Război în Ucraina, ziua 216: Presa rusă susține că peste 90% dintre cei care au votat în „referendumurile” din regiunile ocupate vor anexarea la Rusia. Blinken: Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea

27 septembrie 2022, 06:51 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:30)

Presa rusă de stat a anunțat primele rezultate ale celor patru așa-zise „referendumuri”din regiunile ocupate de ruși în Ucraina: 97 la sută dintre cei care au mers la vot ar fi cerut alipirea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporijie și Herson la Rusia, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 21.37 Secretarul de stat american: Occidentul nu va recunoaște niciodată referendumurile de anexare din Ucraina.

ACTUALIZARE 21.07 Activiștii anti-război au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Putin, în Sankt Petersburg: Dragi părinţi, fiul dumneavoastră se poartă urât! Se bate cu colegii şi ameninţă să arunce întreaga şcoală în aer!

ACTUALIZARE 20.45 Statele Unite primesc ruși care cer azil. Karine Jean-Pierre, de la Biroul de Presă al Casei Albe, a declarat: „Noi credem că, indiferent de naționalitatea lor, pot aplica pentru azil în SUA, și să-și susțină cazul”, relatează The Guardian.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a precizat că Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, fiind parte dintr-un „plan diabolic” al Moscovei, relatează AFP.

Precizările secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, pe Twitter, că i-a transmis lui Zelenski că „aliații NATO sprijină fără ezitare Ucraina și suveranitatea sa și dreptul ei la auto-apărare”.

„Așa-zisele „referendumuri” organizate de Rusia nu au nici o legitimitate și reprezintă o încălcare flagrantă a legislației internaționale. Aceste pământuri sunt ale Ucrainei”, a precizat Stoltenberg.

Just spoke with President @ZelenskyyUa & made clear that #NATO Allies are unwavering in our support for #Ukraine’s sovereignty & right to self-defence. The sham referenda held by #Russia have no legitimacy & are a blatant violation of international law. These lands are Ukraine.— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 27, 2022

ACTUALIZARE 19.50 Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial al lui Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru publicația elvețiană Blick, că persoanele care i-au ajutat pe ruși la organizarea referendumurilor riscă până la cinci ani de închisoare, iar autoritățile ucrainene au „liste cu numele celor implicați”. Podoliak a precizat că ucrainenii forțați să voteze la referendumuri nu vor avea de suferit.

ACTUALIZARE 19.40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, pe Twitter, că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre ajutorul pe care starele membre ale Alianței îl pot oferi Ucrainei, în lumina „referendumurilor” de anexare a patru regiuni din Ucraina de către Rusia.

Zelenski a mai scris că i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru că și secretarul general al NATO a condamnat așa-zisele „referendumuri”.

I had a call with NATO Secretary General @JensStoltenberg to thank him for decisively condemning Russia’s illegal “referenda”. We discussed current battlefield developments and further support of the Alliance’s member states to the Ukrainian Armed Forces.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 27, 2022

Poliția suedeză a anunțat  că a lansat o investigație preliminară privind un posibil sabotaj asupra gazoductului Nord Stream 1, scrie The Guardian, citând agenția Reuters. Statele Unite ale Americii vor oferi ajutor partenerilor europeni pentru a investiga scurgerea de gaz.

ACTUALIZARE 19.30 Seismologii suedezi au anunțat că au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore. Avarii fără precedent la 3 linii offshore într-o singură zi. Kremlinul strigă „sabotaj”

Rusia: Cozile cu cei care fug de mobilizare se văd din satelit: „Nu vreau să lupt pentru Putin, nu vreau să mor tânăr”. Cei care refuză mobilizarea fac 10 ani de închisoare

ACTUALIZARE 18.48 Bulgaria își sfătuiește cetățenii să părăsească Rusia

ACTUALIZARE 18.40: Vladimir Putin urmează să ceară vineri anexarea celor patru provincii din Ucraina, după ce 96% dintre alegători ar fi votat în „referendumurile” care au mimat democrația

ACTUALIZARE 17.10 Presa rusă de stat a anunțat primele rezultate ale celor patru așa-zise „referendumuri”din regiunile ocupate de ruși în Ucraina: 97 la sută dintre cei care au mers la vot ar fi cerut alipirea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporijie și Herson la Rusia, relatează The Guardian.

Vladimir Putin a susținut că Moscova vrea „să salveze cetățenii” din cele patru teritorii, relatează AFP. În urma răspunsurilor favorabile la așa-zisele „referendumuri”, precum și după anexarea Crimeei din 2014, Rusia ar urma să controleze circa 20 la sută din teritoriul Ucrainei.

„Salvarea oamenilor din aceste teritorii unde au loc referendumurile … este principala preocupare a țării noastre”, a declarat Putin, citat de AFP.

The Rashists reported preliminary results of fake „referendums”:

„DPR” – „for” – 97,91% (14% of votes)

„LPR” – „for” – 97,82% (13% of votes)

Zaporizhzhia region – „for” – 98% (20% of votes)

Kherson region – „for” – 97,47% (12% of votes)

Why not 197%?— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

Între timp, Ucraina a cerut din nou UE să impună Rusiei noi sancțiuni economice, după „referendumuri”, prin vocea ministrului de Externe Dmitro Kuleba.

Kuleba a declarat că „reacțiile blânde după organizarea acestor așa-zise referendumuri va face Rusia să anexeze și mai multe teritorii”.

Maxar Technologies showed satellite images of the Russian-Georgian border

The Russians, fleeing from the mobilization, formed queues for several kilometers. pic.twitter.com/NouM5YnYQ8— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

AFP relatează că, marți, în Polonia, a fost inagurat un nou gazoduct care va transporta gaz norvegian prin Danemarca, pentru a întări securitatea energetică a Europei.

Polish President Andrzej Duda, Prime Minister Mateusz Morawiecki and #Danish Prime Minister Mette Frederiksen opened the „Baltic Pipe” gas pipeline, through which #Norwegian gas will be supplied to #Poland. pic.twitter.com/Li3tx3xECN— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

ACTUALIZARE 16.15 Ministerul rus al Apărării susține că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizar, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema presupusei returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a susținut ministerul, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 15.40 Uniunea Europeană va impune sancțiuni asupra celor care au organizat așa-zise „referendumuri” în cele patru regiuni ocupate de ruși în Ucraina, cu scopul anexării, a anunțat un purtător de cuvânt citat de agenția France Presse, conform The Guardian.

„Vor fi consecințe pentru toți cei care participă la aceste referendumuri ilegale și ilegitime”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Josep Borrell, Peter Stano.

ACTUALIZARE 15.35 Alertă în Marea Baltică din cauza unei avarii majore la gazoductul Nordstream 1, închis de gigantul rus încă de la sfârșitul lunii august, sub pretextul mentenanței. Operatorul Nord Stream 1 a anunțat că gazoductul a suferit avarii fără precedent la trei linii offshore într-o singură zi. Iar Kremlinul susține că nu poate exclude ipoteza unui sabotaj. Mai multe informații, AICI.

ACTUALIZARE 15.30 Georgia și Kazahstan anunță că sute de mii de ruși au ajuns în țările lor, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea, relatează agenția France Presse, potrivit The Guardian.

Autoritățile georgiene spun că numărul rușilor care sosesc la graniță s-a dublat de la anunțul privind mobilizarea: „Acum patru-cinci zile, între 5 și 6.000 de ruși soseau zilnic în Georgia. Numărul a crescut la 10.000 pe zi”, a declarat ministrul de Interne georgian, Vakhtang Gomelauri.

Georgiana și Armenia, care nu cer vize pentru ruși, sunt două dintre destinațiile alese de rușii care vor să-și părăsească țara, după 24 februarie.

ACTUALIZARE 14.50Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-o întâlnire cu oficiali că fermierii vor fi printre rușii recrutați în armată, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 14.35 Continuă luptele grele în mai multe regiuni din Ucraina, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că regiunea Donețk rămâne a țării sale, în timp ce trupele rusești încearcă să avanmseze spre sud și vest. În Donețk, trei civili au fost omorâți, iar 13 au fost răniți, în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul regiunii Pavlo Kyrylenko.

Sunt în desfășurare lupte și în regiunea Harkov, în nord-est, unde forțele ucrainene își continuă contra-ofensiva. Totodată, forțele ucrainene dezafectează poduri și podețe, pentru a împiedica trupele rusești să traverseze spre sud.

În Zaporijie, un reporter de la Reuters a văzut un crater lângă un restaurant, apărut în urma unui bombardament de azi-noapte.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au doborât trei drone iraniene operate de ruși, în regiunea Nicolaev.

ACTUALIZARE 14.05 Organizația Națiunilor Unite transmite că este „profund tulburată” de cele aproape 2.400 de arestări în mai puțin de o săptămână, făcute de ruși, după protestele privind mobilizarea, relatează agenția France Presse, citată de The Guardian.

„Suntem profund tulburați de numărul mare de oameni care au fost arestați”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, la Geneva.

Shamdasani a citat „rapoarte credibile privind faptul că 2.377 de demonstranți au fost arestați în mai multe zone din țară. Este neclar câți sunt încă în custodia poliției”.

Sâmbătă, grupul OVD-Info a anunțat că 726 de ruși erau reținuți în 32 de orașe, circa jumătate dintre protestatari erau închiși în Mosova.

CITIȚI ȘI:  „Banditul-șef al FSB”. Investigație a echipei Nalvalnîi despre averea lui Alexei Sedov, tartorul însărcinat de Kremlin cu suprimarea opoziției politice

A #Russian fleeing from mobilization swam across the Narva River on a SUP board. He tried to get to #Estonia in this way.

He was detained by Estonian border guards, fined and sent back. pic.twitter.com/I3MK7DQg9c— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

ACTUALIZARE 14.00 Rușilor care au și cetățenie israeliană nu le este permis să intre în Estonia, scrie ziarul Haaretz. Zeci de bărbați cu dublă cetățenie au încercat de mai multe ori să treacă granița dintre Rusia și Estonia și li s-a refuzat trecerea de grănicerii estonieni, după declarația lui Putin privind mobilizarea.

CITIȚI ȘI: Imagini din satelit | Un exod într-un instantaneu: coloană nesfârșită de mașini la granița dintre Rusia și Georgia

––

Astăzi se încheie referendumurile organizate în teritoriile separatiste din estul şi sudul Ucrainei. Votul considerat ilegal şi o farsă de către Ucraina şi aliaţii occidentali vrea să determine dacă aproape 4 milioane de oameni din 4 regiuni vor alipirea la Federaţia Rusă. Referendumurile sunt folosite de Kremlin pentru a-şi justifica invazia şi pentru a schimba obiectivele războiului. Anexarea ilegală a teritoriilor înseamnă că orice tentativă a Ucrainei de a le recuceri va fi prezentată de Moscova în termenii unui atac asupra integrităţii şi suveranităţii Rusiei. În regiunile separatiste, în special în Donbas se duc acum cele mai grele lupte. Preşedintele Zelenski a vorbit despre recucerirea regiunii ca prioritatea numărul unu şi a anunţat un proiect pentru crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea Rusiei.

Sumarul zilei

  • „Referendumurile” organizate de Rusia în Ucraina, care ar putea duce la anexarea de către Moscova a 15% din teritoriul țării, se încheie astăzi. Voturile din provinciile estice Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au început vineri și au fost catalogate drept o farsă de către țările occidentale, care s-au angajat să nu recunoască rezultatele.
  • Presa rusă a anunțat că „referendumurile” din cele patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt „valabile” cu o zi înainte de încheierea scrutinului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%. Analiștii au calificat aceste afirmații privind prezența la vot drept „flagrant falsificate”.
  • Președintele Vladimir Putin se va adresa, pe 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informațiilor.
  • Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a provocat o situație dezastruoasă în ceea ce privește drepturile omului și a dus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv execuții și tortură, care ar putea fi considerate crime de război. Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat într-un raport că este îngrijorat în special de tortura și relele tratamente aplicate deținuților de către forțele ruse și grupurile armate afiliate, dar a precizat că au existat încălcări ale drepturilor de ambele părți.
  • Autoritatea maritimă suedeză a declarat că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere.
  • Dmitri Medvedev a amenințat din nou Occidentul cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina și a declarat: „Imaginați-vă că Rusia este obligată să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, care este periculos pentru însăși existența statului nostru. Cred că NATO nu va interveni direct în conflict nici măcar în această situație. La urma urmei, securitatea Washingtonului, a Londrei și a Bruxelles-ului este mult mai importantă pentru Alianța Nord-Atlantică decât soarta Ucrainei, de care nimeni nu are nevoie, chiar dacă este aprovizionată din belșug cu diverse arme.”
  • Refugiații care au sosit din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel, a anunțat Biroul Federal de Statistică, cu peste 84 de milioane de persoane care trăiesc acum în cea mai populată țară din Uniunea Europeană. Populația feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât cea masculină, care a crescut cu 0,8%, reflectând faptul că în principal femeile și copiii au fugit din cauza războiului din Ucraina.
  • Filipine poartă discuții cu Rusia pentru a cumpăra combustibil și alte produse de bază, potrivit președintelui Ferdinand Marcos Jr, care a declarat că interesele naționale ale țării trebuie să aibă prioritate în fața politicii.

––

ACTUALIZARE 13.00 Trupele ruse au interzis locuitorilor din Enerhodar, regiunea Zaporojie, să părăsească orașul; ele amenință cu mobilizarea persoanele care au votat împotriva alipirii la Rusia în cadrul referendumului fictiv, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării la 27 septembrie. „Ei îndreaptă arme spre oameni, le dau „buletine de vot” și le spun exact ce căsuță să bifeze”, se arată în raport.

ACTUALIZARE 12.33 Academia rusă de film a declarat într-un comunicat „Prezidiul Academiei de film din Rusia a decis să nu nominalizeze un film național pentru premiile Oscar în 2022”, transmite Agenția France-Presse.

Pavel Chukhrai, șeful comitetului responsabil cu selectarea unui film, a declarat marți că a demisionat în urma unei decizii luate „pe la spatele său”.

ACTUALIZARE 12.27 Vânzările de telefoane cu taste în Rusia au crescut de 3,5 ori într-o săptămână. Smartphone-urile sunt interzise în armata rusă. Recruții pot lua cu ei doar un telefon cu tastate, transmite Nexta.

Sales of feature phones in #Russia increased 3.5 times in a week

The fact is that smartphones are banned in the Russian army. Conscripts can only take a keypad phone with them on the road. pic.twitter.com/ySuRPmsc6T— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

ACTUALIZARE 12.20 Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, se află în vizită la Kiev.

Catherine Colonna se va întâlni cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, și cu președintele Volodimir Zelenski.

Este pentru a treia oară când Colonna se află în capitala ucraineană, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Paris. „În contextul declarațiilor iresponsabile ale autorităților ruse și al organizării ilegale a unor simulacre de referendumuri pe teritoriul Ucrainei, ministrul dorește să exprime solidaritatea Franței cu poporul ucrainean și deplina sa determinare de a-și consolida sprijinul pentru Ucraina și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială”, se arată în comunicatul ministerului.

#French Foreign Minister Catherine Colonna is visiting #Kyiv. https://t.co/kooegekRPq— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

ACTUALIZARE 12.15 Forțele aeriene ale Ucrainei au raportat că au fost distruse trei drone iraniene Shahed-136 care au atacat regiunea Nikolaev  în dimineața zilei de 27 septembrie. Armata ucraineană afirmă că acumulează mai multă experiență în distrugerea dronelor kamikaze.

ACTUALIZARE 12.00 Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina.

„În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev. „Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, a adăugat acest aliat al Moscovei, dar care s-a distanţat de Kremlin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

ACTUALIZARE 11.30 Dmitri Medvedev a declarat marți că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale și că acest lucru „cu siguranță nu este o cacealma”, relatează The Guardian.

Medvedev: În cazul în care amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de pericol stabilită, va trebui să răspundem. Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări îndelungate. Și cu siguranță nu este o cacealma.

ACTUALIZARE 11.30 Ucrainenii care ajută la desfăşurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forţele ruse vor fi acuzaţi de trădare, a avertizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Într-un interviu acordat ziarului elveţian Blick, oficialul de la Kiev a anunţat că „avem liste cu numele persoanelor implicate într-un fel sau altul”. „Vorbim de sute de colaboratori. Ei vor fi urmăriţi penal pentru trădare. Pot fi condamnaţi la închisoare pe cel puţin cinci ani”, a adăugat el.

ACTUALIYARE 10.56 Autoritatea maritimă suedeză a anunțat că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la Nord Stream 2, aflat în apropiere.

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze.

ACTUALIZARE 10.50 Turkish Airlines a anulat toate zborurile către Minsk, Sochi, Rostov și Ekaterinburg până la 31 decembrie 2022, transmite Nexta.

ACTUALIZARE 10.40 Din 21 septembrie, 98 de mii de ruşi au intrat în Kazahstan, transmite Ministerul de Interne al ţării.

ACTUALIZARE 10.27 Președintele Vladimir Putin urmează să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate de ruși din Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de marți dimineață.

ACTUALIZARE 10.00 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 74.363 de persoane, dintre care 8.744 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 8,8% faţă de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis marţi Agerpres, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 156.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 40.000 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.426.493 de cetăţeni ucraineni.

ACTUALIZARE 09.40 Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a anunţat luni vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

”În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu pentru postul Pro TV Chişinău.

ACTUALIZARE 09.20 Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că forțele de ocupație rusești au „închis complet” părțile ocupate din sudul regiunii Herson din Ucraina pentru intrare sau ieșire. Guvernul ucrainean a îndemnat anterior localnicii zona.

Oleh Siniehubov, guvernatorul ucrainean al orașului Harkov, a publicat pe Telegram pagubele și victimele din ultimele 24 de ore, despre care spune că au fost cauzate de bombardamentele rusești. El susține că, în Kupiansk, „o școală, o anexă și un magazin au ars în urma bombardamentelor”, iar cinci persoane au fost spitalizate. Mai spune că un tânăr de 15 ani a fost ucis în Pervomaiski, iar „șapte cadavre au fost găsite sub dărâmături” în urma atacului. În Dvorichna, el spune că un salvator a fost ucis.

#Russian occupiers shelled liberated #Kupiansk, #Kharkiv region.

As a result of that a church school, store and outbuildings caught fire. pic.twitter.com/Tn5Hjii66t— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022

ACTUALIZARE 08.28 Rușii au atacat luni seara orașele Zaporojie și Nikolaev, au anunțatat oficiali ucraineni, citați de The Kyiv Independent. Infrastructura civilă a fost avariată.

ACTUALIZARE 08.05 Presa rusă a anunțat că „referendumurile” din cele patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt „valide” cu o zi înainte de încheierea scrutinului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%. Agenția TASS a declarat că luni, 26 septembrie, prezența la vot a fost de 86,89% în Donețk, 83,61% în Lugansk, în Herson 63,58%, iar în Zaporojie de 66,43%.

ACTUALIZARE 08.00 Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în martie.

ACTUALIZARE 07.50 Arde uzina metalurgică din Novokuznetsk, din Rusia, transmite Nexta.

  • „Referendumurile” organizate de Rusia în Ucraina, care ar putea duce la anexarea de către Moscova a 15% din teritoriul țării, trebuie să se încheie marți. Votul din provinciile estice Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie a început vineri și a fost calificat drept un simulacru de către țările occidentale, care s-au angajat să nu recunoască rezultatele.
  • Kremlinul a declarat că nu a luat nicio decizie cu privire la închiderea granițelor Rusiei, în condițiile în care prima mobilizare de la cel de-Al Doilea Război Mondial i-a determinat pe unii să fugă.
  • Luni, presiunea conductei Nord Stream 2 a cedat. Autoritățile din Germania încearcă să stabilească ce a cauzat scăderea bruscă a presiunii în conductă, un purtător de cuvânt al operatorului acesteia afirmând că ar fi putut fi vorba de o scurgere.
  • Un rus l-a împușcat pe liderul comitetului local de recrutare militară dintr-un oraș siberian după ce i-a spus că va refuza să lupte în Ucraina.
  • Cozi lungi de vehicule s-au format la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia și Mongolia, în timp ce oamenii continuă să fugă de ordinul de mobilizare dat de Kremlin. Șeful unui punct de control din orașul Altanbulag a declarat că peste 3.000 de ruși au intrat în Mongolia prin acest punct de trecere începând de miercuri.
  • Forțele aeriene ale NATO efectuează exerciții deasupra Mării Baltice. Statele membre, printre care Marea Britanie, Germania și Italia, au participat la antrenamentele militare, atât deasupra apei, cât și pe uscat, într-un efort de a consolida apărarea din est.
  • Olanda și-a sporit sprijinul militar pentru Ucraina. Premierul Mark Rutte a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni ca răspuns la mobilizarea Rusiei și la referendumuri.
  • Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei un ajutor de 457,5 milioane de dolari pentru securitate civilă. Sprijinul este menit să „salveze vieți” și să „consolideze” forțele de ordine ucrainene, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken.
  • Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse spune că soldații ruși care mor pe câmpul de luptă vor fi absolviți de păcate. Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și un susținător fervent al invaziei din Ucraina, a declarat că „sacrificiul spală toate păcatele”.
  • Marea Britanie a anunțat 92 de noi sancțiuni ca răspuns la „referendumurile false” ale Rusiei din Ucraina. Pachetul de sancțiuni îi vizează pe cei care s-au aflat în spatele voturilor fictive, precum și pe oligarhi și membri ai consiliilor de administrație.
  • Germania dezbate dacă ar trebui să acorde azil refuzaților de război ruși. Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a declarat că țara este potențial pregătită să acorde protecție dezertorilor care se confruntă cu repercusiuni dacă refuză să lupte, dar fiecare caz va fi decis în mod individual, pe fondul preocupărilor legate de securitate.
  • Organismul de supraveghere a energiei atomice al ONU a declarat că este pregătit pentru discuții privind crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică s-a întâlnit săptămâna trecută cu miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU pentru a discuta această posibilitate.
  • Negociatorii unui proiect de lege privind cheltuielile în Congresul SUA au convenit să includă aproape 12 miliarde de dolari în noul pachet de ajutor militar și economic pentru Ucraina, au declarat luni surse citate de Reuters. Finanțarea – solicitată de administrația Biden  ar urma să includă 4,5 miliarde de dolari pentru capacități de apărare și echipamente pentru Ucraina și 4,5 miliarde de dolari în sprijinul direct pentru guvernul de la Kiev, au precizat sursele.
  • Ucraina susține că unii recruți ruși sunt trimiși direct pe linia frontului fără a fi instruiți. Printre aceștia se numără personalul nou recrutat în Crimeea, precum și recruții din regiunea Lugansk, care au primit convocări de recrutare în ultimele zile.
  • Volodimir Zelenski a promis să elibereze întreaga țară, în timp ce Rusia continuă cu referendumurile în zonele ocupate ale Ucrainei. Președintele ucrainean a declarat că forțele armate ale țării vor alunga forțele Rusiei și vor riposta la „fiecare lovitură a agresorului”.

RIA Novosti reports that with approaching a quarter of the “votes” counted in each of the four referendums, all the regions have voted by at least 97% to be absorbed into Russia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă