Război în Ucraina, ziua 291 | Ucraina a atacat cu rachete Himars orașul Melitopol ocupat de ruși. Lupte dure au loc în Donbas: ”Avem nevoie de puţină odihnă în viaţa noastră, atât şi nimic mai mult”

11 decembrie 2022, 07:11

 

  • O echipă internațională de consilieri juridici a colaborat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care au început să strângă dovezi privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești, în cadrul unei anchete la scară largă, relatează Reuters. Vizita a fost efectuată de o echipă de la Global Rights Compliance, un cabinet juridic internațional cu sediul la Haga. Eforturile lor fac parte dintr-un acţiune internațională mai amplă de sprijinire a autorităților ucrainene, care încearcă să îi tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului.
  • Portul ucrainean Odesa nu a funcționat duminică după ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic din regiune, a declarat ministrul agriculturii Mykola Solsky, dar a adăugat că nu se așteaptă la o suspendare a exporturilor.

 

ACTUALIZARE 19.00 Românii dar şi cetăţenii altor ţări europene ar putea deveni victime ale susţinătorilor Rusiei. De această dată nu prin atacuri cibernetice ci prin mesaje care să exploateze stări de spirit. Este un avertisment lansat de specialişti în domeniul securităţii cibernetice. Tot ei spun că în Ucraina există deja astfel de campanii de influenţare a cetăţenilor.

ACTUALIZARE 17.20 Germania va oferi Ucrainei 470 de generatoare în valoare de 19,5 milioane de euro.  150 dintre acestea se află deja în Ucraina, potrivit Ambasadei Germaniei la Kiev. O parte din generatoare vor fi predate către Ukrenergo, iar restul vor fi trimise în regiunile Odesa, Nikolaiv și Herson, transmite Nexta.

 

 

ACTUALIZARE  17.00 Europa pur și simplu trece de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat din Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA.

Țările Uniunii Europene au purtat negocieri de urgență sâmbătă, în încercarea de a alinia un acord de plafonare a prețurilor la viitoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la 13 decembrie, dar statele rămân divizate cu privire la acest plan. Peskov a calificat drept „absurdă” și „frenetică” dorința europeană de a se debarasa de dependența de gazul rusesc, relatează The Guardian.

„Au schimbat dependența de Rusia cu dependența de gazul natural lichefiat american”, a declarat Peskov, citat de RIA la televiziunea de stat, precizând că dependența este aceeași, doar că cu „mult mai puțină reciprocitate”.

„Iar acum, când europenii pierd miliarde de euro în fiecare zi, Washingtonul câștigă deja aceste miliarde de dolari”, a mai spus Peskov.

Sumarul evenimentelor

  • Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite după ce trupele ruse au bombardat regiunea sudică a hersonului, a declarat guvernatorul Iaroslav Ianoșevici, adăugând că forțele ruse au lovit sâmbătă o maternitate, o cafenea și o clădire de apartamente.
  • Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, autoritățile pro-Moscova afirmând că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit 10, în timp ce primarul exilat a declarat că zeci de „invadatori” au fost uciși.
  • Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat că Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru presupusele crime de război comise în Ucraina.
  • Un grup paramilitar neonazist legat de Kremlin le-a cerut membrilor săi să transmită informații privind activitatea militară și de frontieră din Letonia, Lituania și Estonia, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea unui atac asupra ţărilor NATO din partea grupărilor rusești de extremă dreapta.
  • Rusia își intensifică producția „celor mai puternice” arme, afirmă fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
  • Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat că nu a văzut nimic din partea Rusiei care să sugereze că Putin este dornic să rezolve conflictul din Ucraina.
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Vladimir Putin este hotărât să cucerească părți din Ucraina și că nu dă dovadă de nicio reținere în brutalitatea sa.
  • Ministerul britanic al Apărării afirmă că proiectul de buget federal al Rusiei, semnat de Vladimir Putin în 2022, care prevede că peste 9.000 de miliarde de ruble (143 de miliarde de dolari americani) vor fi alocate pentru „apărare, securitate și aplicarea legii” în 2023, este „prea optimist”.

ACTUALIZARE 14.00 Imagini din Melitopol. Ucraina a atacat cu rachete Himars orașul ocupat de ruși.

 

 

ACTUALIZARE 13.30 Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite după ce trupele rusești au bombardat regiunea sudică a Hersonului, a declarat guvernatorul.

Iaroslav Ianoșevici: Inamicul a atacat din nou cartierele rezidențiale din Herson. Noaptea trecută, două persoane au fost ucise din cauza bombardamentelor rusești. Ianoșevici a precizat că alte cinci persoane au fost rănite în orașul care a fost atacat cu artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, tancuri și mortiere.

ACTUALIZARE 13.00 Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat, duminică, că Rusia îşi intensifică producţia ”celor mai puternice mijloace de distrugere” pentru a contracara presupusa ameninţare din partea Occidentului.

”Inamicul nostru nu s-a implantat puternic doar în gubernia Kiev a micii noastre Rusii. El este şi în Europa, în America de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte locuri care au jurat supunere naziştilor timpurilor noastre”, a scris Medvedev duminică într-un mesaj pe contul său de Telegram.

ACTUALIZARE 12.15 Traderii nu intenţionează să suspende transporturile de cereale din Odesa după atacurile ruseşti, potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii

ACTUALIZARE 11.45 Un grup paramilitar neo-nazist legat de Kremlin le-a cerut membrilor săi să prezinte informații cu privire la granița și activitatea militară din Letonia, Lituania și Estonia, stârnind îngrijorări cu privire la faptul că grupurile ruse de extremă dreapta plănuiesc un atac asupra țărilor NATO.

Gruparea „Task Force Rusich” – care luptă în prezent în Ucraina în numele Kremlinului și are legături cu Gruparea Wagner – le-a cerut săptămâna trecută membrilor să transmită detalii referitoare la punctele de frontieră și mișcările militare din cele trei state baltice, care au fost fost parte a Uniunii Sovietice.

(w500) Granița d

Știrea a stârnit întrebări cu privire la cine deține comanda generală asupra grupărilor de extremă dreaptă pro-Kremlin care luptă în Ucraina.

Rusich are strânse legături cu Grupul Wagner, o ținută militară condusă de un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și care conduce acum ofensiva rusă pentru capturarea orașului ucrainean Bahmut, în prezent cea mai aprig bătălie a conflictului.

Surse care vorbesc sub rezerva anonimatului au spus că mișcarea „extraordinară” a grupării Rusich ar putea indica dezamăgirea față de Kremlin și frustrarea față de modul în care decurge războiul lui Putin în Ucraina.

ACTUALIZARE 11.30 Compania rusă Gazprom a declarat că intenționează să livreze duminică 42,6 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, un volum asemănător cu cel din ultimele zile.

ACTUALIZARE 11.15 Ministerul Apărării al Marii Britanii declară că proiectul de buget federal al Rusiei, semnat de Vladimir Putin, prin care 9 trilioane de ruble (143 miliarde USD) vor fi alocate pentru „apărare, securitate și aplicarea legii” în 2023 este probabil „mult prea optimist”. Ministerul britanic adaugă că această sumă este majorată în mod „semnificativ” în comparație cu anii precedenți și va reprezenta „mai mult de 30% din întregul buget al Rusiei”. În consecință, alte părți ale bugetului Rusiei vor fi supuse „presiunii din ce în ce mai mari” pentru a sprijini războiul, spune Ministerul de la Londra.

ACTUALIZARE 11.00 Explozii s-au auzit pe parcursul nopții dinspre sâmbătă spre duminică și în Crimeea ocupată de Rusia, inclusiv Sevastopol și Simferopol.

ACTUALIZARE 10.30 Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Vladimir Putin este hotărât să cucerească anumite părți ale Ucrainei și nu dă dovadă de reținere în brutalitatea sa.

„De câte ori vorbesc cu Putin, el spune foarte clar că pentru el este vorba despre a cuceri ceva”, a spus Scholz sâmbătă la un eveniment la Potsdam, lângă Berlin. „Vrea pur și simplu să cucerească o parte a teritoriului ucrainean cu violență”.

Scholz a vorbit direct cu președintele rus mai mult decât majoritatea celorlalți lideri occidentali de la invazia Ucrainei din 24 februarie. Cei doi au vorbit ultima dată prin telefon timp de o oră pe 2 decembrie.

Scholz a spus că nu este clar câți soldați ruși au murit până acum în război, dar numărul ar putea ajunge până la 100.000.

CITEȘTE ȘI: Germania va începe pregătirile pentru instalarea sistemului Patriot în Polonia şi a promis arme suplimentare Kievului

ACTUALIZARE 10.15 Aseară, Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde de euro. Propunerea a fost adoptată prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare.

ACTUALIZARE 10.00 Armata rusă a bombardat comunitățile Znob-Novhorodske și Seredyna-Buda din nordul regiunii Sumî, aproape de granița cu Rusia, pe 10 decembrie, a scris guvernatorul din Sumi, Dmitro Zhivițki într-o postare pe Telegram, potrivit The Kyiv Independent. Forțele ruse au tras cu mortiere și artilerie grea asupra unei zone în care avea loc o procesiune funerară, a spus Zhivițki.

ACTUALIZARE 09.15 Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a îndepărtat peste 300.000 de dispozitive explozive pe 76 de hectare de la începutul invaziei rusești, a declarat ministrul adjunct de Interne Katerina Pavlichenko.  Aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei mai trebuie deminat, potrivit lui Pavlichenko, citată de Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 09.00 Rachete Himars lansate de ucraineni ar fi lovit un complex de cazarme ale grupării Wagner din Melitopol înde se aflau 200 de soldați. Potrivit martorilor, s-au auzit 10 explozii, dar unele dintre acestea ar fi putut fi de la sisteme antiaeriene rusești. Oficialii ucraineni au susținut că zeci de ruși sunt morți și răniți, în timp ce Rusia a recunoscut existența doar a câtorva victime.

Zona vizată de atacul cu rachete HIMARS este o fostă stațiune și un complex hotelier, situate de lângă o biserică. Locul, cunoscut sub numele de Hunter’s Halt,era folosit precum o cazarmă militară. Majoritatea victimelor se aflau într-o sală de mese în momentul atacului.

 

ACTUALIZARE 07.35 Ucraina a atacat orașul Melitopol (sud-estul țării) ocupat de ruși, potrivit atât autorităților instalate de Moscova, cât și celor ucrainene exilate.

Autoritățile pro-Moscova au declarat că un atac cu rachetă lansat sâmbătă seara a ucis două persoane și a rănit 10, în timp ce primarul ucrainean aflat în exil a spus că zeci de „invadatori” au fost uciși.

Sistemele de apărare aeriană au distrus două rachete, patru și-au atins ținta”, a declarat Evgheni Balițki, guvernatorul numit de Moscova în regiunea Zaporojie. El a adăugat că un „centru de recreere”, unde oamenii luau masa, a fost distrus în atacul ucrainean cu rachete Himars.

(w500) Atac cu ra

Primarul exilat, Ivan Fedorov, a scris tot pe Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră în loc de întrunire.

Vladimir Rogov, un alt oficial instalat de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, a transmis că un mare incendiu cauzat de lovituri a cuprins centru recreativ. El a postat un video cu o structură în flăcări.

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS au fost printre cele mai eficiente arme ale Ucrainei în acest război, trăgând focuri de precizie asupra a sute de ţinte, inclusiv posturi de comandă ruseşti.

Vineri, Statele Unite au anunţat că vor trimite ajutor suplimentar Kievului pentru a întări apărarea antiaeriană, mai ales împotriva dronelor.

Oleksei Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Melitopol, un important centru industrial și de transport ocupat de Rusia încă din martie, este cheia spre sud. „Toată logistica care leagă forțele ruse din partea de est a regiunii Herson și până la granița rusă de lângă Mariupol este transportată prin Melitopol”, a spus Arestovici într-un interviu video pe rețelele de socializare. „Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare [rusă] până la Herson se prăbușește. Forțele ucrainene câștigă o rută directă către Crimeea.”

• Lupte dure se duc pe linia frontului în Donbas acolo unde în fiecare zi cad bombe. Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării, conform The Guardian.

Yuriy Husak, din Dubno, a fost ucis în timp ce apăra își apăra țara la Bahmut pe 6 decembrie. A fost înmormântat în data de 11 decembrie, la Dubno. Întregul oraș a venit să cinstească memoria soldatului căzut.

(w500) Yuriy Husa

La Donețk oamenii pur și simplu au ajuns la capătul puterilor. Voluntari s-au mobilizat și duc soldaților de pe front paturi, dulciuri și lămpi cu gaz pentru a-i ajuta să îndure frigul iernii. Se anunță luni foarte dificile pentru populația Ucrainei care are nevoie de ajutor.

Avem nevoie de puţină odihnă în viaţa noastră, atât şi nimic mai mult. Nu ne trebuie altceva, nici bogăţii, nici bucurii, doar să ne punem în pat în pace şi să ne trezim în pace, nu ca acum când suntem tot timpul treziţi de explozii, a spus o femeie din Ucraina.

Oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas aproape în totalitate fără electricitate după un atac cu „drone-kamikaze” lansat de Rusia în timpul nopţii, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene, informează AFP.

O ploaie de drone s-a abătut aseară asupra sudului Ucrainei. Armata ucraineană a reușit să oprească 10 dintre ele, dar mai multe au lovit instalațiile energetice din zona portului Odesa și au lăsat orașul în beznă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Situația în regiunea Odesa este foarte dificilă. După loviturile de azi-noapte cu drone iraniene, Odesa și alte orașe și sate din regiune sunt în beznă. La această oră, peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa nu au curent electric. Doar infrastructura critică mai este funcțională și furnizează cât de multă energie este posibil.

• Un trio care reprezintă cele trei națiuni aflate în centrul războiului din Ucraina a primit sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace, fără a da semne că ar renunța la lupta împotriva lui Vladimir Putin și a aliatului său de la Minsk. Ales Bialiatski, apărător al drepturilor omului încarcerat în Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și Centrul pentru libertăți civile (CCL) din Ucraina au primit premiile în cadrul unei ceremonii oficiale la Oslo, relatează Agenția France-Presse.

Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul „nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina, informează AFP şi Reuters.

• Rusia vrea să transforme Ucraina într-o „dictatură dependentă” precum Belarusul, a declarat sâmbătă soția laureatului belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, aflat în închisoare, la primirea premiului în numele acestuia, care a vorbit în numele său, transmite The Guardian.

• Șeful NATO și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și să devină un război între Rusia și NATO, potrivit unui interviu publicat vineri. „Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarații pentru postul norvegian de televiziune NRK.

Administraţia instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a anunţat sâmbătă că a început să schimbe moneda ucraineană hrivna în circulaţie la nivel local în ruble ruseşti, cu scoaterea ei completă din zonele regiunii controlate de Moscova la 1 ianuarie.

Într-un video publicat pe Telegram de administraţia regiunii numită de Moscova, Andrei Peretonkin, şef al sucursalei locale a băncii centrale ruse, a declarat: „Pentru a fi mai comod rezidenţilor şi a permite o integrare mai uşoară a regiunii în spaţiul economic rusesc, în această săptămână băncile din regiunea Herson au început operaţiunile de schimb valutar”.

•Sprijinul Iranului pentru armata rusă va crește probabil în următoarele luni, iar Moscova va oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar în schimb, a declarat Ministerul britanic al Apărării. Cea mai recentă actualizare a serviciilor de informații a ministerului a transmis că Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei de când această ţară a invadat Ucraina în februarie și că Moscova încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite