Rețea națională împotriva cancerului. Pacienții vor fi tratați după cele mai noi metode

23 ianuarie 2023, 22:03

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a obținut finanțare pentru Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului şi a format un consorţiu cu instituţii de top publice, private şi academice din toate colţurile ţării. Va coordona astfel cinci proiecte de cercetare cu aplicaţii concrete pentru bolnavi.

Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonator Centrul Naţional de Competenţă în Domeniul Cancerului: Informare şi profilaxie, diagnostic şi tratament, paliaţie, toate se regăsesc în proiectele de cercetare.

Cercetătorii şi-au propus ca, în cel mult trei ani, soluţiile lor să fie puse în practică.

Vor să dezvolte şi la noi, între altele, conceptul de Tumor Board Molecular, adică echipe care să includă şi un genetician, pe lângă oncolog, chirurg şi ceilalţi specialişti care tratează cancerul.

Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonator Centrul Naţional de Competenţă în Domeniul Cancerului: Un pacient în suferinţă să fie evaluat într-o comisie multidisciplinară. O standardizare a ceea ce ar trebui să însemne îngrijirea populaţiei şi a pacientului oncologic în acest secol.

Comisia, care se poate întruni şi online, va urma protocoalele internaţionale, bazate pe medicină personalizată şi pe tehnici de inteligenţă artificială.

Dr. Cristina Berteanu, expert din reţeaua naţională anti-cancer: Se va crea o platformă digitală în care va fi integrat dosarul electronic al pacientului, astfel încât să ai toate datele la îndemână. Va permite colaborarea între reţeaua europeană de boli oncologice cu pacienţii din România, cu personal medical din România.

Proiectul va facilita aplicarea planului naţional anti-cancer, aprobat în Parlament.

Normele, aflate acum în lucru la Ministerul Sănătăţii, trebuie să fie gata în iunie. În plan apare şi decontarea testelor genetice.

Cezar Irimia, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Testele genetice vor arăta medicului curant ce tratamente i se potrivesc pacientului respectiv, fără a mai bâjbâi cu chimioterapie, cu radioterapie.

Adela Cojan, preşedinta CNAS:Este vorba deocamdată despre localizarea pentru cancerul de sân.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Ne dorim să scădem mortalitatea prin cancer. E vorba şi de o schimbare a modului de finanţare radicală, alocarea de resurse suplimentare.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Aproape 55 de mii de oameni au murit din cauza bolii, în 2020, şi au fost aproape o sută de mii de cazuri noi, după cum a estimat Centrul Comun de Cercetare pe baza tendințelor de incidență din anii anteriori. Se estima că peste 260 de mii de bolnavi supravieţuiseră după 5 ani de la diagnostic. Cifre exacte nu există, în lipsa unui registru naţional.

Prin proiect va fi creat un registru digital al pacienţilor, cu date utile şi pentru cercetare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite