Război în Ucraina, ziua 255 | Zelenski: Rușii mimează dorința negocierilor de pace | SUA, Cehia și Olanda trimit 90 de tancuri T 52 în Ucraina

5 noiembrie 2022, 07:28

SUA oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari, care va include în premieră tancuri T 72 de producție sovietică, pe care ucrainenii știu să le folosească. Acestea vor fi preluate de la armata cehă și vor fi modernizate într-un program la care va participa și Olanda. Câteva vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul anului, a anunțat purtătoarea de cuvânt adjunctă de la Pentagon, care a explicat în ce constă acest acord trilateral.

Sabrina Singh, secretar adjunct de presă la Pentagon: Aceste tancuri provin din industria de apărare a Cehiei, iar Statele Unite plătesc pentru 45 dintre acestea să fie recondiționate. Iar guvernul Olandei s-a alăturat angajamentului nostru și va furniza încă 45 de tancuri. Deci ne uităm la un total de 90 de tancuri care ajung în Ucraina. Și așa cum ați menționat, vor fi cele mai avansate tancuri din punct de vedere tehnic de pe câmpul de luptă.

Noul ajutor militar american oferit Ucrainei  va cuprinde și sisteme antiaeriene Hawk, drone tactice și 40 de nave fluviale blindate.

Subiectul a fost discutat la Kiev de Jake Sullivan, consilier pentru securitate al președintelui Biden, care s-a întîlnit cu președintele Zelenski. Ucraina se confruntă cu o nevoie acută de echipamente pentru apărarea antiaeriană în această perioadă critică în care rușii lovesc infrastructura energetică a țării, a apreciat el.

Jake Sullivan, consilier pentru securitate al președintelui SUA: „SUA vor fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie în această luptă.

Preşedintele Zelenski nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului. Consideră că Rusia face declarații retorice pe acest subiect, care ar ascunde pregătirea unor noi agresiuni.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Noi suntem pregătiţi pentru pace, pentru o pace justă, formulă pe care am amintit-o deseori. Lumea cunoaşte poziţia noastră. E vorba despre respectul pentru carta ONU, pentru integritatea teritorială, respect pentru oamenii noştri şi pentru responsabilitatea datorată terorii, aceasta este pedeapsa pentru cei care sunt vinovaţi şi compensarea totală de către Rusia pentru stricăciunile pe care ni le-a cauzat.

Secretarul general al NATO a readus în discuție, într-un interviu pentru televiziunea publică din Turcia, retorica nucleară foarte periculoasă a președintelui Putin.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Ei trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Ei știu că orice utilizare a armelor nucleare va schimba fundamental natura conflictului și va avea consecințe grave pentru Rusia.

Președintele Putin a anunțat că au fost mobilizați peste 300.000 de rezerviști pentru consolidarea trupelor în Ucraina și a solicitat evacuarea civililor din Herson din zonele de luptă periculoase. Comandamentul ucrainean a recurs la o strategie prudentă în zonă, în contextul în care aparenta retragere a forțelor ruse de pe malul drept al Niprului ar putea fi o capcană.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe de la București a respins sâmbătă afirmaţiile făcute de preşedintele Federaţiei Ruse, în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, „care induc în mod fals” ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

ACTUALIZARE Turcia va ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la NATO doar după ce aceste state vor face paşii necesari, a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la o întâlnire cu şeful Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

ACTUALIZARE Un grup de lideri ai opoziţiei prodemocratice ruse se reuneşte în Congres, între 5 şi 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varşovia, cu scopul de a crea alternativa la regimul preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a stabili democraţia în Rusia

ACTUALIZARE Ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că a discutat telefonic cu omologul ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre „posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi” şi a primit promisiunea că va avea o informaţie oficială cât de curând.

ACTUALIZARE Președintele din Belarus: Am spus de o mie de ori că nu voi trimite militari în Ucraina

”Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri”, a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC), potrivit agenţiei oficiale BELTA.

ACTUALIZARE Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Olandei, Cehiei și Statelor Unite pentru cele 90 de tancuri T-72 pe care le donează Ucrainei.

Forțele armate ale Ucrainei avansează și au nevoie de acest echipament. Apreciem ajutorul partenerilor. Împreună susținem protejarea libertății și a democrației!”, a adăugat Zelenski.

ACTUALIZARE Rusia face eforturi să antreneze 300.000 de recruți deoarece ofițerii și instructorii cu experiență au fost deja uciși, transmite Ministerul britanic al Apărării. Cei 300.000 de soldați recrutați de Putin în cadrul acțiunii de mobilizare oferă „puțină capacitate suplimentară de luptă ofensivă”.  Trupele sunt dislocate cu „prea putin sau fără antrenament”. Acest lucru se datorează lipsei de muniții și  faptului că mulți ofițeri și instructori cu experiență sunt deja morți, a adăugat Ministerul Apărării.

CITEȘTE ȘI: Voluntarii ucraineni fabrică lumânări pentru a ușura viața soldaților în tranșee

ACTUALIZARE Teheranul recunoaște că a furnizat drone Moscovei, dar precizează că acest lucru s-a petrecut înainte de invazia rusă în Ucraina

ACTUALIZARE Un judecător care a condamnat doi britanici la moarte în Ucraina controlată de ruși a fost victima unei tentative de asasinat în Vuhlehirsk, regiunea Donețk. acesta este spitalizat în stare gravă. Judecătorul Alexander Nikulin, care a spus că Aiden Aslin și Shaun Pinner, precum și marocanul Brahim Saadoune ar trebui să fie uciși de un pluton de execuție. Cei trei au fost eliberați într-un schimb de prizonieri care a avut loc în septembrie.

ACTUALIZARE Ucraina a deminat deja peste 64.000 de hectare de teritoriu eliberat de sub ocupaţia rusă, a declarat ministrul de Interne ucrainean, Denis Monastirski, care a menţionat că a curăţa de mine o localitate de dimensiuni medii presupune o lună de muncă, transmite EFE.

ACTUALIZARE Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de 17 țări ale UE pentru a ajuta la rezolvarea problemelor energetice ale țării cauzate de atacurile rusești.  Slovenia, Slovacia, Danemarca, Germania și Spania au trimis dispozitivele prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Marea Britanie a trimis 500 de generatoare mobile în martie, după izbucnirea conflictului.

ACTUALIZARE Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an.

ACTUALIZARE Ministerul Regatului Unit al Apărării a lansat un videoclip cu trupe britanice care antrenează recruți ucraineni pentru lupta din țara lor. Include un interviu cu o femeie ucraineană care lucrează ca interpret între cele două seturi de soldați și un comandant de trupă.

CITEȘTE ȘI: Putin își continuă baletul retoric, de Ziua Unității Naționale: ”Aşa-numiţii prieteni ai Ucrainei au împins lucrurile până la punctul în care au devenit periculoase pentru Rusia şi sinucigaşe pentru poporul ucrainean”

ACTUALIZARE Ministerul de Externe de la Kiev a susținut că armata ucraineană au ucis încă 600 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. Un număr de 75.440 de soldați ruși au murit în Ucraina de la început războiului

ACTUALIZARE Pe rețelele de socializare au apărut imagini video cu cel mai bun tanc rusesc T-90M care a fost reparat și se află în serviciul AFU. Rușii ar fi pierdut în total aproximativ cinci astfel de tancuri. Trei tancuri au fost distruse, unul a explodat pe o mină, iar unul a fost abandonat și a fost dat AFU ca trofeu.

CITEȘTE ȘI: Zelenski nu întrevede nicio dorinţă de a negocia din partea Rusiei. ”Acum suntem pregătiţi pentru pace, o pace corectă şi dreaptă”

ACTUALIZARE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat la o întâlnire a miniștrilor de externe G7 din Germania, că orice utilizare a armelor nucleare de către Vladimir Putin ar avea consecințe catastrofale pentru el și țara sa.

ACTUALIZARE Ucraina se teme că armata sa va pierde accesul la serviciul de internet Starlink după ce 1.300 de unități de satelit au fost oprite în 24 octombrie din cauza lipsei de finațare, potrivit CNN, care a  citat două surse anonime familiare cu problema.

ACTUALIZARE Ocupanții ruși au jefuit Muzeul de Artă din Herson, numit după Oleksii Shovkunenko. Exponatele au fost încărcate în camioane și într-un autobuz școlar de către bărbați înarmați, îmbrăcați în haine civile.

ACTUALIZARE Planurile dictatorului rus Vladimir Putin de a continua cu mobilizarea sub acoperire sugerează că mobilizarea parțială nu a produs suficiente forțe pentru războiul Rusiei în Ucraina, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului. Afirmația lui Putin din 4 noiembrie conform căreia Rusia și-a depășit obiectivul de a mobiliza 300.000 de bărbați nu se potrivește cu decretul său din 4 noiembrie care permite oficialilor ruși să mobilizeze cetățeni cu condamnări nesoluționate și crime grave, a adăugat Institutul pentru Studierea Războiului.

ACTUALIZARE Armata Ucrainei a respins 14 tentative de avans ale armatei Rusiei în regiunile Lugansk și Donețk. Armata Kievului a lansat lovituri asupra unor importante unități militare rusești și a două posturi de comandă din regiuni, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Șase stații de realimentare rusești au fost de asemenea distruse lângă Novovasilivka din regiunea Mikolaiv, potrivit Statului Major.

ACTUALIZARE În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 70 de obuze în patru comunități din regiunea Sumî, situate în apropierea graniței cu Rusia, a declarat guvernatorul regiunii, Dmitro Zhivitski.

Cel puțin trei clădiri rezidențiale și alte patru comerciale au fost afectate de bombardamentele rusești. Nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE Rusia cere Occidentului o scutire de sancțiuni în cazul unui acord cu Ucraina. Moscova cere Occidentului să relaxeze sancțiunile impuse creditorului de stat pentru agricultură Rosselkhozbank pentru a facilita astfel exporturile de cereale din Rusia, au declarat pentru Reuters patru surse familiare cu negocierile privind acordul de cereale cu Ucraina.

Relaxarea sancțiunilor impuse băncii i-ar permite acesteia să proceseze plăți pentru cereale și produse alimentare rusești, însă Rosselkhozbank, nu a jucat încă un rol major în comerțul internațional cu cereale, a precizat Reuters.

• Președintele rus Vladimir Putin a susținut public pentru prima dată plecarea civililor din Herson.

Vladimir Putin: „Oamenii din Herson trebuie evacuaţi din zonele de război periculoase, pentru că civilii nu au de ce să sufere din cauza bombardamentelor, a ofensivei, a contraofensivei sau a altor operaţiuni militare„.

• De pe clădirile din capitală au dispărut steagurile rusești, iar populația e evacuată pe malul celălalt al Niprului.

• Președintele Volodimir Zelenski vorbește despre deportări și mutarea forțată a populației de către ocupantul rus.

• În orașul Herson, care face parte din provincia ucraineană anexată de Rusia, în septembrie, a fost impusă o interdicție de circulație pentru 24 de ore.

• La numai câteva minute după, au dezmințit informația.

CITEȘTE ȘI: Ce vor să facă rușii în Herson?

Grupul paramilitar rus Wagner şi-a deschis vineri primul său sediu la Sankt Petersburg, a constatat un jurnalist al AFP.

Ucraina se confruntă cu o ”nevoie acută” de echipamente pentru apărarea sa antiaeriană în „acest moment critic” în care Rusia loveşte masiv siturile sale energetice, a declarat vineri, la Kiev, Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

Cele mai puternice 7 economii ale lumii (G7) au convenit vineri să pună în aplicare un „mecanism de coordonare” pentru a ajuta Ucraina să-şi repare şi să-şi protejeze infrastructurile indispensabile de electricitate şi de aprovizionare cu apă, bombardate în ultimele săptămâni de Rusia, informează AFP.

CITEȘTE ȘI: Xi Jinping îl avertizează public pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

• SUA au anunțat că acordă asistență suplimentară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari Ucrainei. Pachetul include modernizarea tancurilor T-72 din Cehia, precum și rachete pentru apărare antiaeriană Hawk care ar putea fi folosite împotriva dronelor și rachetelor de croazieră rusești. Ajutorul militar al SUA pentru Kiev a ajuns la o valoare de peste 18,2 miliarde de dolari de la invadarea țării de către Rusia, în februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite