Război în Ucraina, ziua 342 | Primele tancuri vor ajunge în Ucraina peste 3 luni. SUA nu vor furniza avioane de luptă. Joe Biden va face o vizită în Polonia

31 ianuarie 2023, 07:27

ACTUALIZARE Ministerul de Externe de la Kiev: Ucraina cere Ungariei să înceteze ”retorica anti-ucraineană”.

ACTUALIZARE Premierul ucrainean, Denis Şmigal, a confirmat, marţi, că vineri va avea loc, la Kiev, un summit Ucraina-Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE Șeful Pentagonului a fost astăzi în Coreea de Sud, fiind precedat de secretarul general NATO care a ajuns azi în Japonia. NATO și SUA își consolidează relațiile cu aliații din Asia pe fondul războiului din Ucraina și a concurenței în creștere cu China. Securitatea transatlantică și cea indo-pacifică sunt profund interconectate a spus Jens Stoltenberg la Tokyo.

Coreea de Nord, unul dintre furnizorii de arme ai Rusiei în acest moment, amenință cu testele sale nucleare întreaga regiune și Coreea de Sud în primul rând.

ACTUALIZARE Odată cu războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, „nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă la Riga (Letonia) ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, îndemnând şi alte ţări să-şi reducă relaţiile cu Moscova, relatează EFE.

Lituania şi-a redus nivelul relaţiilor cu Rusia în primăvara anului trecut, după ce a fost descoperit masacrul de civili comis de trupele ruse la Bucea, într-o suburbie a Kievului, a amintit Landsbergis.

ACTUALIZARE Grecia nu va furniza Ucraina cu tancuri Leopard din cauza relațiilor tensionate cu Turcia. „Nu putem furniza tancuri Leopard2 pentru simplul motiv că sunt absolut necesare pentru propria noastră apărare”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul vizitei sale în Japonia.

ACTUALIZARE Noi graffiti dedicate luptei împotriva agresiunii rusești au apărut în Ucraina. Artistul italian TVBOY a vizitat Irpen, Bucea și Kiev și a creat acolo o serie de picturi murale în memoria victimelor războiului.

 

 

ACTUALIZARE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai mult ajutor Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, transmite The Guardian. Lukaşenko: În cazul în care frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna pregătiți să oferim acest ajutor.

ACTUALIZARE Consilierul prezidențial ucrainean, Mikhailo Podoliak, i-a îndemnat pe aliații occidentali să ofere mai mult sprijin militar, în contextul în care înalți oficiali de la Kiev au cerut din nou avioane de luptă.

 

 

Podoliak a postat pe Twitter că unii reprezentanți ai UE „consideră că Ucraina nu ar trebui să primească arme, deoarece războiul se va extinde în Europa”. Dar, a spus el:Războiul este deja în centrul Europei. De asemenea, el a avertizat că, dacă Ucraina nu primește arme, războiul se va extinde în UE, deoarece Rusia „nu va opri expansiunea”.

ACTUALIZARE Trupele rusești au bombardat o zonă rezidențială din Bahmut, Donețk, omorând două persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, și rănind alte cinci, a anunțat Parchetul General.

ACTUALIZARE Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost „mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, „inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz”, a spus marţi procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, din care au fost transmise imagini la televiziunea rusă, relatează agenţia EFE, citat[ de Agerpres.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

ACTUALZARE Franța va trimite 12 obuziere Caesar suplimentare în Ucraina, a declarat ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, citat de The Guardian.

După întâlnirea cu omologul său ucrainean Oleksi Reznikov la Paris, Lecornu a declarat că cei doi au discutat despre instruirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că nu a fost luată încă nicio decizie.

El a reiterat că poziția Franței cu privire la furnizarea de arme către Kiev este ca acestea să fie folosite doar de Ucraina pentru a se apăra.

Franța va trimite, de asemenea, 150 de militari în Polonia pentru a antrena acolo până la 600 de soldați ucraineni pe lună, a adăugat el.

ACTUALIZARE De la secretarul general al NATO la preşedintele ucrainean, un mare număr dintre candidaturile propuse pentru Nobelul pentru Pace 2023 înainte de data limită, 31 ianuarie, sunt legate de războiul din Ucraina, fără ca acest lucru să le facă neapărat favorite, comentează France Presse.

Printre persoanele şi organizaţiile sugerate Comitetului Nobel norvegian, câteva nume făcute publice se referă în general la actori în conflictul care afectează Ucraina de aproape un an sau la opozanţi faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev s-a pronunţat în mod deschis marţi pentru piratarea oricăror produse străine de către Rusia, propunând ca ţara sa să nu mai plătească drepturi de autor şi brevete statelor care au impus sancţiuni Moscovei în urma campaniei sale militare în Ucraina.

„Tot ceea ce ne mai rămâne de făcut este să aprobăm normele privind utilizarea proprietăţii intelectuale. Fără niciun fel de licenţe şi plata drepturilor de autor! Aceasta va fi, printre alte măsuri, sancţiunea noastră împotriva drepturile lor intelectuale!”, a propus el pe contul său de Telegram.

ACTUALIZARE Un oficial occidental a declarat că numărul victimelor militare de ambele părți se ridică la aproximativ 200.000 – cu un număr similar de morți și răniți de ambele părți. O proporție mai mare de ruși a fost ucisă, totuși, a adăugat oficialul, deoarece aceștia au fost în ofensivă, ceea ce înseamnă că „au suferit mai multe pierderi de vieți omenești decât ucrainenii, per total”.

Statul major al forțelor armate ucrainene, în ultima sa actualizare, a afirmat că a ucis aproximativ 127.500 de membri ai forțelor pro-ruse.

ACTUALIZARE Fostul comandant al grupului de mercenari Wagner din Rusia, care cere azil în Norvegia, și-a cerut scuze ucrainenilor care trăiesc în această țară și care se opun prezenței sale acolo, transmite The Guardian.

Medvedev: Pentru voi eu sunt un ticălos, dar vă cer doar să țineți cont de faptul că am realizat acest lucru, chiar dacă cu întârziere, și am vorbit împotriva a tot ceea ce s-a întâmplat…Vă cer să nu mă condamnați și, în orice caz, îmi cer scuze.

ACTUALIZARE Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări de la 12 țări, transmite The Guardian.

Un grup de țări occidentale s-au angajat săptămâna trecută să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă de fabricație modernă, după ce Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2, iar SUA au spus că va furniza Kievului tancuri M1 Abrams.

ACTUALIZARE Ministerul de Externe din Ucraina l-a criticat marţi pe preşedintele croat Zoran Milanovic pentru că a declarat că peninsula Crimeea nu va reveni niciodată sub control ucrainean, caracterizând comentariul său drept „inacceptabil”, potrivit Agerpres.

Rusia a anexat peninsula din Marea Neagră de la Ucraina în 2014, iar Kievul a anunţat că nu va abandona eforturile de a recâştiga controlul asupra regiunii.

ACTUALIZARE Soldaţii ruşi au transformat două maternităţi din regiunea ucraineană Lugansk în spitale de campanie din cauza creşterii numărului de soldaţi răniţi pe front, a informat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite EFE.

ACTUALIZARE Ministerul Apărării din Marea Britanie și-a publicat informația zilnică de informații despre situația din Ucraina.

În ultimele trei zile, Rusia și-a intensificat atacurile în jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar. Comandanții ruși urmăresc probabil să dezvolte o nouă axă de înaintare în regiunea Donețk, deținută de Ucraina, și să deturneze forțele ucrainene din sectorul Bakhmut. Există posibilitatea realistă ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în acest sector. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente trupe neangajate în zonă pentru a realiza o descoperire semnificativă din punct de vedere operațional.

ACTUALIZARE Fostul comandant Wagner care a fugit în Norvegia descrie brutalitatea și incompetența de pe linia frontului. Pe Evgheni Prigojin îl numește „diavolul”

ACTUALIZARE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că președintele Vladimir Putin a vorbit cu prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman la telefon.

Ministerul de Externe a declarat: S-a discutat continuarea dezvoltării cooperării bilaterale în sectoarele politic, comercial, economic și energetic, precum și cooperarea în cadrul grupului Opec Plus pentru a asigura stabilitatea pieței mondiale a petrolului

ACTUALIZARE Postul radio de stat al Ucrainei Suspilne a transmis un rezumat al evenimentelor din ultimele 24 de ore.

Trupele ruse au bombardat, noaptea trecuta, districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Trei case, clădiri agricole și o linie electrică au fost avariate. Nu sunt răniți.

Luni, trei persoane au fost rănite în regiunea Donețk din cauza bombardamentelor rusești. În regiunea Zaporojie, 14 așezări au fost bombardate în timpul zilei, șapte în regiunea Herson.

Pe parcursul zilei, forțele de apărare au efectuat mai multe lovituri în zonele în care este concentrată armata rusă, lovind trei puncte de control și două depozite de muniții. În ultima zi, Federația Rusă și-a pierdut aproximativ 850 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE Human Rights Watch face apel marţi la Ucraina să investigheze acuzaţiile că armata sa a utilizat mii de mine antipersonal lansate cu rachete în şi în jurul oraşului Izium din estul ţării când acesta a fost ocupat de forţele ruse, relatează Reuters.

ACTUALIZARE Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE Ministrul apărării al Ucrainei este așteptat marți la Paris să se întâlnească cu președintele Emmanuel Macron pe fondul unei dezbateri între aliații Kievului cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul împotriva Rusiei, după ce președintele american Joe Biden a exclus acordarea de F-16.

ACTUALIZARE Emmanuel Macron: Nimic nu este exclus pentru Ucraina, nici avioanele

ACTUALIZARE Statele Unite nu vor furniza avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le cere în lupta împotriva Rusiei, a declarat luni președintele Joe Biden.

Ucraina face eforturi pentru a primi avioane de luptă din a patra generație, cum ar fi F-16, după ce a primit primul lot de tancuri de luptă săptămâna trecută, a declarat vineri un consilier al ministrului ucrainean al Apărării.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că le va lua piloților săi aproximativ jumătate de an pentru a se antrena cu astfel de avioane de luptă.

ACTUALIZARE Președintele francez Emmanuel Macron declară că, în principiu, nimic nu este exclus pentru Ucraina, nici avioanele. Liderul de la Elysee a menționat însă trei criterii de care aliații și partenerii lor țin cont atunci când iau o decizie.

ACTUALIARE Cel mai înalt consilier al lui Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a sugerat că Polonia este dispusă să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă F-16.  Yermak a spus că Ucraina a avut „semnale pozitive” de la Varșovia într-o postare pe Telegram, deși prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a avut grijă să sublinieze că țara sa va acționa doar în consultare cu aliații NATO. Cererea Ucrainei pentru avioanele de luptă se intensifică la doar câteva zile după ce Germania și SUA au convenit să trimită tancuri.

ACTUALIZARE Zelenski a cerut ca armele occidentale să fie furnizate mai repede. Vorbind în discursul său de noapte, președintele ucrainean a spus că Rusia speră să prelungească războiul și să epuizeze capacitatea țării sale de a rezista invadatorilor. „Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm furnizarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina, a spus Zelenski.

ACTUALIZARE Kremlinul a avertizat că furnizarea Occidentului de arme suplimentare Ucrainei nu va duce decât la „escaladarea semnificativă” a conflictului. Kievul „cere din ce în ce mai multe arme”, în timp ce țările NATO „devin din ce în ce mai implicate direct în conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andri Melnyk, a cerut Germaniei să trimită țării sale un submarin.

Sumarul ultimelor evenimente

  • Forțele ruse au continuat atacurile asupra pozițiilor de pe frontul din apropierea orașelor din estul Bakhmut și Donețk. Trupele Moscovei lovesc Bakhmut în Donbas de câteva luni, dar în ultimele zile invadatorii par să fi deschis un nou efort pentru a câștiga teren în jurul satului Vuhledar, la 30 de mile sud-vest de orașul Donețk.
  • Armata ucraineană și grupul militar privat Wagner din Rusia susțin ambele că dețin controlul în zona Blahodatne, regiunea de est a Donețk. „Unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților din zonele… Blahodatne… din regiunea Donețk”, a informat armata ucraineană, adăugând că forțele sale au respins atacurile din alte 13 așezări din regiunea Donețk. Wagner, desemnată de SUA ca organizație criminală transnațională, a declarat sâmbătă pe aplicația de mesagerie Telegram că unitățile sale au preluat controlul asupra Blahodatne.
  • Guvernul rus a interzis luni exportatorilor autohtoni de petrol și organismelor vamale să adere la plafoanele de preț impuse de Occident pentru țițeiul rusesc. Măsura a fost emisă pentru a ajuta la aplicarea decretului președintelui Vladimir Putin din 27 decembrie care interzicea furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie, timp de cinci luni, către țările care au impus pafonul. Noul act rusesc interzice corporațiilor și persoanelor fizice să includă mecanisme de plafonare a prețului petrolului în contractele lor.
  • Operatorul energetic de stat al Ucrainei Ukrenergo a declarat că există un deficit „semnificativ” în sistemul energetic al țării din cauza daunelor cauzate de atacurile rusești cu rachete. Sistemul energetic al Ucrainei a „supraviețuit” la 13 atacuri cu rachete și la 15 lovituri cu drone din partea forțelor ruse, care „au cauzat daune semnificative instalațiilor de înaltă tensiune și centralelor electrice”, a adăugat acesta.
  • Armata ucraineană va cheltui aproape 550 de milioane de dolari pe drone (UAV) în 2023, iar 16 acorduri de aprovizionare au fost deja semnate cu producătorii ucraineni, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov. Ucraina a primit livrări semnificative de UAV de la partenerii săi, dar Kievul încearcă acum să stimuleze producția internă pentru a construi ceea ce oficialii au considerat o „armata de drone”.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite