Recomandări culturale. Idei pentru petrecerea timpului liber în pragul sărbătorii Paștelui

26 aprilie 2019, 11:42

În apropierea Sărbătorilor Pascale La Teatrul Național din București puteți vizita o expoziție care reunește lucrări de artă naivă și icoane pictate pe lemn cioplit, semnate de artistul Gheorghe Ciobanu, „Cel mai fermecător naiv”. Intitulată „Zi de Paști la iarbă verde”, expoziția este deschisă până în data de 3 mai în Foaierul Media.

Astfel amatorii de artă naivă vor putea să se reîntâlnească cu unul din creatorii cei mai recunoscuți ai domeniului, artistul țăran Gheorghe Ciobanu din satul Bălțați (Iași), ale cărui lucrări se regăsesc azi, nu doar în România, ci și în colecții din SUA, Canada, Austria, Franța, Italia, Germania.

„Ne trebuie atât de puțin ca să fim fericiți! Eu, când stau în genunchi și pictez, mă rog la Dumnezeu să-mi dea și mie puțină frumusețe să pun în tablourile mele, din cea multă pe care el a pus-o în creația Sa. Iar când începe să se lege tabloul, să apară de sub pensulă, atunci simt o bucurie și o plinătate care mă vindecă de toate relele și mă face fericit.”

Și tot aici la Teatrul Național, se joacă în această perioadă spectacolul „Class”, în regia lui Felix Alexa. Scrisă într-un stil cinematografic, cu scene nonlineare, interconectate, „Class” este un text în care aparenta simplitate a dialogurilor și acțiunilor contrabalansează nesfârșitele profunzimi și complexitățile aflate dincolo de suprafața cuvintelor.

O piesă ca un instantaneu veridic al societății secolului XXI, văzută cu umor și dramatism, un studiu amplu asupra familiei li sistemului de învățământ.

„Class este în același timp o piesă socială, dar și extrem de umană, intimă, delicată și violentă prin semnificația ei. O imagine plină de umor și sensibilitate a relațiilor sociale, de școală, de cuplu. Spectacolul meu propune, cu umor și tandrețe, un fel de a vindeca această frică de noi înșine.” spune regizorul Felix Alexa.

La Muzeul Național de Artă al României s-a deschis expoziția „Specii de spații”. Aceasta reunește creații-reper pentru pictura, sculptura și fotografia ultimului deceniu din colecția băncii Société Générale, Paris. Ea reflectă diversitatea acestei colecții din perspectiva subiectelor, mediilor și stilurilor ca ți din cea a generațiilor și ariilor geografice din care provin artiști. Expoziția este deschisă în cadrul Sezonului cultural Franța-România 2019.

Lucrările sunt organizate în jurul câtorva idei inspirate de cartea lui Georges Perec din 1974, Espèces d’espaces (Specii de spații) care formulează o tipologie poetică a locurilor și a comportamentelor dictate de acestea. Aceste idei sunt aprofundate prin investigarea practicii a patru dintre cei 24 de artiști selectați.

Avem și o recomandare de film, „Iarnă eternă”, regizat de Attila Szasz, proaspătul câștigător al trofeului celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

Filmul este bazat pe 250.000 de povești reale, comemorează sute de mii de maghiari deportați în lagărele de muncă forțată. „Eternal Winter” a cucerit juriul festivalului care a acordat trofeul „pentru subiectul profund, producția amplă și calitatea cinematografică de excepție”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite