Recomandări culturale | Începe Art Safari Bucureşti, cel mai amplu eveniment dedicat artei

27 septembrie 2019, 09:33

Astăzi începe o nouă ediție Art Safari București de data aceasta, cel mai mare eveniment dedicat artei din România își deschide porțile, pentru a 6-a ediție, într-o clădire-monument, Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

Evenimentul aduce în atenţia publicului artă de patrimoniu, artă contemporană, instalații, performance-uri, ateliere pentru copii și tururi ghidate dar și o serie de premiere ce vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă. Art Safari București 2019 va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, pe o suprafață de 10.000 mp, cea mai mare expoziție dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, sculptură de la 1800 până în 2019, precum și o expoziție dedicată artei supercontemporane. Pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent.  Pavilionul Muzeal „Nicolae Tonitza și geniul copilăriei”, curator Zoltán Soós, va găzdui lucrări de Nicolae Tonitza, focusul expoziției fiind pe universul copilăriei, ilustrat magistral de mare artist.  Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură”, curator Călin Dan, va găzdui, în premieră, o expoziție concepută și realizată ca o privire antologică și analitică asupra sculpturii din România, în perioada 1800-2019. Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, curator Mihai Zgondoiu, radiografiază noul val de artiști aflați la început de carieră și cuprinde instalații interactive de artă, video-mapping, intervenții site-specific, performance, artă media, obiect/sculptură sau print experimental. Programul Art Safari Kids 2019 oferă ateliere interactive de pictură pe pânză, atelier de sculptură, atelier de ilustrație în pasteluri cretate, atelier de bandă desenată.

Cea de-a treia ediţie a Bienalei Art Encounters s-a deschis la Timişoara, în prezenţa artiştilor participanţi şi a iubitorilor de cultură. Festivalul se desfăşoară în diverse locuri din oraş, astfel încât publicul larg să intre în contact cu arta. Pentru artiştii veniţi din întreaga lume, evenimentul este prilej de dialog şi de realizare a unor lucrări noi. Festivalul are drept scop dezvoltarea culturală a oraşului şi a scenei de artă contemporană românească. Bienala de la Timişoara se află la intersecţia dintre arta experimentală şi arta contemporană. Conceptul curatorial încurajează dialogul dintre moştenirea istorică locală şi contextul social cultural actual.  Cea de-a treia ediţie a bienalei care durează până la sfârşitul lunii octombrie nu se limiteaza doar la expoziţii, vor fi proiecţii de film, ateliere, tururi ale oraşului şi întâlniri. Totul în legatură cu  identitatea culturală, instituţională si urbană a Timișoarei.

Cătălin Bădărău, singurul artist roman selectat în proiectul international 100 de sculptori de mâine,  şi-a deschis o nouă expoziţie la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia..Vedem instalaţii cinetice din silicon, metal şi sticlă, toate despre mână. Mâini roşii gigantice sunt ridicate, atârnate, învârtite. Fiecare se deformează după bunul plac al propriei structuri sau după cum îi cere maşinăria care parcă o  torturează. Mâinile par că se dezmembrează, că se întind spre nimic şi totuşi rezistă. .Artistul foloseşte o combinaţie inedită de silicon şi oţel pentru a întinde la maxim mâna, un „personaj” pe care îl studiază de mai mulţi ani

Intră în cinematografe filmul care ne-a reprezentat la Berlinală anul acesta, „Monştri” de Marius Olteanu. A luat premiul publicului din partea publicaţiei Tagesspiegel, şi alte câteva premii la alte festivaluri. E un film despre o relaţie de cuplu complicată.  Intre  Dana si Andrei exista dragoste, dar si lipsa de comunicare, infidelitate si multa tristete. Unul dintre parteneri e gay. Meritul regizorului e că urmăreşte traseul pesonajelor cu fineţe psihologică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite