Război în Ucraina, ziua 340 | Armata rusă și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că situația de pe front este foarte gravă

29 ianuarie 2023, 08:03

ACTUALIZARE Numărul morților în Kherson a crescut la trei, a spus administrația regională.

ACTUALIZARE Kievul spune că a respins un atac la Blahodatne, în Doneţk. Grupul Wagner susţine în schimb că a ocupat localitatea.

ACTUALIZARE Ministerul rus al Apărării a postat pe contul său de Twitter imagini cu echipaje de tancuri ucrainene care sosesc în Marea Britanie pentru antrenament. Postarea vine după ce Marea Britanie a anunțat va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2. Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, citat de Guardian, a declarat  că oferta de tancuri și alte sisteme de artilerie este un semn al „dorinței Marii Britanii de a intensifica sprijinul pentru Ucraina”.

ACTUALIZARE Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu au programată nicio convorbire,  a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov agenției de presă RIA Novosti.

ACTUALIZARE Oficialii militari americani îndeamnă Pentagonul să furnizeze Ucrainei avioane F-16, astfel încât țara să fie mai capabilă să se apere de rachetele și dronele rusești, transmite Guardian.

ACTUALIZARE Peste 6.500 de militari ruși s-ar fi predat prin intermediul liniei telefonice „Vreau să trăiesc”, susțin autorităţile ucrainene, citate de The Guardian.  Între 15 septembrie, când a fost lansată linia telefonică, și 20 ianuarie, se afirmă că 6.543 de ruşi au contactat guvernul ucrainean pentru a se preda, adesea de pe linia frontului.

CITIȚI ȘI: Ruşii plâng morţii din Ucraina la troiţe improvizate. „Nu știu ce altceva pot face… Am vrut să arăt că nu toată lumea este indiferentă și că unii oameni încă mai au conștiință”

ACTUALIZARE Armata ucraineană și grupul militar  Wagner din Rusia își revendică ambele controlul asupra regiunii Blahodatne din estul  regiunii Donețk.

„Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților din zona  Blahodatne din regiunea Donețk”, au declarat forțele armate ale Ucrainei în raportul zilnic, adăugând că forțele sale au respins atacurile din alte 13 așezări din regiunea Donețk.

ACTUALIZARE Kievul impune noi sancțiuni asupra a 182 de firme din Rusia și Belarus, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24. Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe generalul în retragere Petr Pavel, pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Republica Cehă.

ACTUALIZARE Coreea de Nord a dezminţit duminică că furnizează arme Moscovei, după ce Washingtonul a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner care operează în Ucraina, scrie AFP.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informaţii americane arătând presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională” şi au declarat că vor transmite aceste înregistrări Naţiunilor Unite, în cadrul sancţiunilor împotriva Phenianului.

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunţat o „încercare stupidă de a justifica” viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către Washington, care a promis joi Kievului 31 de tancuri Abrams.

Evenimentele ultimelor 24 de ore:

  • Un atac rusesc a ucis sâmbătă trei persoane într-un cartier rezidențial al orașului Kostiantynivka, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional. Alte paisprezece persoane au fost rănite în atac, care a afectat și patru blocuri de apartamente și un hotel.
  • Se dau lupte grele între trupele ucrainene şi cele ruse, pentru controlul oraşului Vuhledar, în estul Ucrainei. Surse de la Kiev susţin că ruşii pregătesc atacuri masive pentru ziua de 24 februarie, când se împlineşte un an de la începutul invaziei
  • Rusia a acuzat armata ucraineană că a lovit în mod intenționt  un spital dintr-o zonă din estul Ucrainei aflată sub control rusesc. Un atac ar fi ucis 14 persoane și a rănit 24 de pacienți și personal medical în localitatea Novoaidar, aflată sub control rusesc.  Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent, a raportat AP, citată de Guardian.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, va avea o întâlnire cu Lynne Tracy, noul ambasador al SUA la Moscova, la începutul săptămânii viitoare.
  • Țările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri, a declarat ambasadorul Ucrainei la Paris, la un post de televiziune francez. Tancurile americane Abrams și cele de fabricație germană Leopard 2 vor ajunge însă pe teren peste câteva luni.
  • Volodimir Zelenski s-a declarat dezamăgit de poziția anunțată de Comitetul Internațional Olimpic privind admiterea sportivilor ruși la competițiile internaționale. „Nu există neutralitate atunci când are loc un astfel de război”, a declarat preşedintele Ucrainei
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite