Război în Ucraina, ziua 251 | Ucraina a cerut excluderea Rusiei din G20. ONU anunţă suspendarea tuturor deplasărilor de nave pe Marea Neagră pentru miercuri

1 noiembrie 2022, 06:11

ACTUALIZARE 20.25 Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale.

ACTUALIZARE 19.50 Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a descris atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei drept „genocid”. „Influențarea deliberată a condițiilor de viață ale unui grup în scopul distrugerii fizice a acestuia, parțial sau total, este genocid”, a scris oficialul ucrainean, citând Convenția privind  genocidul.

ACTUALIZARE 19.43 Kievul se pregătește pentru o iarnă grea, în condițiile în care Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică și de apă a Ucrainei. În caz de urgență, primarul Vitali Klitschko, se pregătește să deschidă aproximativ 1.000 de puncte publice de încălzire pentru locuitorii orașului.

ACTUALIZARE 19.37 Alte nave încărcate cu cereale au părăsit astăzi porturile ucrainene şi se îndreaptă spre coridorul umanitar din Marea Neagră, în pofida avertismentelor lansate de Rusia.

ACTUALIZARE 19.04 Rusia „aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale” prin decizia sa de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a denunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Macron a reiterat sprijinul militar al Franței pentru Ucraina.

ACTUALIZARE 18.13 Volodimir Zelenskii s-a întâlnit astăzi cu Kadri Simson, comisarul european pentru afaceri energetice, cu care a discutat despre modul în care Ucraina a fost forțată să nu mai exporte energie electrică în Europa „din cauza atacurilor cu rachete și drone kamikaze ale  Federaţiei Ruse”.

„Sunt sigur că vom restabili totul și, într-un moment mai calm, când situația din sistemul nostru energetic se va stabiliza, vom continua să exportăm energie electrică în Europa”, a afirmat Zelenski.

ACTUALIZARE 17.55  Statele nordice promit ajutor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aprovizionarea cu gaze iarna aceasta. Premierii finlandez, suedez, norvegian şi islandez s-au angajat marţi să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii,

ACTUALIZARE 17.35 Regatul Unit a alocat 6,36 de milioane de lire sterline (7,3 milioane de euro) pentru susţinerea apărării cibernetice a Ucrainei în vederea protejării infrastructurilor critice şi a serviciilor publice în faţa atacurilor ruseşti.

ACTUALIZARE 16.50 Potrivit Reuters, guvernul ucrainean a acceptat demisia lui Iuri Vitrenko din funcția de director executiv al companiei energetice de stat Naftogaz. Într-o declarație făcută pe Telegram, Naftogaz a anunțat că Vitrenko va rămâne în funcție până pe 3 noiembrie, dar nu a oferit alte detalii.

„Printr-o decizie din 1 noiembrie 2022, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat demisia președintelui consiliului Naftogaz al Ucrainei, Iuri Vitrenko”, a anunțat Naftogaz într-un comunicat

Nici Vitrenko, nici guvernul ucrainean nu au oferit detalii suplimentare.

ACTUALIZARE 15.20 Potrivit Statului major al forțelor armate ucrainene, aproximativ 650 de soldați ruși au fost uciși în țară în ultima zi. „Inamicul a suferit cele mai mari pierderi în  Avdiivka și Bakhmut”, scrie instituția, pe Twitter.

ACTUALIZARE 15.14 Kremlinul a acuzat din nou marţi Marea Britanie că este la originea exploziilor care au afectat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, relatează AFP şi Reuters.

„Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 13.44 A doua zi după ce rachete rusești au lovit centrale hidroelectrice și alte infrastructuri critice de energie și apă din Ucraina, lăsând zone mari din Kiev fără energie electrică sau apă, Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a mers în capitala ucraineană  „pentru a ajuta la extinderea sprijinului pentru sectorul energetic din Ucraina”.

ACTUALIZARE 13.10 Ministerul de Externe ucrainean, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Oleg Nikolenko, a pledat marţi pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii, G20, şi pentru revocarea invitaţiei făcute preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul forumului luna aceasta, în Bali (Indonezia), relatează Reuters şi Ukrinform.

ACTUALIZARE 12.30 Alimentarea cu apă şi curent electric a fost ‘restabilită’ în întreaga capitală Kiev, la o zi după un val de atacuri cu rachete lansat de Rusia, care a provocat întreruperi masive.

Loviturile masive ruseşti împotriva infrastructurii ucrainene luni dimineaţă au privat de apă circa 80% dintre locuitorii capitalei ucrainene, în timp ce 350.000 de locuinţe au rămas fără curent electric.

CITEȘTE ȘI: „Detest Rusia lui Putin”. Miliardarul Oleg Tinkov și cofondatorul Revolut Ltd. Nikolay Storonsky au renunțat la cetățenia rusă

ACTUALIZARE 10.25 Soldații forțelor speciale afgane, care au luptat alături de trupele americane și apoi au fugit în Iran de teama talibanilor, sunt acum recrutați de armata rusă pentru a lupta în Ucraina, au declarat trei foști generali afgani pentru Associated Press.

ACTUALIZARE 09.15 Autoritățile instalate de ruși în regiunea Herson au declarat că extind zona de evacuare și peste râul Nipru. Vladimir Saldo, șeful regiunii Herson, care este parțial ocupată de forțele ruse, a declarat că extinde zona vizată anterior de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km (nouă mile) pentru a include alte şapte aşezări.

ACTUALIZARE 08.45 Un număr de 40 de obuze rusești au fost lansate către orașul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, și au afectat zone civile.

ACTUALIZARE 08.15 Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar pregăti o „bombă murdară”, relatează AFP.

ACTUALIZARE 08.00 Putin acuză Ucraina că a folosit coridorul de cereale pentru atac. El a subliniat că Rusia nu s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, ci l-a „suspendat”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni Ucrainei să garanteze siguranţa navelor care folosesc coridorul pentru exportul de cereale, acuzând o „ameninţare” după un atac care a vizat flota rusă din Crimeea, relatează AFP.

ACTUALIZARE 07.45 Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a numit atacurile pe care ruși le-au lansat luni drept„unele dintre cele mai masive bombardamente de pe teritoriul nostru efectuat de armata Federației Ruse”. Oficialul ucrainean a adăugat că, datorită apărării antiaeriene îmbunătățite, „distrugerea nu este atât de critică pe cât ar putea fi”. Deși armata a spus că multe dintre rachete au fost doborâte, prim-ministrul Denis Șmigal a spus că loviturile au provocat în continuare întreruperi de curent în „sute” de zone din șapte regiuni ucrainene. Mai multe explozii au fost auzite în capitala Kiev.

• Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat luni că 40% dintre locuitorii orașului au rămas fără apă, în timp ce 270.000 de case nu aveau electricitate după ce infrastructura Ucrainei a fost vizată de un alt val de atacuri rusești cu rachete.

• În vestul Kievului, un jurnalist AFP a văzut peste 100 de oameni cu sticle și recipiente de plastic goale, așteptând să ia apă de la un izvor dintr-un parc.

• Locuitorii din Tarasivka, lângă Kiev, produc lumânări, care luminează tranșeele aflate de-a lungul liniei frontului, potrivit Euromaidan Press.

• Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat luni seara că a început inspecţiile în Ucraina, solicitate de această ţară după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat-o ca a şters dovezile pregătirii unei „bombe murdare”, relatează AFP.

• Infrastructura energetică deteriorată a Ucrainei va fi reparată cu echipamente din 12 țări, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Mai multe rachete rusești a lovit luni centrale hidroelectrice și alte infrastructuri energetice și de apă din Ucraina, fiind raportate explozii în apropierea capitalei și în cel puțin alte 10 regiuni.

Rusia a afirmat că trupele sale au lovit ținte militare și de infrastructură energetică în „lovituri de mare precizie”, însă Ucraina afirmă că instalațiile sale militare nu au fost vizate și că a doborât 45 din cele 55 de rachete inamice.

Acțiunile Rusiei sunt privite de analişti ca răspuns la ceea ce Moscova a calificat ca fi un atac ucrainean cu drone asupra flotei sale din Marea Neagră.

O companie energetică ucraineană spune că a rămas fără echipamente necesare reparării infrastructurii avariată. DTEK a reușit să cumpere câteva piese de schimb pentru a repara liniile electrice, dar are nevoie de milioane de dolari pentru a restabili rețeaua, a declarat directorul său executiv.

12 nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, în ciuda faptului că Moscova a suspendat participarea la pact.

Rusia acuză Ucraina că a subminat acordul de export de cereale din Marea Neagră în urma unui atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea. Aceasta a susținut că, în prezent, contractul este „greu de realizat”, deoarece securitatea transportului nu poate fi garantată.

Vladimir Putin a declarat luni într-o conferință de presă că dronele ucrainene au fost lansate de pe aceleași coridoare marine pe care le tranzitau navele de cereale în cadrul acordului intermediat de ONU.

Moscova a declarat că este deplasarea navelor prin coridorul sigur al Mării Negre este inacceptabilă”. Ministerul rus al Apărării a declarat că dorește „angajamente” din partea Ucrainei de a nu folosi coridorul din Marea Neagră destinat transportului de cereale în scopuri militare, adăugând că „nu poate fi vorba de garantarea securității vreunui obiect” în zonă până atunci.

ONU a contestat afirmația Moscovei conform căreia o navă de marfă civilă care transporta cereale ucrainene ar fi putut fi implicată într-o lovitură cu drone împotriva Rusiei. Șeful ONU Martin Griffiths a declarat că nu se aflau astfel de nave în coridorul desemnat drept „zona sigură” a Mării Negre în momentul în care Rusia a declarat că a avut loc atacul.

Franța depune eforturi pentru a permite Ucrainei să exporte provizii de alimente prin rute terestre, mai degrabă decât prin Marea Neagră. După ce Rusia s-a retras din acordul crucial de export de cereale în weekend, Ministerul francez al Agriculturii a declarat că analizează în schimb transportul prin Polonia sau România.

Ucraina este hotărâtă să rămână ”un garant al securităţii alimentare mondiale” şi să îşi continue exporturile de cereale, a dat asigurări luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

CITEȘTE ȘI: Nava emblematică a Rusiei de la Marea Neagră, Amiralul Makarov, a fost avariată și posibil dezactivată în timpul unui atac îndrăzneț cu drone ucrainene în weekend în portul Sevastopol din Crimeea, potrivit unei examinări a imaginilor video.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă