Război în Ucraina, ziua 211 | Serghei Lavrov acuză Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas. Ucraina şi Rusia au făcut cel mai consistent schimb de prizonieri de la începutul invaziei
22 Septembrie 2022, 07:45 (actualizat 22 Septembrie 2022, 21:14)
(actualizat 22 Septembrie 2022, 21:14) | Știrile TVR

Preşedintele Zelenski a cerut în plenul Adunării ONU ca Rusia să fie pedepsită aşa cum se cuvine pentru războiul de agresiune. Liderul de la Kiev s-a adresat prin videoconferinţă, după ce a primit acceptul celor mai multe state. Uniunea Europeană a anunţat deja un nou pachet de sancţiuni la adresa Moscovei. Între timp, Ucraina şi Rusia au făcut cel mai consistent schimb de prizonieri de la începutul invaziei. Ruşii au eliberat peste 200 de ucraineni şi străini, inclusiv pe comandanţii militari care au apărat Combinatul Azovstal din Mariupol.

 

Sumarul zilei

 • Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit ordin de recrutare, după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială. Printre cei care au fost chemați la datorie se numără ruși reținuți în timp ce protestau faţă de mobilizare, a declarat grupul de apărare a drepturilor OVD-Info.
 • Traficul la punctele de trecere a frontierei cu Finlanda și Georgia a crescut brusc după ce anunțul de mobilizare parțială făcut de Putin a stârnit temeri că bărbații vor fi chemați să lupte pe linia frontului din Ucraina. Prețurile pentru zborurile dus-întors de la Moscova au crescut.
 • Premierul finlandez Sanna Marin a declarat că guvernul său analizează modalități de a reduce drastic turismul și tranzitul rusesc prin Finlanda. "Voința guvernului este foarte clară, credem că turismul rusesc (către Finlanda) trebuie oprit, la fel ca și tranzitul prin Finlanda", a declarat Marin reporterilor.
 • Kremlinul a respins ca "exagerate" rapoartele privind un exod al bărbaților în urma anunțului de mobilizare a lui Putin.
 • Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea obține protecție în Germania, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. "Dezertorii amenințați cu o represiune gravă pot, de regulă, să obțină protecție internațională în Germania", a declarat Faeser într-un interviu. Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a declarat că rușii care fug din țară nu vor primi vize umanitare din partea Republicii Cehe.
 • Secretarul general al ONU, António Guterres, a adresat un reproș ferm Rusiei pentru amenințările nucleare "total inacceptabile"." Luând cuvântul la începutul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, la o zi după ce Vladimir Putin a ridicat miza invaziei sale în Ucraina, Guterres a denunțat planurile Moscovei de a anexa părți ale Ucrainei ca fiind o "încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional".
 • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al ONU după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de "impunitate" în Donbas. Ucraina și aliații săi încearcă "să ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă", a susținut Lavrov.
 • De asemenea, vorbind la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, secretarul de stat american, Antony Blinken, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a "sfărâmat" ordinea internațională "sub ochii noștri". Președintele Rusiei a pus "gaz pe foc" anunțând mobilizarea și planificând "referendumuri" pe teritoriul ucrainean ocupat și trebuie să răspundă pentru acțiunile sale, a declarat Blinken.
 • NATO a condamnat planurile de organizare a unor "referendumuri" în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina, calificându-le drept "încercări flagrante de cucerire teritorială" ale Moscovei. "Referendumurile fictive" din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina "nu au nicio legitimitate", a afirmat Alianța într-o declarație, după anunțul de la începutul acestei săptămâni că patru regiuni ocupate de Rusia în Ucraina intenționează să organizeze "referendumuri" privind aderarea la Federația Rusă.
 • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora o clauză nedeclarată din decretul președintelui Putin privind mobilizarea parțială prevedea ca 1 milion de rezerviști să fie înrolați pentru a lupta în Ucraina. "Este o minciună", a declarat Peskov ca răspuns la un raport al Novaia Gazeta care citează un oficial rus anonim.
 • Forțele de securitate au reținut peste 1.300 de persoane în Rusia în cursul nopții la proteste care denunțau mobilizarea, a declarat un grup de apărare a drepturilor.
 • Peste 200 de cetățeni ucraineni și străini au fost eliberați din captivitatea rusă, inclusiv luptători de la Azovstal, în cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului. În schimb, Rusia a primit 55 de prizonieri din Ucraina, inclusiv pe fostul deputat ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al lui Vladimir Putin acuzat de Ucraina de înaltă trădare.
 • Cei cinci britanici eliberați din Rusia în cursul nopții se întâlnesc cu familiile lor după mai multe luni de captivitate în care s-a temut că vor fi executați pentru că au luptat pentru Ucraina. Un important efort diplomatic a stat la baza eliberării celor cinci britanici, care, alături de doi americani, un marocan, un croat și un suedez, au fost eliberați miercuri de Rusia în Arabia Saudită.
 • Polonia a distribuit tablete de iod către departamentele regionale de pompieri pentru a le da oamenilor în caz de expunere la radiaţii, îngrijorările legate de luptele din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Ministrul adjunct de Interne, Błażej Poboży, a declarat că acestea sunt "acțiuni de rutină, preventive" pentru a proteja oamenii în cazul unei situații "care sper că nu se va întâmpla".

ACTUALIZARE 20.53 Mişcarea rusă de opoziţie Vesna (Primăvara) a lansat joi un apel pentru un nou protest naţional care să se desfăşoare sâmbătă împotriva mobilizării parţiale pe care preşedintele Vladimir Putin a decretat-o în vederea continuării invaziei în Ucraina.

''Mobilizarea se desfăşoară deja activ în toată ţara. În curând, mii dintre bărbaţii noştri vor fi trimişi pe front. Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!'', a îndemnat grupul de opoziţie, care a lansat şi miercuri pe Telegram apeluri pentru proteste de acest fel în aceeaşi zi după anunţul lui Putin.

ACTUALIZARE 20.10 Lavrov a ieșit din ședința Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce James Cleverly spunea despre Rusia că este mincinoasă

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit ședința consiliului de securitate al ONU, după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas, relatează Guardian.

ACTUALIZARE 20.10 Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țara lor pentru a evita mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul de externe, citat de AFP.

ACTUALIZARE 19.00 Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat joi un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei.

''Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa'', a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei.

ACTUALIZARE 17.17 Separatiștii din Donețk vor să îi pună și pe minori să voteze la referendumul de unire cu Rusia pentru a-și extinde baza electorală , transmite Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Minorii vor putea "vota" dacă vor fi însoțiți la "secții" de părinții sau tutorii lor. În acest fel, potrivit SBU, ocupanții încearcă să sporească în mod artificial "lipsa catastrofală de voturi".

ACTUALIZARE 18.00 Noul proiect de buget al Rusiei are ca obiectiv obţinerea unor fonduri suplimentare de la producătorii de petrol şi gaze, într-un moment în care preţurile materiilor prime sunt ridicate, a anunţat joi ministrul Finanţe, Anton Siluanov, în cadrul eforturilor autorităţilor de a reduce deficitul bugetar.

ACTUALIZARE 17.44 Cadavrele a 320 de civili și 18 soldați au fost deshumate în Izium, transmite Euromaidan Press.

 

 

ACTUALIZARE 17.30 Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a distribuit comprimate de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le oferi oamenilor, dacă este cazul, a declarat joi un viceministru.

"După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis din timp să luăm măsuri de protecție şi să distribuim iod", a declarat adjunctul ministrului de Interne, Błażej Poboży, pentru postul privat de televiziune Radio Zet.

"Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care sper că nu se va întâmpla", a adăugat el.

ACTUALIZARE 17.18 Kremlinul dezminte categoric informațiile publicate de Novaia Gazeta, potrivit cărora o clauză din decretul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială prevedea ca un milion de rezerviști să fie înrolați pentru a lupta în Ucraina.

"Aceasta este o minciună", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, pentru agenția RIA Novosti, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 17.10 Națiunile G7 nu vor recunoaște referendumurile pe care Rusia se pregătește să le organizeze în teritoriile ocupate din Ucraina, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

ACTUALIZARE 17.00 Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor.

ACTUALIZARE 16.00   Soțiile unora dintre zecile de luptători ucraineni eliberați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri au descris pentru CNN neîncrederea, dar și bucuria pe care le-a simţit când a aflat că cei dragi au fost eliberați.

Alina Volovik povesteşte cum a primit un telefon de la un bărbat pe care nu l-a recunoscut la început ca fiind soțul ei. Artem Volovik este un pușcaș marin ucrainean care a luptat la Uzina siderurgică Azovstal la începutul acestui an, înainte ca tot Mariupolul să fie capturat de forțele ruse.

ACTUALIZARE 15.15 Paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea parțială semnat miercuri de președintele Vladimir Putin permite Ministerului Apărării să încorporeze un milion de persoane, scrie Novaia Gazeta, citând o sursă de la Kremlin.

ACTUALIZARE 14.57 O navă încărcată cu 30.000 de tone de grâu pentru Afganistan pleacă din Odesa. În total, Ucraina a exportat 4,4 milioane de tone de produse agricole de când a semnat acordul cu Rusia privind cerealele, în iulie, potrivit Ministerului Infrastructurii.

ACTUALIZARE 14.50 Imagini cu încorporarea forțată din Blagoveșcensk, Rusia.

 

 

ACTUALIZARE 14.30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat fotografii ale ucrainenilor care au fost eliberați de ruşi, în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului. Printre aceştia se află şi comandanţii militari care au apărat Combinatul Azovstal din Mariupol. Zelenski: Ai noştri. Liberi. Continuăm să lucrăm pentru a-i aduce pe toți ucrainenii din captivitatea rusă. Glorie Ucrainei!


ACTUALIZARE 14.00 Miniştrii de externe din G7 au condamnat "escaladarea" din partea Moscovei în conflictul din Ucraina şi au promis că vor adopta "noi sancţiuni", în urma anunţării mobilizării parţiale în Rusia, într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi şi citat de France Presse.

Miniştrii "au deplâns escaladarea deliberată din partea Rusiei, inclusiv mobilizarea parţială a rezerviştilor şi retorica nucleară iresponsabilă", la sfârşitul unei întâlniri pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

 • 1.300 de persoane au fost reţinute în timpul nopţii în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea anunţată ieri de Vladimir Putin.
 • Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, peste 1.311 persoane au fost reținute. Acesta a precizat că cifrele includ cel puțin 502 persoane reţinute în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia.
 • The Moscow Times a publicat un raport potrivit căruia un birou de recrutare și o clădire administrativă au fost atacate peste noapte în două locații separate în timpul protestelor anti-mobilizare din Rusia.
 • Ministerul britanic al Apărării a descris mobilizarea ca fiind o recunoaștere a faptului că Rusia "și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina". Acesta a declarat că "Rusia se va confrunta probabil cu provocările logistice și administrative chiar și pentru a aduna cei 300.000 de oameni. Probabil că va încerca să înființeze noi formațiuni cu multe dintre aceste trupe, care este puțin probabil să fie eficiente în luptă timp de câteva luni".
 • Traficul de la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a "intensificat" în timpul nopții, a declarat joi dimineață poliția de frontieră finlandeză, adăugând în același timp că situația este sub control. Preţurile zborurilor dus-întors din Rusia au explodat și s-au vândut rapid miercuri.
 • Dmitri Medvedev a amenințat cu atacuri asupra Europei și Statelor Unite, afirmând: "Vor fi organizate referendumuri, iar republicile Donbas și alte teritorii vor fi admise în Rusia. Orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosit [pentru a le proteja]."
 • Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat discursul lui Joe Biden de miercuri de la ONU drept "indecent" și l-a acuzat pe președintele american că l-a citat greșit pe omologul său rus cu privire la amenințările nucleare.
 • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că forțele țării sale vor continua contraofensiva. "Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. Putem face acest lucru cu forța armelor, dar avem nevoie de timp", a declarat Zelenski într-o emisiune înregistrată miercuri la Adunarea Generală a ONU, pe care Rusia a încercat să o oprească, dar care a fost respinsă cu o majoritate covârșitoare de statele membre.
 • Zelenski a mulțumit joi Turciei și Arabiei Saudite pentru rolul lor în recentele schimburi de prizonieri.
 • Statul Major al armatei ucrainene a publicat cifrele actualizate ale pierderilor pe care susține că le-a provocat Rusiei și forțelor pro-Rusia în zonele ocupate din Ucraina, ridicându-le la ~55.510. Miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre pierderi care se ridică la puțin sub 6.000 de persoane în timpul a ceea ce el a numit "operațiunea militară specială" a Rusiei.
 • Coreea de Nord a negat că furnizează arme Rusiei, potrivit presei de stat, la câteva săptămâni după ce SUA au afirmat că Moscova se adresează Phenianului pentru a-și reface stocurile epuizate de invadarea Ucrainei.
 • Procurorii de stat din Uzbekistan au avertizat cetățenii să nu se alăture armatelor străine după ce Rusia a oferit cetățenie rapidă celor care se înrolează, iar Ucraina a declarat că a capturat uzbeci care luptă alături de ruși.
 • Șeful agenției ONU de supraveghere nucleară a declarat miercuri că s-a întâlnit cu miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia în încercarea de a stabili o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei nucleare din Zaporojie.

ACTUALIZARE 13.00 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a susținut, pe Telegram: „Referendumurile vor fi organizate, iar republicile din Donbas și alte regiuni vor fi acceptate în Rusia. Protecția tuturor teritoriilor care se vor alătura va fi semnificativ întărită de forțele ruse”.

ACTUALIZARE 12.43 Statul Major al Ucrainei a publicat bilanțul pierderilor ruse în războiul declanșat în Ucraina: alți 400 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore, totalul pierderilor ridicându-se la 55,510.

 

 

Premierul britanic Liz Truss a notat, pe Twitter: „Nu ne vom opri până când Ucraina nu va învinge”.

 

 

 

ACTUALIZARE 12.40 Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, i-a solicitat omologului său chinez, Wang Yi, ca Beijingul să-şi utilizeze influenţa pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina, relatează EFE, potrivit Agerpres.

În cursul unei întrevederi în marja Adunării Generale a ONU, Borrell i-a spus lui Wang că europenii se aşteaptă ca Beijingul „să-şi utilizeze influenţa pe lângă Rusia pentru a pune capăt războiului, care provoacă o triplă criză în întreaga lume: penurie de alimente şi energie şi instabilitate financiară".

ACTUALIZARE 11.30 A crescut circulația la frontiera Finlandei cu Rusia în timpul nopții, a anunțat Poliția de Frontieră a Finlandei, citată de Reuters, menționând că situația este sub control.

În Herson, partea controlată de ruși, un oficial rus, Kiril Stremousov, a scris pe Telegram că „rezidenții din regiunea Herson așteaptă suveranitate statală din partea Rusiei.  (...) Nazismul a fost adus locuitorilor Ucrainei și ni s-a interzis să vorbim limba noastră maternă, rusa, istoria a fost rescrisă în fața ochilor noștri. Vrem dezvoltarea regiunii și nu furarea ei de către „partenerii noștri europeni”. Rezidenții Hersonului merită respect și oportunități de dezvoltare. Asta se poate face doar cu Rusia”.

ACTUALIZARE 11.15 Franța a criticat ultimele declarații făcute de președintele rus, Vladimir Putin. Liderul de la Paris, Emmanuel Macron, singurul din Europa care a fost la Moscova în încercarea de a-l convinge pe omologul rus să se așeze la negocieri, cere acum „presiune maximă" asupra lui Vladimir Puțin din partea comunității internaționale, relatează corespondenta TVR în Franța, Mihaela Antohe. Detalii, AICI.

ACTUALIZARE 10.45 Cei reținuți la protestele de ieri riscă să fie trimiși pe front, potrivit unor informații de pe rețelele de socializare. Altfel, li se vor întocmi dosare penale, relatează corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. Detalii, AICI.

ACTUALIZARE 10.10 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a descris discursul președintelui american Joe Biden la ONU ca fiind „indecent” și l-a acuzat pe Biden că l-a citat eronat pe Vladimir Putin, relatează agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit The Guardian.

„Referitor la discursul președintelui Statelor Unite ale Americii, consider absolut indecent modul în care a început. Indecent nu pentru că nu au dreptul să atingă alte țări. (...) Am început să verificăm cuvintele lui Biden. Biden a spus, dar președintele Rusiei, nu”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai susținut că discursul lui Joe Biden este „propagandă” și că este „contrar a ceea ce a spus (Putin, n.r.)”.

Președintele american Joe Biden a spus, la ONU: „Un război dorit de un singur om, ca să fiu direct. Un membru permanent al Consiliului de Securitate și-a invadat vecinul. A încercat să ştearga de pe hartă un stat suveran. Rusia a violat cu neruşinare principiile Chartei Naţiunilor Unite. Din nou, tocmai astăzi, preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare la adresa Europei. Acum, Rusia mobilizează şi mai mulţi soldaţi ca să se alăture luptei şi Kremlinul organizează o mascaradă de referendum în încercarea de a anexa parţi ale Ucrainei, printr-o încalcare gravă a chartei ONU. Putin a pretins că a fost nevoit să acţioneze pentru că Rusia a fost ameninţată. Dar nimeni nu a ameninţat Rusia. Şi nimeni, în afara de Rusia, nu a dorit conflictul" .

Mai multe, aici: Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: Războiul din Ucraina a fost decis de un singur om. Este un război despre exterminarea Ucrainei ca stat, iar Rusia a violat cu neruşinare principiile Chartei Naţiunilor Unite

 

ACTUALIZARE 09.45 NEXTA publică imagini cu un nou bombardament asupra centralei nucleare de la Zaporojie.


ACTUALIZARE 09.35 Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, i-a mulțumit președintelui Zelenski că a inclus în negocierile privind eliberarea prizonierilor de război ucraineni și doi cetățeni americani.

 


 

ACTUALIZARE 09.20 Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a atenționat că situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie „continuă să se deterioreze" și că „nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Rafael Grossi a precizat că a discutat cu ministrul rus de Externe, dar și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și a admis că nu s-a ajuns la nici un acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei și că „adevăratele negocieri privind parametrii” acestei zone se află abia „la început”.

ACTUALIZARE 09.13 Procurorii din Uzbekistan au avertizat cetățenii să nu se alăture forțelor armate străine, după ce Rusia a anunțat că oferă rapid cetățenie rusă cetățenilor străini care se înrolează, iar Ucraina a anunțat că a capturat uzbeci luptând alături de ruși, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

---

Ministerul de Externe al Marii Britanii a publicat raportul zilnic privind evoluția războiului din Ucraina:

 

 

---

ACTUALIZARE 09.00 Moscova se pregătește de o înfruntare cu liderii lumii, joi, la sesiunea specială a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care are ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează agenția France Presse, potrivit The Guardian.

Sesiunea specială a fost convocată de Franța, iar ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, este așteptat să dea explicații privind războiul declanșat de ruși în Ucraina, mai ales după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou liderilor lumii să pedepsească Moscova.

După doi ani de restricții, impuse de pandemie, singurul liderul căruia i s-a permis să se adreseze virtual Adunării Generale este Volodimir Zelenski, care, într-un discurs înregistrat de 15 minute, a cerut pedepsirea Rusiei.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că mobilizarea parțială anunțată de președintele Putin nu va genera o capacitate suplimentară de luptă în următoarele luni.

 

ACTUALIZARE 08.10 Rușii au format coloane ample la granița dintre Rusia și Georgia. Aceștia încearcă să părăsească țara în contextul emiterii decretului de mobilizare militară parțială pentru apărarea țării emis de Vladimir Putin.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să adopte un plan în cinci puncte pentru restabilirea păcii și securității în țara sa.

Planul include elemente precum pedeapsirea infracțiunii de agresiune față de Ucraina, protejarea vieții, restabilirea securității și integrității teritoriale, garanții de securitate și hotărârea țării invadate de a continua să se apere.

Președintele Zelenski a mai cerut Adunării Generale a Națiunilor Unite să priveze Rusia de „dreptul său la război”, să o priveze de dreptul de veto, să înființeze un tribunal internațional și să creeze un mecanism internațional de compensare, potrivit Nexta TV.

Zelenski a susținut miercuri un discurs amplu și pasionat, transmis în format video, în fața Adunării Generale a ONU.

Volodimir Zelenski a subliniat, într-un mesaj înregistrat transmis în Adunarea Generală ONU, că întreaga lume își dorește pacea în Ucraina, cu excepția Rusiei, țară care trebuie pedepsită pentru crimele comise de la invazia pe teritoriul ucrainean.

Președintele american Joe Biden s-a adresat miercuri Adunării Generale a ONU. Liderul de la Casa Albă a descris războiul „brutal și inutil” din Ucraina ca fiind unul „decis de un singur om” – Vladimir Putin.

Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor împotriva ordinului de mobilizare militară care au loc în toată Rusia. Potrivit OVD-Info, peste 1.311 de persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, cei mai mulți dintre deținuți fiind la Moscova și Sankt Petersburg.

Procuratura rusă a avertizat că orice acțiune de protest neautorizată va fi descurajată. La Moscova, forțele de ordine au intervenit fără menajamente și i-au băgat direct în dubă pe rușii care protestau. La fel s-a întâmplat și la Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Putin, unde femei și bărbați au fost reținuți de polițiștii înarmați. Până și în Siberia, oamenii au protestat în piețele publice față de decretul de mobilizare. Tinerii au scandat “NU vrem război!”, iar polițiștii i-au dus la dube.

Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă, scrie AFP.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitipol ocupat de ruși din Ucraina, a îndemnat localnicii să evacueze orașul pe fondul ordinelor de mobilizare din Rusia, relatează Kyiv Independent.

Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în faţa Adunării Generale a ONU, scrie AFP.

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au convenit miercuri să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell, citat de EFE.

Acesta ar fi al optulea pachet de sancțiuni adoptate de UE împotriva Rusiei.

Coreea de Nord a negat miercuri că a furnizat arme Rusiei, a informat presa de stat, la câteva săptămâni după ce Statele Unite au declarat că Moscova se îndreaptă spre Phenian pentru a-şi reface stocurile epuizate de invazia Ucrainei, transmite AFP.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.