Război în Ucraina, ziua 215 | O posibilă groapă comună, descoperită la Harkov, la o fermă de pui. Circa 100 de oameni ar fi îngropați acolo. Primarul din Severodonețk acuză „metoda autobuzul” la așa-zisul referendum organizat de ruși
ACTUALIZARE 21.00 China și India, țări care au relații bune cu Rusia, i-au solicitat lui Vladimir Putin să negocieze cât mai repede încheierea războiului din Ucraina, început în luna februarie a acestui an, relatează The Guardian.
Rusia a fost izolată în cadrul Adunării Generale ONU, în care nicio țară importantă nu i-a luat apărarea. Inclusiv China și Rusia, cunoscuți aliați ai Rusiei, i-au cerut liderului de la Kremlin să grăbească negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina.
După o săptămână de presiuni în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, ministrul de externe al Rusiei a susținut un discurs în care a mustrat vehement națiunile occidentale pentru ceea ce el a numit o campanie „grotescă” împotriva rușilor. Însă nicio națiune importantă nu s-a aliat cu Rusia nici măcar vechiul partener - China, care, cu doar câteva zile înainte de invazia din februarie a Ucrainei, promisese o legătură „indestructibilă” cu președintele Vladimir Putin.
Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, le-a cerut Rusiei și Ucrainei „să împiedice criza să se răspândească” și să nu afecteze țările în curs de dezvoltare.
„China sprijină toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina. Prioritatea este facilitarea discuțiilor pentru pace. Soluția fundamentală este de a aborda preocupările legitime de securitate ale tuturor părților și de a construi o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă”, a transmis Wang sâmbătă.
În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi de la începutul războiului.
India, spre deosebire de China, are o relație mai apropiată cu Statele Unite, dar are legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional în ceea ce privește apărarea.
„Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă să crească, suntem întrebați adesea de care parte suntem. Răspunsul nostru, de fiecare dată, este drept și onest – India este de partea păcii și va rămâne ferm acolo. Suntem de partea care solicită dialogul și diplomația ca singura cale de ieșire”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar.
ACTUALIZARE 20.40 Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat luni lui Edward Snowden cetățenia rusă, relatează The New York Times. Snowden, fost angajat NSA, este cunoscut pentru scurgerea a zeci de mii de documente care demonstrează amploarea supravegherii electronice a Washingtonului.
ACTUALIZARE 20.15 "Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit", a pledat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând "eliminarea" tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP.
"Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare", a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.
"Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească", a adăugat el, estimând că "fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (...), nici încredere".
Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la "toate mijloacele" aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).
La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.
Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe "catastrofale".
ACTUALIZARE 19.15 Consulul Japoniei în Rusia a fost reținut la Vladivostok de serviciile secrete ruse (FSB), fiind acuzat de spionaj, relatează Reuters.
FSB susține că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce ar fi fost prins primind informații clasificate referitoare la impactul economic pe care l-au avut sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei.
Respectivele documente ar fi conținut informații și despre cooperarea dintre Rusia și o țară din zona Asia-Pacific, iar consulul este acuzat că ar fi primit bani pentru a le obține.
Japonia nu a reacționat încă, menționează Reuters.
---
Statele Unite au anunțat un nou ajutor de 457,5 de milioane de dolari pentru Ucraina destinat finanţării forţele de ordine, respectiv poliţia, gărzile de frontieră şi poliţiştii care anchetează crimele de război, relatează AFP.
„Livrările noastre de echipamente de protecţie, de material medical şi de vehicule blindate au redus net numărul de decese în rândul civililor ucraineni şi al apărătorilor lor", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, cu prilejul anunţării acestui ajutor.
„SUA sunt alături de poporul ucrainean şi rămân hotărâte să susţină o Ucraina democratică, independentă şi suverană", a adăugat el într-un comunicat.
ACTUALIZARE 19.00 Basarabenii din Federația Rusă, mai ales cei cu dublă cetățenie, se întorc în număr tot mai mare acasă, în Republica Moldova
ACTUALIZARE 18.55 Corespondență din Rusia: Moscova continuă mobilizarea, în timp ce peste 260.000 de oameni au fugit din țară
ACTUALIZARE 18.45 Autoritățile ucrainene investighează existența unei gropi comune într-o fermă de pui din Harkov, relatează The Guardian. Sunt indicii că până la 100 de cadavre ar fi îngropate acolo.
Teritoriul a fost recuperat recent de forțele ucrainene.
ACTUALIZARE 17.35 Marea Britanie anunță un nou pachet de sancțiuni, care vizează 92 de persoane și entități care au susținut așa-zisele „referendumuri” în cele patru regiuni ale Ucrainei care au fost ocupate de ruși, relatează The Guardian.
Printre cei 33 de oficiali sancționați se numără șeful administrației din Herson, instalat de ruși, ministrul Educației din așa-zisa „Republică Populară” Lugansk și auto-intitulatul șef al administrației din Zaporojie, instalat de ruși. Sancțiunile vizează și mai mulți oligarhi - printre care „regii imobiliarelor” God Nisanov și Zarakh Iliev.
ACTUALIZARE 17.20 Meduza scrie că, de la anunțul lui Putin privind mobilizarea, din 21 septembrie, au fost incendiate 11 oficii de înrolare și șase clădiri administrative, potrivit The Kyiv Independent.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) estimează pierderi de 2,8 trilioane de dolari pentru economie, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
ACTUALIZARE 16.50 Primarul din Severodonețk, Oleksandr Stryuk, a scris, pe Telegram, că „referendumul” organizat de Federația Rusă este „minciună și propagandă”. El a atras atenția că nu este un referendum și, pentru că locuitorii nu vor să voteze, ocupanții au adus autobuze din Crimeea la Melitopol și Berdiansk”.
Afirmațiile primarului nu au fost verificate independent, menționează The Guardian.
ACTUALIZARE 16.22 NEXTA publică imagini care arată cum oamenii care au protestat în provincia Daghestan sunt arestați de poliție.
ACTUALIZARE 16.20 „Rușii fug din țara lor în puhoaie”. Andrei Soldatov și Irina Borogan, parteneri în viață și-n jurnalism, rezumă în șapte cuvinte una dintre numeroasele tragedii ale Rusiei, din care și ei au fugit – mai departe decât majoritatea, în Marea Britanie, scrie The Spectator. CITIȚI aici: The Spectator: Adevărata poveste a emigranților lui Putin
ACTUALIZARE 16.00 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că este agenția este pregătită să găzduiască discuții în Rusia și Ucraina pentru a crea o zonă de protecție în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, relatează The Guardian.
Rafael Grossi a spus că a discutat cu miniștrii de Externe ai celor două țări în cadrul Adunării Generale a ONU, săptămâna trecută, pentru a discuta despre această posibilitate.
„Munca pe care o vom desfășura acolo ne va permite să stabilizăm o situație care este pur și simplu inacceptabilă. Și sunt convins că putem face ceva”, a mai spus Grossi, insistând că războiul trebuie să se încheie și AIEA trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni un accident nuclear care ar „spori tragedia celor care suferă”.
ACTUALIZARE 15.50 Kremlinul spune că sunt „greșeli” în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată „nu există nicio decizie” în privinţa închiderii frontierelor, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.
„Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Autoritățile ruse spun că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate, însă au fost înregistrate multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor.
ACTUALIZARE 15.35 Germania dezbate dacă și în ce condiții să le acorde azil unora din cei zeci de mii de ruși care fug din țară pentru a nu se înrola, precum și dezertorilor, relatează The Guardian. Ministrul de Interne Nancy Faeser a spus că Germania se pregătește să le ofere protecție dezertorilor din orice țară din lume unde ar suporta repercusiuni dacă ar refuza să lupte, dar aceste cazuri ar trebui analizate individual. Experții avertizează că este foarte posibil ca agenți ai FSB să profite de ocazie pentru a se infiltra în țară.
ACTUALIZARE 15.25 NEXTA publică imagini cu rușii care fug spre Georgia, pentru a evita mobilizarea. Conform Novaya Gazeta, de la anunțarea mobilizării, săptămâna trecută, circa 261.000 de bărbați au plecat din țară.
ACTUALIZARE 15.15 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut că sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană au dus la creșterea prețurilor la energie, relatează The Guardian.
Novaya Gazeta: Moscova și Sankt Petersburg, ferite de mobilizarea parțială decretată de Putin. Buriația Liberă: „Au încercat chiar să trimită pe front un bărbat dispărut de doi ani și pe unul care este literalmente mort”. Guvernatorii Rusiei au primit deja cotele de mobilizare: sunt aștepați să recruteze 3% din populația masculină a regiunii lor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani.
ACTUALIZARE 14.08 Întâlnire Aleksandr Lukaşenko Vladimir Putin, la Soci. Liderul de la Kremlin consideră că Europa trebuie să trateze Rusia ''cu respect''. Preşedintele belarus subliniază că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus.
Occidentul trebuie să trateze Rusia ''cu respect'', a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.
ACTUALIZARE 13.43 Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni cu cei mai importanți membri militari ai staff-ului său, cu care a discutat planurile pentru "continuarea dezocupării" teritoriului ucrainean.
ACTUALIZARE 13.29 Orice teritoriu care va fi încorporat oficial în Federația Rusă "va beneficia de protecție deplină", a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, transmite CNN.
"Cum ar putea fi altfel? Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse sunt aplicabile pe întreg teritoriul său".
ACTUALIZARE 13.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că şeful statului rus Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
Preşedintele Rusiei a declarat într-un discurs televizat, săptămâna trecută, că Moscova va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia şi poporul său, dacă integritatea sa teritorială ar fi ameninţată.
Sumarul zilei
- Un rus a deschis focul într-un birou de înrolare din Siberia și a împușcat un comandant militar. Proteste radicale au avut loc în mai multe centre de recrutare din Rusia. Rapoartele spun că au fost trase cel puțin trei focuri de armă.
- Cozi lungi de vehicule se aflau duminică la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia, în timp ce oamenii continuau să fugă de ordinul de mobilizare al Kremlinului, relatează AFP. Șeful unui punct de control din orașul Altanbulag a declarat pentru că peste 3.000 de ruși au intrat în Mongolia prin acest punct de trecere începând de miercuri.
- Serghei Tsekov, membru al Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a cerut închiderea frontierei rusești "pentru a interzice tuturor celor care au vârsta pentru mobilizare să călătorească în străinătate".
- Agenția rusă de știri RIA Novosti vehiculează câteva cifre de participare la "referendumurile", care au început vineri, în Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Cifrele sugerează că prezența la vot a fost suficientă pentru ca autoritățile să le declare legitime, variind de la 77% în Donețk la 49% în Herson.
- Autoritățile pro-ruse au afirmat că, în Rubizhne, în Luganskul ocupat, o secție de votare a trebuit să fie mutată într-o locație de rezervă după ce bombardamentele forțelor ucrainene au lovit școala în care trebuia să se desfășoare.
- Energoatom, întreprinderea nucleară de stat din Ucraina care gestionează centralele nucleare, inclusiv centrala ocupată din Zaporojie, a acuzat forțele pro-ruse din zonă că au înscenat votul personalului în cadrul referendumului.
- Serbia nu va recunoaște "referendumurile". Ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovic, a declarat că aceste referendumuri "contrazic complet interesele noastre statale și naționale, politica noastră de abordare a integrității teritoriale, suveranității și principiului inviolabilității frontierelor".
- Două drone lansate de forțele ruse în regiunea Odesa au lovit obiective militare, provocând un incendiu și detonarea de muniție.
- Volodimir Zelenski a promis să elibereze întreaga țară, în timp ce Rusia a continuat cu presupusul său referendum în zonele ocupate din Ucraina. Președintele ucrainean a declarat că forțele armate ale țării vor alunga forțele Rusiei și vor riposta la "fiecare lovitură a agresorului". El a promis că Ucraina va recîștiga controlul asupra regiunii sudice Herson și a estului Donbasului, spunând: "Nu este nevoie de o lovitură de stat: "Fiecare ucigaș și torționar va fi adus în fața justiției".
- Zelenski a afirmat într-un interviu acordat unei televiziuni americane că Ucraina a descoperit alte două gropi comune în care sunt cadavrele a sute de persoane în orașul Izium din nord-estul țării.
- Omul de afaceri rus Evgheni Prigozhin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat astăzi pentru prima dată în mod explicit că a fondat grupul de mercenari Wagner și a confirmat desfășurarea acestuia în țări din America Latină și Africa.
- Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea retrage cetățenia celor care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina.
- Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, se întâlnește luni cu Putin la Soci.
- Japonia va interzice exporturile de bunuri legate de arme chimice către Rusia și este "profund îngrijorată" de posibila utilizare a armelor nucleare, a declarat luni secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.
ACTUALIZARE 12.30 Peste 2.350 de persoane au fost reținute în întreaga Rusie de la anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizare parțială, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, citat de CNN.
Duminică, cel puțin 128 de persoane au fost reținute în cinci orașe, printre care Makhachkala, Yakutsk, Irkutsk, Reftinsky și Kotlas, a precizat OVD-Info.
ACTUALIZARE 11.57 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, în briefingul de presă susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc la 24 septembrie, că există riscul ca Rusia să mobilizeze în armată cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est și care dețin și cetățenia Rusiei.
„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului”, a spus Maia Sandu.
ACTUALIZARE 11.53 Serviciul de Securitate al Ucrainei a descoperit o altă cameră de tortură rusă în satul eliberat Liptsi, regiunea Harkov, unde rușii au torturat cu brutalitate ucraineni. Până în prezent, principalul departament de anchetă al poliției ucrainene a descoperit 18 camere de tortură rusești în regiunea Harkov, transmite The Kyiv Independent.
ACTUALIZARE 11.48 Rusia începe antrenarea soldaților mobilizați în Crimeea și mobilizează oamenii în regiunea Lugansk, a raportat Statul Major General al Ucrainei pe 26 septembrie.
ACTUALIZARE 11.40 Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia France Presse.
Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sa Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.
''La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner'', a explicat omul de afaceri într-un comunicat.
ACTUALIZARE 11.28 Autorităţile române au emis, în ultimele 24 de ore, 43 de permise de şedere pentru cetăţeni ucraineni. Din data de 18 martie şi până în prezent au fost emise 70.668 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.
ACTUALIZARE 11.14 Potrivit Reuters, care citează presa de stat din Belarus, Alexander Lukașenko s-ar întâlni astăzi cu președintele rus Vladimir Putin.
ACTUALIZARE 11.10 Prezența la vot la așa-zisele referendumuri din regiunile Herson și Zaporojie ar fi depășit 50%, relatează agenția rusă de presă TASS.
TASS se referă la regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze ilegal că fac parte din Federația Rusă deja relatând că "în total, de la începutul referendumului, peste 25.000 de locuitori ai regiunii Herson au votat la secțiile de votare din Rusia".
ACTUALIZARE 11.05 Este a patra zi de vot în cadrul refendumurilor organizate în teritoriilor separatiste ale Ucrainei. În patru regiuni ocupate locuitorii merg să spună dacă vor alipirea la Federaţia Rusă.
ACTUALIZARE 11.00 Mii de ruși continuă să ia cu asalt graniţele cu Finlanda, Georgia, Kazahstan şi Mongolia. Părăsesc ţara după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti.
ACTUALIZARE 10.50 Mobilizarea parţială decretată în Rusia stârneşte valuri de proteste în toate regiunile. Cu toate acestea tinerii eligibili pentru recrutare sunt nevoiţi să vină la comisariate în caz contrar ei riscă ani grei de închisoare. Unii bărbaţi încearcă să fugă din Rusia cât timp graniţele încă mai sunt deschise. Alţii nu au încotro şi plecă pe front.
ACTUALIZARE 10.40 Patriarhul Kirill al Rusiei le promite soldaților ruși ce mor în Ucraina că vor fi iertați de toate păcatele într-un nou mesaj video controversat în care pare că îi compară pe militarii Rusiei cu Iisus Hristos.
„Biserica recunoaște că dacă cineva, mișcat de simțământul datoriei și de nevoia de a-și îndeplini jurământul, rămâne credincios chemării sale și îndeplinește ce îi cere datoria și dacă moare în timp ce își îndeplinește acea datorie, atunci el, fără nicio îndoială, comite un act echivalent sacrificiului”, afirmă liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.
ACTUALIZARE 10.30 Un schimb de focuri de armă a avut loc la biroul de înrolare militară din orașul Ust-Ilimsk, din regiunea Irkuțk, Siberia. Atacatorul a fost reținut, a declarat primarul districtului Ust-Ilimsk, citat de agenția rusă de presă TASS.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu schimbul de focuri și se pare că cel vizat a fost șeful comitetului local de recrutare.
ACTUALIZARE 09.50 Primii soldați ruși chemați la mobilizarea parțială a Rusiei au început să sosească la bazele militare, afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul informativ de luni dimineață.
"Rusia se va confrunta acum cu o provocare administrativă și logistică pentru a asigura instruirea trupelor", afirmă ministerul britanic. Spre deosebire de majoritatea armatelor occidentale, armata rusă oferă soldaților o pregătire inițială slabă în cadrul unităților operaționale desemnate, mai degrabă decât în unități de pregătire dedicate.
ACTUALIZARE 09.20 Rusia a pierdut 57.200 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 26 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.290 de tancuri, 4.857 de vehicule de luptă blindate, 3.711 vehicule și rezervoare de combustibil, 1.369 de sisteme de artilerie, 330 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 172 de sisteme de apărare aeriană, 260 de avioane, 224 de elicoptere, 970 de drone și 15 ambarcațiuni.
ACTUALIZARE 09.15 Ciocniri între manifestanți și poliție au avut loc în acest weekend în regiunea Daghestan din Rusia. Protestele au izbucnit împotriva noii „mobilizări parțiale” a Moscovei. Daghestanul este o regiune în principal musulmană a Rusiei, cunoscută în trecut pentru violență crescută, transmite BBC.
OVD-Info, un monitor independent al drepturilor omului din Rusia, a declarat că peste 100 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din capitala regională Makhachkala.
Grupul a adăugat că este îngrijorat de rapoartele despre „detenții foarte dure” care au loc în provincie.
ACTUALIZARE 09.00 Forțele ucrainene au distrus 5 depozite de muniții în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional "Sud" al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis, de asemenea, 43 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, un sistem de artilerie autopropulsat și nouă vehicule blindate, în 25 septembrie.
ACTUALIZARE 08.47 Japonia va interzice exporturile de bunuri legate de arme chimice către Rusia și este "profund îngrijorată" de posibila utilizare a armelor nucleare, a declarat luni secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.
"Japonia este profund îngrijorată de posibilitatea folosirii armelor nucleare în timpul invaziei Rusiei în Ucraina", a declarat Matsuno presei, adăugând că Japonia va continua să colaboreze cu societatea internațională pentru a sprijini Ucraina și a sancționa Rusia.
ACTUALIZARE 08.40 Peste noapte, regiunea Odesa a fost din nou atacată de drone kamikaze. O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare. Două au lovit infrastructura militară și au provocat un incendiu, urmat de o explozie.
ACTUALIZARE 08.28 După anunțul de "mobilizare parțială", 261 de mii de oameni au părăsit Rusia, relatează ziarul Novaia Gazeta. Europa".
ACTUALIZARE 08.00 Președintele Zelenski a declarat că au fost găsite mai multe gropi comune în Izium, regiunea Harkov: "Am găsit încă două gropi comune, gropi mari, cu sute de persoane. Vorbim despre micul oraș Izium, știți? Într-un oraș mic, încă două gropi comune. Asta este ceea ce se întâmplă".
Sumarul evenimentelor
- SUA și aliații săi vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.
- Protestele faţă de ordinul de mobilizare militară parțială a lui Vladimir Putin par să continue în republica rusă Daghestan, înregistrările video arătând confruntări între poliție și populație.
- Cei mai importanți doi parlamentari ruși au reacționat la problemele mobilizării militare, ordonând liderilor regionali să țină situația sub control și să rezolve rapid „excesele" care au stârnit furia publică.
- Volodimir Zelenski a declarat că vrea să elibereze întreaga țară, în timp ce Rusia a continuat cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, iar așa-ziși lucrători electorali însoțiți de bărbați înarmați mascați au bătut la uși pentru a convinge oamenii să voteze.
- Prim-ministrul britanic, Liz Truss, a declarat că aliații săi, Franța și SUA, ar trebui să continue să sprijine Ucraina în fața amenințărilor sporite ale președintelui rus și a mobilizării militare.
- Cozi lungi de vehicule se aflau duminică la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia, în timp ce oamenii continuau să fugă de ordinul de mobilizare dat de Kremlin.
- Referendumurile de anexare din teritoriile ocupate au continuat a treia zi. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi, iar Putin ar putea vorbi în Parlament vineri
- Serbia nu va recunoaște referendumurile de anexare a Rusiei în zonele ucrainene ocupate.
- Zelenski a făcut din nou apel către aliații occidentali de a elimina băncile rusești din Swift, sistemul bancar global care permite băncilor să își trimită mesaje între ele.
- Zelenski a spus că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană Nasams (sisteme avansate de rachete sol-aer) de la SUA.
- Israelul va trata 20 de soldați ucraineni care au fost răniți în războiul cu Rusia, potrivit ambasadorului israelian în Ucraina.
- Aiden Aslin, unul dintre cei cinci cetățeni britanici eliberați de Rusia săptămâna trecută, a declarat duminică pentru presa din UK că a fost ținut în izolare timp de cinci luni și că a fost "tratat mai rău decât un câine".