Război în Ucraina, ziua 349 | Primul tanc de luptă Leopard 2 a ajuns la Kiev. Ucraina are un nou ministru de Interne. Zelenski: Forţele ucrainene din Bahmut continuă să reziste

Tanc Leopard 2
Tanc Leopard 2
7 februarie 2023, 07:41

 

ACTUALIZARE Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a afirmat marţi că declaraţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în ”următoarea Ucraină”, îl discreditează intelectual.

„Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliţa.

 

ACTUALIZARE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a postat pe Twitter că primul tanc de luptă Leopard 2 a sosit la Kiev, alături de o fotografie în care apare alături de omologul său german, Boris Pistorius, cu o machetă a tancului de luptă de producție germană.

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA.

Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate.

 

 

ACTUALIZARE Parlamentul ucrainean a aprobat numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru al Afacerilor Interne al țării, transmite The Guardian.

 

 

Klimenko, fost șef al poliției naționale ucrainene, a fost ministru interimar de Interne după ce fostul ministru, Denis Monastirski, a fost ucis luna trecută într-un accident de elicopter la periferia Kievului.

ACTUALIZARE Explozii puternice au fost raportate în orașul Mariupol, ocupat de trupele ruse, a spus un oficial ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, cinci explozii puternice au avut loc probabil în locul unde ocupanții ruși au adus recent sisteme de apărare antiaeriană și alte echipamente militare.

ACTUALIZARE Legea marțială și mobilizarea generală în Ucraina au fost prelungite cu 90 de zile, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE Rusia a revendicat marţi ‘succese’ ale recentei sale ofensive în estul Ucrainei, într-un moment în care Kievul se aşteaptă la un atac rusesc de amploare odată cu apropierea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva sa şi cere Occidentului să-şi sporească şi să-şi accelereze ajutorul militar. În acest context, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că livrările de arme ofensive occidentale către Ucraina antrenează din ce în ce mai mult SUA şi NATO în conflict, ceea ce ar putea duce la o escaladare ‘imprevizibilă’, relatează AFP, EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

‘La ora actuală, luptele evoluează cu succes în zonele’ Bahmut şi Vugledar, a declarat Şoigu, potrivit unui comunicat publicat la finalul unei reuniuni cu înalţi responsabili din armată şi din ministerul său.

În acest sens, el a menţionat cucerirea a şapte localităţi, între care Soledar, un orăşel de lângă Bahmut, de unde forţele ucrainene s-au retras în ianuarie după lupte crâncene.

ACTUALIZARE Parlamentul ucrainean a aprobat numirea lui Vasili Maliuk în funcția de șef al serviciilor de securitate ale țării, cunoscut sub numele de SBU, fiind șeful interimar al serviciului.

ACTUALIZARE Oleksii Reznikov, care a fost demis luni din funcția de ministru al Apărării al Ucrainei, a transmis pe Twitter o declarație la plecarea sa din guvern.

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere, precum și pentru criticile constructive. Tragem concluzii.  Continuăm reformele. Chiar și în timpul războiului. Întărim apărarea și lucrăm pentru victorie. Glorie Ucrainei!

ACTUALIZARE  Forţele ucrainene din oraşul Bahmut din estul ţării continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodir Zelenski într-un mesaj video transmis luni seară, potrivit DPA.

ACTUALIZARE Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că Rusia nu are acum munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes.

Moscova va continua să ceară progrese semnificative, dar rămâne puțin probabil ca Rusia să își dezvolte forțele necesare pentru a influența substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni, potrivit celei mai recente actualizări de informații a Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Actualizarea vine în timp ce Rusia aduce întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă care ar putea începe săptămâna viitoare.

ACTUALIZARE Rusia spune că structurile de protecție de la centrala nucleară Zaporojie sunt aproape de finalizare

Construcția structurilor de protecție pentru instalațiile cheie de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei se apropie de finalizare, relatează Reuters.

Raportul a apărut pentru prima dată, marți, la agenția rusă de presă  TASS,  citând un consilier al șefului operatorului de centrale nucleare din Rusia.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele ruse în martie anul trecut, în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina.

Rămâne aproape de linia frontului și a fost în repetate rânduri sub foc, stârnind temeri cu privire la un dezastru nuclear.

ACTUALIZARE Așezarea Novoselivske din regiunea Luhansk a fost complet distrusă de ocupanți, transmite Nexta.

ACTUALIZARE Forțele ruse încearcă invingă forțele ucrainene în luptele din regiunea estică Donbas, în timp ce Moscova adună acolo trupe suplimentare pentru o ofensivă preconizată în săptămânile următoare, care poate viza regiunea Lugansk, avertizează oficiali din Ucraina, potrivit The Guradian,

ACTUALIZARE

Grupul Wagner a început al doilea val de recrutare în închisorile rusești

Condamnații sunt mai puțin dispuși să lupte chiar și pentru grațiere, vestea că sunt folosiți ca și carne de tun nu le dă încredere. Prin urmare, în ianuarie au fost recrutați doar 20 de prizonieri.

ACTUALIZARE Șeful Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că escaladarea în continuare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea însemna că lumea se îndreaptă către un „război mai lung”.

Secretarul general și-a prezentat prioritățile pentru anul viitor, într-un discurs sumbru la Adunarea Generală a ONU, care sa concentrat pe invazia Rusiei, criza climatică și sărăcia extremă.

ACTUALIZARE Volodimir Zelenski ar putea merge joi, la Bruxelles, pentru a participa la un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE

ACTUALIZARE Ministrul apărării al Ucrainei va fi remanierat într-un alt loc de muncă, a anunțat președintele Zelenski. Ucraina se pregătește pentru o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună.

Sumarul ultimelor evenimente

  • Militarii ucraineni au sosit în Marea Britanie pentru a fi instruiți să folosească sistemele de artilerie autopropulsate AS90, relatează BBC.
  • Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, îl provoacă pe preşedintele Ucrainei la un duel aerian
  • Peste 16.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în Rusia, susţine Kievul
  • The Economist: Revenirea gangster-capitalismului în Rusia. Tehnocrații ruși continuă să pompeze bani în războiul lui Putin, în timp ce economia țării trece printr-o reconversie
  • Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la Bruxelles
  •  

     

    Urmărește-ne pe Google News

    Ultima Oră

    Cele mai citite

    Cele mai citite pe aceeași temă