Război în Ucraina, ziua 219: Zelenski: Ucraina „este pregătită pentru discuțiile cu Rusia, dar cu un alt președinte”. Putin, în Piața Roșie, după anexare: Vom spori nivelul de securitate al acestor zone. Victoria va fi a noastră

30 septembrie 2022, 07:47 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:32)

Rusia a anexat cele patru regiuni din Ucraina pe care le-a ocupat abuziv. Întrega lume liberă condamnă gestul Moscovei.

ACTUALIZARE 21.23  Liderul de la Casa Albă: SUA și aliații nu sunt intimidați de amenințările lui Putin. Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO. Domnule Putin, nu înțelege greșit ce spun: fiecare centimetru!

Relatarea corespondentului TVR din Moscova: Jurnaliștii străini nu au avut voie în Piața Roșie. Rușii ar urma să creeze un nou district federal, cu regiunile anexate din Ucraina

ACTUALIZARE 20.45 Comisia Europeană avertizează: Vizele pentru ruși ar trebui să nu aibă o valabilitate mai mare de 90 de zile. Cine stă mai mult, să aplice pentru permis de rezidență

ACTUALIZARE 20.30 Statele Unite nu au date în acest moment care să sugereze că Moscova intenționează să folosească armele nucleare, însă analizează „foarte serios” amenințările Rusiei, a explicat secretarul american de stat Anthony Blinken.

Imagini din Piața Roșie, publicate de jurnalistul Matthew Luxmoore, de la The Wall Street Journal:

Russian celebs are apparently channeling Hitler and calling for a “holy war” from a stage in Moscow. Definitely not the upbeat mood from the last Russian annexation 8 years ago pic.twitter.com/RmqQVxQma0— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 30, 2022

ACTUALIZARE 19.51: Putin, în Piața Roșie din Kremlin, promite că „va face totul” pentru „a crește nivelul de securitate” în Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – regiunile din Ucraina pe care Rusia le-a anexat în cursul după-amiezii.

Putin a spus: „Dragi prieteni, vom face totul pentru a-i sprijini pe frații și surorile noastre din Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Vom face totul pentru a spori nivelul de securitate al acestor teritorii, pentru acești oameni. Vom face totul pentru a restabili economia, infrastructura, să reclădim școlile, spitalele. Am devenit mai puternici pentru că suntem împreună. Avem adevărul. Și adevărul înseamnă putere. Înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră”, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 19.50 Relatarea corespondentului TVR din Moscova: Presa străină nu a avut acces la ceremonia de la Kremlin. În Piața Roșie, oamenii au început să plece înainte de concert

ACTUALIZARE 19.15  Anexarea celor patru regiuni ucrainene, prin ochii cetățenilor: „E o bucată de hârtie fără însemnătate legală”. Ziariștii și analiștii occidentali au calificat discursul lui Putin drept halucinant

ACTUALIZARE  19.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarații după anunțul lui Putin privind anexarea unor regiuni ucrainene: Vom fi alături de Ucraina pentru cât timp e nevoie

ACTUALIZARE 17.50  Președintele american Joe Biden a condamnat încercarea „frauduloasă” a Rusiei de a anexa teritorii ucrainene: „Aceste acțiuni nu au nici un fel de legitimitate. Statele Unite vor respecta întotdeauna granițele Ucrainei recunoscute internațional. Le cer tuturor liderilor comunității internaționale să respingă încercările ilegale de anexare, desfășurate de Rusia, și să sprijine cetățenii Ucrainei”.

ACTUALIZARE 17.45 Statele Unite anunță o nouă rundă de sancțiuni aplicate Rusiei, după ce Putin a semnat tratatele de anexare ale celor patru regiuni din Ucraina. Peste 1.000 de persoane și firme care au legătură cu invazia Moscovei sunt vizate de noile sancțiuni, între entitățile vizate se numără guvernatorul Băncii Centrale și familiile membrilor Consiliului Național de Securitate.

ACTUALIZARE 17.40 Președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraina „este pregătită pentru discuțiile cu Rusia, dar cu un alt președinte”, potrivit The Guardian.

Zelenski a mai spus: „Ucraina a fost și rămâne un lider în eforturile de negociere. Țara noastră a oferit întotdeauna Rusiei posibilitatea să ajungem la o înțelegere bazată pe coexistență, de pe poziții egale și oneste. Este  evident că acest lucru este imposibil cu actualul președinte rus. Nu știe ce înseamnă demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”.

ACTUALIZARE 17.30  Președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraina solicită oficial aderarea la NATO

ACTUALIZARE 16.40 Mihailo Podoliak, consilierul lui Vladimir Putin, a spus că Moscova va trebui să ceară permisiunea Kievului pentru ca trupele rusești să fie eliberate din Lîman, „presupunând că Kremlinul este preocupat de soarta soldaților săi”, conform The Guardian.

Mykhailo Podolyak, adviser to the head of the office of Volodymyr Zelenskiy, has told Russia that it will need to ask Kyiv for permission for Russian troops to exit the Lyman encirclement, provided “of course, those in Kremlin are concerned with their soldiers.”

ACTUALIZARE 16.35 Ceremonia fastuoasă de la Kremlin contrastează cu evenimentele din teren. Forțele ucrainene au reușit să încercuiască aproape complet orașul Lîman, din Donețk, arată Reuters, potrivit The Guardian.

Președintele Klaus Iohannis condamnă alături de ceilalți membri ai Consiliului European anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene: „România nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale”.

Imagini de la ceremonia de la Kremlin, un act condamnat de comunitatea internațională:

ACTUALIZARE 16.00 Vladimir Putin, la Kremlin, semnează anexarea celor patru regiuni din Ucraina:

– Legile Rusiei se vor aplica pentru că aceasta este voința a milioane de cetățeni

– Este dreptul lor natural

– În decursul secolelor am protejat Rusia, de la Ecaterina a II-a

CITIȚI ȘI:  Kommersant: Tehnica de recunoaștere facială, folosită în Rusia pentru a-i vâna pe potențialii recruți

Patriarhul rus Kirill, în izolare, bolnav la pat, după ce a fost testat pozitiv la COVID-19

– Acești războinici din Donbas și acum și cei din Odesa au suportat acte de terorism din partea Ucrainei. Oamenii curajoși din Zaporojie și Donbas au făcut ca voința lor să fie auzită, vreau ca cei de la Kiev să audă voința lor

– Îi cerem Kievului să oprească focul

– Acel război pe care Kievul l-a pornit să se oprească și să mergem la masa negocierilor

– Alegerea oamenilor a fost auzită, Rusia nu-i va trăda

– Kievul trebuie să înțeleagă că aceasta este singura cale să se ajungă la o înțelegere.

Aici, cele mai importante declarații ale lui Vladimir Putin:  Ceremonie de oficializare a anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate. Vladimir Putin: Oamenii curajoși din Zaporojie și Donbas au făcut ca voința lor să fie auzită. Îi cerem Kievului să oprească focul

https://youtube.com/watch?v=tW_RzNfwnDk

–-

ACTUALIZARE 15.17  Ceremonie de oficializare a anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate. Vladimir Putin susține un discurs

ACTUALIZARE 14.45 Premierul Estoniei, Kaja Kallas, l-a acuzat pe Vladimir Putin de furt și a cerut UE să adopte noi sancțiuni.

„Să ne uităm la magnitudinea anexării ilegale pe care o face Rusia. Rusia va anunța că aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei va fi anexat. Este vorba despre o suprafață de 108.800 kilometri pătrați – asta este comparabil cu suprafața adunată a Austriei și Belgiei. Sau suprafaței Danemarcei, Belgiei și Olandei adunate. Sau 30 la sută din suprafața Germaniei. Sau suprafața Coreei de Sud. Dacă adăugăm și Crimeea, teritoriul anexat crește la de trei ori suprafața adunată a Belgiei și a Olandei și la aproape 40 la sută din Germania. Să spunem lucrurilor pe nume. Rusia încearcă să rescrie harta Europei. Comunitatea internațională nu va recunoaște niciodată această invazie”.

ACTUALIZARE 14.35 Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a precizat că va anunța „vești bune” după o discuție cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Cei doi au discutat despre modalități de întărire a capacităților Ucrainei, a mai spus Reznikov.

Had telephone call with @SecDef. Discussed updates from the front line, #Ramstein 6, and ways of strengthening our capabilities. Good news to be announced soon.
Lloyd Austin III confirmed US won’t recognise „referenda” at TOT of UA.#UA army will continue use weapons to deoccupy our land. pic.twitter.com/wd958AJgEX— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) September 30, 2022

ACTUALIZARE 14.30 Vladimir Putin a notificat Parlamentul rus în legătură cu planurile sale de anexare a celor patru regiuni din Ucraina, a anunțat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, potrivit The Guardian.

Putin urmează să semneze legea prin care ratifică anexarea într-o ceremonie la Moscova, în această după-amiază.

CITIȚI ȘI:  Document intern obținut de The Times: Rusia construiește drone „invizibile” cu piese germane și japoneze

ACTUALIZARE 13.30 Forţele ruse din Ucraina duc lipsă de pansamente şi alte produse medicale pe câmpul de luptă, arată raportul zilnic cu informaţii despre conflict prezentat vineri de Ministerul Apărării britanic.

Conform documentului preluat de dpa, rezerviştilor mobilizaţi recent li s-a spus să se prezinte cu propriile truse de prim-ajutor, „cu recomandarea că produsele pentru igiena feminină sunt o soluţie cu costuri reduse”.

Lipsa de încredere a militarilor ruşi în aprovizionarea medicală suficientă „contribuie aproape cu siguranţă la starea tot mai proastă a moralului şi la lipsa de voinţă pentru angajarea în operaţiuni ofensive a multor unităţi din Ucraina”, arată ministerul.

––––––––––––––

ACTUALIZARE 13.00 Republica Moldova respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi consideră „false” aşa-zisele referendumuri desfăşurate de către Federaţia Rusă în mai multe regiuni ucrainene, a declarat vineri preşedinta Maia Sandu, care a precizat că Republica Moldova „nu recunoaşte nicio acţiune ulterioară a acestor referendumuri false”, informează IPN.

Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a spus că relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă a fost „afectată dramatic” de invazia Rusiei asupra Ucrainei. „Noi am condamnat şi o să condamnăm în continuare acest război. Şi o să condamnăm aceste acţiuni, repet, care nu respectă dreptul internaţional şi care nu respectă integritatea şi suveranitatea altor ţări”, a precizat Maia Sandu.

Ea a făcut aceste declaraţii după întrevederea cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi administraţie, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

La rândul său, oficialul european a avertizat că, drept urmare a decretului de mobilizare semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea apărea un nou val de refugiaţi, lucru atestat în mai multe state. Potrivit lui Johannes Hahn, în acest context UE va acorda sprijin Republicii Moldova „pentru a face faţă unor eventuale noi valuri de refugiaţi”.

În opinia comisarului european, acţiunile liderului de la Kremlin arată disperare, dar şi confirmă faptul că nu mai este vorba despre o intervenţie specială, ci de un război.

„Am toată convingerea că Ucraina va fi capabilă să reziste acestor provocări, însă trebuie evident să ajutăm, în special ţările afectate, cum ar fi Republica Moldova. Pentru că a fost afectată profund de acest război şi vedem diferite manifestări ale modului în care a fost afectată – situaţia energetică, situaţia cu refugiaţii, dar şi impactul asupra comerţului şi economiei”, a mai spus Johannes Hahn.

––––––––––––––

ACTUALIZARE 12.30 Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora ”de jure” în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au avertizat la rândul lor că ”referendumurile” au încălcat dreptul internaţional, au fost organizate sub coerciţie şi nu sunt reprezentative.

–––––––––––––––

ACTUALIZARE 12.00 Şeful serviciului de informaţii externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a susţinut vineri că are dovezi privind implicarea Occidentului în sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, transmite Reuters.

„Deţinem materiale care indică spre o pistă occidentală în organizarea şi implementarea acestor acţiuni teroriste”, a spus el, conform agenţiei de presă ruse Interfax, fără a preciza pe ce probe îşi bazează afirmaţia.

Este cea mai directă acuzaţie de până acum la adresa Occidentului, din partea unui oficial rus de rang înalt.

Preşedintele rus Vladimir Putin declarase joi că „sabotajul fără precedent” împotriva conductelor de gaz este „o acţiune de terorism internaţional”.

Uniunea Europeană anchetează cauzele scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 (operată de Gazprom) şi 2, suspectând – aşa cum a anunţat deja – că deteriorarea celor două conducte, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei, a fost urmarea unor sabotaje.

Ministrul suedez al energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat vineri că este „foarte probabil” ca atacul asupra conductelor să fi fost efectuat intenţionat de un actor de stat.
¨C32C După detectarea primelor avarii săptămâna aceasta, oficialităţi de la Moscova au sugerat că în spatele acţiunii se află Occidentul, condus de SUA. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul are de câştigat din întreruperea conductelor.¨C33C ¨C34C Luni, când s-au descoperit avariile, gazoductele nu funcţionau, însă conţineau gaz. Nord Stream AG, operatorul conductei Nord Stream 1, a comunicat că se aşteaptă ca scurgerea de gaz să înceteze până lunea viitoare, însă nu a reuşit să ajungă în zonă pentru a evalua daunele la faţa locului.

––––––––––––––––

ACTUALIZARE 11.00 Autorităţile de ocupaţie rusă din regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, au acuzat vineri Kievul de un atac sângeros asupra unei coloane cu maşini civile, atac pe care Kievul îl impută la rândul său Moscovei şi care s-a soldat cu 23 de morţi, informează AFP.

„Combatanţii ucraineni au comis un nou act terorist. Văzând că populaţia se îndrepta în masă spre partea (ocupată) din Zaporojie, ei au lovit o coloană cu zeci de maşini civile”, a acuzat pe Telegram un responsabil al ocupaţiei regionale, Vladimir Rogov.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a anunţat cu puţin timp înainte că cel puţin 23 de persoane au fost ucise şi 28 rănite într-un atac cu rachetă comis de forţele ruse şi care a lovit un convoi de vehicule în care se aflau civili ucraineni, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei.

De asemenea, autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson, tot în sudul Ucrainei, au anunţat că un responsabil al administraţiei locale a fost ucis vineri într-un atac ucrainean.

Alexei Katerintcev, prim-adjunct al şefului administraţiei regiunii Herson, însărcinat cu securitatea regiunii, a fost ucis „într-o lovitură precisă” întreprinsă de forţele ucrainene cu ajutorul a două rachete lansate de un sistem HIMARS asupra domiciliului său, a anunţat un cadru al ocupaţiei ruse, Kiril Stremousov, citat de agenţia TASS.

Rusia, care pe 24 februarie a invadat Ucraina în ceea ce ea numeşte ‘operaţiune militară specială’, neagă că acţiunile sale vizează în mod deliberat civilii, deşi atacurile sale au provocat distrugeri în oraşe ucrainene.

––––––––––––––––-

ACTUALIZARE 10.45 Departamentul Apărării din SUA face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania care să se ocupe de coordonarea ajutorului militar destinat Kievului şi de antrenarea militarilor ucraineni, a informat joi cotidianul american The New York Times, citat de EFE.

Ziarul new-yorkez, care a citat surse anonime din administraţia americană, a indicat că noul comandament va fi înfiinţat în oraşul german Wiesbaden (landul Hessa) sub supravegherea generalului de armată american Christopher Cavoli, comandant suprem al forţelor aliate din Europa.

Publicarea informaţiei coincide cu avertismentul lansat joi de preşedintele SUA, Joe Biden, la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit căruia ţara sa nu va recunoaşte niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.

”Vreau să fiu foarte clar. SUA nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, niciodată pretenţiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a declarat preşedintele american cu prilejul Summitului Insulelor din Pacific, desfăşurat la Washington.

Biden a apreciat că referendumurile ilegale în care patru teritorii din estul Ucrainei controlate de separatişti proruşi au decis să se alipească Rusiei au fost ”o ruşine”, iar rezultatele lor au fost ”manipulate de Moscova”.

În plus, liderul de la Casa Albă a denunţat faptul că ”ambiţiile imperialiste ale lui Putin sunt o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a principiilor fundamentale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale”.
¨C56CPutin va semna vineri anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

–––––––––––––––

ACTUALIZARE 10.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

„Pentru a opri aceasta (războiul), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”, a subliniat Zelenski într-un mesaj video.

Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. „Acest lucru poate fi oprit”, însă cetăţenii (ruşi) trebuie „să se ridice şi să lupte”, a declarat el.

(w620) V. Zelensk

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin.

Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

––––––––––––––––-

ACTUALIZARE 09.50 Un convoi de vehicule ce transportau civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forţele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters.

”Există morţi şi răniţi, salvatorii acţionează”, a scris Oleksandr Staruh pe aplicaţia Telegram.

Ulterior, el a precizat că 23 de persoane au murit şi 28 au fost rănite în acest atac cu rachetă comis de trupele ruse.

Rusia, care pe 24 februarie a invadat Ucraina în ceea ce ea numeşte ‘operaţiune militară specială’, neagă că acţiunile sale vizează în mod deliberat civilii, deşi atacurile sale au provocat distrugeri în oraşe ucrainene.

–––––––––––––––––––

ACTUALIZARE 09.20 Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că a extins până pe 31 martie 2023 restricţiile privind transferurile de bani în străinătate, transmite Reuters.

Cetăţenii ruşi precum şi cei din ţările „prietenoase” încă vor putea transfera lunar până la un milion de dolari în conturile lor din străinătate şi nu mai mult de 10.000 dolari prin sistemele de transferuri monetare.

(w620) Banca Cent

Pentru persoanele din ţările „neprietenoase” care nu lucrează în Rusia, precum şi pentru entităţile legale din astfel de state, rămâne în vigoare interdicţia transferării banilor în străinătate.

În mai, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că suspendă temporar transferurile persoanelor fizice şi juridice străine din unele ţări spre conturile din străinătate şi că limitează transferurile până la 5.000 de dolari SUA sau echivalentul în altă valută.

Sancţiunile occidentale Rusiei în urma invadării Ucrainei au limitat capacitatea Băncii Centrale de a sprijini rubla cu ajutorul rezervelor de aur şi valută pe care le deţine.

–––––––––––––––––-

ACTUALIZARE 09.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel, joi, către poporul rus să îl oprească pe președintele Vladimir Putin să continue războiul împotriva Ucrainei, relatează CNN.

„Costul pentru că o singură persoană din Rusia vrea să continue acest război va fi că întreaga societate rusă va fi lăsată fără o economie normală, fără o viață decentă și fără respect pentru orice valori umane”, a spus Zelenski joi seară, în mesajul său adresat națiunii la finalul fiecărei zile.

„Acest lucru poate fi încă oprit. Iar pentru asta trebuie să opriți acea singură persoană din Rusia care își dorește războiul mai mult decât viața. Viața voastră, cetățeni ai Rusiei”, a transmis șeful statului ucrainean.

Zelenski a respins din nou încercările de anexare a patru teritorii ucrainene ocupate de ruși. „Rusia nu va obține un nou teritoriu al Ucrainei”, a spus el.

ACTUALIZARE 08.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi să fie „corectate erorile” din mobilizarea în curs în Rusia pentru ofensiva din Ucraina, în condiţiile în care nemulţumirea creşte în faţa convocării adesea haotice a recruţilor, informează AFP.

Mass-media şi cetăţeni ruşi au raportat pe reţelele sociale cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, studenţi, bolnavi sau persoane fără niciun fel de experienţă militară. De asemenea, mobilizarea a declanşat manifestanţii şi fuga a mii de ruşi în străinătate.

„Această mobilizare suscită multe întrebări. Trebuie corectate toate erorile şi trebuie făcut în aşa fel ca ele să nu se mai repete”, a ordonat Putin în timpul unei reuniuni prin videoconferinţă a Consiliului său de Securitate, difuzată de televiziunea rusă.

Preşedintele Putin s-a referit la convocarea unor taţi de familii numeroase, a unor persoane cu boli grave sau foarte în vârstă, cazuri ce ar fi trebuit exceptate în virtutea legii.

„Dacă o eroare a fost comisă, ea trebuie corectată şi trebuie să se poată întoarce acasă toţi cei care au fost convocaţi fără un motiv întemeiat”, a subliniat Putin.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis deja existenţa de „erori” în această mobilizare, care vizează 300.000 de rezervişti cu experienţă militară sau competenţe utile, precum conducerea de maşini de mare tonaj.

(w620) Dmitri Pes

Peste 2.400 de persoane au fost arestate în timpul unor manifestaţii împotriva mobilizării în Rusia după anunţarea acesteia, pe 21 septembrie, potrivit organizaţiei specializate OVD-Info.

Numeroşi ruşi au ales să fugă din ţară, generând lungi cozi de aşteptare la frontierele cu Grecia, Kazahstan, Mongolia şi Finlanda. Cursele aeriene au fost şi ele luate cu asalt.

–––––––––––––––-

ACTUALIZARE 08.00 „Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat” a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat „referendumuri”, denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP.

–––––––––––––––

ACTUALIZARE 07.45 Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri asupra unei rezoluţii de condamnare a „referendumurilor” de anexare din mai multe regiuni ucrainene, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei, notează AFP.

Reuniunea va avea loc vineri, la orele 15.00 (19.00 GMT), înaintea unei alte discuţii programate privind scurgerile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului.

Proiectul de text, consultat de AFP „condamnă organizarea de către Federaţia Rusă a aşa-ziselor referendumuri ilegale” în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi consideră că acestea nu pot avea „nicio valabilitate” şi nici „servi ca bază pentru orice modificare a statutului acestor regiuni”, „inclusiv orice pretinsă anexare” de către Rusia.

(w620) Consiliul

Proiectul de rezoluţie elaborat de Statele Unite şi Albania lansează un apel tuturor statelor şi altor organizaţii „să nu recunoască o presupusă anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cere Moscovei „să înceteze imediat” invazia Ucrainei şi „să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din ţară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat fără echivoc joi iminenţa anexărilor ruse, spunând că acestea „nu îşi au locul în lumea modernă”.

Dacă veto-ul rus nu este pus la îndoială, va fi examinată cu atenţie mai ales poziţia Chinei, acuzată uneori de occidentali de a fi prea conciliantă cu Rusia. Beijingul, oficial neutru, a repetat săptămâna aceasta apelul său pentru respectarea integrităţii teritoriale a „tuturor ţărilor”.

Poziţia Indiei va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape.

Cele două ţări s-au abţinut în februarie, după lansarea invaziei, când Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliu la o rezoluţie denunţând „agresiunea” sa asupra Ucrainei.

Anunţând această rezoluţie marţi, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a anticipat utilizarea de către Rusia a dreptului de veto „pentru a se proteja”. „Atunci ne vom îndrepta spre Adunarea Generală pentru a trimite un mesaj fără ambiguitate Moscovei”, a promis ea.

Votul ulterior din Adunarea Generală, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto, va permite să se evalueze gradul de izolare a Rusiei, în timp ce unele ţări în curs de dezvoltare sunt iritate că Occidentul îşi concentrează toată atenţia asupra Ucrainei.

Occidentalii sunt „relativ încrezători că vor primi la Adunarea Generală un sprijin puternic pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat pentru AFP Richard Gowan, analist la ONG-ul International Crisis Group.

„Multe ţări începeau să-şi retragă sprijinul pentru Ucraina (…), dar punând pe masă anexarea şi integritatea teritorială (Vladimir) Putin va forţa multe state ezitante să revină de partea Ucrainei”, în special anumite state africane, a adăugat el, estimând că preşedintele rus a făcut o „greşeală diplomatică fundamentală”.

În primăvară, Adunarea Generală a adoptat trei rezoluţii legate de invazia Ucrainei de către Rusia, a treia la sfârşitul lui aprilie având ca rezultat o erodare a unităţii internaţionale în faţa Moscovei.

La 2 martie, în cursul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia rusă, cinci ţări votând împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea), 35 abţinându-se.

La 24 martie, Adunarea a solicitat accesul umanitar nestingherit şi protecţia civililor în Ucraina: 140 de voturi pentru, cinci împotrivă (aceleaşi cinci), iar 38 de ţări au ales să se abţină.

La 7 aprilie, doar 93 de ţări au susţinut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 au votat împotrivă şi 58 s-au abţinut.

Estonia’s prime minister, Kaja Kallas, has accused Vladimir Putin of theft and urged the EU to step up sanctions including a cap on the price of gas.

Kallas said:

Let’s look at the magnitude of Russia’s illegal annexation. Russia will announce that around 20% of Ukraine’s territory is annexed to Russia. It is the size of 108 800 km2 – this is comparable to Austria and Belgium combined. Or Denmark, Belgium and the Netherlands combined. Or 30% of Germany. Or the size of the Republic of Korea. If you add Crimea to it, the territory is comparable to three Belgiums and the Netherlands combined. And around 40% of Germany.

And let’s call things with the right names. Russia tries to rewrite the map of Europe. It’s a land grab. It’s theft. Putin hopes to add legitimacy to his invasion with this step. The international community will never recognise it.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă