Reacții după anunțul Finlandei privind aderarea la NATO. Estonia: Zi istorică pentru vecinii noștri. Ministerul rus de externe: Rusia va fi obligată să ia măsuri

Finlanda. Soldat
Finlanda. Soldat
12 mai 2022, 12:16

ACTUALIZARE Rusia va fi „forțată să ia măsuri militare sub formă de represalii” ca răspuns la cererea Finlandei de aderare la  NATO, a anunțat ministerul rus de Externe.

„Aderarea Finlandei la NATO este o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi obligată să ia măsuri ca represalii, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”, se arată în comunicat citat de The Guardian.

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda va fi „primită cu căldură” în cadrul alianței și a promis că procesul de aderare va fi „lin și rapid”. Aderarea la NATO a Finlandei va consolida atât alianța, cât și Finlanda, a spus Stoltenberg după ce Finlanda a anunțat că va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.

„Finlanda este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai NATO, o democrație matură, un membru al Uniunii Europene și un contributor important la securitatea euro-atlantică”, a adăugat șeful NATO, citat de The Guardian.

„Suedia va decide în privința unei posibile aderări după ce va fi prezentat raportul consultărilor privind politica de securitate”, a anunțat ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, pe Twitter, adăugând că Finlanda este  „cel mai apropiat partener de securitate și apărare” al Suediei și poziția sa va fi luată în considerare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat anunțul Finlandei și a afirmat că România sprijină politica ușilor deschise. „Salut declarația comună a  Președintelui Sauli Niinistö și a prim ministrului Marin Sanna privind aderarea  Finlandei la NATO. România este un puternic promotor al  Politicii Ușilor Deschise în NATO  și este gata să sprijine Finlanda în procesul de aderare. Împreună suntem mai puternici!” – a scris Iohannis pe Twitter.

Premierul Estoniei, Kaja Kallas,  a declarat că țara sa sprijină aderarea rapidă a Finlandei la NATO. „Zi istorică pentru vecinii noștri din nord. Puteți conta pe sprijinul nostru deplin. Susținem un proces rapid de aderare. Din partea noastră, vom face pașii necesari rapid”, a scris Kallas pe Twitter.

 

 

 

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia Finlandei de a adera la NATO este „cu siguranță” o amenințare pentru Rusia.

„Categoric, expansiunea NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur. Finlanda s-a alăturat celor care fac „pași neprietenoși” împotriva Rusiei”, a spus Peskov, citat de Reuters.  Întrebat ce formă va lua răspunsul Rusiei, purtătorul de cuvânt al Krmelinului a răspuns: „Totul va depinde de modul în care se desfășoară acest proces de extindere al  NATO, de măsura în care infrastructura militară se apropie de granițele noastre.”

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin, a reacționat printr-un mesaj postat pe Telegram:

„În contextul războiului declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să subliniez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili.

1. Pomparea în Ucraina de către țările NATO de arme, pregătirea trupelor sale pentru a folosi echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia.

2. Un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear.

3. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea.”

CITIȚI ȘI Președintele Finlandei: Dacă am adera la NATO, răspunsul meu către Rusia ar fi – Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că Ucraina sprijină dorința Finlandei de aderare la NATO. „Am vorbit cu președintele Zelenski și am reiterat sprijinul ferm al Finlandei pentru Ucraina. L-am informat despre pașii Finlandei către aderarea la NATO și și-a exprimat sprijinul total pentru acest demers.”

CITIȚI ȘI Președintele și premierul finlandez: Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO „imediat”

Ucraina apreciază  faptul că Finlanda este gata să adere la NATO, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunțat pe Twitter că, în convorbirea cu președintele finlandez Sauli Niinisto „a lăudat disponibilitatea Finlandei de a solicita aderarea la NATO”.

„Am discutat și despre integrarea europeană a Ucrainei. Și despre interacțiunea de apărare dintre Ucraina și Finlanda”, a adăugat președintele ucrainean.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite