Recesiunea economică, oficializată prin rectificare bugetară. Sănătatea va fi primi suplimentar 3,4 miliarde de lei

12 aprilie 2020, 20:04

Potrivit unui draft de rectificare bugetară întocmit de Ministerul Finanșelor, față de estimarea inițială de la finele anului trecut, PIB-ul în acest an va scădea cu aproape 50 de miliarde de lei, la doar 1.081 miliarde de lei. Situația echivalează cu intrarea României în recesiune: economia va ajunge la minus 1,1%, departe de creșterea econimică pozitivă asumată iniţial în proiectul de buget pe acest an.

Situația este o consecinţă a scăderii încasărilor în ultimele doua luni. Veniturile provenite din contribuții, TVA, accize, impozite și taxe sunt mai mici cu peste 18 miliarde de lei. În schimb, cheltuielile provocate de lupta împotriva epidemiei și de efectele economice ale acesteia au crescut cu 12 miliarde de lei. O situație care face ca deficitul bugetar să ajungă spre 6,54% la finele acestui an. Iar acest trend s-ar putea agrava dacă epidemia de coronavirus va cunoaște un nou val în lunile de toamnă.

La viitoarea rectificare, Ministerul Muncii va primi 8,6 miliarde de lei pentru plata concediilor medicale restante, dar mai ales pentru a rezolva cererile de şomaj tehnic pentru cei peste un milion de angajaţi. Și Sănătatea va fi primi suplimentar 3,4 miliarde, pentru dotarea cu echipamente medicale în spitale, în timp ce Finanțele vor dispune de 3,7 miliarde, din care 3,5 miliarde in Fondul de rezerva pentru a fi alocați ulterior în funcție de viitoarele evoluții ale crizei de sănătate. Sume mai mici vor primi Dezvoltarea – un miliard de lei pentru PNDL, Internele, 600 de milioane de lei, Agricultura, 100 de milioane. Sume consistente primesc serviciile de informații STS și SRI – 27, respectiv 130 milioane de lei, pentru activității de protecție, licențe și aplicații informatice ce vor fi folosite în combaterea și limitarea pandemiei.

Măsurile preconizate deja, de reducere a salarilor demnitarilor și de intrare a bugetarilor, prin rotație, în somaj tehnic, nu vor provoca mari economii la bugetul de stat. Potrivit unor surse guvernamemtale, acest lucru va însemna o reducere lunară a cheltuielilor cu salariile bugetarilor de circa 200 de milioane de lei, la un total de peste 9 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite