Război în Ucraina | Ofensivă puternică a rușilor la Kupiansk. Kremlinul raționalizează muniția. Situație incertă în cazul transportului cerealelor ucrainene

14 martie 2023, 13:54

Rachetele rusești au lovit din nou un bloc de locuințe, de data aceasta la Kramatorsk, nu departe de Bahmut. Echipajele de intervenții au scos răniții din clădirile distruse de atacurile la întâmplare ale Moscovei. Cel puțin șase blocuri de locuințe au fost lovite de rachetele Rusiei, într-o nouă campanie de teroare împotriva populației civile.

Trupele rusești au lansat o nouă ofensivă în orașul Kupiansk, din regiunea Harkov. Rușii au ocupat această localitate aproape șapte luni, dar au fost obligați să se retragă în urmă contraofensivei ucrainene din septembrie. Situația este oarecum asemănătoare cu cea din Herson, oraș atacat intens de artileria rusă.

RUSIA RAȚIONALIZEAZĂ MUNIȚIA

Dar, potrivit serviciilor de informații britanice, Rusia raționalizează obuzele de artilerie și gloanțele pentru că au terminat stocurile, iar industria de armament nu face față cererii.

Bombardamentele continuă și la Bahmut, oraș în care forțele ucrainene rezistă în fața asaltului mercenarilor din gruparea Wagner.

SITUAȚIE CRITICĂ ÎN CAZUL TRANSPORTULUI CEREALELOR

Pe de altă parte, situația cerealelor ucrainene se anunță una deosebit de dificilă, în condițiile în care Rusia nu s-a mai arătat dispusă să accepte transportarea acestora pe Marea Neagră.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Am discutat despre cum să îi sprijinim pe fermierii noștri. A două campanie de recoltare, în plin război, a început deja.

De milioanele de tone provenite din Ucraina depinde viața a zeci de milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare, avertizează organizațiile neguvernamentale.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: Peste patru milioane de tone de cereale au plecat direct spre țările în curs de dezvoltare, ca urmare a inițiativei de transport pe Marea Neagră. Ar părea un număr abstract, dar rezultă opt milioane de pâini spre lumea în curs de dezvoltare.

RON DE SANTIS CRITICĂ ADMINISTRAȚIA BIDEN

O declarație considerată interesantă de către analiștii politici a venit din partea guvernatorului republican de Florida, Ron de Santis. Acesta a spus că protejarea Ucrainei nu este în interesul Statelor Unite. De Santis a a criticat administrația Joe Biden, dar s-a delimitat astfel și de politica Partidului Republican din care face parte. Considerat un candidat pentru alegerile prezidențiale din 2024, guvernatorul de Florida se poziționează acum de partea fostului președinte Donald Trump, spun analiștii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite