Război în Ucraina, ziua 249 | UE cere Rusiei să revină asupra deciziei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Moscova acuză Ucraina că a atacat cu drone navele sale

30 octombrie 2022, 07:13

Uniunea Europeană a cerut Rusiei să revină asupra deciziei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Însuși seful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut un apel către liderii rusi să revină asupra deciziei.

Și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a criticat într-un mesaj postat pe Twitter hotărârea Moscovei de a suspenda participarea la acord.

Moscova a acuzat Ucraina că a atacat cu drone navele sale din Flota Mării Negre, ancorate în portul Sevastopol din Crimeea. Însă Kievul acuză, la rândul său, că se folosește de presupuse atacuri pentru a șantaja, din nou, comunitatea internațională și de a transforma criza alimentară într-o armă.

Cotidianul The New York Times subliniază că armata ucraineană schimbă soarta războiului, în regiunea Herson, cu ajutorul armelor occidentale. Ucraina a obținut superioritatea pe front, cu ajutorul armelor grele primite din Occident și a dronelor. Tunurile vestice au rază mai lungă de acțiune, în timp ce dronele, fie ele militare sau artizanale, distrug blindatele rusești. Chiar dacă ultimele recrutări și mobilizări ale Rusiei au scos la iveală problemele armatei ruse, Vladimir Putin e decis să câștige acest război cu orice preț, și se bazează pe superioritatea rachetelor de croazieră, mai notează New York Times.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 20.55 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat duminică „speranța” că președintele american Joe Biden își va reaminti criza rachetelor din Cuba din 1962 în abordarea războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru un documentar al televiziunii de ruse stat, Lavrov a spus că există „asemănări” între războiul  din Ucraina și confruntarea din 1962, în primul rând pentru că Rusia este acum amenințată de arme occidentale în Ucraina.

ACTUALIZARE 20.40 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska,  a avut o apariție video la un miting din Praga, Republica Cehă, la care au participat duminică zeci de mii de cehi care și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, relatează Reuters.

„Nu vom lăsa Rusia să ne tragă pe noi sau întreaga lume în întuneric”, a spus soția președintelui Zelenski, adăugând: „Întunericul nu va învinge niciodată. Atâta timp cât oamenii nu închid ochii la război, lumina noastră nu se va stinge niciodată.”

ACTUALIZARE 19.45 Navele cu cereale ucrainene aflate în aşteptare vor fi inspectate la Istanbul, dar se suspendă plecările altor nave. Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua ”astăzi şi mâine” la Istanbul, a anunţat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia.

”Este prevăzută continuarea astăzi şi mâine a inspectării navelor încărcate cu cereale care aşteaptă la Istanbul”, precizează într-un comunicat ministerul citat.

Aceste nave aflate în aşteptare pe Marea Neagră – în număr de 176, potrivit Ucrainei – vor fi inspectate, însă deocamdată nicio altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării.

ACTUALIZARE 18.16 Un total de 218 nave sunt „blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 17.18 România condamnă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exportul de cereale în Marea Neagră. „Acest lucru ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial. Aplicarea inițiativei trebuie reluată imediat. România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său„, a scris ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

ACTUALIZARE 16.37 Italia și Franța au convenit să furnizeze Ucrainei sisteme europene de rachete antiaeriene SAMP-T.

ACTUALIZARE 15.53 Dronele folosite pentru a ataca flota rusă de la Marea Neagră au fost recuperate și analizate, potrivit ministerului rus al apărării. Ministerul a mai spus că dronele au fost fabricate în Canada și au fost lansate de lângă Odesa.

ACTUALIZARE 14.46 Polonia și partenerii săi din Uniunea Europeană sunt pregătiți să ofere Ucrainei ajutor suplimentar în transportul mărfurilor esențiale, după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale, a declarat ministerul de Externe de la Varșovia.  Decizia Rusiei de a ieși din acordul intermediat de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră este  „încă o dovadă că Moscova nu este dispusă să respecte niciun acord internațional”, a adăugat ministerul, pe Twitter.

ACTUALIZARE 13.00 Autoritățile ucrainene au confirmat revenirea în țară a 52 de deținuți, printre care soldați, marinari, grăniceri, membri ai gărzii naționale și medici. Volodimir Zelenski a spus că din martie, Rusia a eliberat un total de 1.031 de prizonieri. ”Ne amintim de toți cei care sunt ținuți captivi în Rusia și pe teritoriul ocupat și vom face totul pentru a ne asigura că fiecare dintre ei este revine acasă”, a declarat Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a predat peste 50 de prizonieri de război după negocieri. Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk, susținut de Moscova, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a proclamat teritoriu luna trecută, a declarat, de asemenea, că are loc un schimb de prizonieri cu Ucraina. El a spus că au fost schimbate 50 de persoane din fiecare parte.

CITEȘTE ȘI: Cu ajutorul armelor occidentale, Ucraina schimbă soarta războiului în Herson

ACTUALIZARE 12.00 Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în mare parte în Ucraina după atacurile rușilor. Președintele Volodimir Zelenski spune însă că va fi în continuare nevoie de economisirea energiei electrice câtă vreme atacurile rușilor țintesc doar infrastructura vitală.

Mai greu este pentru cei care au rămas în Ucraina, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, care se tem că oricând o rachetă poate declanșa iadul pe pământ.

ACTUALIZARE 10.45 Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să-și anuleze decizia de a se retrage din acordul intermediat de ONU care a permis exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în contextul unei crize alimentare globale. „Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul cu Marea Neagră pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte atât de necesare pentru a face față crizei alimentare globale cauzate de războiul împotriva Ucrainei”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, pe Twitter. „UE îndeamnă Rusia să revină asupra decizia.”

 

 

ACTUALIZARE 10.30: Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Moscova utilizează hrana ca armă de război.

Suspendarea acordului pentru exportul cerealelor ucrainene este regretabilă”,a spus oficialul american și a îndemnat „toate părțile să mențină funcționarea acestei inițiative esențiale, care salvează vieți”. Orice act al Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație conform căreia oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru mâncare sau să sufere de foame. Prin suspendarea acestui aranjament, Rusia include din nou alimentele în războiul pe care l-a început, având un impact direct asupra țărilor cu venituri mici și medii și a prețurilor globale la alimente și exacerbând crizele umanitare deja grave și insecuritatea alimentară, a declarat Antony Blinken.

ACTUALIZARE 09.10 Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP.

ACTUALIZARE 08.30 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că Rusia a mutat cu forța prizonierii din centrul corecțional din Herson și folosește instituția pentru a-și găzdui personalul și echipamentul militar.

ACTUALIZARE 07.45 Forțele ruse au bombardat Nikopol peste noapte, potrivit guvernatorului din regiunea Dnipropetrovsk.

ACTUALIZARE 07.30 Rusia l-a informat sâmbătă oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene, transmite dpa.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează France Presse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

Uniunea Europeană sprijină eforturile conduse de ONU de a menţine în viaţă acordul privind exportul de cereale cu Ucraina, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, după ce Moscova a anunţat retragerea din acord, transmite Reuters.

„Subliniem că toate părţile trebuie să se abţină de la orice acţiune unilaterală care ar pune în pericol Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali.

Preşedintele american Joe Biden a calificat sâmbătă drept scandaloasă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene, informează AFP.

Şeful biroului preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia de „şantaj” şi „atacuri teroriste inventate” asupra propriilor ei instalaţii, sâmbătă după exploziile din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia, informează Reuters.

„Primitivismul şantajului rusesc (se poate vedea) în toate. Şantaj nuclear, energie, hrană”, a scris Andri Ermak pe aplicaţia Telegram.

Ermak a acuzat Rusia de „atacuri teroriste fictive asupra propriilor facilităţi”.

Ministrul ucrainean de Externe a acuzat Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul exportului de cereale din Marea Neagră. „Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să își reia obligațiile”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Naţiunile Unite sunt în contact cu autorităţile ruse în urma informaţiilor că Moscova şi-a suspendat participarea la un acord ce a reluat exporturile de cereale şi îngrăşăminte ucrainene la Marea Neagră, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

Este vital ca toate părţile să se abţină de la orice acţiune ce ar pune în pericol ”Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor”, care este un efort umanitar critic ce are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume„, a spus purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

Acordul în privința exportului de cereale din Ucraina oricum expira luna viitoare, iar Rusia, în ultimele două săptămâni, mai voalat sau chiar pe față a pus condiții pentru reînnoirea acestuia. Moscova ar vrea ca Occidentul să ridice anumite sancțiuni pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole și de îngrășăminte ale Rusiei. Acordul de la Istanbul acoperă un interval de patru luni, după care poate fi reînnoit. Rusia și Ucraina au fost de acord să respecte un coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Vapoarele cu grâne sunt inspectate la sosire și plecare în Turcia. De aici, grânele ucrainene pleacă prin Marea Marmara mai departe spre Mediterana și porturile de destinație.

Rusia acuză pentru prima dată Marea Britanie că ar fi distrus conductele de gaze Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică. Oficialii de la Londra au respins acuzațiile, pe care le-au calificat ca fiind false și exagerate. Incidentul a avut loc la finele lunii septembrie, iar Suedia a declanșat o anchetă în acest caz.

 

Sâmbătă ar fi avut loc un schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina care ar fi implicat 100 de persoane, notează The Guardian. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a predat peste 50 de prizonieri de război după discuții. Forțele Armate ucrainene au postat pe Telegram că „52 de ucraineni s-au întors acasă” în timpul unui alt „schimb de prizonieri”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite