Rețeta „secretă” a Moscovei pentru a ocoli sancțiunile. Importurile paralele sau iluzia accesului la produsele occidentale. Cât poate dura acest tip de comerț pe sub mână

14 septembrie 2022, 21:20

Încă din luna martie, când primele sancțiuni economice severe au fost aplicate Rusiei, iar companiile occidentale au început să plece, guvernul de la Moscova a permis așa-numitul „import paralel” pentru produsele care riscau să devină deficitare.

În practică, la vama rusă, importatorul nu trebuie să mai prezinte documentele care atestă proveniența mărfii, inclusiv acordul producătorului.

Chiar dacă procedura s-a simplificat, companiile mari nu sunt dispuse să reia comerțul cu Rusia, așa că în joc au intrat firmele intermediare. Cu ajutorul lor se pierd urmele și traseul pe care îl face marfa de la producător la beneficiar.

În special statele din Asia Centrală au devenit porțile de intrare a mărfurilor aflate sub sancțiuni în Rusia.

Piesele auto fac un drum de lung și ocolit, uneori și de două luni pentru a ajunge din Europa în Rusia. Evident că prețurile la final sunt mai mari și cu 70%.

Confecțiile, mai ales cele de firmă, cu care s-au obișnuit rușii atâția ani, ajung cu greu pe piață, însă aici există riscul ca produsele să fie contrafăcute.

Băuturile alcoolice sunt excluse de la importul paralel tocmai din aceste considerente.

Liviu Iurea, corespondent TVR în Federația Rusă:Deocamdată, situația pare că s-a stabilizat, însă nu pentru mult timp. Pe piață încă sunt distribuite produse din stocurile vechi. Acestea se vor epuiza în câteva luni și este greu de prognozat cum vor evolua lucrurile„.

Medicamentele au revenit în farmacii, nu sunt obiectul sancțiunilor, cu toate că, în primăvară, s-a înregistrat un deficit major, mai ales din cauza panicii din rândul populației, care s-a grăbit să își facă stocuri acasă peste măsură.

Se vor găsi cu mult mai greu și, evident, la prețuri foarte mari, produsele de înaltă tehnologie, la care Rusia nu are acces și nici capacitatea de a le produce.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite