Război în Ucraina, ziua 73 | Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene din Mariupol

6 mai 2022, 07:52

ACTUALIZARE 22.11: Directorul CIA, William Burns, spune că nu există „dovezi concrete” că Rusia intenţionează să folosească arme nucleare tactice”.

ACTUALIZARE 20.00: Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

ACTUALIZARE 19.32: Germania întăreşte măsurile de securitate în contextul convocării a peste 50 de marşuri proruse pentru 9 mai.

ACTUALIZARE 19.29: Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a acuzat sâmbătă Washingtonul de coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina ceea ce constituie, în opinia sa, o implicare directă a SUA într-o acţiune militară împotriva Rusiei.

ACTUALIZARE 19.22: Potrivit comandamentului militar al Ucrainei, Rusia își continuă asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol folosind focul de tancuri și artilerie, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 19.13: Italia a pus sechestru pe Şeherezada, iahtul care aparţine unui apropiat al lui Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 18.04: Directorul OMS a vizitat oraşul Irpin, puternic afectat de război.

ACTUALIZARE 18.00: O dronă de tip Bayraktar TB2 a forţelor ucrainene a distrus o altă navă rusească din clasa Serna, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

ACTUALIZARE 16.26: Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal.

ACTUALIZARE 14.00 Sabotorii din Belarus au jucat un rol important în decizia Rusiei de a renunța la încercarea de a captura capitala ucraineană Kiev, potrivit liderului în exil al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia. Ea a declarat pentru BBC că au avut loc 80 de acte de sabotaj împotriva căilor ferate care aprovizionau forțele ruse înainte ca acestea să se retragă din nordul Ucrainei în urmă cu o lună. Activiștii furnizează Ucrainei informații despre mișcările trupelor și lansările de rachete, iar marea majoritate (86%) a belarușilor au fost împotriva războiului, precizează Țihanovskaia.

ACTUALIZARE 13.30 Evacuarea civililor din uzina Azovstal din Mariupol nu a fost reluată sâmbătă. Atât Rusia, cât și Ucraina au spus că evacuările ar trebui să continue sâmbătă, dar până în prezent nu s-au făcut demersuri, potrivit CNN. Cel puțin 100 de civili ,inclusiv copii, rămân blocați în buncărele subterane ale complexului care se întinde pe 11 kilometri pătrați.

ACTUALIZARE  13.00 Rusia a anunțat că a distrus o mare „încărcătură de echipamente militare din SUA și țări europene” lângă o gară din regiunea Harkov, potrivit CNN Ministerul rus al Apărării a declarat că echipamentul a fost lovit „în apropierea gării Bogodukhov”, care se află la nord-vest de orașul Harkov. Rușii au mai susținut că un depozit de muniții a fost lovit în Bakhmut, o bază utilizată pentru operațiunile militare ucrainene în est.

ACTUALIZARE 12.00 Peste 10.000 de crime de război comise de ruși, anchetate în Ucraina Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele ruse sunt în prezent investigate, potrivit Procuraturii Generale din Ucraina. Un total de 10.257 de cazuri au fost înregistrate până în prezent. De asemenea, procuratura a transmis că 223 de copii au murit în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie. Alți 633 de copii ar fi fost răniți.

ACTUALIZARE 11.30 Statul Major al Armatei Ucrainei a prezentat noul bilanț actualizat al pierderilor suferite de forțele ruse de la începutul invaziei. Astfel, numărul personalul eliminat, fie ucis sau rănit, a urcat cu 200 de soldați la un total 25.100. De asemenea, armata ucraineană a mai distrus 12 tancuri, 27 de vehicule blindate și șapte sisteme de artilerie, în ultima zi Bilanțul defalcat al pierderilor armatei ruse, începând cu 24 februarie: 25.100 soldați, 1.122 de tancuri, 2.713 transportoare blindate de personal; 1.934 de vehicule și rezervoare de combustibil; 509 de sisteme de artilerie; 172 de sisteme de lansatoare multiple de rachete; 84 de sisteme de apărare antiaeriană; 155 de elicoptere; 199 de avioane; 341 UAV-uri; 11 nave/ambarcațiuni, 38 echipamente speciale, 90 rachete de croazieră.

ACTUALIZARE 10.00 Pentru prima dată, armata ucraineană a spus că forțele ruse au început să arunce în aer poduri pentru a încetini o contraofensivă ucraineană în nord-est, potrivit CNN. În cea mai recentă actualizare de pe front, Statul Major General a declarat sâmbătă că la est de Harkov, „ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare”. CNN nu poate verifica independent afirmația.

ACTUALIZARE 09.00 ONU omite cuvintele „război” și „invazie” în prima declarație oficială Consiliul de Securitate al ONU a emis prima sa declarație cu privire la războiul din Ucraina, dar a refuzat să folosească cuvintele „război”, „conflict” sau „invazie”. În schimb, declarația „exprimă îngrijorarea profundă cu privire la menținerea păcii și securității Ucrainei” și exprimă „sprijinul puternic” alsecretarului general Antonio Guterres în căutarea unei soluții pașnice la „dispută”. „Consiliul de Securitate reamintește că toate statele membre și-au asumat, în temeiul Cartei Națiunilor Unite, obligația de a-și soluționa diferendele internaționale prin mijloace pașnice”, se precizează în declarație. Deținând drept de veto în consiliu, Rusia a împiedicat toate soliitările anterioare de a adopta o declarație cu privire la Ucraina.

ACTUALIZARE 08.00 ONU face apel la redeschiderea porturilor din Odesa pentru a ajuta la combaterea foametei Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a cerut redeschiderea porturilor din orașul Odesa, din sudul Ucrainei, pentru a ajuta la combaterea crizei globale a foametei. Porturile din Odesa și alte porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului, lăsând milioane de tone de cereale în silozuri.

ACTUALIZARE 00.06 În regiunea Odesa sunt instituite restricții pentru ziua de 9 mai, de teama unor bombardamente rusești.

Circulația va fi restricționată de pe 8 mai, de la ora 22.00, până pe 10 mai, la ora 17.00.

Regiunea a fost în această seară ținta unui atac cu rachete. Două proiectile au ajuns în apropierea orașului. Nu sunt victime.

ACTUALIZARE 00.02 Vineri au fost evacuați 50 de civili de la Azovstal.

Aproape 500 au fost evacuați de acolo până acum, a anunțat șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.

Uzina este luată din nou cu asalt de trupele rusești.

ACTUALIZARE 20.45 Polonia a strâns peste 1.000 de declaraţii ale martorilor în legătură cu crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a afirmat vineri un ministru adjunct al justiţiei polonez, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate în Lituania, informează thenews.pl.

Sebastian Kaleta a făcut declaraţia în timpul intervenţiei sale în conferinţa de la Vilnius consacrată aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru crimele ruse din Ucraina.  ‘Până acum, am reuşit să colectăm 1.000 de dovezi, sub forma unor declaraţii ale martorilor, fotografii şi înregistrări video”, a spus Kaleta.

ACTUALIZARE 20.43 Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, relatează agenţia EFE.

”Apare o necesitate enormă de a demina teritoriul. Peste 300.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei sunt contaminaţi cu mine sau proiectile neexplodate”, a menţionat Şmigal pe contul său de Telegram.

ACTUALIZARE 20.40 Un nou schimb de prizonieri cu Rusia a permis repatrierea a 41 de persoane, între care 11 femei, a anunţat vineri Kievul, transmite AFP, citată de Agerpres.

Douăzeci şi opt dintre persoanele eliberate sunt militari şi 13 civili, a menţionat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, fără a preciza numărul de ruşi remişi Moscovei. Între cei eliberaţi se numără şi un membru al clerului ortodox ucrainean, a adăugat ea.

ACTUALIZARE 20.30 Prima Doamnă a Americii se află în vizită în România. Jill Biden se află pentru a doua oară în țara noastră, de această dată într-un context extrem de tensionat. Prima Doamnă a SUA a fost vineri seară în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu soldații americani staționați acolo.

ACTUALIZARE 19.01 Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat vineri un înalt responsabil parlamentar rus, Andrei Turciak, în timpul unei vizite la Herson, important oraş ucrainean asupra căruia Moscova pretinde că şi-a impus controlul încă din luna martie.

ACTUALIZARE 18.18 „Babușca Z”, bătrâna ucraineană care a fost transformată de propaganda rusă într-un simbol pro-război, spune că totul este o mare greșeală.

Un videoclip difuzat de canalele ucrainene o arăta pe Ania Ivanova, o bătrână care locuiește într-un sat din nord-estul Ucrainei împreună cu soțul și a devenit în ultimele zile o „eroină” pro-război. Ania a negat că este în favoarea invaziei ruse.

„Aș prefera să nu am această celebritate sau acest război. Nu-l vreau. Ne-ar fi mai bine fără acest război”, pare să spună ea în videoclipul filmat la calitate grafică mediocră și masiv editat.

ACTUALIZARE 17.41 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas puternic” și să viziteze Kievul pe 9 mai, de „Ziua Victoriei”.

ACTUALIZARE 17.20 Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Ei (ruşii – n.r.) nu cred că pot fi consideraţi responsabili pentru crime de război pentru că au puterea statului nuclear”, a declarat Zelenski pentru think-tankul britanic Chatham House.

„Aceasta este a 72-a zi a războiului complet şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt”, a adăugat şeful statului ucrainean.

La începutul lunii aprilie, grupul de reflecţie Chatham House a fost declarat ”indezirabil” în Rusia.

ACTUALIZARE 17.16 Kremlinul neagă cu obstinație, dar analiștii occidentali și oficiali de stat avertizează că Vladimir Putin ar putea declara mobilizarea militară deplină a Rusiei începând cu 9 mai, când țara sărbătorește victoria URSS asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Site-ul Meduza a discutat cu Pavel Cikov, șeful grupului pentru drepturile omului Agora, care sunt pașii unei uriașe mobilizări militare.

ACTUALIZARE 17.14 Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat, vineri, un oficial al Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

Blocajele sunt percepute ca fiind una dintre cauzele preţurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, înainte de a scădea puţin în aprilie, a precizat, vineri, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

ACTUALIZARE 16.25: Autoritățile ucrainene acuză Rusia că a încălcat armistițiul temprar de încetare a focului, pentru evacuarea civililor care încă sunt prinși în oțelăria Azovstal, relatează BBC News, citând batalionul Azov. BBC menționează că nu a putut verifica independent afirmațiile.

Mașina care se îndrepta spre civili, pentru a-i salva, a fost atacată, omorând un om și rănind alți șase.

Se estimează că mai sunt circa 200 de civili, inclusiv 20 de copii, încă în buncărele de sub oțelărie.

16.00: Rusia a susținut că nu va organiza o paradă de Ziua Victoriei în Mariupol, relatează agenția France Presse, citată de BBC News.

„Va veni o vreme când va fi și acolo o mare sărbătoare”, a susținut Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

Kremlinul refuză să confirme dacă Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Bennett

ACTUALIZARE 14.49: Organizaţia Amnesty International a anunţat vineri că strânge dovezi conform cărora trupele ruse au comis crime de război în Ucraina, atunci când au ocupat o zonă din apropierea capitalei Kiev în februarie şi martie, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 14.24: Orașul portuar Herson din sudul Ucrainei, una dintre primele regiuni intrate sub ocupație rusă, arată ceea ce vrea cu adevărat Kremlinul: control pe termen lung. Primarul ales al Hersonului a fost demis și înlocuit cu unul desemnat de Moscova, după ce a refuzat să colaboreze cu forțele ruse. La scurt timp după aceea, s-a anunțat că grivna ucraineană va fi înlocuită cu rubla rusească, scrie NBC News.

ACTUALIZARE 14.14: Renumita iubită a lui Putin, Alina Kabaeva, inclusă pe lista de sancțiuni propuse de UE, spun surse citate de CNN.

ACTUALIZARE 13.24: Oficialii ucraineni au postat imagini de la Mariupol, care arată că ocupanţii ruşi lucrează în continuare la „restaurarea monumentelor din epoca sovietică”, scrie CNN.

ACTUALIZARE 13.12: Sofia Sapega, iubita jurnalistului disident Roman Protasevici, condamantă la 6 ani de închisoare în Belarus.

ACTUALIZARE 13.10: Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri la radioul de stat, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 12.45: Generalii ruși „dau vina unii pe alții” pentru că războiul din Ucraina nu decurge conform planului, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

ACTUALIZARE 12.30: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins conducerea Germaniei în chinurile unui proces ca o tortură de introspecție, îndoială și recriminare, scrie Politico.

ACTUALIZARE 11.50: „Următoarea etapă” de evacuare a civililor ucraineni din combinatul siderurgic Azovstal a lui Mariupol este în derulare, potrivit Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean. „Rezultatele vor fi raportate mai târziu”, a spus Yermak.

Organizația Națiunilor Unite a declarat joi că speră că un convoi comun de la ONU și Crucea Roșie Internațională va putea evacua vineri mai mulți civili din Azovstal. Nu există detalii despre locația acelui convoi începând cu ora locală 10 a.m. (3 a.m., ora estică) vineri.

ACTUALIZARE 11.02: Forțele ruse din Mariupol și-au continuat asaltul la sol asupra fabricii de oțel Azovstal pentru a doua zi, în ciuda declarațiilor ruse care susțin că ar încerca doar să o securizeze, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în ultimul său raport.

„Efortul reînnoit al Rusiei de a cuceri Azovstal și de a captura definitv Mariupol este probabil legat de viitoarele comemorări de Ziua Victoriei din 9 mai și de dorința lui Putin de a avea un succes simbolic în Ucraina. Acest efort a venit cu costul personalului, echipamentului și muniției pentru Rusia. În timp ce rezistența ucraineană continuă în Azovstal, pierderile rusești vor continua să zădărnicească planurile lor operaționale în sudul Donbasului”, se arată în raport.

ACTUALIZARE 10.57: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a povestit pentru revista Elle, ediţia din Polonia, care sunt imaginile din timpul războiului pe care nu şi le poate şterge din minte, dar şi despre cât de important este sprijinul pe care ucrainenii, în special mame şi copii, îl primesc din ţările vecine unde s-au refugiat. Polonia găzduieşte cel mai mare număr de ucraineni fuguţi de nevoie din casele lor.

ACTUALIZARE 10.45: Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian.

ACTUALIZARE 09.37: Operațiunile pentru evacuarea civililor prinși în Mariupol vor fi reluate astăzi, în timp ce asaltul Rusiei asupra fabricii de oțel Azovstal continuă. Șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, a declarat joi că un convoi de salvare este deja pe drum.

ACTUALIZARE 07.54: Prima doamnă a Statelor Unite este pe drum spre România după ce a plecat din SUA în urmă cu aproximativ două ore. Ea va efectua, până luni, vizite în România și Slovacia. Se va întâlni cu membri ai serviciilor americane și personal din ambasade, părinți și copii ucraineni refugiați, lucrători umanitari și profesori.

Soția președintelui Joe Biden se va întâlni vineri cu militari americani la baza aeriană Mihail Kogălniceau, apoi va merge la București pentru a discuta cu oficiali ai guvernului român, cu personalul ambasadei SUA, cu lucrători din domeniul ajutorului umanitar și cu profesori care lucrează cu copii ucraineni.

Iată ultimele informaţii despre bătălia pentru combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și despre alte evoluții din Ucraina:

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times.

Bombardamente fără oprire: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că bombardarea uzinei de oțel Azovstal din Mariupol „nu se oprește”, chiar dacă „civilii mai trebuie să fie scoși”. „Femei, mulți copii rămân acolo”, a spus el în timpul discursului său de astă noapte. „Închipuiți-vă că mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente şi moarte constantă”

Evacuare în curs: operațiunea de salvare de la Mariupol a continuat joi cu ajutorul Națiunilor Unite și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a spus Zelenski. O altă rundă de salvare este planificată pentru vineri, potrivit oficialilor ucraineni.

Asistență SUA: Când Ucraina a țintit cu succes prețuita navă de război a Rusiei luna trecută cu rachete de croazieră antinavă, a avut ajutor din partea Statelor Unite.

Forțele ucrainene, după ce au zărit o navă de război rusească în Marea Neagră, și-au sunat contactele americane pentru a confirma că este de fapt Moskva, au declarat pentru CNN surse familiare cu evenimentele. SUA au răspuns că este și au furnizat informații despre locația sa.

Progrese ale Rusiei: Forțele ruse au făcut „un mic progres, în special în partea de nord a regiunii Donbas” din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de joi.

Ajutor german: Germania va sprijini Ucraina cu alte 130 de milioane de dolari în ajutor umanitar, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz într-un mesaj video la Varșovia. Banii „vor ajuta la întărirea rezistenței ucrainene la atacurile rusești”. Scholz a mai spus că intenționează să ofere Ucrainei încă 147 de milioane de dolari pentru finanțare pentru dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite