Reacția Moscovei după ce 10 diplomați ai Ambasadei Rusiei au fost declarați personae non gratae: Acțiunile dușmănoase ale părții române duc la distrugerea mecanismelor dialogului interstatal civilizat
06 Aprilie 2022, 20:23 (actualizat 06 Aprilie 2022, 20:57)
(actualizat 06 Aprilie 2022, 20:57) | Știrile TVR

Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe dat publicității miercuri seară este condamnată expulzarea celor 10 diplomați ruși din România, a transmis, pentru Telejurnal, corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. În text se spune că "acțiunile dușmănoase ale părții române duc la distrugerea mecanismelor de bază ale unui dialog interstatal civilizat".

"Evoluția evenimentelor actuale nu este alegerea noastră. Ne provoacă un regret profund, iar expulzarea diplomaților ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat", se mai spune în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Marți seară, Ministerul Afacerilor Externe de la București a informat că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, "având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961".

"Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice", a precizat MAE într-un comunicat de presă.

Cu prilejul convocării, ministerul a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucha și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.

Zeci de membri ai personalului diplomatic acreditat în statele membre NATO şi UE au fost trimişi acasă cu suspiciunea că au desfăşurat acţiuni de spionaj.

Uniunea Europeană a anunţat marţi seară că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru "angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic" şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia.