicat de la rădăcină și nu mai vorbească despre iluzorii „negocieri de pace”.

 

 

-------

CITIȚI ÎN FORMAT LIVE TEXT:  Vladimir Putin ordonă mobilizare parţială în Rusia, în contextul invaziei în Ucraina: Vom folosi toate mijloacele. Lucrurile se pot întoarce împotriva celor care încearcă șantajul nuclear. Nu blufez!

--------

ACTUALIZARE 11.40 Corespondentul TVR Alexandru Costache, în Ucraina, despre reacțiile militarilor după anunțul lui Putin: Oamenii sunt foarte determinați și încrezători în victoria Ucrainei, mai ales după contraofensiva fulgerătoare în Harkov

ACTUALIZARE 11.30 Cum funcționează mobilizarea militară în Rusia. Poate Moscova să scoată din „joben” 300.000 de rezerviști? Cadrul legal „copiază Codul Penal al lui Stalin aproape textual”

Președintele Iohannis despre războiul din Ucraina la ONU: Nu există justificare pentru vărsarea de sânge. România va continua să sprijine Ucraina

------

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou zona centralei nucleare Zaporojie din sudul ţării, cea mai mare din Europa, relatează AFP.

ACTUALIZARE 10.50 Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina, a anunţat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, avertizând că aceasta reprezintă doar o mică parte din numărul oamenilor care puteau fi mobilizaţi în ţară, transmite AFP.

"Vor fi convocaţi 300.000 de rezervişti", a afirmat el într-un interviu televizat cu privire la numărul de persoane care vor chemate după decizia lui Vladimir Putin de a decreta o mobilizare parţială. Potrivit ministrului, Rusia dispune de un potenţial de mobilizare de 25 milioane de persoane. Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială, care urmează să intre în vigoare miercuri. "Vorbim de o mobilizare parţială, adică doar cetăţenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuşi convocării şi, cel mai important, cei care au servit în forţele armate şi au o anumită specialitate militară şi experienţă pertinentă", a spus Putin.

 

ACTUALIZARE 10.30 "Teroriştii ruşi au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie în cursul nopţii", a precizat Energoatom pe Telegram.

Bombardamentul a avariat o linie electrică provocând astfel oprirea mai multor transformatoare ale reactorului numărul şase al centralei şi o scurtă punere în funcţiune a grupurilor electrogene de intervenţie, a precizat Energoatom.

"Nici măcar prezenţa inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu îi opreşte"
pe ruşi, a mai transmis operatorul nuclear, făcând apel la AIEA la "acţiuni mai ferme" împotriva Moscovei.

Centrala Zaporojie ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată în februarie, a fost vizată în mai multe rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Kievul şi Moscova neagă orice responsabilitate şi se acuză reciproc de şantaj nuclear.

Alte două complexe nucleare au fost atrase în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda multiplelor apeluri ale comunităţii internaţionale de a feri astfel de infrastructuri pentru a nu provoca o catastrofă nucleară continentală.

Luni, Kievul a acuzat Moscova că a bombardat zona centralei sale nucleare Pivdenukrainsk (sud).

La începutul invaziei, forţele Moscovei au ocupat de asemenea centrala de la Cernobâl (nord), unde în 1986 s-a produs cel mai mare accident nuclear din istorie. Închisă din 2000, această centrală se află într-o zonă puternic contaminată de deşeuri radioactive.

ACTUALIZARE 10.00 Premierul nipon Fumio Kishida a cerut marţi o reformă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce acest organism a fost blocat de Rusia şi nu a mai putut să reacţioneze în faţa invaziei acesteia în Ucraina, relatează EFE.

ACTUALIZARE 09.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP. Știre în curs de actualizare.

ACTUALIZARE 09.00 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a amânat marți "discursul către națiune". Dmitri Smirnov, jurnalist de casă al Kremlinului, spune că discursul va fi ținut miercuri dimineața.

Mai multe publicații, între care The Guardian, au scris că intervenția lui Putin era programată inițial pentru marți, ora 20.00, apoi pentru ora 21.00, dar ea nu a mai avut loc.

"Discursul către națiune" al liderului de la Kremlin ar fi avut loc pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.

(w620) Vladimir P

Discursul vine în contextul în care astăzi, în plină contraofensivă ucraineană, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a reacționat spunând că referendumurile și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina reflectă eșecurile militare ale forțelor rusești, care au fost nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le-au ocupat din februarie.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei privind presupusele anexe ale Ucrainei", a spus Jake Sullivan.

ACTUALIZARE 08.30 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi, la New York, că preşedintele rus Vladimir Putin va renunţa la "ambiţiile sale imperiale" care riscă să distrugă Ucraina şi Rusia doar dacă recunoaşte că nu poate câştiga războiul, transmite miercuri Reuters.

(w620) Olaf Schol

"De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei", a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU.

ACTUALIZARE 08.10 Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de marți seară, că armata ucraineană continuă să avanseze și să recucerească teritorii ocupate de ruși. De asemenea continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupația rusă.

Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate - oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că aflarea adevărului legat de ce s-a petrecut în localitățile aflate sub ocupația rusă reprezintă o muncă colosală, dar care este necesară pentru a pedepsi vinovații de crime împotriva ucrainenilor, relatează news.ro.

Situaţia de pe linia frontului indică în mod clar că iniţiativa aparţine Ucrainei (...) Mai mult sprijin pentru Forţele Armate ale Ucrainei, mai mult sprijin pentru serviciile de informaţii, mai mult sprijin pentru Forţele pentru Operaţiuni Speciale, mai mult sprijin pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei, pentru Garda Naţională, pentru poliţie, pentru poliţiştii de frontieră - pentru toţi cei care ne restabilesc treptat integritatea teritorială, a mai afirmat Zelenski.

 

 

CITEȘTE ȘI

Război în Ucraina, ziua 209 | Vladimir Putin și-a amânat pentru miercuri discursul către națiune. În patru regiuni ucrainene au fost anunțate referendumuri pentru alipirea la Federaţia Rusă