Război în Ucraina, ziua 228 | Cadavre exhumate din groapa comună de la Liman. Cel puțin 13 morți în atacurile de la Zaporojie. Zelenski: „Inumani și teroriști. De la cel care a dat ordinul, până la cei care l-au urmat”

9 octombrie 2022, 06:58

Rușii au lansat, duminică în zori, nu mai puțin de 12 rachete asupra orașului Zaporojie. Este al doilea atac masiv din Zaporojie din ultima săptămână.

Toate rachetele au lovit ţinte civile: un bloc de 9 etaje, care a fost parțial distrus, și mai multe imobile de locuințe.

Când a avut loc prima explozie, nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Era un vuiet. A venit fratele meu ţipând: ‘Trezeşte copiii!‘”

Când ne-am trezit, am auzit zgomote puternice, ceva chiar lângă mine. Am auzit sirenele şi pe cineva de lângă mine urlând. Nu aveam semnal la mobil. A fost îngrozitor„.

Cel puțin 10 copii au fost răniți în bombardamentele rușilor. Orașul se află sub controlul ucrainenilor, însă face parte din regiunea anexată ilegal de Rusia, luna trecută, în urma unui simulacru de referendum.

Echipele de intervenție acționează non-stop, cu speranța că vor mai găsi supraviețuitori sub dărâmături. Guvernul de la Kiev afirmă că, dacă ar fi avut mai multe sisteme occidentale antirachetă, asemenea tragedii ar fi putut fi evitate.

După atacul de sâmbătă asupra podului de peste strâmtoarea Kerci, ucrainenii se așteaptă la atacuri mai multe și mai agresive din partea Rusiei, așa că fac pregătiri – își curăță tancurile, le repară și se antrenează.

Comandant de batalion: Ruşii n-au altă variantă decât să plece de pe pământurile noastre. Să se retragă complet. Altfel, vom continua să facem ce am făcut şi până acum„.

Și în țările Uniunii Europene se vor antrena soldați ucraineni. E vorba de circa 15 mii de oameni, care vor fi instruiți în spațiul comunitar. Deocamdată, doar Germania și Polonia au anunțat că participă la acest program. Lista cu celelalte țări care vor instrui militari ucraineni urmează să fie făcută publică în curând.

Luni se întrunește Consiliul rus de Securitate. Corespondentul TVR Liviu Iurea a trecut în revistă pentru principalul Telejurnal ipotezele privind temele de discuție.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 21.00 Vladimir Putin: Atacul asupra podului Kerci este un act de terorism pus la cale de serviciile speciale ucrainene.

ACTUALIZARE 20.27 O dronă rusească a ucis un civil în regiunea Sumy. Persoana lovită mortal stătea în apropierea unui magazin din comunitatea Myronivska, a declarat șeful adjunct al Biroului președintelui Volodimir Zelenski, Kyrylo Tymoshenko.

ACTUALIZARE 19.18 Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică trimisă la Zaporojie a confirmat că linia de înaltă tensiune pierdută sâmbătă a fost reparată. Centrala este din nou conectată la rețea.

Președintele forului internațional, Rafael Grossi, cere o zonă de protecție în jurul centralei.

ACTUALIZARE 17.05 SUA anunţă că vor continua să livreze arme Ucrainei.

ACTUALIZARE 16.04 Statele Uniunii Europene vor să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE.

ACTUALIZARE 15.33 Serviciile de informații ucrainene au dejucat un scenariu deepfake al agenților ruși, care intenționau să îl contacteze pe fondatorul companiei Bayraktar asumându-și identitatea ministrului de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

ACTUALIZARE 15.30 Consiliul de securitate al Rusiei se reunește luni, din ordinul lui Putin. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Temele nu au fost anunțate, dar este foarte posibil să fie puse în discuție variante de răspuns după distrugerea parțială a podului Kerci.

ACTUALIZARE 14.50 Au fost exhumate primele 20 de cadavre din groapa comună descoperită la Liman.

Civilii au fost puși în gropi separate, iar militarii ucraineni într-un șanț lung de 40 de metri.

ACTUALIZARE 14.00 Comitetul rus care anchetează evenimentele de pe podul Kerci nu oferă nicio informație oficială. Presa din Crimeea relatează că șoferul tirului ar fi câștigat un contract de transport pentru folie de plastic, 21 de tone, marfă pe care trebuia să o aducă din regiunea Krasnodar la Simferopol, Crimeea.

VEZI și UPDATE Pagubele de la podul Kerci, în curs de evaluare. Vagoanele cu combustibil de pe linia ferată sunt îndepărtate. Au apărut imagini din satelit cu tronsonul rutier distrus. Reparațiile ar putea dura până la 3 luni

Șoferul s-a oprit să înnopteze la câțiva kilometri de pod și acolo nu este clar ce s-a întâmplat.

Vagoanele care au fost cuprinse de flăcări pe podul Kerci sunt îndepărtate abia duminică.

În zona Bahmut, din est, se dau în continuare lupte grele între armata ucraineană și trupele rusești.

Bahmut este un punct strategic, pe care Rusia încearcă să-l cucerească.

ACTUALIZARE 13.00 Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, le cere partenerilor să grăbească livrările către Ucraina.

„Avem nevoie urgent de mai multe sisteme moderne de apărare aeriană și anti-rachetă pentru a salva vieți nevinovate”, a transmis el prin intermediul rețelelor de socializare, condamnând atacul de la Zaporojie.

ACTUALIZARE 12.59 Ministrul Apărării din Slovacia, Yaroslav Nad, a anunțat că două obuziere Zuzana au fost trimise în Ucraina.

„La celebrarea a 70 de ani, i-am dat agresorului Putin încă un cadou. Încă două obuziere Zuzana sunt deja în Ucraina (și mai multe vor veni)”, a anunțat oficialul.

ACTUALIZARE 12.50 Rușii au lovit regiunea Donețk de 21 de ori în ultimele 24 de ore.

Potrivit poliției ucrainene, forțele de ocupație au țintit cu rachete balistice Tochka-U 12 așezări din Donețk.

Sunt morți și răniți, dar un bilanț nu este disponibil deocamdată.

ACTUALIZARE 12.05 Forțele ucrainene au eliberat Stel’makhivka, o aruncătură de băț de Svatove.

ACTUALIZARE 11.44 Republica Zimbabwe s-a decis să acorde sprijin Rusiei. „Suntem victime ale sancțiunilor”, anunță președintele Adunării Naționale a Republicii Zimbabwe, Jacob Mudenda.

Mudenda a fost în vizită la Moscova la finalul lunii septembrie.

ACTUALIZARE 11.15 Președintele Volodimir Zelenski a promis că toți cei care au ordonat loviturile „nemiloase” de la Zaporojie vor răspunde pentru asta.

„Zaporojie din nou. Din nou atacuri nemiloase asupra civililor. Asupra clădirilor rezidențiale, în miez de noapte. Sunt deja 12 morți, 49 de răniți în spital, din care 6 copii. Răul absolut. Absolut diabolic. Inumani și teroriști. De la cel care a dat ordinul, până la cei care l-au urmat. Vor da socoteală pentru asta. Trebuie. În fața legii și în fața poporului”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

„Rusia este un stat terorist”, a postat simplu șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andriy Yermak.

ACTUALIZARE 10.44 Scafandri ruși examinează duminică proporțiile pagubelor de la podul Kerci. Imagini din satelit cu tronsonul rutier distrus.

ACTUALIZARE 10.30 Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 49 au fost spitalizate, inclusiv șase copii, în urma bombardamentelor lansate de ruși asupra orașului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii.

O clădire de nouă etaje a fost parțial distrusă peste noapte, alte cinci clădiri rezidențiale au fost devastate complet și multe altele, avariate după ce rușii au lansat 12 rachete, a declarat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, citat de Reuters. El a spus pe Telegram: S-ar putea să fie mai mulți oameni sub dărâmături. La fața locului se desfășoară o operațiune de salvare. Opt persoane au fost deja salvate.

Oficialul orașului, Anatoliy Kurtev, a declarat mai devreme că cel puțin 17 persoane au fost ucise când rachetele au lovit un complex de apartamente și clădiri înalte.

ACTUALIZARE 10.08 Institutul pentru Studiul Războiului – ISW: Serghei Șoigu și șeful de Stat Major al Armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, ar fi fost îndepărtați de Putin, afirmă bloggeri militari ruși. Mai mulți ofițeri reținuți.

Razii de anvergură, executate de ofițeri specializați și apropiați lui Putin, au avut loc sâmbătă seara în Moscova, potrivit mai multor surse locale. Institutul pentru Studiul Războiului citează bloggeri militari ruși apropiați de grupul Wagner, care susțin chiar că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful de stat major, Gherasimov, ar fi fost demiși de Vladimir Putin.

Ipoteza unor modificări masive la vârful armatei este plauzibilă, având în vedere că, la câteva ore după dezastrul de pe podul Kerci, distrus parțial sâmbătă dimineață de o explozie, liderul de la Kremlin a luat decizia înlocuirii comandantului „operaţiunii militare speciale” din Ucraina.

ACTUALIZARE  10.00 Unii oficiali de la Moscova și din Ucraina ocupată de ruși au cerut represalii pentru explozia care a avariat puternic podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia sâmbătă. „Există un război terorist nedisimulat împotriva noastră”, a declarat deputatul partidului de guvernământ rus, Oleg Morozov, pentru agenția de presă RIA Novosti. Agence France-Presse a citat un oficial instalat de rusi în regiunea Ucraineană Hherson ocupată, Kirill Stremousov, care a spus: Toată lumea așteaptă o lovitură de răzbunare și este probabil să vină.

ACTUALIZARE 09.45 Pagubele cauzate de explozia de sâmbătă de pe podul Kerci din Crimeea ar putea avea un impact „semnificativ” asupra „capacității  Rusiei de a-și susține forțele în sudul Ucrainei”, se arată în ultima actualizare a serviciilor de  informații militare din Marea Britanie.

Ministerul britanic al Apărării a spus că explozia „probabil îl va afecta personal pe președintele Putin” pentru că a avut loc la câteva ore după împlinirea vârstei de 70 de ani, el a sponsorizat și deschis podul personal, iar contractorul lucrării a fost un prieten din copilărie.

ACTUALIZARE 09.30 Forțele ruse au ucis 3 civili și rănit alți 14 în regiunea Donețk, pe 8 octombrie, a informat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko. Două persoane au fost ucise în Chasiv Yar și una în Bahmut.

ACTUALIZARE 07.30 Maxar Technologies a publicat fotografii ale podului Kerci avariat sâmbătă de explozii.

ACTUALIZARE 07.25 Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 rănite după ce rachete au lovit sâmbătă seara orașul ucrainean Zaporojie, potrivit primarului interimar al orașului, Anatoli Kurtev, citat de The Kyiv Independent. Bombardamentele au distrus cinci case și au avariat blocuri de apartamente și străzi, a declarat Kurtev pe canalul său oficial Telegram. 12 rachete ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale.

Orașul se află la aproximativ 125 km de centrala nucleară Zaporojie controlată de Rusia, cea mai mare instalație de acest fel din Europa. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele asupra centralei, lovituri care au avariat clădiri și au generat temeri privind un accident nuclear catastrofal.

• Vladimir Putin a semnat sâmbătă seară un decret de suplimentare a măsurilor de securitate și control pe infrastructura de transport din strâmtoarea Kerci. Serviciul federal rus de securitate a primit această sarcină.

Sâmbătă seară a trecut pe podul Kerci prima garnitură de tren, formată din 15 vagoane, dar circulația rutieră este restricționată.

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a gtransmis într-un mesaj pe Twiteer: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”.

În urma exploziilor de pe podul Kerci, au murit 3 persoane.

Trupele ruse care luptă în regiunile din sudul Ucrainei pot primi toate proviziile de care au nevoie prin coridoarele terestre și maritime existente, a declarat ministerul rus al Apărării după explozia podului Kerci.

O puternică explozie a avariat sâmbătă podul Kerci, legătura strategică între Rusia continentală şi Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.  Un incendiu masiv s-a declanşat după explozia unui camion încărcat cu explozibil, spun autorităţile ruse. Acesta a fost detonat lângă un tren cu combustibil care se îndrepta spre Crimeea. Șapte cisterne au fost incendiate.  „Podul lui Putin”, cum a fost supranumit, este cel mai lung din Europa și era considerat de ruși de neatins. Construcția este o rută logistică importantă de aprovizionare pentru forțele ruse din Crimeea și din sudul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Rusia îl înlocuiește pe comandantul ofensivei militare din Ucraina. Putin și-a aliniat comandanții în ziua în care podul Kerci a fost parțial distrus

• Trupele ucrainene au fost implicate în „lupte foarte dure” lângă Bahmut, un oraș important din estul țării pe care Rusia încearcă să-l cucerească. În timp ce trupele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teren în ofensivele recente din est și sud, oficiali citați de Reuters spun că progresul este probabil să încetinească odată ce forțele de la Kiev întâlnesc o rezistență mai hotărâtă. Zelenski a spus în discursul său din timpul noapții: „Ne menținem pozițiile în Donbas, în special în direcția Bakhmut, unde este foarte, foarte dificil acum – lupte foarte grele”.

CITEȘTE ȘI: Ucraina ar putea învinge Rusia înainte de Crăciun. Opiniile experților din SUA și Marea Britanie

• Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineaţa devreme, în urma unui bombardament, a indicat conducerea societății nucleare ucrainene Energoatom.

Energoatom a precizat că uzina îşi obţine în prezent electricitatea pentru a-şi acoperi propriile necesităţi de la generatoarele diesel, destinate cazurilor de urgenţă.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru 10 zile”, a transmis societatea pe Telegram.

Conducerea Energoatom subliniază necesitatea reparării şi restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

• PIB-ul Ucrainei s-a micșorat cu 30% în nouă luni, a anunțat sâmbătă Ministerul Economiei. „Printre factorii negativi care au afectat economia, se remarcă vremea și acțiunile ocupanților”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite