Război în Ucraina, ziua 362. Președintele SUA, Joe Biden, în vizită surpriză la Kiev. A anunțat mai multe arme pentru Ucraina și mai multe sancțiuni pentru Rusia. Reuniune a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles

20 februarie 2023, 07:54

CITIȚI ȘI: Un an alături de Ucraina | România, locul unde și-au regăsit speranța. Anya: „Mi-am dat seama că mă simțeam în siguranță aici”

ACTUALIZARE Economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% în 2022, comparativ cu 2021, suportând mai bine decât se estima impactul sancţiunilor occidentale, după ofensiva Moscovei în Ucraina, arată datele Serviciului Federal de Statistică Rosstat.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV „Suntem oameni paşnici şi nu vrem altceva decât să trăim în pace, fericire … nu să supravieţuim, ci să trăim pur şi simplu”. Familiile îşi plâng eroii căzuţi pe frontul din Ucraina

ACTUALIZARE Liderul opoziției ruse aflat în închisoare Alexei Navalnîi, a declarat că Vladimir Putin „ne distruge viitorul” doar pentru a face „țara noastră să pară mai mare pe hartă”.

Într-o serie de postări pe contul său de Twitter, menținut de apropiații săi în timp ce ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare, Navalnîi spune că Rusia a comis crime de război în Ucraina. „Zeci de mii de ucraineni nevinovați au fost uciși și durerea și suferința s-au abătut pe alte milioane” din cauza „dorinței lui Putin de a păstra puterea cu orice preț.”

ACTUALIZARE Ministerul rus al Apărării confirmă că trupele ruse au capturat o localitate la nord de Bahmut. Trupele ruse au preluat sub control localitatea Paraskoviivka, un sat situat la nord de oraşul asediat Bahmut în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a confirmat luni Ministerul rus al Apărării.

ACTUALIZARE Fondatorul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat luni responsabili militari ruşi că refuză să ofere acesteia muniţiile de care are nevoie în războiul din Ucraina, unde combatanţii Wagner sunt în prima linie în asediul asupra oraşului Bahmut.

ACTUALIZARE Joe Biden și Volodimir Zelenski s-au îmbrățișat după ce au depus coroane de flori la un zid memorial dedicat soldaților căzuți în luptă, în timpul vizitei președintelui SUA în Ucraina.

(w500) Joe Biden

ACTUALIZARE Presa de stat rusă relatează că șase militari ruși au fost uciși într-un buncăr din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina. Citând serviciile de urgență, agenția de știri de stat Tass scrie că incendiul a avut loc în apropierea satului Ulanok, la mai puțin de 10 km  de granița de nord-est a Ucrainei. Șapte militari se aflau în interiorul buncărului în momentul incidentului. Șase au murit, iar o a șaptea persoană a fost rănită.

ACTUALIZARE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Facebook fotografii cu vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, cu mesajul „Lumea democratică va câștiga această bătălie istorică. Ucraina va câștiga.”

ACTUALIZARE Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a vizitat trupele ucrainene antrenate în Wiltshire, în sud-vestul Angliei. Pe lângă recruți, monarhul s-a întâlnit cu instructori din diferite țări, inclusiv din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Lituania, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos, Suedia și Finlanda. Regele a fost însoțit de generalul Sir Patrick Sanders, șeful Statului Major.

(w500) Regele Mar

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni într-un interviu China să nu susţină Rusia în războiul ţării sale cu aceasta, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial.

„Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a indicat Zelenski în interviul acordat cotidianului german Die Welt. „De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a adăugat preşedintele ucrainean.

ACTUALIZARE Republica Moldova i-a cerut luni Uniunii Europene să impună sancţiuni contra oligarhilor moldoveni acuzaţi că ajută Moscova să destabilizeze ţara, după alegaţiile potrivit cărora Rusia complotează pentru a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău.

ACTUALIZARE Președintele Joe Biden a adus un omagiu „curajului și leadershipului” omologului său ucrainean, într-un mesaj scris în cartea de oaspeți de la Palatul Mariinsky. Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul Ucrainei pentru restaurare, a postat pe Twitter o fotografie cu mesajul lui Biden, în care se arată: „Sunt onorat să fiu întâmpinat din nou la Kiev pentru a arăta solidaritate și prietenie poporului iubitor de libertate din Ucraina. Domnule președinte, vă rog să acceptați cel mai profund respect al meu pentru curajul și leadershipul dumneavoastră. Glorie Ucrainei! Joe Biden.”

ACTUALIZARE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va participa vineri la o întâlnire virtuală a liderilor Grupului celor Șapte (G7), prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

De asemenea, Scholz este programat să se întâlnească cu Joe Biden în SUA pe 3 martie, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului.

ACTUALIZARE Joe Biden s-a plimbat prin Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Biden s-a întâlnit, de asemenea, pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Palatul Mariinski.

ACTUALIZARE Kremlinul a admis că relaţiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate

ACTUALIZARE Joe Biden a promis mai multe arme pentru Ucraina în timpul vizitei surpriză la Kiev: “Când Putin și-a lansat invazia, a crezut că Ucraina e slabă și Occidentul divizat. S-a înșelat total”.

ACTUALIZARE Zelenski: Vizita președintelui Biden un semn important de sprijin. Nu există nicio altă alternativă decât un tribunal pentru crime de război

ACTUALIZARE Casa Albă a transmis o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina în această dimineață.

În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el a crezut că Ucraina era slabă și vestul era divizat. A crezut că ne poate învinge. Dar s-a înșelat total.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina.

Voi anunța o nouă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindare și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.

În această săptămână, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care susțin războiul impotriva Rusiei. În ultimul an, SUA au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura.

ACTUALIZARE Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. Sirenele de raid aerian sunau în momentul sosirii președintelui american.

Președintele american Joe Biden a ajuns la Kiev, în cadrul vizitei sale în Europa, în preajma unui împlinirii a unui an de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Joe Biden a sosit la Kiev, a scris pe Twitter jurnalistul Bild Julian Ropcke.

 

ACTUALIZARE Diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt transmite Kievului: China este de partea păcii

ACTUALIZARE Trupele ruse au bombardat regiunea Harkov de trei ori luni dimineața: două persoane au fost rănite, o femeie s-ar putea afla sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale private, transmite postul de radio  Suspilne, potrivit The Guardian.

Sunt zvonuri că, la Kiev, urmează să sosească delegații străine, astfel că o serie de străzi, inclusiv centrul, au fost închise.

Reprezentanți ai Knesset-ului Israelului au ajuns la Kiev, vizită confirmată de ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky.

 

ACTUALIZARE Rusia va susține că a capturat Bakhmut cu ocazia aniversării, indiferent de realitatea de pe teren, a susținut Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Forțele ruse sunt probabil supuse unei presiuni politice din ce în ce mai mari pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei, se arată în cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.

ACTUALIZARE În regiunea Lugansk rușii încearcă de câteva zile să treacă de linia de apărare a Ucrainei. Agenția ucraineană de presă scrie că soldații lui Putin folosesc vehicule blindate. Oficalii ucraineni pun la îndoială capacitatea rușilor de a efectua atacuri pe scară largă în special în regiunea Donețk. Potrivit Institutlui pentru studierea razaboiului forțele ruse s-au organizat în detașamente motorizate ‘, dar cu echipament insuficient.

În orașul minier Vuhledar din sud estul Ucrainei, scena unor lupte crâncene în ultimele două săptămâni, puținii localnici trăiesc în subsolurile caselor transformate în adăposturi. Deasupra e prăpăd.

Orașul Izium eliberat de armata ucraienana acum 5 luni este distrus aproape în întregime. Cam 20 de mii de oameni înfruntă și iarna grea din Donbas și depind în totalitate de masa caldă pe care o primesc de la un centru unde zilnic sunt distribuite peste 6000 de porții de mâncare.

În plan diplomatic, la Munchen, Conferință pentru securitate s-a încheiat cu promisiunea ferma a occidentului de a trimite mai mult armament în Ucraina. De asemenea, oficialii americani și europeni au atras atenția că guvernul de la Beijing nu mai este neutru în acest război pentru că și-a exprimat susținerea față de regimul de la Moscova.

ACTUALIZARE Războiul cu Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniții către Ucraina, a avertizat șeful UE pentru afaceri externe.

Șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, va propune un acord la reuniunea de la Bruxelles pentru a cumpăra muniție folosind un model similar cu cel desfășurat pentru a asigura vaccinuri în timpul crizei Covid.

ACTUALIZARE  Armata Ucrainei provoacă pierderi „extraordinar de semnificative” forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar din regiunea estică Donbas, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, informează Reuters

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică un nou pachet de sancţiuni ce vizează sectorul financiar al Rusiei, în efortul de a viza rezervele Moscovei care sunt destinate războiului, informează dpa.

Sancţiunile afectează nu doar reprezentanţii sectorului bancar din Rusia, ci şi Bursa de Valori din Moscova, supusă acum măsurilor punitive.

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Bruxelles.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, miniştrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi privind situaţia din Afganistan şi diplomaţia climatică şi energetică. Oficialii europeni vor aborda şi evoluţiile din Iran, cu accent pe situaţia drepturilor omului şi cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar.

ACTUALIZARE Autorităţile din Ţările de Jos au decis expulzarea a 10 diplomaţi din Federaţia Rusă. Ministrul olandez de Externe a anunţat măsura şi a precizat că decizia a fost justificată de faptul că Moscova continuă să trimită ofiţeri de informaţii în posturi de diplomaţi.

Potrivit Guvernului olandez, cei 10 diplomaţi ruşi au la dispoziţie 10 zile pentru a părăsi Ţările de Jos, iar biroul comercial al Rusiei din Amsterdam şi consulatul Olandei din Sankt Petersburg vor fi închise de mâine. În urmă cu un an, Ţările de Jos au expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

Sumarul ultimelor evenimente

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite