Război în Ucraina, ziua 67. Zelenski: Armata ucraineană a distrus mai mult de 1.000 de tancuri rusești. 50 de civili au fost evacuați din Azovstal, potrivit Ministerului rus al Apărării

1 mai 2022, 08:01

ACTUALIZARE 21.55: Dmitro Kuleba cere UE un embargo petrolier contra Rusiei şi mai multă implicare a Germaniei de partea Ucrainei.

ACTUALIZARE 21.00: Suedia, ţară nealiniată şi unde dezbaterea asupra unei eventuale candidaturi pentru aderarea la NATO se intensifică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, nu trebuie să ia o asemenea decizie ”cu lejeritate”, a declarat duminică premierul Magdalena Andersson.

ACTUALIZARE 20.00: A început evacuarea civililor din Mariupol, inclusiv de la uzina Azovstal. Operațiunea este în desfășurare și detaliile sunt secrete.

ACTUALIZARE 19.17: Armata ucraineană a atacat cartierul general în Izium unde crede că se află şeful Statului Major rus. Valeri Gherasimov ar fi fost rănit pe teritoriul Ucrainei, lângă Izium, în regiunea Harkov, a transmis inițial publicația ucraineană unian.net, care îl citează pe jurnalistul militar și bloggerul Alexander Schulman.

Ulterior, publicația a invocat propriile surse și a negat informațiile despre accidentarea lui Gherasimov.

ACTUALIZARE 18.50: Imagini publicate pe rețelele de socializare arată incendii și fum negru care se ridică în apropiere de Belgorod, în Rusia, nu departe de granița cu Ucraina. Un alt video arată poliția din zonă redirecționând traficul și elicoptere care circulă deasupra orașului.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyascheslav Gladkov, a declarat pe Telegram că a izbucnit un incendiu la o instalație care aparține Ministerului Apărării. „La granița a trei municipalități – cartierele Borisov și Belgorod și cartierul urban Iakovlevski – a avut loc un incendiu pe teritoriul uneia dintre unitățile Ministerului Apărării al Federației Ruse”, a scris el.

ACTUALIZARE 17.49: Polonia este dispusă să acţioneze ca garant al securităţii Ucrainei, în cadrul unui posibil tratat de securitate care să deschidă calea păcii cu Rusia, potrivit lui Jakub Kumoch, responsabil pentru politică internaţională la biroul preşedintelui polonez Andrzej Duda.

ACTUALIZARE 16.46: Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, relatează duminică Agerpres, care citează agenţia DPA.

ACTUALIZARE 16.24: Procurorul general al Ucrainei a declarat că biroul său deschide noi anchete în privința unor cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ruse. În acest moment, sunt deschise un total de 9.158 de dosare penale „care implică crime de război”.

ACTUALIZARE 15.04 Ministerul rus al Apărării a declarat – duminică – că aproape 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse, relatează France Presse.

ACTUALIZARE 13.32 Ambasadorul ucrainean în Germania: tancurile antiaeriene „Ghepard” au o vechime de 40 de ani. Pentru a învinge Rusia, „avem nevoie de cele mai moderne arme germane”

ACTUALIZARE 12.53 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu şefa Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, la Kiev, şi a distribuit un videoclip cu vizita neanunţată a acesteia în capitala ucraineană, potrivit EFE, Reuters şi AFP.

ACTUALIZARE 11.12 Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv (Nikolaev) şi Krivoi Rog (Kryvyi Rih), potrivit unui nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front, în cea de 67-a zi a invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.

ACTUALIZARE 09.30 Actrița Angelina Jolie, care este și ambasador onorific al Națiunilor Unite pentru refugiați, a vizitat un internat și o instituție medicală din orașul Lviv din vestul ucrainean, potrivit lui Maksym Kozytskyy, șeful administrației militare regionale din Lviv, transmite CNN

ACTUALIZARE 08.52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă soldaţilor ruşi, recomandându-le într-un mesaj video că „mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina”, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean, relatează agenţia de presă Liga.net.

ACTUALIZARE 08.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus deja peste 1.000 de tancuri rusești, aproape 200 de avioane rusești și aproape 2.500 de vehicule blindate de luptă, potrivit CNN. În ciuda acestor pierderi, trupele ruse au încă echipamente pentru a lansa atacuri suplimentare, a spus Zelenski.

 

În cursul unei discuţii telefonice sâmbătă după-amiază, Boris Johnson i-a oferit preşedintelui ucrainean „sprijin economic şi umanitar continuu”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, citat de dpa.

Boris Johnson i-a spus, de asemenea, lui Volodimir Zelenski că este „mai hotărât ca niciodată să întărească Ucraina şi să-l învingă pe Putin”.

Volodimir Zelenski l-a informat pe Boris Johnson despre luptele crâncene din estul Ucrainei şi despre continuarea asediului oraşului-port Mariupol. Preşedintele ucrainean a precizat, de asemenea, care sunt echipamentele militare dorite de Ucraina pentru a-şi asigura apărarea.

 

Ultimele informații despre războiul din Ucraina:

  • Combinatul Azovstal a fost în mare parte distrus de rachetele rusești, potrivit noilor imagini din satelit.
  • Câțiva civili au fost evacuați din oțelărie după ce a fost anunțată încetarea focului, potrivit unui comandant ucrainean din interior.
  • Mass-media și localnici au raportat explozii multiple în orașul Odesa, din sud.
  • Ucraina susține că a distrus peste 1.000 de tancuri rusești, aproape 200 de avioane rusești și aproape 2.500 de vehicule blindate; Rusia susține că a distrus 2.656 de tancuri și vehicule blindate, 142 de avioane și 112 elicoptere.
  • Rusia a lansat un videoclip care arată că folosește un submarin în Marea Neagră pentru a lansa atacuri cu rachete de croazieră asupra Ucrainei, confirmând afirmațiile militare ucrainene anterioare.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite